Wat is het platte buikdieet?

Wat is het platte buikdieet?
platte buik dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Wat kun je eten?
 • Voors en tegens
 • Is het platte buikdieet een gezonde keuze voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Het Flat Belly Diet is een eetplan dat beweert dat je 15 pond in 32 dagen kunt verliezen door een voedselprogramma te volgen dat gericht is op gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Degenen die geïnteresseerd zijn in het proberen van het eetplan kunnen het originele “Flat Belly Diet” -boek, de zakgids of een van de bijbehorende Flat Belly-kookboeken kopen om het programma te leren.

Het Platte Buik dieet is ontwikkeld door Liz Vaccariello, de voormalige hoofdredacteur van Preventie magazine, en Cynthia Sass, MPH, RD, een voedingsconsulent en wellness-expert. Het oorspronkelijke dieetboek verscheen in 2008 toen beide auteurs verbonden waren aan het tijdschrift.

Een latere editie van het boek bevat een voorwoord van David Katz, MD, die op dat moment universitair hoofddocent volksgezondheid was aan de Yale University School of Medicine. Katz en zijn collega’s voerden een onderzoek uit op basis van het Flat Belly Diet-plan. De resultaten van het onderzoek staan in het voorwoord.

Houd er rekening mee dat veel dieetprogramma’s de woorden “platte buik” bevatten, maar deze plannen voor gewichtsverlies zijn niet hetzelfde als het platte buikdieet. Hoewel het platte buikdieet is gebaseerd op goed voedingsadvies, zoals het eten van veel gezonde vetten, kan het te veel beloven in termen van resultaten. Het kan ook een verkeerd signaal afgeven over het lichaamsbeeld.

Wat experts zeggen

“Het Flat Belly-dieet legt de nadruk op enkelvoudig onverzadigde vetten en een caloriegestuurd maaltijdplan voor gewichtsverlies. De maaltijden zijn voedzaam en je zult waarschijnlijk wat gewichtsverlies zien op dit dieet, maar experts zijn het erover eens dat het onwaarschijnlijk is dat je 15 pond in 32 dagen zult verliezen, zoals het plan suggereert. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Wat kun je eten?

Het platte buikdieet wordt vaak vergeleken met het mediterrane dieet en volgt veel van dezelfde eetrichtlijnen. Op het platte buikdieet is er echter een bijzondere focus op enkelvoudig onverzadigde vetten, ook bekend als MUFA’s.

Je eet MUFA’s bij elke maaltijd terwijl je op het programma staat, dus je moet meer te weten komen over de voedingsmiddelen die deze vetzuren bevatten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan MUFA’s omvatten avocado’s, noten en zaden, sojabonen, sommige groenten en fruit en donkere chocolade.

Wat u moet weten

Het Flat Belly dieet duurt 32 dagen. Het omvat een vierdaagse jumpstart waarbij u een caloriearm dieet van 1.200 calorieën per dag consumeert. De jumpstart is ontworpen om een opgeblazen gevoel te verminderen, volgens de makers van het dieet. Je eet ook vier maaltijden per dag, wat een vertrek is voor degenen die gewend zijn om drie maaltijden per dag te eten. Je moet ook nooit meer dan vier uur zonder eten gaan.

Na de vier dagen volg je een eetplan waarbij je je aan drie regels moet houden:

 • Consumeer 1.600 calorieën per dag door vier maaltijden met 400 calorieën te eten
 • Neem enkelvoudig onverzadigde vetten op bij elke maaltijd
 • Eet elke vier uur

Er zijn geen verplichte voedingsmiddelen of producten die u moet kopen om het platte buikdieet te volgen. Om een opgeblazen gevoel te verminderen, vooral tijdens de beginfase, worden mensen die het programma volgen aangemoedigd om gekookte in plaats van rauwe groenten te consumeren en hun inname van natriumrijk voedsel te verminderen.

