Wat is het groene mediterrane dieet?

Wat is het groene mediterrane dieet?
Mediterraans eten

fcafotodigital / Getty Afbeeldingen


 • Achtergrond
 • Het 7-daagse dieetplan
 • Wat je kunt eten
 • Wat je niet kunt eten
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Pros
 • Tegens
 • Is het geschikt voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Wat is het groene mediterrane dieet?

Het groene mediterrane dieet is een “groenere” versie van het mediterrane dieet. Gemaakt door onderzoekers, benadrukt het dieet plantaardig voedsel en beperkt het de inname van vlees en gevogelte. Je moet ook dagelijks groene thee, walnoten en een plantaardige, eiwitrijke shake consumeren bij het volgen van het groene mediterrane dieet.

Hoewel het groene mediterrane dieet niet is beoordeeld. De 2021 U.S. News en World Report Beste diëten rangschikt het mediterrane dieet nummer één Beste diëten In het algemeen, waardoor het een algemene score van 4,2 / 5 heeft.

Wat experts zeggen

“Onderzoek toont aan dat diëten die voedselsoorten en -hoeveelheden beperken, niet op lange termijn werken voor 95% van de mensen en vaak leiden tot meer hunkeren naar voedsel en gewichtscycli. Ik raad mensen niet aan om een voorschrijvend dieet te volgen, inclusief het “groene” mediterrane dieet, tenzij het dieet medisch noodzakelijk is vanwege voedselallergieën of -intoleranties of een medische aandoening die de eliminatie van bepaalde voedingsmiddelen vereist.

Het kan echter nuttig zijn om enkele voedseltoevoegingen te nemen die deel uitmaken van bepaalde diëten en deze op te nemen in een goed afgeronde levensstijl. Het consumeren van meer walnoten biedt bijvoorbeeld vezels, omega-3-vetten en vitamines en mineralen, en het proberen van meer maaltijden met vis als de eiwitbron kan de inname van omega-3-vet stimuleren en de consumptie van verzadigd vet verminderen. Als groene thee iets is dat je graag drinkt, kan het toevoegen aan je dieet nuttige antioxidanten bieden die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen en stress en ontstekingen kunnen bestrijden. Eendenkroos is nog niet overal verkrijgbaar of gemakkelijk toegankelijk, dus het kan al dan niet zinvol zijn om te experimenteren met het toevoegen aan uw dieet. Over het algemeen kan het toevoegen van meer ‘greens’ aan je maaltijden en snacks belangrijke voedingsstoffen toevoegen die veel standaard Amerikaanse diëten missen. “

— Herfst Rauchwerk, MS, RDN, RYT

Het 7-daagse dieetplan

Het groene mediterrane dieet is een plantaardig plan met groene thee, walnoten en een eiwitrijke, plantaardige shake. Er is geen vast maaltijdpatroon voor het dieet. Het dieet vereist echter 3 tot 4 kopjes groene thee, 1 ons walnoten en 100 gram bevroren blokjes Wolffia globosa (Mankai-kroos) – de plantaardige eiwitrijke shake – dagelijks.

 • Dag 1: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; kwark en fruit; bladgroenten met walnoten, bonen en olijfolie; geroosterde kip en broccoli
 • Dag 2: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; yoghurt met walnoten; gegrilde zalm en spinazie; volkoren en bonensalade met olijfolie
 • Dag 3: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; roerei met volkoren toast; tonijnsalade met appels en walnoten; gegrilde veggie sandwich
 • Dag 4: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; havermout gemaakt met melk, gedroogd fruit en walnoten; hummus, pitabrood en wortelstokken; geroosterde sardines met tomaten, uien en komkommers
 • Dag 5: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; volkoren toast met notenboter; volkoren penne pasta met walnoot pestosaus; gegrilde kip met rode paprika en courgette
 • Dag 6: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; Griekse yoghurt met bessen; kikkererwten stoofpot; zalm met walnootkorst met een gemengde groene salade
 • Dag 7: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; spinazie omelet met feta kaas; gegrilde tomaten, aubergine en champignons met een linzen- en walnotensalade; volkoren pasta met geroosterde rode paprika’s

