Wat is gezondheid op elke maat en waarom is het belangrijk?

Wat is gezondheid op elke maat en waarom is het belangrijk?
Vrouwen in een dansles

Getty Images / Luis Alvarez


 • De HAES-beweging
 • HAES versus BMI
 • HAES en Body Positivity
 • Wat HAES voor u betekent
 • Veelgestelde vragen

Het volgende artikel is geschreven vanuit een HAES perspectief; de gebruikte taal volgt de voorkeursterminologie van de Health at Every Size-beweging.

Veel mensen tellen calorieën of vertrouwen op het getal op een weegschaal om te proberen hun gewicht en gezondheid te beheren. Maar de afgelopen jaren is er een sterke terugslag geweest tegen deze dieetcultuurbenadering, die vaak waarde hecht aan dun zijn boven fysieke of psychologische gezondheid.

Health at Every Size (HAES) is een gewichtsneutrale aanpak gericht op het bevorderen van gezond gedrag bij mensen met verschillende lichaamsmaten. Veel studies ondersteunen het idee dat een niet-dieetbenadering de gezondheid op een zachtere manier kan ondersteunen in vergelijking met de aanhoudende push om gewichtsverlies te bereiken. Als alternatief voor een dieet moedigt HAES lichaamsacceptatie, intuïtief eten en actieve belichaming aan.

“Onze huidige vijf principes van HAES zijn gewichtsinclusiviteit, gezondheidsverbetering, respectvolle zorg, levensverbeterende beweging en eten voor welzijn”, zeggen Veronica Garnett, RD, Vision &Strategy Leader, en Ani Janzen, RD, Operations & Project Leader met de Vereniging voor Grootte Diversiteit en Gezondheid (ASDAH), de non-profitorganisatie die eigenaar is van de handelsmerken voor Gezondheid op elke maat en HAES.

De HAES-principes helpen bij het benaderen van gezondheid zonder een focus op gewicht of gewichtsverlies. “Er zijn gezonde en ongezonde mensen op alle punten in het groottespectrum, en HAES bevordert veilige en rechtvaardige toegang tot gezondheidszorg voor mensen, ongeacht grootte, gezondheidstoestand en gezondheidsdoelen,” zeggen Garnett en Janzen.

Vetfobie en gewichtsbias zijn verbonden met alle andere vormen van onderdrukking, vooral racisme. “De focus op gewicht en gewichtsverlies heeft onevenredig veel invloed op de gezondheid van dikke zwarte mensen”, zeggen Garnett en Janzen.

De HAES-beweging

HAES bestaat vanwege vooroordelen tegen extra gewicht en vetheid. Studies over hongerdiëten en de grondoorzaken van overeten werden onderzocht in de jaren 1940 en 1950 in een poging om gewichtsverlies te helpen. De jaren 1960 brachten Weight Watchers, gastric bypass-chirurgie en dunne modellen voort als een schoonheidsstandaard.

Tegen het einde van de jaren 1960 begon een nieuwe push naar vetacceptatie en body positivity. De Nationale vereniging om dikke Amerikanen te helpen (NAAFA, nu genoemd Nationale vereniging om vetacceptatie te bevorderen) werd opgericht in 1969 en had als doel de kwaliteit van leven voor dikke mensen te verbeteren door middel van onderwijs, onderzoek en belangenbehartiging. Het was het begin van de size acceptance movement, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Gedurende de jaren 1980 en 1990 pleitte de grootteacceptatiebeweging ervoor dat gezondheidsproblemen bij dikke mensen het gevolg waren van stress, zelfhaat en chronisch diëten, niet van gewicht. De winstgevende dieetindustrie vocht terug met sterke berichten over de gezondheidsrisico’s veroorzaakt door gewicht.

In 1998, voedingsopvoeders Frances Berg en Joanne Ikeda, samen met leden van de showmethedata listserv, begon de term ‘gezondheid op elke maat’ te gebruiken. Sinds die tijd hebben veel diëtisten, psychologen en onderzoekers de HAES-terminologie overgenomen in hun boeken, seminars en onderzoekspapers.