Het advies om de hele dag door regelmatig te eten is in overeenstemming met voedingsbegeleiding. Veel voedingsdeskundigen adviseerden een “grazende” benadering van gewichtsverlies of gewichtsbehoud vanwege het idee dat als je ernstige honger vermijdt, je te veel eten tijdens de maaltijd zou vermijden. Maar deze regel geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Wat te eten

 • Avocado’s

 • Olijfolie

 • Noten en zaden

 • Sojabonen

 • Wat groenten en fruit

 • Pure chocolade

Wat niet te eten

 • Bewerkte voedingsmiddelen

 • Geraffineerde koolhydraten

 • Gasachtig voedsel, waaronder peulvruchten, bloemkool, broccoli, spruitjes, kool, uien en paprika’s

 • Citrusvruchten

 • Zout voedsel

Avocado’s, olijven, plantaardige oliën

Voedingsmiddelen zoals avocado’s en olijven bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Eén avocado, voor ebijvoorbeeld, biedt meer dan 13 gram enkelvoudig onverzadigd vet. Een kleine portie olijven levert ongeveer drie gram MUFA’s op. Deze hartige voedingsmiddelen zijn verzadigend, wat u kan helpen minder gezond zout of vet voedsel te vermijden.

Plantaardige oliën zijn een andere goede bron van gezond vet. Een eetlepel olijfolie levert tien gram enkelvoudig onverzadigd vet. Andere oliën met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten zijn koolzaadolie, zonnebloemolie en sesamolie.

Noten en zaden

Noten en zaden zijn goede bronnen van MUFA’s die snel en gemakkelijk te consumeren zijn. Ze bevatten antioxidanten om celbeschadiging in het lichaam te helpen herstellen, kunnen diabetes helpen voorkomen en kunnen zelfs ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Sojabonen

Sojabonen zoals edamame kunnen op zichzelf een gezonde aanvulling zijn op een maaltijd of een snack. De peulvrucht levert zowel enkelvoudig onverzadigd als meervoudig onverzadigd vet.

Groenten en fruit

Hoewel het programma de consumptie van groenten en fruit aanmoedigt, zijn er enkele kanttekeningen die uniek zijn voor het dieet. Omdat het doel van het dieet (vooral de eerste vier dagen) bijvoorbeeld is om een opgeblazen buik te verminderen, worden mensen aangemoedigd om minder gasachtige groenten te consumeren en ze te koken voordat ze worden gegeten. Bovendien moeten citrusvruchten worden vermeden omdat ze gas veroorzaken.

Pure chocolade

Mensen die op dieet zijn en een zoete traktatie nodig hebben, worden aangemoedigd om donkere chocolade te consumeren. Een ons van de traktatie levert ongeveer 3,6 gram enkelvoudig onverzadigd vet.

Geraffineerde granen en andere bewerkte voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen zoals wit brood, koekjes en commercieel geproduceerde muffins bevatten vaak verzadigd vet en zeer weinig of geen enkelvoudig onverzadigd vet. Geraffineerde granen bieden minder voeding dan volle granen en zijn waarschijnlijk hoger in suiker en zout.

Zoute voedingsmiddelen

Uw natriuminname zal een grote invloed hebben op een opgeblazen gevoel en waterretentie door het hele lichaam. Om die reden (en omdat een hoge natriuminname niet gezond is) wordt de consumptie van zout voedsel niet geadviseerd op het platte buikdieet.

Voors en tegens

Pros

 • Stimuleert de consumptie van gezonde vetten

 • Zorgt voor een regelmatig eetschema

 • Zal waarschijnlijk resulteren in gewichtsverlies

 • Bevordert voedzaam voedsel

 • Oefening wordt aangemoedigd

 • Kan goedkoop zijn

Tegens

 • Weinig bronnen beschikbaar anders dan het boek

 • Overpromises gewichtsverlies

 • Resultaten zijn mogelijk niet duurzaam

 • Sommige aanbevolen voedingsmiddelen kunnen duur zijn

 • Kan voor sommigen onhandig zijn

Pros

Mensen op het platte buikdieet worden aangemoedigd om plantaardig voedsel, hele voedingsmiddelen (zoals fruit, groenten, noten en zaden) en voedingsmiddelen te eten waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan voeding. Er zijn geen producten of abonnementen om te kopen op het abonnement en het boek is goedkoop. Afhankelijk van uw winkelgewoonten, kunnen sommige voedingsmiddelen goedkoop zijn om te kopen.

