Wat is het grapefruitdieet?

Wat is het grapefruitdieet?
Grapefruit dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Wat kun je eten?
 • Voors en tegens
 • Is het grapefruitdieet een gezonde keuze voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Het grapefruitdieet is een rage dieet dat al bestaat sinds de jaren 1920 en 1930 (mogelijk eerder). Het restrictieve eetplan wordt algemeen beschouwd als een bijproduct van het depressietijdperk toen het trendy werd onder actrices en uiteindelijk bekend werd als ‘The Hollywood Diet’.

Het grapefruitdieet zag een heropleving in de jaren 1970 en verschillende iteraties van het dieet blijven circuleren. In de loop der jaren werd het ook (ten onrechte) geassocieerd met de Mayo Clinic. In 2004 suggereerde een boek met de titel “The Grapefruit Solution” dat het eten van grapefruit het slagingspercentage van het afslankplan van uw keuze zou kunnen verbeteren.

De focus van elke versie van het grapefruitdieet omvat over het algemeen het eten van een paar porties grapefruit per dag en heeft de neiging om extreem beperkend te zijn met andere voedingsmiddelen. De grootste belofte van het grapefruitdieet is aanzienlijk gewichtsverlies in korte tijd.

Hoewel het waar is dat grapefruit een voedzame vrucht is, heeft het niet noodzakelijkerwijs magische krachten om gewichtsverlies te stimuleren.

Wat experts zeggen

“Hoewel grapefruits goed voor je zijn, zijn de gezondheids- en vetverbrandende beloften van het grapefruitdieet niet evidence-based. De kleine porties en beperkte voedselopties van het dieet zijn niet duurzaam en grapefruit heeft een hoog risico op interactie met veel medicijnen en aandoeningen. “
Kelly Plowe, MS, RD

Wat kun je eten?

Hoewel er veel versies van het dieet bestaan, is het uitgangspunt van het grapefruitdieet het consumeren van grapefruit (meestal de hele vrucht, hoewel sommige versies grapefruitsupplementen in poedervorm toestaan) vóór alle drie de maaltijden per dag, voor een duur van zeven tot 10 dagen of meer. Ook is er een restrictief eetplan voor die drie maaltijden.

Hoewel er enige variatie kan zijn in de grapefruitdieetinstructies, vragen ze allemaal om het eten van de grapefruit (of het drinken van grapefruitsap) vóór de maaltijd, de meeste versies vragen consequent om drie maaltijden per dag, geen snacks en een vierde maaltijd (of snack voor het slapengaan) – meestal een glas magere melk of tomatensap.

Wat u moet weten

Hoewel voedingsdeskundigen het grapefruitdieet niet aanbevelen, kan het vooral problematisch zijn voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, omdat het consumeren van grapefruit (vooral vaak of in grote hoeveelheden) met bepaalde medicijnen nadelige gezondheidseffecten kan hebben.

Van meer dan 50 medicijnen is bekend dat ze interageren met grapefruit, maar enkele van de meest voorkomende medicijnen die niet veilig zijn om te mengen met grapefruit of grapefruitsap zijn:

 • Schildklier medicijnen: Mensen op schildklierhormoonvervangingstherapie moeten voorkomen dat ze te veel grapefruit consumeren, waardoor schildkliermedicijnen minder effectief kunnen worden.
 • Statines: Statine medicijnen – waaronder Lipitor (atorvastatine), Zocor (simvastatine) en Mevacor (lovastatine) – worden voorgeschreven om een hoog cholesterolgehalte te behandelen, en grapefruit kan de niveaus van deze medicijnen in het bloed veranderen, evenals de kans op bijwerkingen verhogen.
 • Antidepressiva: Verschillende medicijnen die worden gebruikt om depressie, bipolaire stoornis en andere psychische aandoeningen te behandelen, kunnen worden beïnvloed door bepaalde enzymen in grapefruit.

Als u medicijnen gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u grapefruit aan uw dieet toevoegt.

Wat te eten

 • Grapefruit

 • Eieren

 • Spek

 • Kip of ander vlees

 • Salade of gekookte groenten

Wat niet te eten

 • Andere vruchten

 • Alle granen en zetmeel

 • Toegevoegde suikers

 • Zuivel

 • Andere dranken dan koffie, thee of water

Grapefruit

Als de hoeksteen van dit dieet is de portiegrootte een halve grapefruit of 8 gram grapefruitsap. U kunt ook grapefruitpoeder in capsulevorm kopen. Voor elk van deze keuzes consumeer je de grapefruit vóór de rest van de maaltijd.

Eieren en spek

Sommige vormen van het grapefruitdieet suggereren het eten van twee eieren en twee reepjes spek elke dag voor het ontbijt (na de grapefruit).

