Voedseltiming en lichaamsbeweging met hypoglykemie

Voedseltiming en lichaamsbeweging met hypoglykemie
Controle van de bloedsuikerspiegel na een training

martin-dm / Getty Afbeeldingen


Gedurende de dag fluctueren uw bloedsuikerspiegels. Meestal zult u deze veranderingen niet opmerken, tenzij ze onder het normale bereik vallen. Dan kun je je een beetje wankel, duizelig en bezweet gaan voelen. Dit staat bekend als hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel.

Hoewel hypoglykemie op elk moment kan optreden, wordt het soms veroorzaakt door lichaamsbeweging. Wanneer dit gebeurt, is dit te wijten aan een gebrek aan balans tussen uw trainingsvolume, voeding, temperatuur, hoogte en andere externe invloeden. Omdat hypoglykemie vrij vaak voorkomt bij mensen die regelmatig sporten, is het beter om hypoglykemie te voorkomen in plaats van het te behandelen, en er zijn stappen die u kunt nemen om veilig te oefenen.

Wat je eet en drinkt – en de timing ervan – kan helpen bij het beheersen van je bloedsuikerspiegel tijdens het sporten. Hier leggen we uit wat je voor en na een training moet eten om hypoglykemie te helpen voorkomen, of je nu diabetes hebt of niet.

Wat is hypoglykemie?

Bloedsuikerspiegels fluctueren van nature gedurende de dag en kunnen worden beïnvloed door voedsel, dranken, trainingsniveau en meer. Sommige natuurlijke variatie is normaal, maar wanneer de bloedsuikerspiegel onder de 70 mg / dL daalt, wordt dit overwogen hypoglycemie.

Symptomen van een lage bloedsuikerspiegel

 • Wankel gevoel
 • Angst
 • Zweten of koude rillingen
 • Prikkelbaarheid
 • Verwarring
 • Snelle hartslag
 • Duizeligheid
 • Honger
 • Misselijkheid
 • Zwakheid
 • Vermoeidheid

Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt het hormoon adrenaline, dat een snelle hartslag, zweten en angst veroorzaakt. Als de bloedsuikerspiegel blijft dalen, kan dit leiden tot ernstiger symptomen, zoals wazig zien, coördinatieproblemen en epileptische aanvallen. Het is belangrijk om de vroege waarschuwingssignalen op te merken, de bloedsuikerspiegel zorgvuldig te controleren en snel te handelen als hypoglykemie wordt gedetecteerd.

Hypoglykemie kan snel worden behandeld door 15 gram van een snelwerkende suikerbron te nemen, zoals sap, frisdrank, snoep of honing. Denk aan de ’15-15-regel’. Deze regel suggereert het nemen van 15 gram suiker en controleer de bloedsuikerspiegel na 15 minuten. Als het nog steeds lager is dan 70 mg / dL, neem dan opnieuw 15 gram suiker.

Houd suiker bij de hand

Als u gevoelig bent voor hypoglykemie, houd dan 15 gram snelwerkende suiker bij de hand, zoals:

 • Glucosetabletten van 15 gram
 • 3 pakjes tafelsuiker opgelost in water
 • 5 suikerklontjes
 • 150 milliliter sap of gewone frisdrank
 • 6 Redders
 • 1 eetlepel honing of suiker

Hypoglykemie komt vaak voor bij mensen met diabetes type 1, die elke week een paar episodes van lage bloedsuikerspiegel kunnen ervaren. Het kan ook voorkomen bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde medicijnen gebruiken.

Hoewel hypoglykemie vaak verband houdt met diabetes, kunnen mensen ook een lage bloedsuikerspiegel hebben in afwezigheid van diabetes. Deze aandoening staat bekend als niet-diabetische hypoglykemie en wordt als zeldzaam beschouwd.

Inspanningsgeïnduceerde hypoglykemie

Soms zal lichaamsbeweging een piek in insuline veroorzaken, wat door inspanning geïnduceerde hypoglykemie (EIH) kan veroorzaken, wat eenvoudigweg een lage bloedsuikerspiegel tijdens of na het sporten betekent. Mensen die geen diabetes hebben, kunnen inspanning-geïnduceerde hyperinsulinemische hypoglykemie, en voel je wankel, nerveus en duizelig. Net als niet-diabetische hypoglykemie, wordt het ook beschouwd als een zeldzame aandoening.

Vaker zal EIH gebeuren bij mensen met diabetes. Oefening verhoogt de behoefte aan glucose (suiker), die spieren tijdens activiteit voedt. Mensen hebben meer kans om EIH te ervaren als ze insuline nemen, een lage bloedsuikerspiegel hebben van diabetesmedicatie of een intensieve training doen die veel glucose verbruikt.

“Oefening kan uw insulinegevoeligheid verbeteren”, zegt diëtist en gecertificeerde diabetesopvoeder Justine Chan, MHSc, RD, CDE, van Your Diabetes Dietitian.