De voorgeschreven calorie-inname (1.200 in de eerste fase en 1.600 in de volgende fase) is in lijn met de caloriedoelen voor veel plannen voor gewichtsverlies.

Voor veel mensen helpt regelmatig eten hen om te voorkomen dat ze te veel eten tijdens de maaltijd of eetbuien op junkfood. En voor sommigen maakt een regelmatig maaltijdschema het dieet gemakkelijker vol te houden.

Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen niet alleen bij het ontwikkelen en onderhouden van uw cellen, maar ze kunnen ook helpen uw LDL-cholesterolgehalte te verlagen, volgens de National Institutes of Health. Het laag houden van uw LDL-niveau vermindert uw risico op hartaandoeningen en beroertes.

Tegens

Omdat het dieet niet langer actief online wordt gepromoot, zullen consumenten die het plan willen volgen het boek moeten kopen om de principes te leren. Voor sommigen is het lezen van het boek en het bij de hand houden misschien niet handig.

Sommige voedingsmiddelen zoals noten en olijfolie kunnen prijzig zijn en niet iedereen heeft regelmatig toegang tot alle aanbevolen voedingsmiddelen op het plan. Drukke mensen of mensen met gestructureerde banen kunnen mogelijk niet de tijd vinden om zich aan een schema van vier maaltijden per dag te houden.

Bovendien zijn de gewichtsverliesclaims in verband met dit programma aanzienlijk. Snel gewichtsverlies is meestal watergewicht. Over het algemeen wordt het verliezen van 1 tot 2 pond gewicht per week als redelijk en duurzaam beschouwd.

Als u gewicht verliest door waterverlies, zal het gewicht waarschijnlijk terugkomen wanneer u bepaalde voedingsmiddelen weer in uw dieet stopt en uw normale eetgewoonten hervat.

Is het platte buikdieet een gezonde keuze voor u?

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw 2020-2025 Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen beveelt aanherstelt het consumeren van voedzame voedingsmiddelen en dranken terwijl ze binnen de aanbevolen limiet van 2.000 calorieën per dag blijven voor gewichtsbeheersing. De USDA adviseert ook om voedingsmiddelen en dranken met hogere hoeveelheden toegevoegde suikers, verzadigd vet en natrium te beperken en ook de consumptie van alcoholische dranken te beperken.

Tijdens de eerste, meer beperkende fase van het platte buikdieet is uw inname van groenten en volle granen beperkt als u het plan nauwlettend volgt, dat zich niet houdt aan de federale voedingsrichtlijnen. Maar voor de rest van het dieet worden alle belangrijke voedselgroepen verantwoord, ondanks de uitsluiting van sommige specifieke voedingsmiddelen.

Het platte buikdieet is ook vergelijkbaar met andere eetprogramma’s en plannen voor gewichtsverlies die zich richten op gezonde vetten, zoals het mediterrane dieet. Op het mediterrane dieet consumeer je voedingsmiddelen zoals olijven, olijfolie, volle granen, vis, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten. U vermijdt meestal rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen en andere bronnen van verzadigde vetten.

Het belangrijkste verschil tussen de twee diëten is dat je op het Flat Belly-dieet peulvruchten en zetmeelrijke groenten vermijdt omdat ze gas en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Ook vereist het mediterrane dieet geen specifiek eetschema of calorie-inname.

Hoewel de doelen van 1.200 en 1.600 calorieën waarschijnlijk gewichtsverlies voor de meeste mensen zullen veroorzaken, kan dit bereik variëren op basis van uw leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Sommige mensen die erg actief zijn, hebben mogelijk meer calorieën nodig. Gebruik deze calculator om het juiste aantal calorieën te bepalen om uw doel te bereiken.

In sommige opzichten is het Platte Buikdieet consistent met de federale richtlijnen voor gezond eten. Maar het wordt niet aanbevolen als een plan voor gewichtsverlies, omdat elk gewichtsverlies dat op het dieet wordt ervaren, waarschijnlijk watergewicht is. Het sluit ook gezonde voedingsmiddelen uit, zoals zetmeelrijke groenten en peulvruchten die deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd dieet.

