Voedselvrijheid: wat het is en waarom het belangrijk is

Voedselvrijheid: wat het is en waarom het belangrijk is
mensen die eten

PeopleImages/Getty Afbeeldingen


 • Wat is voedselvrijheid?
 • Waarom voedselvrijheid belangrijk is
 • Voedselvrijheid en gewichtsbeheersing
 • Voedselvrijheid bereiken
 • Veelgestelde vragen

Het is veilig om te zeggen dat er altijd een nieuw rage dieet op de wellnessmarkt zal zijn. Het is even veilig om te zeggen dat, hoewel het belooft om al uw gezondheidsproblemen op te lossen in de tijdspanne van één snelle en gemakkelijke aankoop of hack, deze diëten hoogstwaarschijnlijk geen langetermijnoplossing voor uw gezondheidsdoelen zullen zijn. Uit een beoordeling bleek dat lijners gemiddeld binnen twee jaar meer dan de helft van het gewicht terugkrijgen dat ze verliezen. Maar het is niet alleen gewichtsschommelingen die het gevolg zijn van een rage dieet – andere levensstijlfactoren en gewoonten kunnen ook een blijvende impact hebben.

Hoewel er ongetwijfeld door experts goedgekeurde eetplannen zijn die mensen helpen hun gewicht en gezondheidsdoelen op een veilige, duurzame manier te bereiken (en te behouden), meldt de National Eating Disorder Association (NEDA) dat lijners vijf keer meer kans hebben om een eetstoornis te ontwikkelen. Wat betreft mensen op een dieet met extreme caloriebeperking? Hun risico op het ontwikkelen van een eetstoornis neemt dramatisch toe.

Dat is de reden waarom veel voedings- en psychologieprofessionals terugvechten tegen de cultuur van dieetbeperking en -beperking en het idee van ‘voedselvrijheid’ promoten.

Wat is voedselvrijheid?

Voedselvrijheid is geen voedingsplan. Het is eerder de houding achter het intuïtief voeden van je lichaam zonder het gevoel te hebben dat je keuzes worden gedreven door de “moeten” die we vaak internaliseren vanuit de dieetcultuur, zegt Monique Bellefleur, Ed. M, LMHC, een geestelijke gezondheidsadviseur die gespecialiseerd is in eetstoornissen en chronisch diëten.

“Een voorbeeld hiervan zou zijn om jezelf toe te staan – en echt te weten – dat het goed is om vandaag een stuk pepperoni-pizza (of twee of drie, op basis van je hongerniveau) voor de lunch te hebben, omdat je je eigenwaarde niet beoordeelt op wat of hoeveel je hebt gegeten,” legt Bellefleur uit. “Als je je in een plaats van voedselvrijheid bevindt, ben je niet zelfkritisch voor deze keuze en begrijp je dat je erop kunt vertrouwen dat je lichaam je voedselkeuzes begeleidt.”

Dat gezegd hebbende, voedselvrijheid is niet eten met volledige minachting voor voedzaam voedsel, voegt Caitlyn Friedrichsen, MPPD, RD, LMNT toe aan het Children’s Hospital &Medical Center in Omaha. Het zorgt gewoon voor flexibiliteit, variatie en verwennerij, terwijl “honger, volheid en verlangens worden geëerd en voedsel wordt losgelaten dat ‘verboden terrein’ is.”

Waarom voedselvrijheid belangrijk is

Uit een recente Harris Poll bleek dat tweederde van de Amerikanen van plan was om in 2022 een dieet te volgen en onlangs zwaarder te worden door calorieën te beperken en specifiek voedsel te schrappen. Experts wijzen op een paar zorgwekkende realiteiten achter deze opleving van het dieet.

“De dieetcultuur heeft een agenda: het creëren van ‘problemen’ met ons lichaam die vervolgens kunnen worden ‘opgelost’,” zegt Friedrichsen, of dat nu met het nieuwste ragedieet of gewichtsverliessupplement is. “[But] onderzoek vertelt ons dat meer dan 95 procent van de diëten faalt.” Omdat diëten zo allesverslindend kan zijn – gezien de planning, het tellen van calorieën en zelfbeheersing die het vereist – wanneer ons dieet faalt, is het een voltreffer voor ons gevoel van eigenwaarde.

