Waarom voedingsstoffen verloren gaan in gesneden groenten en fruit

Waarom voedingsstoffen verloren gaan in gesneden groenten en fruit
appel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Een manier om groenten en fruit handiger te maken, is door ze voorgesneden en verpakt te kopen of om ze zelf te snijden kort nadat je ze naar huis hebt gebracht. Het snijden, snijden, hakken of schillen van groenten en fruit vermindert echter een deel van hun voedingswaarde. Ontdek wat u kunt doen om het meeste uit uw producten te halen.

Hoe gesneden producten voedingsstoffen verliezen

De drie factoren die leiden tot verlies van voedingsstoffen zijn warmte, zuurstof en licht. De binnenkant van ongesneden producten wordt beschermd tegen zuurstof en licht, maar wordt blootgesteld wanneer ze worden gesneden. De voedingsstof die het zwaarst wordt getroffen in gesneden groenten en fruit is waarschijnlijk vitamine C, hoewel sommige vitamine A en vitamine E ook verloren gaan.

Deze vitamines zijn antioxidanten, wat betekent dat ze reageren op zuurstof. De peelings en bekledingen beschermen op natuurlijke wijze de antioxiderende vitamines binnenin. Zodra u door de beschermende bedekkingen breekt, wordt het vlees binnenin blootgesteld aan lucht en vermindert de zuurstof de antioxidantvitaminen.

Vitamine C wordt gedragen door water, daarom is het gemakkelijker om uit te lekken in de vloeistoffen die vrijkomen na het snijden of in water dat u kunt gebruiken om de gesneden producten te spoelen. Vitaminen die in vet worden vervoerd, zoals vitamine D, lekken niet zo gemakkelijk uit.

Snijden verhoogt ook de ademhalingssnelheid, wat ertoe leidt dat suikers in de producten worden afgebroken en koolstofdioxide vrijkomt. Dit kan resulteren in sneller bederf en een verandering in de smaak en textuur van de producten. Lagere temperaturen helpen de ademhaling te vertragen, dus voorgesneden producten moeten gekoeld worden bewaard.

De meeste andere voedingsstoffen, waaronder mineralen, vitamine B-complex en vezels, gaan niet verloren na het snijden of schillen van de oneetbare schil van fruit en groenten. Voor groenten en fruit met eetbare schil of korsten is het het beste om ze intact te eten, zodat je de voedingsstoffen en vezels krijgt die de schil bevatten. Aardappelen, wortels en komkommers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig grondig worden gespoeld en gebruikt zoals ze zijn.

De beste voorgesneden producten kopen

Tijd is een belangrijke factor bij het verlies van voedingsstoffen. Kijk naar de data op de verpakking en koop de meest verse producten, vooral als ze voorgesneden zijn. U moet alleen voorgesneden producten kopen die gekoeld zijn bewaard, omdat lage temperaturen ook het verlies van voedingsstoffen verminderen.

Idealiter eet je voorgesneden fruit in twee tot drie dagen en voorgesneden groenten binnen vijf tot zes dagen.

Houd rekening met de tijdslimieten bij het inslaan op de markt of de magazijnwinkel. Ze zijn geweldig voor grab-and-go voor een snack of het maken van een maaltijd binnenkort, maar niet het beste voor langdurige opslag.

En houd er rekening mee dat bevroren producten ook een optie zijn. Bevroren groenten en fruit hebben vaak meer vitamines en mineralen omdat ze bevroren zijn bij piekversheid. Ze gaan ook langer mee en zijn gemakkelijk te gebruiken.

Hoe meer voedingswaarde te behouden

De beste manier om groenten en fruit te bewaren, is door ze ongewassen te laten met de schil of korsten intact tot de dag dat je van plan bent ze te eten. U hoeft niet tot het laatste moment te wachten om uw producten te snijden, maar zorg ervoor dat u ze bewaart in luchtdichte containers in uw koelkast zodra u ze hebt gesneden.

Het is ook het beste als je ze in grote stukken kunt laten staan. Minder oppervlakte betekent minder zuurstofblootstelling en meer vitamineretentie.

Gebruik een scherp mes wanneer je groenten of fruit snijdt. Een scherp mes, in tegenstelling tot een dof lemmet, kneust de producten niet zo veel. Als gevolg hiervan is er minder lekkage van calcium en kalium en minder productie van off-geuren. Zorg er ook voor dat je een schoon mes gebruikt, zodat je geen bacteriën of schimmels introduceert, wat tot bederf zal leiden.

Producten beginnen er slecht uit te zien, zelfs voordat het voedingsstoffen aanzienlijk begint te verliezen. Zodra uw producten beginnen te verschrompelen, diepbruin worden of tekenen van schimmel of verval vertonen, is het tijd om het te composteren in plaats van het op te eten.

Gemak kan nog steeds een voedingswinst zijn

Het kan vervelend zijn om hele verse groenten en fruit te moeten wassen en hakken als je met andere dingen bezig bent. Om die reden zijn voorgesneden producten voor veel mensen zinvol. Het kleine verschil in voedingsstoffen gaat volledig verloren als je de producten niet eet omdat het niet handig was.

Het hebben van verse groenten en fruit allemaal klaar om te gaan, kan het voor u gemakkelijker maken om gezonde keuzes te maken tijdens het snacken. Dus ga je gang en koop fruit en groenten die zijn gewassen en in stukken zijn gesneden. Bewaar ze gewoon koud in hun containers en onthoud dat ze niet zo lang meegaan.

Vitamine C wordt gedragen door water, daarom is het gemakkelijker om uit te lekken in de vloeistoffen die vrijkomen na het snijden van or in water dat u kunt gebruiken om de gesneden producten af te spoelen. Vitaminen die in vet worden vervoerd, zoals vitamine D, lekken niet zo gemakkelijk uit.

Idealiter eet je voorgesneden fruit in twee tot drie dagen en voorgesneden groenten binnen vijf tot zes dagen.

Het is ook het beste als je ze in grote stukken kunt laten staan. Minder oppervlakte betekent minder zuurstofblootstelling en meer vitamineretentie.