Wat is een ver-infrarood sauna?

Wat is een ver-infrarood sauna?
Vrouw die ontspant in sauna

PhotoAlto / Frederic Cirou / Getty Images

 • Wat is ver infrarood?
 • Potentiële voordelen
 • Gezondheidsrisico
 • Wie moet het vermijden?
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Wat u kunt verwachten

Ver-infraroodsauna’s zijn populair geworden in sportscholen, spa’s en andere wellness-instellingen over de hele wereld. Veel mensen vinden dat infraroodsauna’s een comfortabelere ervaring bieden dan traditionele sauna’s, omdat de omringende lucht koel en droog blijft. Ver-infraroodsauna’s kunnen bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, maar deze claims worden niet altijd ondersteund door sterk wetenschappelijk bewijs.

Hoe dan ook, u zult merken dat een infraroodsauna een plezierige en ontspannende ervaring kan zijn, en op zijn minst zult u waarschijnlijk profiteren van stressverlichting op korte termijn terwijl u een gezonde dosis zelfzorg krijgt.

Wat is ver infrarood?

Ver-infraroodsauna’s verwarmen het lichaam direct in plaats van de lucht rond je lichaam te verwarmen. Deze kamers worden vaak beschreven als infrarood warmtetherapiekamers omdat verwarmingselementen warmte reflecteren in de vorm van licht dat rechtstreeks op het lichaam wordt uitgezonden.

In een ver-infraroodsauna gaat ongeveer 20% van de warmte naar het verwarmen van de lucht en de andere 80% verwarmt je lichaam. Deze stralingswarmte dringt dieper door in de huid dan traditionele sauna’s.

Omdat de lucht rond je lichaam niet wordt verwarmd, zijn infraroodsauna’s vaak draaglijker dan traditionele droge of natte sauna’s. De temperaturen in ver-infraroodsauna’s zijn meestal veel lager.

Soorten infraroodsauna’s

Ver-infrarood is het meest voorkomende type infraroodsauna, maar er zijn ook full-spectrum sauna’s beschikbaar. Deze variëren van nabije, middelste tot ver-infrarode golflengten. Elk type energie verwarmt je lichaam zonder de lucht om je heen te verwarmen en er wordt gezegd dat het een ander voordeel biedt.

Veel van de gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan verschillende soorten infraroodsauna’s zijn echter claims van fabrikanten en worden niet altijd ondersteund door onderzoek, met name claims voor gewichtsverlies.

 • Nabij-infrarood combineert warmte- en lichttherapie, ook bekend als fototherapie, die net onder het huidoppervlak wordt geabsorbeerd om genezing en revitalisatie te bevorderen. Er wordt aangenomen dat het het beste is voor wondgenezing en een verhoogde immuunfunctie.
 • Midden-infrarood gebruikt een iets langere golflengte dan nabij-infrarood om dieper in het weefsel van het lichaam door te dringen om de bloedsomloop te verhogen, zuurstof vrij te maken en gewonde gebieden te bereiken. Van dit bereik wordt gezegd dat het spierontspanning bevordert.
 • Ver infrarood is de langste golflengte, die licht uitzendt in het ver-infraroodbereik. Sommige onderzoeken suggereren dat dit type golflengte toxines kan elimineren, het metabolisme kan stimuleren en cardiovasculaire voordelen kan bieden.

Een ver-infraroodsauna houdt de omringende lucht koeler terwijl warmte-energie het lichaam binnendringt om de kerntemperatuur te verhogen. Een traditionele sauna wordt verwarmd door elektrische of houtgestookte warmte om de rotsen, muren en omringende lucht te verwarmen.

Potentiële voordelen

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen verbonden aan ver-infraroodsauna’s en sauna’s in het algemeen. Wetenschappelijke studies die het gebruik van sauna’s onderzoeken, zijn echter vaak kleinschalig. Sommige veel geciteerde studies zijn tientallen jaren oud, terwijl recente studies vaak door dezelfde groep onderzoekers worden uitgevoerd.