In het beste geval heeft dit schuldgevoel over het “falen” van het dieet een negatieve invloed op hoe iemand zich over zichzelf voelt. “Maar het kan er ook toe leiden dat ze ongezond gedrag vertonen, zoals beperken, zuiveren of overmatig sporten om het schuldgevoel te verlichten,” voegt Bellefleur eraan toe. “Dit gedrag is ongeordend en kan leiden tot zeer reële, ernstige eetstoornissen.”

Voedselvrijheid biedt een alternatief voor diëten en alle bagage die daarbij komt kijken, merkt Friedrichsen op. “En uiteindelijk geeft flexibiliteit rond eten ons meer vrijheid op andere gebieden van ons leven.”

Bovendien betekent vasthouden aan een mindset van voedselvrijheid dat je letterlijk niet kunt falen. “Wanneer voedsel niet op de voorgrond van je geest staat, heeft het eten van iets ongewoons niet dezelfde kracht om je zo schuldig te laten voelen,” zegt Kathryn Coniglio, MS, een promovendus in de klinische psychologie aan de Universiteit van Pennsylvania. “Echte vrijheid om te eten wat je wilt wanneer je wilt, betekent technisch gezien dat je nooit kunt ‘uitglijden’.”

Voedselvrijheid en gewichtsbeheersing

Een dieet kan een ernstige tol eisen van de fysieke gezondheid van individuen. Onderzoek uit het tijdschrift Voedingsstoffen laat zien hoe veel voorkomende rage diëten vaak leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, wat de deur kan openen naar een breed scala aan vervelende gezondheidseffecten. Diëten kunnen ook gewichtsbeheersing moeilijk volhouden.

“Restrictief dieeting kan ervoor zorgen dat het metabolisme vertraagt,” legt Friedrichsen uit. In feite een studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesitas gevolgd door deelnemers van De grootste verliezer zes jaar na een extreem crashdieet, waarbij ze ontdekten dat hun verminderde metabolisme nooit volledig herstelde.

Hoewel voedselvrijheid niet specifiek een hulpmiddel voor gewichtsbeheersing is, betekent dat niet dat de twee niet naast elkaar kunnen bestaan. “Er is enig opkomend bewijs dat intuïtief eten nuttig is voor gewichtsbehoud,” zegt Coniglio.

Een studie gepubliceerd in Eetstoornissen vond een sterk verband tussen intuïtief eten en zelfgerapporteerde gewichtsstabiliteit – evenals algemene lichaamsacceptatie en een lager verlangen naar gewichtsverandering.

Bovendien wijst Coniglio op een onderzoek uit 2020 dat keek naar adolescenten over een periode van meerdere jaren. De onderzoekers ontdekten dat degenen die zich bezighouden met een voedselvrijheidsmentaliteit een lagere kans hadden op ongeordend eetgedrag, ontevredenheid over het lichaam, depressieve symptomen en een laag zelfbeeld. Maar uiteindelijk benadrukt ze dat de huidige studies observationeel van aard zijn, dus er is meer onderzoek nodig.

Hoe voedselvrijheid te bereiken

“Als je bang bent dat je het niet goed kunt doen, weet dan dat voedselvrijheid voor iedereen anders is omdat we allemaal unieke voedselervaringen hebben,” moedigt Friedrichsen aan. “Troost je met de wetenschap dat we niet van ons gewicht, onze vorm of ons uiterlijk hoeven te houden om voedselvrijheid te vinden.”

Evalueer uw relatie met voedsel

Coniglio beschrijft een goede eerste stap als het inventariseren van beperkingen waar je je momenteel aan houdt en overwegen waar die vandaan komen. “Er kunnen voedselregels zijn die je volgt, maar die je het misschien niet eens beseft,” zegt ze. “Als je naar de supermarkt gaat, zijn er dan voedingsmiddelen of misschien zelfs hele gangpaden die je gewoonlijk vermijdt?” Laat jezelf experimenteren met het opnemen van meer variatie in je dieet en weet dat het goed is om klein te beginnen.

Begrijp dat alle voedingsmiddelen passen

Dat betekent dat er een plek is voor alle soorten voedsel in ons leven, legt Bellefleur uit. “Natuurlijk is het belangrijk om voedzame voedingsmiddelen in ons dieet op te nemen, maar het is ook belangrijk om met vrienden en familie van verjaardagstaart te kunnen genieten.” Het toestaan van deze mindset om wortel te schieten begint met jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om te eten terwijl je de honger, volheid en hunkeringssignalen van je lichaam opnieuw leert, omdat deze kunnen worden onderdrukt met een langdurig dieet.

