Wat is Fibromyalgie

Wat is Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn in het lichaam, vermoeidheid en gevoeligheid voor druk. Het is een complexe aandoening waarvan de oorzaak nog niet volledig begrepen is. Mensen die lijden aan fibromyalgie ervaren vaak ook slaapproblemen, stijfheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Hoewel de symptomen kunnen variëren, hebben veel patiënten moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en ervaren ze een verminderde kwaliteit van leven.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

De symptomen van fibromyalgie kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 1. Wijdverspreide pijn: Pijn die zich verspreidt over het hele lichaam, vaak gepaard gaand met pijnlijke spieren en gewrichten.
 2. Vermoeidheid: Ernstige vermoeidheid die niet verdwijnt na rust of slaap.
 3. Slaapproblemen: Moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of het ervaren van niet-verkwikkende slaap.
 4. Gevoeligheid voor druk: Zelfs lichte druk op bepaalde punten van het lichaam kan pijnlijk zijn.
 5. Cognitieve problemen: Moeite met concentreren, geheugenproblemen en een verminderd vermogen om informatie te verwerken.
 6. Stijfheid: Stijfheid en moeite met bewegen na het zitten of liggen voor langere tijd.
 7. Hoofdpijn: Frequente hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn en migraine.
 8. Spijsverteringsproblemen: Buikpijn, opgeblazen gevoel, constipatie en diarree kunnen voorkomen.

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

De exacte oorzaak van fibromyalgie is nog onbekend. Wetenschappers vermoeden echter dat het een combinatie is van genetische factoren, infecties, traumatisch letsel en psychologische stress. Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met andere aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom, het chronisch vermoeidheidssyndroom en depressie.

Hoe wordt fibromyalgie gediagnosticeerd?

Er is geen specifieke test om fibromyalgie te diagnosticeren. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en uitsluiting van andere mogelijke oorzaken van de klachten. Een arts zal vaak een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, medische voorgeschiedenis in kaart brengen en de symptomen bespreken om tot een diagnose te komen.

Wat zijn de behandelingsopties voor fibromyalgie?

Hoewel er geen genezing is voor fibromyalgie, zijn er verschillende behandelingsopties om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Medicatie: Pijnstillers, antidepressiva en slaapmiddelen kunnen worden voorgeschreven om symptomen te beheersen.
 • Fysiotherapie: Oefeningen en therapieën om spierkracht en flexibiliteit te verbeteren.
 • Psychologische ondersteuning: Counseling en therapie kunnen helpen bij het omgaan met de psychologische impact van fibromyalgie.
 • Levensstijlveranderingen: Het aanpassen van het dieet, het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapgewoonten kunnen de symptomen verminderen.

Conclusie

Fibromyalgie is een complexe aandoening die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en gevoeligheid voor druk veroorzaakt. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, kunnen symptomen variëren van persoon tot persoon. Het diagnosticeren van fibromyalgie is gebaseerd op symptomen en uitsluiting van andere mogelijke oorzaken. Hoewel er geen genezing is, zijn er behandelingsopties om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om een multidisciplinair behandelplan te volgen en de juiste ondersteuning te krijgen.

Veelgestelde vragen over fibromyalgie

1. Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke knopen in de spieren die geassocieerd kunnen worden met fibromyalgie. Ze kunnen drukgevoelig en pijnlijk zijn, en kunnen bijdragen aan de wijdverspreide pijn die mensen met fibromyalgie ervaren.

2. Is fibromyalgie erfelijk?

Hoewel er aanwijzingen zijn dat genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie, is het nog niet volledig duidelijk of de aandoening erfelijk is. Meer onderzoek is nodig om hierover uitsluitsel te geven.

3. Kan stress fibromyalgie veroorzaken?

Stress kan een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van fibromyalgie, maar het is niet de enige oorzaak. Fibromyalgie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische, fysieke en psychologische factoren.

4. Hoe lang duurt het voordat fibromyalgie wordt gediagnosticeerd?

Het kan vaak jaren duren voordat fibromyalgie wordt gediagnosticeerd, omdat de symptomen vaak vaag en niet-specifiek zijn. Het is belangrijk om een arts te raadplegen en je symptomen te bespreken om tot een juiste diagnose te komen.

5. Zijn er alternatieve behandelingen voor fibromyalgie?

Ja, sommige mensen met fibromyalgie proberen alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, massage en kruidensupplementen. Hoewel deze behandelingen soms verlichting kunnen bieden, is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je alternatieve behandelingen probeert.