Een groot overzicht van saunastudies gepubliceerd in 2018 in Evidence-Based Complementaire en Alternatieve Geneeskunde gedetailleerde de potentiële gezondheidsvoordelen van droge sauna’s. “Regelmatig droog saunabaden heeft potentiële gezondheidsvoordelen”, schreven de auteurs. “Er zijn meer gegevens van hogere kwaliteit nodig over de frequentie en omvang van nadelige bijwerkingen. Verder onderzoek is ook nodig om de optimale frequentie en duur van verschillende soorten saunabaden te bepalen voor gerichte gezondheidseffecten en de specifieke klinische populaties die het meest waarschijnlijk zullen profiteren. ”

Hoewel niet alle gezondheidsclaims over sauna’s worden ondersteund door hoogwaardig wetenschappelijk bewijs, betekent dit niet dat u de voordelen niet zult ervaren. Hier is een nadere blik op een deel van het onderzoek.

Ver-infraroodsauna’s kunnen pijnverlichting, stressvermindering, schoonheidsvoordelen en andere voordelen bieden die mensen met medische aandoeningen kunnen helpen. Er is echter niet genoeg sterk bewijs om zeker te weten of de behandelingen effectief zijn.

Betere huid

Claims over huidvoordelen, cellulitisreductie en andere schoonheidsvoordelen worden vaak geassocieerd met gebruik van ver-infraroodsauna’s. Hoewel deze voordelen worden ondersteund door een schat aan anecdotaal bewijs, de wetenschap om ze te ondersteunen ontbreekt.

Bloeddruk

Zowel ver-infrarood als andere soorten sauna’s zouden de bloedstroom en -circulatie verbeteren.Opkomend onderzoek toont een verband aan tussen sauna en verlaagde bloeddruk bij patiënten met hypertensie. maar bewijs over de algemene bevolking ontbreekt nog steeds.

Een review uit 2009 suggereerde bijvoorbeeld dat het gebruik van de ver-infraroodsauna geassocieerd was met gunstige effecten op systolische hypertensie, maar merkte op dat de meeste studies worden beperkt door verschillende factoren, waaronder een kleine steekproefomvang.

Ontgifting

Er wordt algemeen aangenomen dat zweten helpt het lichaam van gifstoffen te ontdoen, hoewel veel gezondheidsexperts erop wijzen dat gifstoffen uit het lichaam worden geëlimineerd via de lever, darmen en nieren. Echter, een 2012 review gepubliceerd in de Tijdschrift voor Milieu en Volksgezondheid bleek dat bepaalde chemicaliën (arseen, cadmium, lood en kwik) eigenlijk prominent aanwezig zijn in zweet. Deze bevindingen suggereren dat er mogelijk enige verdienste is aan de sweat-to-detox-theorie.

Een andere studie gepubliceerd in hetzelfde tijdschrift toonde aan dat geïnduceerd zweten een potentiële methode lijkt te zijn voor de eliminatie van BPA. Bisfenol A (BPA) is een chemische verontreiniging die in verband is gebracht met nadelige effecten op de menselijke gezondheid.

Infraroodsauna’s zijn een uitstekende manier om zweten op te wekken, maar je hebt geen sauna nodig om de natuurlijke ontgiftingsvoordelen van zweet te plukken. Oefening is een gemakkelijke en efficiënte manier om op natuurlijke wijze te zweten.

Gezondheid van het hart

Het onderzoek naar verlaagde bloeddruk, gewichtsverlies en stressverlichting geassocieerd met ver-infraroodsauna’s leidde ertoe dat sommige onderzoekers ook de potentiële voordelen voor de gezondheid van het hart onderzochten.

Een studie die de gezondheidsvoordelen van saunagebruik onderzocht, uitgevoerd door onderzoekers in Finland, wees uit dat frequenter saunagebruik geassocieerd was met een verminderd risico op overlijden door hart- en vaatziekten en beroertes. Mannen in de studie gemiddeld 14 minuten per bezoek aan een 175 graden sauna. De mannen die vier tot zeven keer per week de sauna bezochten, hadden de laagste sterftecijfers.

Een andere studie onderzocht de relatie tussen het regelmatige gebruik van ver-infraroodsauna’s door mannen met coronaire risicofactoren. Onderzoekers concludeerden dat de behandeling verbeteringen opleverde en suggereerde een therapeutische rol voor saunabehandeling bij patiënten met risicofactoren voor atherosclerose, een ontstekingsziekte van de slagaders.