Wat je kunt eten

Het groene mediterrane dieet bevat voedingsrijke opties van alle voedselgroepen. Het dieet moedigt meer groenten, fruit, olijfolie en noten aan. Vis en gevogelte zijn toegestaan in kleine hoeveelheden. Het dieet ontmoedigt rood vlees, geraffineerde granen en bewerkte voedingsmiddelen. Hier is wat je kunt eten op het groene mediterrane dieet.

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn de steunpilaar van de groene Middellandse Zeeeen dieet. Je kunt elke gewenste vrucht of groente eten, zolang het niet is verwerkt of veel zout of suiker bevat.

Korrels

Het groene mediterrane dieet moedigt volle granen aan in plaats van geraffineerde granen. Voorbeelden zijn hele haver, gerst, bulgur, gierst en bruine rijst, volkorenbrood, pasta en crackers, evenals popcorn zouden ook worden opgenomen.

Eiwit

Het groene mediterrane dieet stimuleert magere bronnen van eiwitten en plantaardige eiwitten in plaats van rood vlees. Eiwitrijk voedsel omvat eieren, gevogelte, zeevruchten, bonen en erwten, noten en zaden en eendenkroos.

Zuivelfabriek

Yoghurt, kaas en melk maken deel uit van het groene mediterrane dieet. Deze voedingsmiddelen worden echter met mate aanbevolen.

Gezonde vetten

Het dieet beveelt aan om elke dag 1 ons walnoten te consumeren. Walnoten zijn een plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Olijfolie, olijven en andere plantaardige oliën zijn ook toegestaan op het groene mediterrane dieet, samen met andere noten en zaden.

Wat je niet kunt eten

Het groene mediterrane dieet bevat een mix van voedselrijke voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen. Het dieet ontmoedigt echter rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suiker. Hier is een blik op wat je niet kunt eten op het groene mediterrane dieet.

Verwerkte groenten en fruit

Vers, bevroren en ingeblikte groenten en fruit zonder toegevoegde suiker of zout zijn acceptabele opties op het groene mediterrane dieet. Het kan echter nodig zijn om verwerkte groenten en fruit zoals jam en gelei, gedroogd fruit met toegevoegde suiker en bevroren groentemixen met toegevoegde sauzen te vermijden.

Geraffineerde granen

Volle granen zijn toegestaan op het groene mediterrane dieet, maar je kunt geen geraffineerde granen eten zoals witte bloem, wit brood, grutten, witte rijst en pasta, evenals crackers en verpakte ontbijtgranen.

Rood vlees en verwerkt vlees

Plantaardige eiwitten worden sterk aangemoedigd op het groene mediterrane dieet. Hoewel je vis en gevogelte mag eten, suggereert het dieet dat je deze eiwitten in beperkte hoeveelheden consumeert. Eiwitten die niet zijn toegestaan op het dieet zijn rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, lunchvlees, verwerkt vlees (hotdogs) en spek.

Verwerkte zuivel

U moet sterk bewerkte zuivelproducten op dit dieetplan vermijden. Dit kan fruityoghurt, ijs, verwerkte kazen en pudding zijn.

Vetten

Het groene mediterrane dieet stimuleert plantaardige vetten zoals walnoten en olijfolie. Je moet gefrituurd voedsel, boter, reuzel, margarine en verkorting vermijden.

Hoe het groene mediterrane dieet en tips voor te bereiden

Het groene mediterrane dieet maakt deel uit van DIRECT-PLUS (Dietary Intervention Randomized Clinical Trial Polyphenols Unprocessed Study) gerandomiseerde klinische gecontroleerde studie. Deze 18 maanden durende studie omvatte 294 volwassenen die willekeurig werden toegewezen om een standaard gezond dieet, het mediterrane dieet of het groene mediterrane dieet te volgen.