Vlees

Lunch en diner op het grapefruitdieet bestaan uit een portie vlees samen met een salade. Het dieet maakt geen onderscheid tussen magere eiwitten en eiwitten met veel verzadigd vet. Het beperkt ook de portiegrootte niet.

Salade en gekookte groenten

Uw keuze van vlees wordt gecombineerd met een salade of enkele gekookte groenten (sommige versies specificeren alleen rode of groene groenten). In de meeste gevallen is elke vorm van saladedressing toegestaan.

Ander fruit

Sommige versies van het grapefruitdieet laten andere fruitkeuzes toe, terwijl andere dat niet doen.

Granen, zetmeel en toegevoegde suikers

Alle granen, zetmeel en toegevoegde suikers zijn uitgesloten van het grapefruitdieet, waardoor het zeer beperkend is.

Dranken

Het grapefruitdieet moedigt water aan en zorgt voor een kopje of twee thee of koffie per dag, maar geen andere dranken.

Zuivel

Sommige versies van het grapefruitdieet staan één 8-ounce glas magere melk per dag toe. Verder zijn er geen zuivelproducten toegestaan.

Voors en tegens

Pros

 • Grapefruit is voedzaam

Tegens

 • Zeer beperkend

 • Gebaseerd op verkeerde aannames

Hoewel grapefruit een voedzaam voedsel is, elimineert een restrictief eetplan dat voornamelijk uit grapefruit bestaat andere gezonde voedselgroepen die deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet.

Pros

Nuttige voedingsstoffen

Het toevoegen van grapefruit aan uw normale dieet kan enkele voordelen bieden, maar leidt waarschijnlijk niet direct tot gewichtsverlies. Integendeel, het toevoegen van meer fruit en groenten zoals grapefruit aan uw dieet kan helpen bij gewichtsverlies.

Studies hebben aangetoond dat mensen die meer groenten en fruit consumeren, meer volume voedsel kunnen eten en zich eerder vol voelen, en daarom minder calorieën eten, wat kan resulteren in gewichtsverlies. De vrucht is een uitstekende bron van vitamine A en C en de antioxidant lycopeen en sommige flavonoïden.

In vergelijking met andere vruchten is grapefruit caloriearm en lager in koolhydraten. Een volledige portie grapefruit (154 gram) heeft ongeveer 2,5 gram natuurlijk voorkomende voedingsvezels.

Grapefruit is een vullende caloriearme snack. Tussen de zure smaak en de tijd die het kost om ze te pellen, kun je je ook niet gedachteloos een weg banen door enkele honderden calorieën aan grapefruit zoals je zou kunnen met andere snacks.

Grapefruit kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, maar u moet uw arts raadplegen voordat u het in uw dieet opneemt.

Tegens

Zeer beperkend

Het grapefruitdieet heeft een tekort aan calorieën en is veel te beperkend om op de lange termijn als gezond te worden beschouwd. Het sluit bijna alle koolhydraten en veel voedzaam voedsel (zoals volle granen en ander fruit) uit. Het volgen van het dieet kan ook leiden tot het consumeren van overmatig verzadigd vet, omdat het voorstelt om twee keer per dag vlees te eten zonder enige aanbeveling om magere eiwitten te begunstigen.

Valse aannames

Een veel voorkomende overtuiging over grapefruit is dat het een speciaal enzym bevat dat helpt vet te verbranden. Dit is niet waar. Eten enig fruit voor een maaltijd kan helpen bij gewichtsverlies omdat het je honger vermindert en de totale calorieën die je consumeert kan beteugelen.

Een ander vals argument voor het grapefruitdieet is dat grapefruit een “negatief calorie” -voedsel is, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt door het te kauwen en te verteren dan het bevat. Wanneer je meer calorieën verbrandt dan je verbruikt, val je af. Daarom is het argument dat het eten van een voedsel met een negatieve calorie zou helpen bij gewichtsverlies. Grapefruit bevat wel een relatief klein aantal calorieën, maar het heeft geen “negatief calorie” effect.

De helft van een gewone grapefruit heeft ongeveer 52 calorieën.Tenzij je jumping jacks doet terwijl je het schilt, eet en verteert, is het onwaarschijnlijk dat je meer calorieën zou verbranden dan het bevat.

Is het grapefruitdieet een gezonde keuze voor u?

Het grapefruitdieet deelt veel kenmerken met andere beperkende rage diëten die beweren snel en gemakkelijk gewichtsverlies te bieden, zoals het eierdieet en het driedaagse militaire dieet. Het grapefruitdieet bevat echter een kern van nuttig advies voor mensen die willen afvallen.

De voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) suggereren het consumeren van een uitgebalanceerd dieet van fruit, groenten, granen, eiwitten en zuivelproducten. De USDA beveelt aan om ongeveer 1.600 tot 2.400 calorieën voor vrouwen te consumeren en 2.000 tot 3.000 calorieën per dag voor mannen voor gewichtsbehoud. Dit calorieniveau en het calorieniveau u nodig heeft voor gewichtsverlies, kan aanzienlijk variëren op basis van leeftijd, geslacht, gewicht en niveau van fysieke activiteit. Als u geïnteresseerd bent in het bepalen van uw eigen calorierichtlijnen, kunt u deze calculator gebruiken.

