Voors en tegens van het glutenvrije dieet

Voors en tegens van het glutenvrije dieet
Bietensap

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Het glutenvrije dieet is medisch noodzakelijk voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. In feite kan het levensveranderend voor hen zijn, omdat het kan verlichten wat ernstige symptomen kunnen zijn en hun gezondheid kan verbeteren. Glutenvrij eten kan ook behoorlijk voedzaam zijn als je voorzichtig bent om hele, onbewerkte voedingsmiddelen te kiezen.

Het glutenvrije dieet is niet altijd gezonder als er niet vaak voor hele voedingsmiddelen wordt gekozen. Zonder de juiste planning kunnen strikte glutenvrije diëten ontbreken in bepaalde vitamines en mineralen, evenals vezels.

Het is mogelijk om een glutenvrij dieet te eten dat bestaat uit tonnen vers fruit, groenten, hele glutenvrije granen en mager vlees, gevogelte en vis. Het is ook mogelijk om een glutenvrij dieet te eten dat voornamelijk bestaat uit ongezonde snacks met veel suiker, vet en eenvoudige koolhydraten.

Het enige dat deze twee eetpatronen gemeen hebben, is dat ze beide vrij zijn van ingrediënten die zijn afgeleid van de glutenkorrels tarwe, gerst en rogge. Daarom is het bij het volgen van het glutenvrije dieet belangrijk om goed op uw voedingsbehoeften te letten en advies in te winnen bij een geregistreerde diëtist.

Pros

 • Dieet is essentieel om coeliakie en glutengevoeligheid te behandelen

 • Keuzes kunnen zich richten op hele voedingsmiddelen

 • Veilig te volgen met de juiste voedingsplanning

 • Dieet kan worden aangepast aan andere behoeften, zoals zuivelvrij

 • Kan lactose-intolerantie bij sommige mensen verbeteren

Tegens

 • Dieet kan zeer laag in vezels zijn

 • Voedingstekorten kunnen optreden

 • Voedselkeuzes in restaurants zijn beperkt

 • Veel verpakte glutenvrije voedingsmiddelen zijn ongezond

Pros

Als u wordt gediagnosticeerd met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid, is het volgen van een glutenvrij dieet niet alleen veilig en gezond, maar ook medisch noodzakelijk.

Behandelt coeliakie en glutengevoeligheid

Het glutenvrije dieet is oorspronkelijk ontwikkeld als een behandeling voor mensen met coeliakie. Wanneer u coeliakie heeft, triggert het gluteneiwit uw immuunsysteem om de bekleding van uw dunne darm aan te vallen en te beschadigen, wat ongemak en andere symptomen veroorzaakt.

Uiteindelijk kunnen deze aanvallen leiden tot permanente schade aan de kleine stukjes van de dunne darm waardoor je lichaam de voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet kan absorberen. Mensen met onbehandelde of niet-gediagnosticeerde coeliakie hebben vaak tekorten aan voedingsstoffen en kunnen een verhoogd risico lopen op bepaalde vormen van kanker. en osteoporose als gluten niet uit het dieet worden verwijderd.

Symptomen van coeliakie kunnen variëren van spijsvertering (diarree, constipatie, buikpijn en / of een opgeblazen gevoel) tot hormonaal (lage schildklierniveaus en onvruchtbaarheid) en systemisch (vermoeidheid en hersenmist), hoewel een klein percentage van de mensen geen symptomen heeft. Zodra u begint met het glutenvrije dieet, hebben deze symptomen de neiging om af te nemen.

Het glutenvrije dieet wordt ook gebruikt om niet-coeliakie glutengevoeligheid te behandelen, een aandoening die pas sinds de jaren 1980 door de medische wetenschap wordt erkend. Mensen met de diagnose niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben geen coeliakie (hun artsen sloten coeliakie uit als onderdeel van het diagnosticeren van hen met glutengevoeligheid).

Toch hebben ze vergelijkbare symptomen wanneer ze glutenbevattend voedsel eten. Daarom, wanneer ze het glutenvrije dieet volgen, merken ze dat hun symptomen – die meestal spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid omvatten – worden verlicht.

Over het algemeen voedzaam

Als je eenmaal hebt uitgezocht hoe je de eiwitgluten uit je dieet kunt weglaten, kun je je aandacht richten op wat je kunt eten dat glutenvrij is en hoe je je algehele dieet en voeding kunt beheren. Het glutenvrije dieet kan heel gezond zijn, ervan uitgaande dat je aandacht besteedt aan maaltijdbalans en variatie.

Er zijn tal van onbewerkte en van nature glutenvrije voedingsmiddelen. Dit zijn geweldige nietjes om in je keuken te bewaren om te gebruiken voor maaltijden en snacks.

 • Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, de meeste kazen, kwark
 • Eieren
 • Verse groenten en fruit
 • Vers vlees, gevogelte en vis
 • Glutenvrije granen zoals rijst, maïs, quinoa, teff, sorghum, tapioca, boekweit en gierst
 • Sappen
 • Noten en zaden

Als je vasthoudt aan glutenvrije hele voedingsmiddelen, eet je een uitgebalanceerd, gezond dieet dat toevallig ook glutenvrij is. Thuis koken is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het is oké. Er zijn nog steeds manieren om een glutenvrij dieet te eten waarbij je niet alles zelf kookt.

De meesten van ons zijn afhankelijk van een combinatie van gekookt voedsel en gemaksvoedsel. Het goede nieuws is dat er ook op gemak gebaseerde voedingsmiddelen zijn die glutenvrij zijn, zoals bevroren maaltijden, ingeblikt en bevroren voedsel, en brood, tortilla’s, crackers en granen gemaakt van hele glutenvrije granen.

U moet slim worden in het lezen van etiketten om ervoor te zorgen dat u glutenvrije producten koopt, maar de etikettering is veel duidelijker geworden en de meeste merken zijn gemakkelijk te contacteren als u vragen heeft.

Biedt flexibiliteit bij voedselvoorkeuren

Ben je vegetariër of veganist? Volg je de DASH of mediterrane eetstijlen? Je zou geen probleem moeten hebben om een glutenvrij dieet te volgen en tegelijkertijd die voedselvoorkeuren te respecteren – glutenvrij zijn zorgt voor veel flexibiliteit.

Veel vegetariërs volgen bijvoorbeeld een glutenvrij dieet. Dit is geen probleem aangezien alle verse groenten en fruit glutenvrij zijn. De meeste noten en bonen zijn ook glutenvrij, dus je zou geen moeite moeten hebben om aan je eiwitbehoeften te voldoen als je zowel glutenvrij als vegetarisch bent.

Past zich aan dieetbeperkingen aan

Net zoals een glutenvrij dieet flexibel genoeg is om u in staat te stellen tegelijkertijd voedselvoorkeuren te respecteren, kan het ook worden aangepast als u aanvullende gezondheidsgerelateerde dieetbeperkingen heeft (naast uw behoefte om glutenvrij te zijn).

Een veel voorkomende dieetbeperking is zuivel. Dat komt omdat veel mensen die gediagnosticeerd zijn met coeliakie ook lactose-intolerant zijn omdat de schade aan hun dunne darm ervoor zorgt dat ze lactose, het type suiker dat in melkproducten wordt aangetroffen, niet kunnen verteren. Daarom moeten ze een glutenvrij dieet volgen dat ook vrij is van zuivelproducten op basis van melk.

Symptomen van lactose-intolerantie zijn vergelijkbaar met die van coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid: ze omvatten diarree, gas en een opgeblazen gevoel. Dus om te bepalen of je echt lactose-intolerant bent, moet je de reacties van je lichaam op voedingsmiddelen nauwlettend volgen. U reageert mogelijk op accidentele blootstelling aan gluten, in tegenstelling tot melkproducten.

Om glutenvrij en zuivelvrij te eten, moet je eerst melk vervangen door een glutenvrij, zuivelvrij alternatief. Je hebt veel keuzes – fabrikanten maken glutenvrije sojamelk en amandelmelk (plus andere notenmelk), evenals zuivelvrije kazen en yoghurt. Lees ingrediëntenlijsten over bewerkte voedingsmiddelen en vermijd ingrediënten op basis van melk.

Als u geen zuivelproducten eet, zorg er dan voor dat u op een andere manier voldoende calcium binnenkrijgt, zoals het gebruik van verrijkte zuivelvrije alternatieven en / of het nemen van een glutenvrij vitaminesupplement.

Kan lactose-intolerantie verbeteren

Er is goed nieuws voor mensen met coeliakie die ook lactose-intolerantie hebben: op termijn, als de schade aan je dunne darm geneest, kun je misschien weer zuivelproducten op basis van melk consumeren.

Dit gebeurt niet voor iedereen, en de verandering is geleidelijk – experimenteer niet door een enorm glas melk te drinken of een enorme kom ijs te eten.

Probeer in plaats daarvan kleine hoeveelheden melkbevattend voedsel te consumeren en kijk hoe je lichaam erop reageert. Als u symptomen ervaart, verlaat dan de zuivelproducten een tijdje voordat u ze opnieuw probeert.

Over het algemeen veilig

Het glutenvrije dieet is over het algemeen veilig om te volgen als u aandacht besteedt aan de balans van de maaltijd en de variëteit, inclusief vers fruit en groenten en volle granen. Glutenvrij eten brengt echter enkele risico’s met zich mee: mensen die het glutenvrije dieet volgen, blijken een tekort aan bepaalde voedingsstoffen te hebben.

Het is niet altijd een veilig idee om een hele categorie voedingsmiddelen te elimineren – in dit geval conventioneel brood, pasta en andere graanproducten op basis van tarwe – tenzij het noodzakelijk is voor uw gezondheid. Die risico’s worden versterkt als u ook een andere hele categorie voedingsmiddelen vermijdt, bijvoorbeeld zuivelproducten.

