Waarom gehydrogeneerd vet slecht is

Waarom gehydrogeneerd vet slecht is
Margarine op een schaal

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Vethydrogenatie begrijpen
  • Wat is gedeeltelijke hydrogenering?
  • Wat is volledige hydrogenering?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat gehydrogeneerde vetten ‘slecht’ zijn. Is dit echt waar? Wat betekent het als een vet volledig gehydrogeneerd of gedeeltelijk gehydrogeneerd is? Zijn ze allebei slecht? Is dit hetzelfde als verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten? Waar passen transvetten in?

Dit is wat je moet weten over vet, zowel het goede als het slechte, om verstandige voedingskeuzes te maken voor jezelf en je gezin.

Vethydrogenatie begrijpen

Hydrogenering is het proces waarbij waterstof in verwarmde plantaardige olie wordt geperst met behulp van een katalysator zoals nikkel. Het forceren van waterstof in de olie verandert de chemische structuur van een vloeistof in een meer vaste vorm. Olie kan gedeeltelijk gehydrogeneerd of volledig gehydrogeneerd zijn.

Zowel gedeeltelijk als volledig gehydrogeneerde vetten worden beschouwd als verzadigde vetten. Onverzadigde vetten kunnen juist goed voor je zijn (binnen grenzen).

Je kunt je afvragen waarom een voedselfabrikant vet op deze manier zou willen veranderen. Een van de belangrijkste redenen is om de consistentie van het product te veranderen. Een andere reden is om de houdbaarheid te verlengen.

Wat is gedeeltelijke hydrogenering?

Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten transvetten die ze een zachte, boterachtige consistentie geven. Voedselfabrikanten kunnen gedeeltelijk gehydrogeneerde olie gebruiken in bewerkte voedingsmiddelen, gebakken goederen en stokmargarine omdat het langer meegaat dan gewone olie en gebak een aantrekkelijkere textuur geeft.

Gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën werden oorspronkelijk beschouwd als een gezonder alternatief voor verzadigde vetten, waarvan sommige geassocieerd zijn met het risico op hart- en vaatziekten. Maar het hydrogeneringsproces creëert transvetten en het blijkt dat transvetten nog erger zijn dan verzadigde vetten.

De transvetten in gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten verhogen tegelijkertijd het LDL-cholesterolgehalte (de slechte soort) en verlagen het HDL-cholesterolgehalte (de goede soort). Het eten van transvetten verhoogt het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes en is gekoppeld aan diabetes type 2.

Het verwarmen en opwarmen van gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten kan ook een probleem zijn, met een studie uit 2016 die suggereert dat de hoeveelheid transvetten toeneemt wanneer gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten worden verwarmd tot 180 tot 220 graden F. Het maakte niet uit welke bereidingswijze werd gebruikt.

Transvetten worden als slecht genoeg beschouwd dat ze verplicht zijn om op voedingswaarde-etiketten te worden vermeld en het gebruik ervan is op sommige plaatsen verboden (kunstmatige transvetten zijn verboden in de Verenigde Staten).

Als u in een regio woont waar voedingsmiddelen niet hoeven te worden geëtiketteerd met transvetten, zoek dan naar de woorden “gehydrogeneerd” of “gedeeltelijk gehydrogeneerd” op het etiket.

Wat is volledige hydrogenering?

Volledig hydrogenerende oliën maken ze stevig, vergelijkbaar met de verzadigde vetten in vlees. Volledig gehydrogeneerde oliën zijn waarschijnlijk beter voor u dan gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën omdat ze geen transvetten bevatten. Toch is het moeilijk om te zeggen dat ze goed zijn voor je gezondheid – minder gevaarlijk is een betere manier om het te zeggen.

Volledig gehydrogeneerde oliën zijn meestal stearinezuur, wat een minder schadelijke vorm van verzadigd vet is. Stearinezuur heeft een neutraal effect op het LDL-cholesterolgehalte, en het is relatief stabiel, dus het is goed voor gebruik in de keuken.

Volledig gehydrogeneerde oliën zijn vast en wasachtig, dus ze zijn moeilijk te gebruiken. Ze kunnen worden gemengd met meervoudig onverzadigde oliën zoals soja- en zonnebloemolie via een proces dat interesterificatie wordt genoemd om de textuur te verbeteren en ze een beetje te verzachten. Maar onderzoek is niet duidelijk over hoe deze geinteresseerde vetten het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten beïnvloeden.

Zowel gedeeltelijk als volledig gehydrogeneerde vetten bevatten veel calorieën. Al het vet heeft negen calorieën per gram.

Een woord van bodymindspirit

Gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten zijn zorgwekkend omdat het hydrogeneringsproces transvetten creëert en transvetten ongezond zijn in een uitgebalanceerd dieet. Gedeeltelijk of volledig gehydrogeneerde vetten worden vaak aangetroffen in zwaar bewerkte voedingsmiddelen – voedingsmiddelen die meestal om andere redenen ongezond zijn.

Voedingsmiddelen die geen labels hebben, zoals fruit en groenten, plus voedingsmiddelen die niet sterk verwerkt zijn, zoals vers vlees en zuivelproducten, zijn meestal te vinden in de buitenste delen van de supermarkt. Probeer te winkelen zonder door de gangpaden te lopen, met uitzondering van het oppakken van enkele enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde oliën zoals olijfolie of koolzaadolie.

Beide gedeeltelijk en volledig gehydrogeneerde vetten worden beschouwd als verzadigde vetten. Onverzadigde vetten kunnen juist goed voor je zijn (binnen grenzen).

De transvetten in gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten verhogen tegelijkertijd het LDL-cholesterolgehalte (de slechte soort) en verlagen het HDL-cholesterolgehalte (de goede soort). Het eten van transvetten verhoogt het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen en beroertes en is gekoppeld aan diabetes type 2.

Zowel gedeeltelijk als volledig gehydrogeneerde vetten bevatten veel calorieën. Al het vet heeft negen calorieën per gram.