Wat is het Protein Power Dieet?

Wat is het Protein Power Dieet?
Eiwitkracht dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Wat is het Protein Power Dieet?
 • Het 7-daagse dieetplan
 • Wat je kunt eten
 • Wat je niet kunt eten
 • Hoe voor te bereiden &Tips
 • Pros
 • Tegens
 • Is het een gezonde keuze voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Wat is het Protein Power Dieet?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Protein Power-dieet een eiwitrijk eetplan dat koolhydraatarm is en gezonde vetten bevat. Het is ontwikkeld door artsen Michael Eades en Mary Dan Eades, die gespecialiseerd zijn in bariatrische (gewichtsverlies) geneeskunde.

Geen enkel voedsel wordt volledig geëlimineerd, met uitzondering van voedingsmiddelen die toegevoegde suiker bevatten. Maar andere, zoals granen en peulvruchten, zijn ernstig beperkt. Volgers van dit dieet zullen waarschijnlijk op korte termijn afvallen, maar het beperkende karakter ervan kan het moeilijk maken om het vol te houden.

Wat experts zeggen

“Het Protein Power-dieet is een eiwitrijk, koolhydraatarm plan. Hoewel dit dieet u kan helpen gewicht te verliezen, waarschuwen experts dat de koolhydraatlimieten op lange termijn behoorlijk beperkend kunnen zijn om te volgen. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Het 7-daagse dieetplan

De Eadeses hebben verschillende boeken geschreven die het dieet beschrijven en koolhydraten tellen, fitnessaanbevelingen en conforme recepten bieden. Je vindt veel ideeën voor maaltijdplannen in “The Low-Carb Comfort Food Cookbook” en op de proteinpower.com blog.

Het volgende 7-daagse maaltijdplan biedt aanvullende suggesties voor degenen die het dieet volgen. Houd er rekening mee dat dit plan niet all-inclusive is en als u ervoor kiest om dit plan te proberen, kunnen er andere maaltijden zijn die meer geschikt zijn voor uw smaak, voorkeuren en budget.

 • Dag 1: 1 kopje kokosyoghurt gegarneerd met 1/4 kopje koolhydraatarme suikervrije muesli en 1/2 kopje gesneden aardbeien; 1 portie ontstekingsremmende curried tonijnsalade avocadoboten, 1 1/2 kopjes boerenkool en cranberry groene salade; 1 portie kip met kurkuma en venkel, 1/2 kop citroenachtige geroosterde koolhydraatarme broccoli
 • Dag 2: 1 portie omeletrollade, 1/2 grapefruit; 1 kop regenbooggroentesoep, 3/4 kop geroosterde bietensalade; 3-ounce portie pistache korst zalm met selderij wortel aardappelpuree (3/4 kop puree)
 • Dag 3: 1 portie koolhydraatarme plantaardige frittata, 1 portie eenvoudig groen sap; 1 portie koolhydraatarme salade met kip, spek en appel; 1 1/4 kop Chinese stijl rundvlees en broccoli, 1/2 kop gekookte bruine rijst
 • Dag 4: 2 ons entrecote, 1 ei, gebakken spinazie, 1/2 kop gehakte meloen; 1 portie traditionele gevulde paprika’s (magere kaas), 2 kopjes lentemix met balsamicoazijn; 1 portie pan harissa kip en bloemkool
 • Dag 5: 1 portie pannenkoeken gemaakt met amandelmeel, 1/2 kopje gemengde bessen, een lepel magere yoghurt om bovenop te komen; 1 portie koolhydraatarme tacosalade; noedelloze courgette lasagne (gebruik magere kazen), 2 kopjes lentemix met rode wijnvinaigrette
 • Dag 6: Appel walnoot lijnzaad muffin, 1 kop magere Griekse yoghurt, 1/2 kop frambozen; 1 portie gezonde kip of rundvlees fajita, 1 volkoren tortilla of sla wrap; 1 portie makkelijke in de oven gebakken kruidenzalm, 1/2 kop gekookte quinoa, 1 kop gebakken boerenkool met champignons
 • Dag 7: 1 portie korstloze zalm, spinazie en champignon quiche; 1 portie kipsalade met aardbeienvinaigrette; Aziatische broccoli en tofu roerbakgerecht, 1/2 kop zilvervliesrijst

Wat je kunt eten

Het Protein Power-dieet legt de nadruk op eiwitten en laag-glycemische groenten en fruit en beperkt granen en peulvruchten. Het plan is gebaseerd op het weten hoeveel koolhydraten er in alles zitten wat je eet.