Medische aandoeningen beheren

Omdat ver-infraroodsauna’s toegankelijker zijn voor mensen die extreme hitte niet kunnen verdragen, kunnen ze pijnverlichting en andere voordelen bieden aan mensen met bepaalde medische aandoeningen.

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom: Een kleine studie uitgevoerd op vrouwen met chronisch vermoeidheidssyndroom die werden behandeld met Waon-therapie ervoer minder pijn na de behandeling, evenals een verbeterde stemming en verminderde angst, depressie en vermoeidheid. Waon therapie is een vorm van thermische therapie met behulp van een ver infrarood sauna.
 • Diabetes type 2: Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een ver-infraroodsauna voordeel kan bieden aan mensen met diabetes type 2 door de bloeddruk en tailleomtrek te verlagen, volgens een studie uit 2009. De auteur merkt ook op dat mensen eerder vasthouden aan een plan om een infraroodsauna te gebruiken dan aan een plan dat traditionele levensstijlinterventies omvat.
 • Chronische aandoeningen van de luchtwegen: Een grote studie gepubliceerd in de Europees Tijdschrift voor Epidemiologie bleek dat frequente saunabaden kunnen worden geassocieerd met een verminderd risico op acute en chronische ademhalingsaandoeningen bij mannen van middelbare leeftijd. Die aandoeningen omvatten chronische obstructieve longziekte, astma of longontsteking.
 • Reumatoïde artritis: Een andere studie onderzocht het gebruik van ver-infraroodsauna’s bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) en spondylitis ankylopoetica (AS). Onderzoekers concludeerden dat infraroodbehandeling statistisch significante gunstige effecten op korte termijn heeft en geen nadelige gezondheidseffecten.

Pijnverlichting

Een van de meest genoemde gezondheidsvoordelen van infraroodsauna’s is verbeterd spierherstel na inspanning. Anekdotische rapporten suggereren een afname van pijn en ontsteking na intensieve training wanneer een training wordt gevolgd door een sessie in de sauna.

Er is enig bewijs om dit voordeel te ondersteunen: een kleine studie uitgevoerd in Finland op tien mannen ontdekte dat het gebruik van een ver-infraroodsauna helpt om het herstel van kracht- en duurtrainingen te versnellen.

Stress verlichting

Dit is een ander gebied waar anekdotische claims substantieel zijn, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Iedereen die een sauna heeft gebruikt, kan echter getuigen van het feit dat de tijd doorgebracht in een rustige ruimte weg van een elektronisch apparaat verjongend is. Dit kan mindfulness-oefeningen zoals meditatie en diepe ademhaling aanmoedigen – herstellende lichaamsprocessen die worden ondersteund door substantiële wetenschap.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is een van de belangrijkste voordelen die door veel mensen worden genoemd en die ver-infraroodsauna’s gebruiken of verkopen. Helaas is er weinig bewijs om eventuele claims over gewichtsverlies of calorieverbranding te ondersteunen.

Een overzicht uit 2009 van de cardiovasculaire voordelen van ver-infraroodsauna’s helpt de calorieverbrandingstheorie in perspectief te plaatsen: “De cardiovasculaire vraag die wordt gegeven door thermoregulerende homeostase is vergelijkbaar met die bereikt door in een gematigd tempo te lopen. Als zodanig kunnen RS’en van bijzonder voordeel zijn voor degenen die sedentair zijn als gevolg van verschillende medische aandoeningen zoals artrose of cardiovasculaire of ademhalingsproblemen. “

Een andere belangrijke factor met betrekking tot het gebruik van ver-infraroodsauna’s om af te vallen, is de verwarring tussen waterverlies en vetverlies. Zweten veroorzaakt waterverlies, dus het is geen verrassing dat mensen vaak iets minder wegen na een saunasessie. Maar elk gewichtsverlies ervaren door waterverlies zal waarschijnlijk worden herwonnen.

Gewichtsverlies treedt waarschijnlijk op bij het gebruik van een ver-infraroodsauna als gevolg van watergewicht dat verloren gaat door overmatig zweten. Waterverlies is echter geen duurzaam gewichtsverlies en moet niet worden verward met vetverlies.