Het groene mediterrane dieetgedeelte van de studie is rijk aan planten en polyfenolen en laag in eenvoudige koolhydraten en verwerkt vlees. De onderzoekers gaven dieet- en levensstijlbegeleiding aan de deelnemers die het groenere dieet volgden, inclusief advies over een caloriebeperkt dieet.

Wanneer u het groene mediterrane dieet volgt, moet u elke dag 1 ounce walnoten, 3 tot 4 kopjes groene thee en 100 gram van de bevroren kroos-eiwitblokjes consumeren. Eendenkroos eiwitblokjes kunnen moeilijk te vinden zijn, maar kunnen soms online of bij een gespecialiseerde natuurvoedingswinkel worden gekocht. De onderzoekers van het dieet suggereren dat mensen de eiwitrijke plantenshake tijdens het diner consumeren, die dient als een gedeeltelijke vervanging voor rood vlees.

Polyfenolen

Polyfenolen zijn verbindingen in planten die een rol kunnen spelen in de vele gezondheidsvoordelen die plantaardig voedsel biedt. Huidig onderzoek geeft aan dat regelmatige consumptie van polyfenolen kan helpen bij het reguleren van het metabolisme en het voorkomen van chronische ziekten. Het groene mediterrane dieet omvat walnoten, groene thee en de plantaardige eiwitshake omdat ze rijk zijn aan polyfenolen.

Wolffia Globosa Eendenkroos

Wolffia globosa eendenkroos is een waterplant rijk aan hoogwaardige eiwitten. Dit betekent dat het een plantaardig voedsel is dat alle essentiële aminozuren zoals dierlijke eiwitten bevat. De plant is ook een bron van omega-3 vetzuren, voedingsvezels, vitamine B12, ijzer en polyfenolen. In de Aziatische keuken wordt Wolffia globosa een plantaardige gehaktbal genoemd.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten omvatten groenten, bonen, erwten, noten, zaden en granen. Naast Wolffia globosa zijn sojaproducten zoals tofu en tempeh plantaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten.

Met mate eten

Het groene mediterrane dieet suggereert het consumeren van zuivelproducten met mate. Dit betekent niet te veel consumeren en alleen de hoeveelheid eten die je lichaam nodig heeft.

Over het algemeen hebben volwassenen drie porties zuivelproducten nodig, of plantaardige alternatieven, een dag waarop één portie gelijk is aan 1 kopje melk of yoghurt of 1,5 gram kaas.

Voordelen van Green Mediterranean Diet

Onderzoekers bevinden zich in de vroege stadia van het onderzoeken van de potentiële gezondheidsvoordelen van het groene mediterrane dieet. Dit dieet met een hoog polyfenolgehalte kan de gezondheid van het hart, de darmgezondheid en de veroudering van de hersenen ten goede komen. Dit is wat u moet weten.

Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

Een studie uit 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Hart onderzocht de effecten van het groene mediterrane dieet versus het traditionele mediterrane dieet op de gezondheid van het hart in een groep volwassenen met een hoog cholesterolgehalte.

De onderzoekers ontdekten dat de groene Middellandse Zee meer significante verbeteringen in cholesterol en bloeddruk bereikte dan het traditionele mediterrane dieet. Ze suggereerden dat het groene mediterrane dieet meer voordelen voor de gezondheid van het hart kan bieden dan het traditionele mediterrane dieet.

Kan de darmgezondheid bevorderen

Het groene mediterrane dieet lijkt ook een positief effect te hebben op de darmgezondheid, volgens een studie uit 2022 gepubliceerd in Genoomgeneeskunde. De meeste polyfenolen die je eet, worden gemetaboliseerd in het microbioom, de stad van micro-organismen die in je darm leven en een aanzienlijke invloed kunnen hebben op je gezondheid.