ASDAH werd opgericht in 2003 en, bezorgd dat afslankbedrijven zouden proberen haes-terminologie te coöpteren, officieel een handelsmerk van de termen Gezondheid op elke maat in 2011 en HAES in 2012.

Wordt HAES populairder?

“Het onderliggende onderzoek dat HAES-principes en het Health at Every Size-raamwerk ondersteunt, bereikt steeds meer zorgverleners en patiënten”, zeggen Garnett en Janzen. “Het voorziet in een behoefte die veel zorgverleners en patiënten kunnen voelen, maar niet altijd de woorden of ideeën hebben om de gaten te vullen die door onze huidige gezondheidszorgsystemen zijn achtergelaten.”

Garnett en Janzen zeggen dat het ASDAH-lidmaatschap elk jaar is gegroeid en dat HAES-principes hun weg vinden naar meer zorginstellingen, maar er is nog een lange weg te gaan.

“Ondanks onze groei schatten we dat HAES-aanbieders minder dan 1% van alle zorgverleners uitmaken”, zeggen Garnett en Janzen. “De meeste zorgverleners hebben nog nooit gehoord van HAES of het onderliggende onderzoek, en veel van degenen die alleen de mythes kennen.” Ze merken ook problemen op dat het concept faci isng: er wordt meer geld geïnvesteerd in obesitasonderzoek in plaats van haes-afgestemd werk.

Rachael Hartley, een haes-afgestemde diëtist in Columbia, South Carolina, ziet dat meer diëtisten HAES-principes aannemen en erkennen hoe gewichtsgerichte benaderingen schade kunnen veroorzaken. “Naarmate HAES-aanbieders het onderzoek en de wetenschap achter de beweging delen, leren meer zorgverleners dat er een andere manier is om hun patiënten en cliënten te helpen,” zegt Hartley.

Volgens de National Library of Medicine zijn er de afgelopen 10 jaar 48 onderzoeksartikelen gepubliceerd met de terminologie “Health at Every Size”.

HAES versus BMI

Body Mass Index (BMI) gebruikt lengte en gewicht om een berekening te produceren die mensen groepeert in een van de vier op gewicht gebaseerde categorieën: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Het probleem is dat BMI een verouderde, bevooroordeelde maatstaf is die geen rekening houdt met lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd. BMI wordt door veel zorgverleners afgekeurd.

“De reguliere geneeskunde gebruikt vaak gewicht en BMI als belangrijke indicatoren van gezondheid, en soms worden patiënten behandeld alsof het de enige indicator van hun gezondheid is,” zegt Hartley. “Tientallen jaren van onderzoek hebben aangetoond dat gewicht slechts losjes geassocieerd wordt met gezondheid.”

Hartley legt uit dat zelfs als gewicht een belangrijke voorspeller van gezondheid was, onderzoek nog geen manieren heeft onthuld voor meer dan een ongelooflijk klein aantal mensen om een aanzienlijke hoeveelheid gewicht te verliezen en het permanent af te houden.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

In plaats van te vertrouwen op gewicht of BMI, richt HAES zich op het helpen van mensen om gezondheidsbevorderend gedrag te vertonen. “HAES kijkt niet naar gewicht als een uitkomst van iemands “succes” bij het maken van gedragsveranderingen,” zegt Hartley. ” Onder een HAES-lens zullen providers klanten ontmoeten waar ze zijn in het bieden van ondersteuning en het verkennen van manieren om zich beter te voelen, fysiek en mentaal.”

“HAES gaat niet over het overtuigen van alle dikke mensen om gezondheid na te streven of een ‘gezonde’ status te bereiken,” zeggen Garnett en Janzen. “Het gaat ons in de eerste plaats om het vergroten van de toegang tot kwaliteitsvolle zorg voor dikke mensen. We bieden ook een kader voor zorg om zorgverleners en patiënten te helpen nadenken over gezondheid vanuit een lens van vetbevrijding.”

