Waar vind je glutenvrije kruiden en smaakmakers

Waar vind je glutenvrije kruiden en smaakmakers
Een verscheidenheid aan kruiden in open containers

Sydney James / Getty Afbeeldingen


Als je coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebt, moet elk ingrediënt waarmee je kookt vrij zijn van gluten, inclusief de kruiden die je gebruikt om je voedsel op smaak te brengen. En geloof het of niet, de gedroogde kruiden die je in de supermarkt ophaalt of online bestelt – zelfs kruiden met één ingrediënt zoals kaneel en basilicum – kunnen kruisbesmet zijn met gluten.

Gluten in smaakmakers

De Canadian Food Inspection Agency (CFIA) heeft in 2010-2011 een onderzoek naar specerijen uitgevoerd. Volgens het onderzoeksrapport werden in totaal 268 gemalen kruiden, bestaande uit een enkel ingrediënt, bemonsterd en geanalyseerd op de aanwezigheid van gluten. De resultaten betroffen sommigen die een glutenvrij dieet volgen.

In de Canadese studie bevatten 63 monsters (24% van de geteste monsters) detecteerbare niveaus van gluten variërend van 5 ppm tot 20.000 ppm. Vijf van de glutenbevattende monsters werden gemaakt door binnenlandse fabrikanten en 58 werden geïmporteerd.

De meerderheid van die monsters (62 van de 63) had echter een niveau van gluten dat “geen risico zou vormen voor een gevoelig individu.” De organisatie merkte op dat een beslissende factor in de vraag of het kruid een gezondheidsrisico vormde, de hoeveelheid was die een persoon zou consumeren tijdens een gemiddelde maaltijd.

Voor velen dienen deze bevindingen als een herinnering om voorzichtig te zijn met het kiezen van ingrediënten. Je moet niet zomaar een merk kruiden pakken als je een glutenvrij dieet volgt; het is belangrijk om te winkelen voor degenen die het minst waarschijnlijk gluten bevatten.

Als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, zoek dan naar mensen met een glutenvrije certificering, wat betekent dat ze zijn getest tot minder dan 10 delen per miljoen gluten en dat de fabrikanten andere best practices volgen om gluten uit het eindproduct te houden.

Glutenvrije kruiden

Om uw winkelen te begeleiden, geven de grote kruidenmerken in de Verenigde Staten verklaringen over het glutengehalte en mogelijke glutenkruisbesmetting in hun kruidenproducten. Maar om er absoluut zeker van te zijn dat een bepaald kruid of mengsel geen sporengluten bevat, neemt u contact op met het bedrijf.

Durkee

Durkee verkoopt meer dan 92 individuele kruiden plus een breed scala aan melanges. De merken Spice Islands en Tones worden gemaakt door hetzelfde bedrijf, ACH Food Companies, Inc. De specerijen voor alle drie de merken worden in dezelfde fabriek verwerkt.

ACH zegt dat hun kruiden met één ingrediënt worden verwerkt op speciale lijnen die niet worden gebruikt om producten te verwerken die gluten bevatten, en dat 99% van de kruidenmengsels glutenvrij moet zijn. De uitzonderingen zijn mengsels die gemodificeerd voedselzetmeel bevatten, dat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel of textuurstabilisator.

Over het algemeen is gemodificeerd voedselzetmeel echter ook glutenvrij. Gemodificeerd voedselzetmeel kan worden gemaakt van glutenvrije bronnen zoals maïs, maïs en tapioca, maar kan in zeldzame gevallen ook worden geproduceerd uit tarwe.

Als een voedingsproduct in de Verenigde Staten gemodificeerd voedselzetmeel op de ingrediëntenlijst vermeldt, maar tarwe niet ook op het etiket staat, is het voedsel veilig voor glutengevoelige personen. Als tarwe als bron van het zetmeel wordt gebruikt, moet dit op het etiket worden vermeld.

Frontier Co-op

Deze leverancier van bulk- en biologische specerijen verklaart: “Hoewel specerijen en kruiden van nature glutenvrij zijn, testen we niet op gluten in alle producten, alleen die gecertificeerd glutenvrij (door GFCO) onder ons Simply Organic-merk.”

Het bedrijf merkt op dat het “geen glutenvrije claims maakt voor andere producten, omdat zelfs kleine hoeveelheden gluten een probleem kunnen zijn, en deze kunnen aanwezig zijn in onze faciliteit of de faciliteiten van onze leveranciers.”

Magische smaakmakers

Louisiana-chef Paul Prudhomme creëerde deze lijn van kruidenmixen, waaronder bekende kruidenmengsels zoals Poultry Magic, Magic Seasoning Salt en Fajita Magic. Volgens het bedrijf worden alle mengsels als glutenvrij beschouwd tot 20 delen per miljoen (GF-20), behalve voor Breading Magic en Gumbo Gravy Magic.

Mccormick

McCormick is een van de meest verkrijgbare merken specerijen in de Verenigde Staten. Hoewel het bedrijf glutenkorrels gebruikt in sommige van zijn producten, vermeldt McCormick deze prominent in de ingrediëntenlijst. Bovendien worden alle producten die van graan afgeleide ingrediënten bevatten, op afzonderlijke regels verwerkt.

McCormick test zijn grondstoffen niet op glutenkruisbesmetting. Gluten Free Watchdog heeft echter veel McCormick kruiden en kruidenmengsels getest.

McCormick breidt zijn lijn van glutenvrije producten uit, waaronder enkele kruiden- en kruidenmengsels zoals de salt-free en perfect pinch-producten. Zoek naar “glutenvrij” op de McCormick-website om een volledige line-up van deze producten te zien.

De Specerijenjager

Op de website van Spice Hunter staat: “Onze kruiden- en specerijenmengsels bevatten geen gluten. Onze Organic Dip &Seasoning Mixes, Turkey Brines en Global Fusion Rubs zijn glutenvrij gecertificeerd door de Gluten Intolerance Group.”

Spicely Organics Kruiden

Spicely bedekt alle bases. De producten zijn gecertificeerd veganistisch, koosjer, biologisch en glutenvrij door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie.Het bedrijf voert meer dan 50 individuele kruiden plus nog eens ongeveer 50 kruidenmixen.

In de Canadese studie bevatten 63 monsters (24% van de geteste monsters) detecteerbare niveaus van gluten variërend van 5 ppm tot 20.000 ppm. Vijf van de glutenbevattende monsters werden gemaakt door binnenlandse fabrikanten en 58 werden geïmporteerd.

Als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, zoek dan naar mensen met een glutenvrije certificering, wat betekent dat ze zijn getest tot minder dan 10 delen per miljoen gluten en dat de fabrikanten andere best practices volgen om gluten uit het eindproduct te houden.