In deze studie ontdekten de onderzoekers dat het groene mediterrane dieet significante veranderingen veroorzaakte in de samenstelling en functie van het darmmicrobioom. Ze suggereren dat deze veranderingen kunnen verklaren waarom het groene mediterrane dieet gunstiger is voor de gezondheid van het hart dan het traditionele mediterrane dieet.

Kan van invloed zijn op hersenveroudering

Je hersenen krimpen (hersenatrofie) naarmate je ouder wordt, wat een rol kan spelen bij leeftijdsgebonden cognitieve veranderingen zoals geheugenverlies en moeite met het leren van nieuwe dingen. Maar het eten van een dieet gevuld met polyfenolen kan helpen.

Volgens een klinische studie uit 2022 gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding, er zijn aanwijzingen dat het voedingsrijke groene mediterrane dieet kan beschermen tegen deze leeftijdsgebonden hersenatrofie en de cognitieve veranderingen die ermee gepaard gaan.

Nadelen van Green Mediterranean Diet

Over het algemeen lijkt het groene mediterrane dieet geen gezondheidsrisico’s op te leveren. Het dieet vereist echter consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en beveelt aan om andere te vermijden. Hoewel niet erg beperkend, kunnen deze “regels” dit dieet moeilijk te volgen op lange termijn maken.

Dieet en beperking lijken hand in hand te gaan. Maar dieet is gewoon een term die beschrijft wat en hoe je eet. Een echt dieet heeft geen begin of einde, geen goed en slecht voedsel en geen beperkingen, tenzij medisch noodzakelijk. Hier zijn koepelnadelen aan het groene mediterrane dieet.

Stelt enkele beperkingen op

Het groene mediterrane dieet suggereert het vermijden van rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen en het eten van meer plantaardig voedsel. Deze voedselbeperkingen maken het groene mediterrane dieet moeilijk te volgen voor een langere periode. Bovendien kan het hebben van een lijst met “goed” en “slecht” voedsel leiden tot onbedwingbare trek en te veel eten.

Biedt beperkte bronnen voor Wolffia Globosa

De eiwitrijke, plantaardige shake is een belangrijk onderdeel van het groene mediterrane dieet. Het kan echter moeilijk zijn om Wolffia globosa te vinden bij uw lokale natuurvoedingswinkel of online retailer. En omdat het niet direct beschikbaar is, kan het prijzig zijn en een grote deuk in uw voedselbudget slaan, omdat u het dagelijks moet consumeren.

Creëert uitdagingen voor mensen met voedselallergieën

Noten zijn een veel voorkomend voedselallergeen. Als je een allergie voor noten hebt, kun je geen walnoten eten, die een essentieel onderdeel zijn van het groene mediterrane dieet.

Groene thee kan ook een probleem vormen. Hoewel over het algemeen als veilig wordt beschouwd, wilt u contact opnemen met een zorgverlener voordat u groene thee een vast onderdeel van uw dieet maakt. Groene thee kan interageren met bepaalde medicijnen, waardoor ze mogelijk meer of minder effectief worden. U moet ook met uw provider praten over de vraag of het veilig voor u is om dijsbaan groene thee als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Is het groene mediterrane dieet een gezonde keuze voor u?

Het groene mediterrane dieet bevat een breed scala aan voedingsrijke voedingsmiddelen uit alle goede groepen, maar beveelt aan om specifieke voedingsmiddelen te vermijden. De Amerikaanse voedingsrichtlijnen bevelen aan om een voedingspatroon te volgen dat voedzame voedingsmiddelen bevat die passen bij uw smaak, tradities en budget.

Praat met een zorgverlener of een geregistreerde diëtist om u te helpen bepalen welk type eetplan de beste keuze voor u is. Het groene mediterrane dieet is een relatief voedzaam voedingspatroon, maar past mogelijk niet bij uw smaakpapillen, voedseltradities of budget.