Tegens

Artsen en voedingsdeskundigen raden niet aan dat mensen het glutenvrije dieet volgen voor gewichtsverlies of als een manier om hun gezondheid te verbeteren. Het dieet heeft wel nadelen voor mensen die het moeten volgen omdat het medisch noodzakelijk is.

Laag in vezels

Voedingsdeskundigen bevelen aan dat vrouwen ongeveer 25 gram vezels per dag krijgen en mannen eten ongeveer 38 gram per dag. Dat is een behoorlijke hoeveelheid vezels en de meesten van ons consumeren niet zoveel op een dag – of we nu een glutenvrij dieet volgen of niet.

Het glutenvrije dieet biedt een extra uitdaging omdat veel beschikbare vezelrijke voedingsmiddelen in het westerse dieet, zoals volkorenbrood en gerst, gluten bevatten. Het goede nieuws is dat veel van nature glutenvrije voedingsmiddelen ook rijk zijn aan vezels: glutenvrije granen, noten, zaden, fruit, groenten, peulvruchten en linzen.

Als u uw eigen brood bakt, kunt u overwegen om uw eigen meel te malen uit hele glutenvrije granen, waarvan er vele rijk zijn aan vezels. U kunt ook een glutenvrij vezelsupplement nemen.

Voedingstekorten

Naast vezels kan het glutenvrije dieet ook laag zijn in andere voedingsstoffen. Dat komt omdat op tarwe gebaseerde voedingsmiddelen zoals granen en brood zijn verrijkt met essentiële vitamines en voedingsstoffen, terwijl glutenvrije versies dat vaak niet zijn.

In het bijzonder zijn mensen die glutenvrij eten laag in verschillende B-vitamines, waaronder thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur. Ze moeten ook hun vitamine D-, ijzer- en calciuminname in de gaten houden.

Je kunt deze potentiële voedingstekorten compenseren door glutenvrij brood en granen te kiezen, evenals zuivelalternatieven als je ook lactose-intolerant bent, die zijn verrijkt met vitamines en mineralen.

Veel merken (maar niet alle) bevatten extra vitamines en mineralen, dus lees de etiketten voordat je koopt. U kunt ook overwegen om eenmaal daags vitaminesupplement te nemen om eventuele gaten in uw vitamine-inname te dekken – zorg ervoor dat u er een kiest die glutenvrij is.

Ongemak

Hoewel er veel meer glutenvrije producten, restaurantmenulabels en algemeen bewustzijn en kennis zijn dan vroeger, kan het verwijderen van gluten uit uw dieet onhandig zijn en extra planning vereisen. Sociale omgevingen, uit eten gaan, potlucks, geïmproviseerde maaltijden, snacks op de vlucht, enz., Kunnen allemaal uitdagingen opleveren.

Maar hoe meer je oefent met het navigeren door deze situaties, hoe meer tools je ontwikkelt. Het delen van uw glutenvrije behoeften met vrienden en familie kan helpen, net als lid worden van steungroepen en werken met een geregistreerde diëtist.

Gezondheid Halo van glutenvrije verpakte voedingsmiddelen

Het glutenvrije dieet is populair en er zijn veel verpakte voedingsmiddelen in de schappen van de supermarkt die een “glutenvrij” label of certificering dragen. Je kunt er echter niet zomaar van uitgaan dat deze voedingsmiddelen gezonde keuzes zijn, alleen omdat ze glutenvrij zijn. In veel gevallen zijn ze dat niet.

Glutenvrije verpakte voedingsmiddelen bevatten vaak minder vezels en meer suiker dan hun glutenbevattende tegenhangers. Het lezen van etiketten is belangrijk omdat de verpakking van glutenvrij voedsel een gezondheidshalo kan dragen: omdat het glutenvrij is, lijkt het automatisch een voedingsrijke keuze, terwijl dat misschien niet het geval is.

Het komt erop neer dat het labelen van een voedsel “glutenvrij” het niet gezond maakt. Houd bij het winkelen voor snacks vast aan betere glutenvrije keuzes, zoals vers fruit of noten.

Symptomen van coeliakie kunnen variëren van spijsvertering (diarree, constipatie, buikpijn en / of een opgeblazen gevoel) tot hormonaal (lage schildklierniveaus en onvruchtbaarheid) en systemisch (vermoeidheid en hersenmist), hoewel een klein percentage van de mensen geen symptomen heeft. Zodra u begint met het glutenvrije dieet, hebben deze symptomen de neiging om af te nemen.

U moet slim worden in het lezen van etiketten om ervoor te zorgen dat u glutenvrije producten koopt, maar de etikettering is veel duidelijker geworden en de meeste merken zijn gemakkelijk te contacteren als u vragen heeft.

Als u geen zuivelproducten eet, zorg er dan voor dat u op een andere manier voldoende calcium binnenkrijgt, zoals het gebruik van verrijkte zuivelvrije alternatieven en / of het nemen van een glutenvrij vitaminesupplement.