Risico’s en bijwerkingen

De meeste onderzoekers die de gezondheidsvoordelen van ver-infraroodsauna’s onderzoeken, merken op dat er weinig bijwerkingen zijn geassocieerd met het gebruik ervan. Om veilig te blijven, zijn er echter enkele factoren om in gedachten te houden.

 • Dehydratie: Het is mogelijk om uitgedroogd te raken als je niet genoeg water drinkt. Zorg ervoor dat je veel water drinkt voor en na je sessie om gehydrateerd te blijven.
 • Licht in het hoofd: Zelfs als u goed hydrateert, kan duizeligheid optreden. Het wordt aanbevolen om langzaam te bewegen, zowel in de sauna als tijdens het bewegen om vallen of instorten te voorkomen.
 • Oververhitting: Als u niet gewend bent om een sauna te gebruiken, bestaat het risico op oververhitting. Daarom is het belangrijk om sessies kort te houden wanneer je begint. Gebruik indien mogelijk de laagste warmtestand.

Als u een van deze bijwerkingen begint te ervaren, verlaat dan onmiddellijk de sauna. Drink veel water en koel af met een koude dompeldouche. Drapeer een koud washandje over je hoofd om je kerntemperatuur naar beneden te brengen. Als uw hart bonst of racet en u zich nog steeds duizelig of licht in het hoofd voelt, zoek dan medische hulp.

Wie moet ver infrarood vermijden

Bepaalde mensen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van elk type sauna, inclusief een ver-infraroodsauna. Deze omvatten:

 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen: Hoewel ver-infrarood saunasessies voordelen kunnen bieden aan mensen met medische aandoeningen, met name hoge bloeddruk en hartaandoeningen, moet u met uw zorgverlener praten voordat u het voor plezier of als behandeling gebruikt.
 • Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken: Praat met uw arts over het gebruik van een sauna als u diuretica, barbituraten of bètablokkers gebruikt, omdat ze het vermogen van uw lichaam om voldoende zweet te produceren om uw kerntemperatuur te reguleren, kunnen belemmeren. Degenen die medicijnen gebruiken die slaperigheid veroorzaken, moeten ook medisch advies inwinnen voordat ze een sauna gebruiken.
 • Mensen die onder invloed zijn van stoffen: U mag geen enkel type sauna gebruiken terwijl u onder invloed bent van drugs of alcohol.
 • Mensen die zwanger zijn: Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, moet u stoombaden of sauna’s vermijden totdat u persoonlijk advies van uw zorgverlener ontvangt.

Mensen met gezondheidsproblemen moeten altijd met hun zorgverlener praten voordat ze een ver-infraroodsauna proberen.

Hoe zich voor te bereiden

U hebt meestal toegang tot een ver-infraroodsauna in uw plaatselijke healthclub, fitnessruimte, spa of wellnesscentrum. Sommige bevinden zich in het kantoor van de dokter of u kunt er een kopen voor thuisgebruik. Je zult de infraroodsauna op dezelfde manier gebruiken als een traditionele sauna, behalve dat de temperatuur hoogstwaarschijnlijk niet zo hoog zal zijn.

Voordat u eenn infraroodsauna voor de eerste keer, volg deze stappen om veilig te blijven en het meeste uit uw sessie te halen:

 • Drink van tevoren veel water: Hydrateer voor de sessie om duizeligheid te voorkomen.
 • Douche voordat je gaat: Net zoals je zou douchen voordat je een openbaar zwembad betreedt om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, is het een goed idee om te douchen voordat je een gedeelde sauna gebruikt.
 • Kies een veilige temperatuur: Wanneer u voor het eerst een sauna gebruikt, is het slim om de laagste temperatuurinstelling te gebruiken (indien mogelijk).
 • Plan een kortere sessie: Degenen die nieuw zijn in infraroodsauna’s moeten beginnen met kortere sessies bij een lagere temperatuur.
 • Beweeg langzaam tijdens en na: Zorg ervoor dat je je lichaam de tijd geeft om zich aan te passen na gebruik. Te snel bewegen vanuit de saunaruimte kan leiden tot duizeligheid.
 • Hydrateer daarna: Vergeet niet dat je water verliest tijdens de sauna, dus het is belangrijk om dat water aan te vullen, zodat je lichaam effectief kan herstellen.