Het groene mediterrane dieet is een supercharged versie van het mediterrane dieet dat meer plantaardig voedsel en minder vlees aanmoedigt. Huidig onderzoek geeft aan dat dit dieet enkele gezondheidsvoordelen kan bieden. Het groene mediterrane dieet heeft echter zeer specifieke regels over het voedsel dat je kunt eten en het voedsel dat je niet kunt eten. Dit soort beperkingen kunnen dit dieetplan moeilijk maken om op lange termijn te volgen.

Een woord van bodymindspirit

Als het gaat om diëten, heb je zeker een aantal opties. Een dieet is echter geen snelle oplossing of een kortetermijnplan. Het groene mediterrane dieet is een uitgebalanceerd plan dat voedsel dat voedselrijke voedingsmiddelen aanmoedigt. Het dieet werkt echter mogelijk niet voor iedereen vanwege het voedsel dat u moet opnemen en degenen die u moet vermijden.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en bij je leven past

“Onderzoek toont aan dat diëten die voedselsoorten en -hoeveelheden beperken, niet op lange termijn werken voor 95% van de mensen en vaak leiden tot meer hunkeren naar voedsel en gewichtscycli. Ik raad mensen niet aan om een voorschrijvend dieet te volgen, inclusief het “groene” mediterrane dieet, tenzij het dieet medisch noodzakelijk is vanwege voedselallergieën of -intoleranties of een medische aandoening die de eliminatie van bepaalde voedingsmiddelen vereist.

Het kan echter nuttig zijn om enkele voedseltoevoegingen te nemen die deel uitmaken van bepaalde diëten en deze op te nemen in een goed afgeronde levensstijl. Het consumeren van meer walnoten biedt bijvoorbeeld vezels, omega-3-vetten en vitamines en mineralen, en het proberen van meer maaltijden met vis als de eiwitbron kan de inname van omega-3-vet stimuleren en de consumptie van verzadigd vet verminderen. Als groene thee iets is dat je graag drinkt, kan het toevoegen aan je dieet nuttige antioxidanten bieden die een positieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen en stress en ontstekingen kunnen bestrijden. Eendenkroos is nog niet overal verkrijgbaar of gemakkelijk toegankelijk, dus het kan al dan niet zinvol zijn om te experimenteren met het toevoegen aan uw dieet. Over het algemeen kan het toevoegen van meer ‘greens’ aan je maaltijden en snacks belangrijke voedingsstoffen toevoegen die veel standaard Amerikaanse diëten missen. “

— Herfst Rauchwerk, MS, RDN, RYT

 • Dag 1: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; kwark en fruit; bladgroenten met walnoten, bonen en olijfolie; geroosterde kip en broccoli
 • Dag 2: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; yoghurt met walnoten; gegrilde zalm en spinazie; volkoren en bonensalade met olijfolie
 • Dag 3: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; roerei met volkoren toast; tonijnsalade met appels en walnoten; gegrilde veggie sandwich
 • Dag 4: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; havermout gemaakt met melk, gedroogd fruit en walnoten; hummus, pitabrood en wortelstokken; geroosterde sardines met tomaten, uien en komkommers
 • Dag 5: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; volkoren toast met notenboter; volkoren penne pasta met walnoot pestosaus; gegrilde kip met rode paprika en courgette
 • Dag 6: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; Griekse yoghurt met bessen; kikkererwten stoofpot; zalm met walnootkorst met een gemengde groene salade
 • Dag 7: Groene thee, eiwitrijke plantaardige shake; spinazie omelet met feta kaas; gegrilde tomaten, aubergine en champignons met een linzen- en walnotensalade; volkoren pasta met geroosterde rode paprika’s

Het groene mediterrane dieet is een supercharged versie van het mediterrane dieet dat meer plantaardig voedsel en minder vlees aanmoedigt. Huidig onderzoek geeft aan dat dit dieet enkele gezondheidsvoordelen kan bieden. Het groene mediterrane dieet heeft echter zeer specifieke regels over het voedsel dat je kunt eten en het voedsel dat je niet kunt eten. Dit soort beperkingen kunnen dit dieetplan moeilijk maken om op lange termijn te volgen.