Eiwit

Rood vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, tofu en magere kazen worden aangemoedigd. Probeer waar mogelijk magere eiwitbronnen te kiezen.

Groente

De meeste groenten zijn toegestaan op dit plan. Merk op dat sommige groenten meer koolhydraten bevatten dan andere en deze tellen mee voor de dagelijkse toewijzing. Spinazie is bijvoorbeeld onbeperkt, maar sperziebonen zijn beperkt tot een half kopje. Zetmeelrijke groenten zoals aardappelen (een middelgrote aardappel heeft ongeveer 37 gram koolhydraten) zullen dat aantal koolhydraten snel overschrijden. Ze zijn effectively off-limits, althans in de eerste fase van het dieet.

Vrucht

Fruit is niet volledig verboden op dit dieet, omdat het een geweldige bron van vezels is. Maar net als bij zetmeelrijke groenten tellen de koolhydraten snel op met fruit, dus je zult het moeten beperken. Een appel heeft bijvoorbeeld ongeveer 25 gram koolhydraten en een banaan heeft ongeveer hetzelfde. Meloenen en bessen hebben de neiging om lager te zijn in koolhydraten.

Granen en peulvruchten

Je krijgt meer voedsel op je bord met minder koolhydraten als je kiest voor volle granen zoals bruine rijst of quinoa. Net als bij fruit zijn granen en peulvruchten niet helemaal verboden, maar je moet je inname scherp beperken of het risico lopen de dagelijkse koolhydraatdoelen te overschrijden.

Kunstmatige zoetstoffen, zoals die in light frisdrank, zijn met mate toegestaan.

Wat je niet kunt eten

De meeste voedingsmiddelen zijn toegestaan op het Protein Power-dieet, hoewel veel in hoeveelheid beperkt zijn.

Toegevoegde suikers

Je moet voedingsmiddelen met toegevoegde suikers overslaan.

 • Gebak
 • Sauzen
 • Ijs

In tegenstelling tot sommige andere koolhydraatarme plannen, beperkt het Protein Power-dieet alcohol niet helemaal. Maar als je het drinkt, moet je nog steeds de koolhydraten tellen, wat betekent dat je minder beschikbaar hebt om te eten.

Hoe het Protein Power Diet te bereiden & Tips

De interventiefase, of de eerste fase van het dieet, beperkt koolhydraten tot 20 tot 40 gram per dag, of 7 tot 10 gram per maaltijd. Dat komt overeen met twee kleine porties per maaltijd. Voorbeelden van een kleine portie zijn 2 kopjes rauwe broccoli, 1 kopje gekookte sperziebonen, 1/2 kopje frambozen of 1 snee koolhydraatarm brood.

In de overgangsfase (wat niet gebeurt totdat volgers dicht bij hun streefgewicht zijn), zijn maximaal 50 koolhydraten per dag toegestaan. De onderhoudsfase laat 70 tot 130 koolhydraten per dag toe.

Omdat het tellen van koolhydraten vervelend kan zijn, vertrouwt het boek van de Eadeses uit 2010, “The 30 Day Low-Carb Diet Solution”, op portiegroottes in plaats van koolhydraten te tellen. Het categoriseert porties koolhydraatbevattend voedsel als “klein”, “gemiddeld” of “groot”, afhankelijk van de fase van het dieet waarin u zich bevindt.

Evenzo bevat het boek portiegroottes voor eiwitten met afbeeldingen om de verschillende hoeveelheden te illustreren. Hoewel vetten niet beperkt zijn tot dit plan, waarschuwen de Eadeses dat het consumeren van een groot aantal calorieën (uit elke bron) het moeilijk kan maken om af te vallen.

