Voordat je wandelsandalen koopt

Voordat je wandelsandalen koopt
ABEO Capistrano Sandaal vol

ABEO Capistrano Sandaal.
© Het Wandelbedrijf

Wandelaars kiezen wandelsandalen of trail sandalen voor zowel korte als lange afstandswandelingen. Zoals bij elke wandelschoen is het belangrijk om een goede pasvorm te vinden en de wandelsandalen op kortere afstanden en met of zonder sokken te testen. De huidige hardloopsandalen en trail sandalen bieden atletische schoenfuncties zoals bewegingsbesturing, flexibiliteit en veilige omsnoeringssystemen, zodat je voeten niet rauw worden gewreven door de riemen.

Het passen van uw wandelsandalen

Wandelsandalen moeten voldoende aanpassingspunten hebben om je hiel aan de achterkant van de sandaal te houden en te voorkomen dat de voet naar voren en naar achteren “reist” en bij elke stap tegen de riemen wrijft, wat kan leiden tot blaren. Je moet sandalen op een echte loopafstand testen om te zien of voetzwelling tijdens het lopen je tenen tegen de teenbeschermer laat stoten, wat kan leiden tot zwarte teennagel of blaren, of net over de voorkant.

Flexibiliteit, demping en ondersteuning

Je voet rolt door elke stap en je wandelsandaal moet flexibel genoeg zijn om er ook mee te rollen. Een te stijve zool zorgt ervoor dat je voet bij elke stap tegen de sandaal vecht. De sandaal moet in de voorvoet kunnen buigen. Zoek naar hardloopsandalen of trails sandalen die de demping, ondersteuning en flexibiliteit van sportschoenen bieden.

Trail Sandalen

Trail sandalen zijn ontworpen voor gebruik op natuurlijke paden. Vaak hebben ze teenbeschermers om te voorkomen dat je tenen stompen of te veel grind en vuil oppikt. De zool is vaak robuuster en duurzamer, maar je moet voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat hij nog steeds flexibel genoeg is om comfortabel te lopen. Populaire trail sandal merken zijn Teva, Bite en Keen.

Sokken met sandalen

Veel wandelaars die sandalen dragen om 10 kilometer of meer te lopen, dragen sokken bij zich. Sokken vormen een barrière tussen de bandjes en de voet, waardoor het risico op hot spots en blaren wordt verminderd. Veel wandelaars zeggen dat ze hun wandelsandalen het hele jaar door dragen, wat ze alleen kunnen doen door sokken toe te voegen. Sokken kunnen ook vocht afvoeren van de voetzool om deze droger te houden.

Anatomische Sandalen

Birkenstock is de klassieke anatomische sandaal, ontworpen om het lopen op blote voeten na te bootsen. Sommige wandelaars getuigen dat alleen Birkenstocks hen hebben geholpen plantaire fasciitis te overwinnen. Nieuwe dragers kunnen een aanpassingsperiode vinden om te wennen aan het verschil in het ontwerp van anatomische sandalen.

Afstand wandelen met sandalen

Sandalen zijn het meest geschikt voor kortere wandelingen op oppervlakken die niet veel afval of grind hebben, wat de neiging heeft om te worden opgepikt door elk sandaalontwerp. Eenmaal gewend aan de sandalen, dragen sommige wandelaars ze regelmatig voor 10 kilometer of langere wandelingen. Hoewel trail sandalen grote verkopers zijn, melden wandelaars vaak dat ze het beste kunnen worden gebruikt voor het inpakken van een dag of in het kamp in plaats van wanneer ze een zware rugzak op natuurlijke paden dragen. Dat gezegd hebbende, veel langeafstandswandelaars op de Camino de Santiago dragen soms of altijd trailsandalen. Het is een individuele keuze. Je moet ze zeker proberen op kortere wandelingen voordat je langeafstandswandelingen in sandalen aanpakt.

Waar te koop wandelsandalen

Zoals met alle wandelschoenen, moet je naar de experts gaan om goed te passen. Een outdoorwinkel van topkwaliteit heeft een selectie trail sandalen en een hardloopschoenenwinkel van topkwaliteit heeft een aantal hardloopsandalen. Een andere optie is The Walking Company, dat ook een digitale voetanalyse zal bieden en sandalen beschikbaar heeft met verschillende voetbedden voor verschillende behoeften. Bezoek, laat je aanpassen en vergelijk prijzen, zowel online als in de winkel.