Gezondheidsvoordelen

Buikvet is een zorg voor zowel mannen als vrouwen, niet alleen voor esthetische doeleinden, maar ook om gezondheidsredenen. Technisch bekend als visceraal vet, omringt dit type vet de organen en kan het u in gevaar brengen voor hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde kankers als het te hoog is.

Van visceraal vet is ook bekend dat het toeneemt met de leeftijd. Onderzoek wijst uit dat visceraal vet kan toenemen tot 200% bij mannen en 400% bij vrouwen tussen hun 30s en 70s. Omdat veel mensen ongeveer 2.000 calorieën per dag of meer consumeren, zal een tekort van 400-600 calorieën op het platte buikdieet waarschijnlijk resulteren in gewichtsverlies.

Het dieet stimuleert ook de consumptie van plantaardige enkelvoudig onverzadigde vetten die in verband zijn gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. En over het algemeen kan het eten van meer plantaardig voedsel de algehele gezondheid verbeteren. Studies tonen aan dat plantaardig eten geassocieerd is met een verminderd risico op chronische ziekten en obesitas.

Gezondheidsrisico

Hoewel er geen bekende gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het platte buikdieet, heeft sommige onderzoeken gesuggereerd dat een toename van de frequentie van maaltijden ook de totale dagelijkse calorie-inname kan verhogen, wat kan leiden tot gewichtstoename of een gebrek aan resultaten bij het afvallen.

Bovendien is de belofte van een gewichtsverlies van 15 pond in 32 dagen onrealistisch. Een gezonde snelheid van gewichtsverlies is meestal 1 tot 2 pond per week. Meer verliezen dan dat zou meestal komen van waterverlies, niet van vetverlies, wat niet duurzaam is en geen gezond plan om gewichtsbeheersing op lange termijn te ondersteunen.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel de Flat Belly Diet-boeken erg populair waren toen ze uitkwamen, vervaagt hun invloed uit de mainstream. Het is moeilijker geworden om het dieet te volgen, simpelweg omdat er minder middelen beschikbaar zijn. Als u ervoor kiest om de boeken te kopen en het programma te volgen, is het waarschijnlijk dat u op korte termijn resultaten van gewichtsverlies zult zien. U moet echter een duurzame strategie voor gewichtsbeheersing bepalen.

Je zou het mediterrane dieet kunnen beschouwen als een eetplan voor de lange termijn. De focus op goede vetten, hele voedingsmiddelen en plantaardig eten maakt deze levensstijl een gezonde keuze voor gewichtsverlies, gewichtsbehoud en algeheel welzijn.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk en budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

“Het Flat Belly-dieet legt de nadruk op enkelvoudig onverzadigde vetten en een caloriegestuurd maaltijdplan voor gewichtsverlies. De maaltijden zijn voedzaam en je zult waarschijnlijk wat gewichtsverlies zien op dit dieet, maar experts zijn het erover eens dat het onwaarschijnlijk is dat je 15 pond in 32 dagen zult verliezen, zoals het plan suggereert. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen niet alleen bij het ontwikkelen en onderhouden van uw cellen, maar ze kunnen ook helpen uw LDL-cholesterolgehalte te verlagen, volgens de National Institutes of Health. Het laag houden van uw LDL-niveau vermindert uw risico op hartaandoeningen en beroertes.

Als u gewicht verliest door waterverlies, zal het gewicht waarschijnlijk terugkomen wanneer u bepaalde voedingsmiddelen weer in uw dieet stopt en uw normale eetgewoonten hervat.

In sommige opzichten is het Platte Buikdieet consistent met de federale richtlijnen voor gezond eten. Maar het wordt niet aanbevolen als een plan voor gewichtsverlies, omdat elk gewichtsverlies dat op het dieet wordt ervaren, waarschijnlijk watergewicht is. Het sluit ook gezonde voedingsmiddelen uit, zoals zetmeelrijke groenten en peulvruchten die deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd dieet.