Het krijgen van voldoende eiwitten is fundamenteel voor het succes van het dieet. De Eadeses hebben verschillende manieren bedacht om dit te bepalen. In “Protein Power” gebruiken ze een formule op basis van vetvrije massa. Vervolgens vereenvoudigden ze de berekening door grafieken op basis van lengte en gewicht te verstrekken in een vervolgboek, “Protein Power Lifeplan.” Deze formules leveren ongeveer 100-120 gram eiwit per dag.

Er is geen specifiek eetschema voorgesteld op het plan, wat betekent dat je elke maaltijd en snacks kunt eten die je verkiest, zolang je binnen de toegestane porties koolhydraten en eiwitten blijft. De co-auteurs beweren dat het consumeren van voldoende eiwitten je zal helpen je vol te voelen en bloedsuikercrashes te voorkomen.

Omdat granen beperkt zijn, moeten mensen die gluten vermijden dit dieet kunnen volgen. Het kan ook vegetarisch worden gemaakt, hoewel dat het eten van veel tofu, eieren en noten voor eiwitten vereist (omdat peulvruchten veel koolhydraten bevatten). Een belangrijk onderdeel van elk koolhydraatarm dieet is het vinden van het juiste koolhydraatgehalte voor u. Dit is voor iedereen anders en te weinig koolhydraten kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Voorbeeld boodschappenlijstje

Het Protein Power-dieet legt de nadruk op veel plantaardige en dierlijke eiwitten, laag-glycemische groenten en fruit en matige vetten. Hoewel koolhydraten beperkt zijn, kun je nog steeds af en toe een portie granen en peulvruchten hebben.

Het volgende boodschappenlijstje biedt suggesties om aan de slag te gaan met het plan. Merk op dat dit geen definitief boodschappenlijstje is en dat er mogelijk andere voedingsmiddelen zijn die u verkiest.

 • Magere dierlijke eiwitten (kip en kalkoenborst, entrecote, gehakt, varkenshaas)
 • Verse of diepgevroren vis (heilbot, kabeljauw, zalm, snapper, zeebaars, garnalen)
 • Donker bladgroenten (spinazie, boerenkool, snijbiet, paksoi)
 • Koolhydraatarme groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, sperziebonen, bieten, komkommers)
 • Koolhydraatarm fruit (avocado, tomaten, grapefruit, bessen, appels, druiven)
 • Peulvruchten (tofu, linzen, kikkererwten)
 • Volle granen (zilvervliesrijst, quinoa)
 • Noten (walnoten, amandelen, cashewnoten)
 • Oliën (olijfolie, kokosolie, koolzaadolie, druivenpitolie)
 • Magere kazen (kwark, feta, Münster)
 • Magere melk
 • Eieren

Voordelen van het Protein Power Diet

De eiwitrijke aanpak in het Protein Power Diet kan aantrekkelijker zijn dan sommige andere programma’s voor gewichtsverlies.

 • Stilt de honger: Eiwitten, vetten en vezels vullen allemaal. Dus het eten van een dieet dat hen benadrukt, zou volgers moeten helpen zich vol en tevreden te voelen (hoewel hunkeren naar koolhydraten nog steeds gebruikelijk is).
 • Inclusief een onderhoudsfase: Dit is een driefasenplan met een interventiefase (actief gewichtsverlies), een overgangsfase en een onderhoudsfase. Het doel is dat volgers leren hoeveel koolhydraten hun lichaam kan verdragen zonder aan te komen, en zich vervolgens aan dat quotum houden.
 • Kan effectief zijn voor gewichtsverlies: Omdat het eetplan de portiegrootte bewaakt en koolhydraten beperkt, is gewichtsverlies op korte termijn waarschijnlijk op het Protein Power-dieet. Hoewel er een onderhoudsfase is, kan het dieet op de lange termijn moeilijk zijn om zich aan te houden.
 • Rijk aan vezels: Elk dieet dat de nadruk legt op voedingsrijke groenten en fruit zal van nature rijk zijn aan vezels. Het Protein Power-dieet adviseert om ten minste 25 gram vezels per dag te krijgen, wat overeenkomt met federale voedingsaanbevelingen. 25 gram wordt echter nog steeds als het minimum beschouwd. Volwassen vrouwen moeten proberen 25 tot 28 gram vezels per dag binnen te krijgen en volwassen mannen moeten streven naar 31 tot 34 gram per dag. Volwassenen boven de 50 hebben iets minder nodig.