Het grapefruitdieet komt meestal uit op minder dan 1.000 calorieën per dag. Dat is veel minder dan de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de USDA, zelfs als u probeert af te vallen. Het grapefruitdieet beperkt ook veel andere gezonde voedingsmiddelen en is daarom geen aanbevolen eetplan.

Gezondheidsvoordelen

Een studie uit 2006 toonde aan dat het eten van grapefruit de bloedsuikerspiegel kan verlagen en voor sommigen kan leiden tot gewichtsverlies. Deelnemers die gedurende 12 weken een halve grapefruit voor de maaltijd aten, verloren aanzienlijk meer gewicht dan een niet-grapefruit-etende controlegroep.

Een derde van de deelnemers vertoonde echter geen verandering in gewicht na een voedingsinterventie van zes weken (drie keer per dag de helft van een verse grapefruit eten). Toch waren er enkele dalingen in bloeddruk en cholesterolgehalte in deze groep.

Hoewel voorstanders van het grapefruitdieet beweren dat het zal leiden tot snel gewichtsverlies, ondersteunt onderzoek dat gewichtsverlies als gevolg van vergelijkbare rage diëten vaak niet wordt volgehouden en dat een grapefruitdieet ongezonde eetgewoonten kan aanmoedigen.

Gezondheidsrisico

Het elimineren van gezond voedsel zoals alle granen kan leiden tot tekorten aan B-vitamines en sporenmineralen, die vaker voorkomen bij mensen die beperkende diëten volgen. Bovendien kan grapefruit interfereren met veel veelgebruikte medicijnen.

Ondanks de kleine studies die enkele gewichtsverlieseffecten met grapefruit laten zien, is er heel weinig hoogwaardig onderzoek (grote, gerandomiseerde studies bij mensen) dat deze claim ondersteunt. Overleven op voornamelijk grapefruit, eiwitten en sommige groenten is geen qua voedingswaarde uitgebalanceerd of duurzaam plan voor gewichtsverlies.

Het is mogelijk om gewicht te verliezen op het grapefruitdieet vanwege de ernstige caloriebeperking, maar een duurzamere optie zou zijn om een gezond dieet te eten dat grapefruit bevat (als het veilig voor u is) als onderdeel van een verstandig plan voor gewichtsverlies.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel het grapefruitdieet dat vaak online wordt aangetroffen geen gezond dieetplan is, kan het toevoegen van meer grapefruit aan uw dieet dat wel zijn, vooral als u probeert af te vallen. De vrucht is een voedzame, caloriearme keuze. Als u medicijnen gebruikt, moet u zich echter bewust zijn van hoeveel grapefruit u eet. Sommige medicijnen die worden gebruikt om schildklieraandoeningen, hoog cholesterol en depressie te behandelen, kunnen interageren met grapefruit en nadelige bijwerkingen veroorzaken.

Zoek over het algemeen naar een eetplan dat grote voedselgroepen niet uitsluit, het potentieel biedt voor langzaam en gestaag gewichtsverlies en uw gezondheidsdoelen aanpakt terwijl u ook veilig bent. Uw arts of een geregistreerde diëtist kan u helpen een dieet te vinden dat veilig en effectief is.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

“Hoewel grapefruits goed voor je zijn, zijn de gezondheids- en vetverbrandende beloften van het grapefruitdieet niet evidence-based. De kleine porties en beperkte voedselopties van het dieet zijn niet duurzaam en grapefruit heeft een hoog risico op interactie met veel medicijnen en aandoeningen. “
Kelly Plowe, MS, RD

Als u medicijnen gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u grapefruit aan uw dieet toevoegt.

Grapefruit kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, maar u moet uw arts raadplegen voordat u het in uw dieet opneemt.

De helft van een gewone grapefruit heeft ongeveer 52 calorieën.Tenzij je jumping jacks doet terwijl je het schilt, eet en verteert, is het onwaarschijnlijk dat je meer calorieën zou verbranden dan het contains.

Het grapefruitdieet komt meestal uit op minder dan 1.000 calorieën per dag. Dat is veel minder dan de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de USDA, zelfs als u probeert af te vallen. Het grapefruitdieet beperkt ook veel andere gezonde voedingsmiddelen en is daarom geen aanbevolen eetplan.

Het is mogelijk om gewicht te verliezen op het grapefruitdieet vanwege de ernstige caloriebeperking, maar een duurzamere optie zou zijn om een gezond dieet te eten dat grapefruit bevat (als het veilig voor u is) als onderdeel van een verstandig plan voor gewichtsverlies.