Om uw ver-infraroodsauna-ervaring aangenamer te maken, kunt u uw eigen draagbare Bluetooth-luidspreker meenemen of muziek op uw telefoon afspelen, maar zorg ervoor dat de sauna die u gebruikt dit toestaat – sommige plaatsen kunnen hun eigen muziek afspelen. Handdoeken worden meestal verstrekt, maar u kunt uw eigen handdoeken meenemen als u denkt dat u veel zult zweten of van plan bent om daarna nog een douche te nemen. En natuurlijk kun je ook een vriend meenemen, zodat je iemand hebt om mee te chatten tijdens je sessie.

Wat u kunt verwachten

Als je klaar bent om een ver-infraroodsauna te proberen, maar nog steeds een paar slepende vragen hebt, is hier een overzicht van wat je kunt verwachten.

 • Hoe warm wordt het? De meeste ver-infraroodsauna’s hebben temperaturen variërend van 100 ° F tot 150 ° F.
 • Hoe lang zal het duren? Beginners moeten beginnen met sessies van 10-15 minuten en van daaruit verder bouwen. Ervaren saunabezoekers verblijven overal van 20-45 minuten.
 • Wat moet je dragen? Draag losse, ademende kleding waar je het niet erg vindt om in te zweten, zoals een t-shirt en baggy shorts. U kunt ook een badpak dragen. Zorg ervoor dat je ook een verandering van kleding meeneemt.
 • Hoe vaak kun je gaan? Voor je eerste paar bezoeken is het een goed idee om het bij slechts één bezoek per week te houden.

Naarmate u zich op uw gemak voelt met de behandeling, verhoogt u geleidelijk de tijd, temperatuur of frequentie van bezoeken.

Een woord van bodymindspirit

Ver infrarood sauna voordelen worden op grote schaal aangeprezen door gezondheidsexperts, medische professionals en die in de sauna-industrie. Hoewel u waarschijnlijk enig plezier zult beleven aan de ervaring, is er geen garantie dat de behandeling gewichtsverlies zal bevorderen of verlichting zal bieden van een medische aandoening.

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van ver-infraroodtechnologie voor verbeterde wellness- of medische doeleinden, praat dan met uw zorgverlener over het opnemen van de sessies als onderdeel van een uitgebreid behandelingsprogramma.

Vergeet niet dat, hoewel er veel vermeende voordelen zijn voor ver-infraroodsauna’s, verder onderzoek nog steeds nodig is om veel van deze beweringen te onderbouwen. Desondanks lijken infraroodsauna’s over het algemeen veilig te zijn en kunnen ze een plezierige manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen, alleen of met een geliefde.

Een ver-infraroodsauna houdt de omringende lucht koeler terwijl warmte-energie het lichaam binnendringt om de kerntemperatuur te verhogen. Een traditionele sauna wordt verwarmd door elektrische of houtgestookte warmte om de rotsen, muren en omringende lucht te verwarmen.

Ver-infraroodsauna’s kunnen pijnverlichting, stressvermindering, schoonheidsvoordelen en andere voordelen bieden die mensen met medische aandoeningen kunnen helpen. Er is echter niet genoeg sterk bewijs om zeker te weten of de behandelingen effectief zijn.

Gewichtsverlies treedt waarschijnlijk op bij het gebruik van een ver-infraroodsauna als gevolg van watergewicht dat verloren gaat door overmatig zweten. Waterverlies is echter geen duurzaam gewichtsverlies en moet niet worden verward met vetverlies.

Als u een van deze bijwerkingen begint te ervaren, verlaat dan onmiddellijk de sauna. Drink veel water en koel af met een koude dompeldouche. Drapeer een koud washandje over je hoofd om je kerntemperatuur naar beneden te brengen. Als uw hart bonst of racet en u zich nog steeds duizelig of licht in het hoofd voelt, zoek dan medische hulp.

Mensen met gezondheidsproblemen moeten altijd met hun zorgverlener praten voordat ze een ver-infraroodsauna proberen.

Naarmate u zich op uw gemak voelt met de behandeling, verhoogt u geleidelijk de tijd, temperatuur of frequentie van bezoeken.