Nadelen van het Protein Power Dieet

Zoals met alle diëten, heeft ook deze zijn nadelen.

 • Moet tellen: Om dit dieet goed te volgen, moet je het aantal koolhydraten en eiwitten kennen van alles wat je eet (of op zijn minst de portiegrootte).
 • Te veel eiwitten voor sommigen: Mensen met een nierziekte moeten extra voorzichtig zijn omdat te veel eiwitten extra stress op de nieren kunnen veroorzaken.
 • Niet geschikt voor sommige gezondheidsproblemen: Als u diabetes heeft of pre-diabetisch bent, is het erg belangrijk om uw glucose zorgvuldig te controleren op elk koolhydraatarm dieet, inclusief dit dieet. Evenzo moeten mensen met hartaandoeningen zich bewust zijn van hun vetinname. Mensen met deze gezondheidsproblemen en anderen moeten altijd hun arts raadplegen voordat ze substantiële wijzigingen in hun dieet aanbrengen.
 • Kan tekorten aan voedingsstoffen veroorzakenMet minder granen en fruit komen minder voedingsstoffen, zoals folaat (vooral belangrijk tijdens de zwangerschap) en andere vitamines en mineralen. De Eadeses stellen wel voor om een multivitamine te nemen om gaten op te vullen. Studies hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten, met name die welke volle granen beperken, meestal tekortschieten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine E, vitamine B7, chroom en jodium. Deze tekortkomingen kunnen het risico van een persoon op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten verhogen.

Het plannen van maaltijden, koken en eten op deze manier kan even wennen zijn. Sommige mensen vinden het misschien te moeilijk om sommige van hun favoriete voedingsmiddelen te elimineren of te verminderen.

Is het Protein Power Dieet een gezonde keuze voor jou?

Het Protein Power-dieet lijkt op andere bekende koolhydraatarme eetplannen en wijkt net als zij af van federale aanbevelingen voor macronutriënten. De MyPlate-voedingsrichtlijnen van de USDA suggereren een uitgebalanceerde mix van eiwitten, granen, fruit, groenten en magere zuivelproducten, met ongeveer vijf of zes porties granen per dag. De koolhydraatarme limiet van Protein Power betekent dat je veel minder dan dat consumeert, ongeveer één portie per dag, afhankelijk van wat het is en hoeveel dagelijkse koolhydraten afkomstig zijn van groenten en fruit.

De voedingsrichtlijnen 2020-2025 voor Amerikanen bevelen 46 gram eiwit per dag aan voor volwassen vrouwen en 56 voor volwassen mannen, terwijl het Protein Power-dieet een bereik van 100 tot 120 gram per dag suggereert. De USDA beveelt ook aan dat 45% tot 65% van de dagelijkse calorieën afkomstig is van koolhydraten. Je verbruikt minder dan 20% van de dagelijkse calorieën uit koolhydraten op het Protein Power-dieet.

Hoewel het Protein Power-dieet geen calorieën hoeft te tellen, geeft het wel aan dat het consumeren van te veel calorieën het dieet minder effectief zal maken. Voor een gezond, duurzaam tempo van gewichtsverlies raden voedingsdeskundigen aan om uw dagelijkse calorie-inname bij te houden.

De USDA suggereert een vermindering van 500 calorieën per dag om 1 tot 2 pond per week te verliezen. Op een dieet met 2.000 calorieën komt dat neer op ongeveer 1.500 calorieën per dag, maar dit aantal kan variëren op basis van leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en niveau van fysieke activiteit. Gebruik deze calculator om uw eigen persoonlijke dagelijkse caloriedoel voor gewichtsverlies te bepalen.

Het Protein Power-dieet komt meestal overeen met de USDA-voedingswijzedeline in termen van groente- en fruitconsumptie en gezonde vetten, maar het beperkt koolhydraten drastisch.

