Wat is ischias

Wat is ischias

Ischias is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn die uitstraalt vanuit de onderrug naar het been. Het kan een slopende aandoening zijn die het dagelijks leven van mensen ernstig kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat ischias precies is, de symptomen ervan, mogelijke oorzaken en behandelingsopties.

Wat veroorzaakt ischias?

Ischias wordt meestal veroorzaakt door een beknelde of geïrriteerde heupzenuw, ook wel de nervus ischiadicus genoemd. Deze zenuw loopt van de onderrug, via het bekken, naar het been. Wanneer de zenuw wordt bekneld of geïrriteerd, kan dit leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in het been. Enkele veelvoorkomende oorzaken van ischias zijn:

 • Hernia in de onderrug
 • Spierverrekking in de bilspieren
 • Verzakte tussenwervelschijven
 • Botuitsteeksels (osteofyten)
 • Spierkrampen

Wat zijn de symptomen van ischias?

De symptomen van ischias kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de onderrug
 • Pijn die uitstraalt naar het been, meestal aan één zijde
 • Gevoelloosheid of tintelingen in het been
 • Zwakte in het been
 • Moeite met bewegen of staan

Hoe wordt ischias gediagnosticeerd?

Als je vermoedt dat je last hebt van ischias, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De arts zal waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over je symptomen. Daarnaast kunnen er aanvullende onderzoeken worden gedaan, zoals een MRI-scan of röntgenfoto, om de oorzaak van de ischias te bevestigen.

Behandeling van ischias

De behandeling van ischias is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. In de meeste gevallen zal de arts beginnen met conservatieve behandelingsopties, zoals:

 • Rust en vermijden van activiteiten die de pijn verergeren
 • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen
 • Fysiotherapie en specifieke oefeningen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren
 • Warmte- of koudebehandelingen om de pijn te verlichten

In zeldzame gevallen, wanneer de symptomen aanhouden of ernstig zijn, kan een operatie worden overwogen. Een chirurg kan bijvoorbeeld een hernia verwijderen of de druk op de zenuw verminderen.

Veelgestelde vragen over ischias

1. Kan ischias vanzelf genezen?

Ja, milde gevallen van ischias kunnen vaak vanzelf genezen met rust en conservatieve behandelingsopties. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan.

2. Hoe lang duurt het herstel van ischias?

De duur van het herstel hangt af van de ernst van de ischias en de gekozen behandeling. In de meeste gevallen verbeteren de symptomen binnen enkele weken tot maanden.

3. Kan ischias terugkeren?

Ja, ischias kan terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen en preventieve maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

4. Kan ik sporten met ischias?

Dit hangt af van de ernst van de ischias en de adviezen van je arts. In sommige gevallen kan lichte lichaamsbeweging en specifieke oefeningen helpen bij het herstel, terwijl intensieve sportactiviteiten beter vermeden kunnen worden.

5. Kan stress ischias veroorzaken?

Hoewel stress geen directe oorzaak is van ischias, kan het bijdragen aan spierspanning en het verergeren van de symptomen. Het is belangrijk om stress te beheersen en ontspanningstechnieken toe te passen om de spanning in het lichaam te verminderen.

Conclusie

Ischias is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak kan veroorzaken. Het is belangrijk om een juiste diagnose te krijgen en de juiste behandeling te volgen om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen. Raadpleeg altijd een arts voor advies op maat.