Koppel je eigenwaarde los van voedselkeuzes

Veel mentale energie gaat naar diëten. “Wanneer je je hersenen toestemming geeft om aan andere dingen te denken in plaats van aan voedsel en gewicht, breid je de maatregelen uit die je gebruikt om je eigenwaarde te evalueren,” merkt Coniglio op.

Oefen met het benoemen van positieve eigenschappen over jezelf die niet te maken hebben met gewicht of uiterlijk – om nog een stap verder te gaan, ruim je je sociale media op. “Als je het gevoel hebt dat een account ervoor zorgt dat je je slecht voelt over je lichaam of voedsel, ontvolg het dan”, nodigt Friedrichsen uit. “Voeg voor elke ontvolging één lichaamspositief of voedselvrijheidsgerelateerd account toe.”

Bouw een ondersteuningssysteem

“Omring jezelf met anderen die dezelfde opvattingen delen”, moedigt Friedrichsen aan. “Eten is bedoeld om van te genieten!” Veel studies hebben aangetoond dat sociale steun mensen helpt bij het bereiken van fysieke activiteits- en trainingsdoelen – en hetzelfde concept geldt voor het bereiken van dieetverandering. Een studie uit 2021 gepubliceerd in Volksgezondheid Voeding laat zien dat een ondersteunende sociale kring iemands vooruitgang in de richting van gezonde eetdoelen verbetert.

Heb geduld met jezelf

We leven in een maatschappij die de dieetcultuur en het dunne ideaal omarmt, waardoor het moeilijk is om gelukkig te zijn met ons uiterlijk. “Dit kan ons het gevoel geven dat we hebben gefaald of dat als we “gewoon harder ons best hebben gedaan” ons lichaam en het lichaamsbeeld zou veranderen”, zegt Friedrichsen. Het kan ook moeilijk zijn om uit deze culturele mindset te stappen.

Het bereiken van voedselvrijheid is een langetermijndoel en het is oké om langzaam te bewegen en versterkingen binnen te halen. Als je het moeilijk hebt, “neem dan contact op met een therapeut of geregistreerde diëtist die gespecialiseerd is in intuïtief eten en ongeordend eetherstel om je te ondersteunen tijdens je reis”, merkt Bellefleur op.

Een woord van bodymindspirit

Raadpleeg een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u wijzigingen aanbrengt in uw dieet, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Dit is vooral belangrijk voor mensen die herstellen van een eetstoornis. De experts zeggen dat in deze gevallen voedselvrijheid een geweldig doel is om te dragenk naar, maar elke dieetverschuiving tijdens de behandeling moet worden gecontroleerd door een arts.

Veelgestelde vragen


 • Wat is voedselmoraal?

  Voedselmoraal betekent het categoriseren van voedsel als ‘goed’ of ‘slecht’, een praktijk die emotionele reacties kan veroorzaken op basis van wat we eten. We kunnen dit opzettelijk of onbedoeld doen in ons dagelijks leven. Voedselneutraliteit daarentegen verwijdert deze morele waarde – het aannemen van een neutrale kijk op voedsel is een belangrijk onderdeel van het bereiken van voedselvrijheid.


 • Wat is de maatschappelijke waarde van voedsel?

  De maatschappelijke waarde van voedsel verwijst naar de rol die voedsel speelt in ons dagelijks leven. Voedsel kan een positieve sociale waarde hebben, zoals het delen van maaltijden als een bindingservaring of het afstemmen op culturele gewoonten. De sociale waarde van voedsel kan zich ook negatief presenteren in een persoon, zoals als je alleen eet vanwege gevoelens als schaamte of schuldgevoelens.


 • Wat beïnvloedt onze eetgewoonten?

  Ieders eetgewoonten en relatie tot voedsel zijn volledig uniek, omdat het wordt gevormd door een breed scala aan factoren zoals uw cultuur, eetgewoonten uit de kindertijd, sociale omgeving, geestelijke gezondheid, activiteitsniveaus en fysieke voedingsbehoeften.