Simpelweg, onder de HAES-lens mag gezondheidsstatus of BMI nooit worden gebruikt om de waarde van een individu te beoordelen, te onderdrukken of te bepalen.

HAES en Body Positivity

De term ‘body positive’ ontstond in 1996 met de oprichting van The Body Positive, een non-profitorganisatie met als doel ‘een einde te maken aan de schadelijke gevolgen van een negatief lichaamsbeeld: eetstoornissen, depressie, angst, snijden, zelfmoord, middelenmisbruik en relatiegeweld’.

De body positivity-beweging gaat over het ontwikkelen van zelfzorggedrag dat voortkomt uit een plaats van zelfliefde, in plaats van uit angst. De competenties van body positivity zijn om gezondheid terug te winnen, intuïtieve zelfzorg te beoefenen, zelfliefde te cultiveren, je eigen authentieke schoonheid te verklaren en een gemeenschap op te bouwen.

Er is enige overlap tussen HAES en body positivity, maar ASDAH verduidelijkt dat HAES geen beweging voor sociale rechtvaardigheid is; het is een kader voor zorg.

Wat HAES voor u betekent

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je zorgverlener je zorgen heeft weggewuifd of je respectloos heeft behandeld vanwege je gewicht, vorm of grootte, heb je gewichtsbias ervaren. Een HAES-afgestemde beoefenaar zal zich richten op uw gezondheid die verder gaat dan uw gewicht en u behandelen met het respect en de waardigheid die u verdient.

“Sommige zorgverleners weigeren medicijnen, verwijzingen naar fysiotherapie en zelfs chirurgie aan te bieden, tenzij patiënten gewichtsverlies nastreven en bereiken”, zeggen Garnett en Janzen. “Deze onethische benadering van de gezondheidszorg kan verantwoordelijk zijn voor alle gezondheidsverschillen die worden gezien bij dikke mensen, en de lichaamsgrootte heeft mogelijk geen direct effect op de gezondheid.”

“Werken met een zorgverlener die HAES-uitgelijnd is, kan men patiëntgerichte zorg verwachten, waarbij men wordt behandeld als een persoon versus een getal op de schaal of een laboratoriumwaarde,” zegt Hartley. “Veel mensen, vooral mensen met een gemarginaliseerde identiteit, ervaren een immens stigma in de gezondheidszorg, wat resulteert in slechte zorg en mensen die geen zorg zoeken. HAES probeert stigma’s bij de arts, therapeut en diëtist te elimineren.”

Een woord van bodymindspirit

Elke lichaamsgrootte verdient toegang tot eerlijke, gerespecteerde medische hulpmiddelens. Hoewel gesprekken over lichaamsgrootte en mentaliteitsveranderingen kunnen blijven evolueren, is het cruciaal om te spreken met vertrouwde zorgverleners die u helpen zich veilig en gehoord te voelen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is groottediversiteit?

  Mensen zijn van nature verschillende vormen en maten. HAES respecteert en accepteert deze diversiteit in lichaamsvormen en -maten en verwerpt ‘ideale’ maten of pathologiserende soortelijke gewichten.


 • Wat is een positief lichaamsbeeld?

  Een positief lichaamsbeeld is een zachtere, gezondere manier om naar jezelf en je lichaam te kijken door te waarderen wat je lichaam kan doen en je te concentreren op wat je leuk vindt aan jezelf.


 • Wat is het verschil tussen body positivity en body neutrality?

  Body positivity gaat over het ontwikkelen van zelfzorggedrag dat voortkomt uit een plaats van zelfliefde, in plaats van uit angst. Lichaamsneutraliteit is een tussenwegbenadering: het is niet van je lichaam houden of je lichaam haten. Lichaamsneutraliteit gaat over acceptatie en respect voor je lichaam in plaats van van je lichaam te houden.

Het volgende artikel is geschreven vanuit een HAES perspectief; de gebruikte taal volgt de voorkeursterminologie van de Health at Every Size-beweging.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.