Waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen

Waarom mannen sneller afvallen dan vrouwen
Vrouw &man trainen op crosscycle in de sportschool

Klaus Vedfelt/Taxi/Getty

Als je een vrouw bent, ben je je waarschijnlijk bewust van het feit dat mannen de neiging hebben om sneller af te vallen dan vrouwen. Dit kan behoorlijk oneerlijk lijken als de kilo’s gewoon niet willen wijken.

Er zijn een aantal zeer goede redenen dat er zo’n verschil is tussen mannen en vrouwen als het gaat om gewichtsverlies, en de meeste van hen zijn fysiologische redenen waar we gewoon geen controle over hebben.

Als je eenmaal weet wat deze factoren zijn, kun je op je eigen reis naar gewichtsverlies gaan, omdat het vergelijken van resultaten je het gevoel kan geven dat je geen vooruitgang boekt.

Nou, jij zijn vooruitgang boeken… het is gewoon niet dezelfde soort vooruitgang die veel mannen kunnen ervaren.

Waarom mannen het sneller verliezen

  1. Mannen hebben vaak meer spieren. Een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Toegepaste Fysiologie bleek dat onder 468 mannen en vrouwen mannen significant meer spieren hadden, ongeveer 36% meer. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je in rust bent. Het spreekt dus voor zich dat sommige mannen sneller zullen afvallen, simpelweg omdat ze meer metabolisch actieve spieren hebben.
  2. Veel vrouwen hebben aanleg om vet op te slaan en vast te houden. Vrouwen hebben meestal hogere niveaus van oestrogeen, een hormoon dat de vetafzettingen in het bekken, billen, dijen en borsten verhoogt. Paradoxaal genoeg leidt het verlies van oestrogeen in de menopauze, in combinatie met de typische afname van fysieke activiteit en energieverbruik in deze levensfase, voor de meeste vrouwen tot gewichtstoename.
  3. Mannen hebben meer kans om weerstandstraining te doen. Weerstandstraining is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen die kilo’s willen verliezen. De toegenomen spiermassa optimaliseert hoeveel calorieën je verbrandt, zowel binnen als buiten de sportschool.
  4. Sommige vrouwen hebben mogelijk een lagere tolerantie voor lichaamsbeweging. De gemiddelde vrouw heeft een kleinere longcapaciteit dan de gemiddelde man, waardoor vrouwen het gevoel kunnen krijgen dat ze harder werken dan mannen, zelfs als de vrouwen op hetzelfde niveau werken. Dit kan er ook voor zorgen dat sporten moeilijker aanvoelt in de hitte of een hoge luchtvochtigheid. Het goede nieuws is dat hoe meer je traint, je longen sterker worden en je minder snel kortademig wordt tijdens het uitvoeren van fysieke activiteit.

Hoewel het gemakkelijk is om ontmoedigd te raken wanneer de cijfers op de weegschaal niet zo snel dalen als je zou willen, is het belangrijk om alle positieve effecten van gewichtsverlies op je lichaam en geest te onthouden. Hoewel mannen vaak sneller afvallen dan vrouwen aan het begin van een nieuw dieet en trainingsplan, hebben deze veranderingen de neiging om na verloop van tijd te egaliseren. Vanwege de lichaamsgrootte van vrouwen in vergelijking met mannen, is portiecontrole vooral belangrijk.

Een woord van bodymindspirit

Het is altijd het beste om jezelf niet te vergelijken met anderen, of het nu man of vrouw is, als het gaat om gewichtsverlies. Iedereen verliest anders gewicht en genen, samen met hormonen, spelen een grote rol in hoe snel sommige mensen afvallen.