Een woord van bodymindspirit

Als je besluit om het Protein Power-dieet te proberen, zal het waarschijnlijk een grote verandering zijn ten opzichte van hoe je momenteel eet. Maar als het correct wordt gevolgd, kan het eetplan gewichtsverlies bevorderen, althans op korte termijn, vooral in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging. Praat met uw arts over eventuele zorgen die u zou kunnen hebben en vraag hen of dit dieet veilig en geschikt voor u is.

Om je te helpen gemotiveerd te blijven, kun je een vriend of familielid vragen om je verantwoordelijk te houden. Je zou zelfs met iemand kunnen praten die zelf een reis naar gewichtsverlies wil beginnen. Het is nuttig om een ondersteunend netwerk te ontwikkelen en in contact te komen met mensen die vergelijkbare doelen delen.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

“Het Protein Power-dieet is een eiwitrijk, koolhydraatarm plan. Hoewel dit dieet u kan helpen gewicht te verliezen, waarschuwen experts dat de koolhydraatlimieten op lange termijn behoorlijk beperkend kunnen zijn om te volgen. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

 • Dag 1: 1 kopje kokosyoghurt gegarneerd met 1/4 kopje koolhydraatarme suikervrije muesli en 1/2 kopje gesneden aardbeien; 1 portie ontstekingsremmende curried tonijnsalade avocadoboten, 1 1/2 kopjes boerenkool en cranberry groene salade; 1 portie kip met kurkuma en venkel, 1/2 kop citroenachtige geroosterde koolhydraatarme broccoli
 • Dag 2: 1 portie omeletrollade, 1/2 grapefruit; 1 kop regenbooggroentesoep, 3/4 kop geroosterde bietensalade; 3-ounce portie pistache korst zalm met selderij wortel aardappelpuree (3/4 kop puree)
 • Dag 3: 1 portie koolhydraatarme plantaardige frittata, 1 portie eenvoudig groen sap; 1 portie koolhydraatarme salade met kip, spek en appel; 1 1/4 kop Chinese stijl rundvlees en broccoli, 1/2 kop gekookte bruine rijst
 • Dag 4: 2 ons entrecote, 1 ei, gebakken spinazie, 1/2 kop gehakte meloen; 1 portie traditionele gevulde paprika’s (magere kaas), 2 kopjes lentemix met balsamicoazijn; 1 portie pan harissa kip en bloemkool
 • Dag 5: 1 portie pannenkoeken gemaakt met amandelmeel, 1/2 kopje gemengde bessen, een lepel magere yoghurt om bovenop te komen; 1 portie koolhydraatarme tacosalade; noedelloze courgette lasagne (gebruik magere kazen), 2 kopjes lentemix met rode wijnvinaigrette
 • Dag 6: Appel walnoot lijnzaad muffin, 1 kop magere Griekse yoghurt, 1/2 kop frambozen; 1 portie gezonde kip of rundvlees fajita, 1 volkoren tortilla of sla wrap; 1 portie makkelijke in de oven gebakken kruidenzalm, 1/2 kop gekookte quinoa, 1 kop gebakken boerenkool met champignons
 • Dag 7: 1 portie korstloze zalm, spinazie en champignon quiche; 1 portie kipsalade met aardbeienvinaigrette; Aziatische broccoli en tofu roerbakgerecht, 1/2 kop zilvervliesrijst

Kunstmatige zoetstoffen, zoals die in light frisdrank, zijn met mate toegestaan.

In tegenstelling tot sommige andere koolhydraatarme plannen, beperkt het Protein Power-dieet alcohol niet helemaal. Maar als je het drinkt, moet je nog steeds de koolhydraten tellen, wat betekent dat je minder beschikbaar hebt om te eten.

Het plannen van maaltijden, koken en eten op deze manier kan even wennen zijn. Sommige mensen vinden het misschien te moeilijk om sommige van hun favoriete voedingsmiddelen te elimineren of te verminderen.

Het Protein Power-dieet komt meestal overeen met de voedingsrichtlijnen van USDA in termen van fruit- en groenteconsumptie en gezonde vetten, maar het beperkt koolhydraten drastisch.