Dit betekent dat de insuline beter werkt en de bloedsuikerspiegel sneller verlaagt dan normaal wanneer u traint. Het is geweldig voor diabetesbeheer, zolang hypoglykemie ook wordt beheerd.

Wat te eten voor een training

Eten op een lege maag kan hypoglykemie veroorzaken en moet worden vermeden. Eet in plaats daarvan vooraf een snack bestaande uit een eiwit en een koolhydraat.

“Omdat fysieke activiteit je bloedsuikerspiegel kan verlagen, is het belangrijk om een snack te nemen voordat je gaat sporten”, legt Vandana Shet uit.h, RDN, CDCES, FAND, een in Los Angeles gevestigde geregistreerde diëtist en diabeteszorgspecialist.

Wat te eten voor een training

U kunt samenwerken met een geregistreerde diëtist om de juiste hoeveelheid voedsel te plannen om te eten op basis van uw specifieke behoeften. Hier zijn enkele ideeën over wat te eten voor een training van diëtisten Justine Chan en Vandana Sheth:

 • Havermout met noten en bessen
 • Yoghurt met bessen
 • Appel- en notenboter
 • Gebakken zoete aardappel met geraspte kaas en zwarte bonen
 • Quinoa en saladegroenten gegarneerd met edamame
 • Kip en groente roerbak met volkoren noedels
 • Chili met rode bruine bonen en volkoren crackers
 • Boterham met pindakaas en banaan op volkorenbrood

Soms treedt hypoglykemie op omdat je niet genoeg hebt gegeten voor het sporten. Chan zegt dat algemene (geen diabetes) richtlijnen een minimum van één gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht aanbevelen om hypoglykemie te voorkomen, 1 tot 4 uur voor elke training die 1 uur of langer zal duren.

Voor mensen met type 1 diabetes, streef naar 10 tot 20 gram glucose als de bloedsuikers minder zijn dan <90 mg / dl en 10 gram glucose als de bloedsuikers 90 tot 124 mg / dl zijn voor een training. Mensen met diabetes type 2 die medicijnen gebruiken, moeten hun bloedsuikerspiegel controleren voordat ze gaan sporten. Als het lager is dan 100 mg / dl, moeten ze 15 tot 20 gram koolhydraten hebben om hun bloedglucose te verhogen voordat de training begint.

Tips om veilig te blijven

 • Eet een uitgebalanceerde maaltijd of snack voor een training.
 • Controleer uw bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het sporten.
 • Ken de tekenen van hypoglykemie.
 • Volg de 15-15 Regel.
 • Houd snelwerkende suiker bij de hand.
 • Stop met sporten als je je duizelig, misselijk, wankel of angstig voelt.
 • Draag een medische ID om uw toestand te schetsen.

Wat te eten na een training

Tanken na een training is vooral belangrijk als je een soort duurtraining, een competitieve sport of intensieve oefening van meer dan 60 minuten doet, zegt Sheth.

“Een goede optie na de training omvat koolhydraten, eiwitten en wat vet,” voegt ze eraan toe.

Deze combinatie zal helpen uw bloedsuikerspiegel stabieler te blijven. Je kunt een smoothie, appel met pindakaas of bessen en kwark proberen. Het is ook belangrijk om de bloedsuikerspiegel te blijven controleren.

“Voor mensen met diabetes type 1 kan hypoglykemie optreden binnen 45 minuten na inspanning, met een effect dat tot 24 uur aanhoudt,” zegt Chan.

Als u in de late namiddag of avond fysiek actief bent, is er een verhoogd risico op hypoglykemie ’s nachts bij mensen met diabetes type 1. Om dit risico te verminderen, moet u mogelijk uw geïnjecteerde insulinedosis voor het slapengaan of de infusiesnelheid van basale insuline ’s nachts aanpassen. Praat met een zorgverlener voor meer specifieke richtlijnen.

Hoe de beste oefening met hypoglykemie te kiezen

Aërobe en weerstandsoefeningen zijn gunstig voor diabetesbeheer, maar het is optimaal om beide te doen. Je kunt je ook afvragen of er een beter type oefening is als je vatbaar bent voor hypoglykemie. Bij mensen met diabetes type 1 is intervaloefening met hoge intensiteit geassocieerd met minder risico op hypoglykemie in vergelijking met continue aërobe oefening.

“Krachttraining met high-rep workouts die je hartslag verhogen, zal de bloedsuikerspiegel verlagen,” zegt Sheth. “Een krachttrainingsroutine met een lage rep zal echter hoogstwaarschijnlijk geen significante stijging van uw hartslag veroorzaken en mogelijk niet zoveel invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel.”

Ieders bloedsuikerspiegelrespons op lichaamsbeweging is anders, voegt Chan toe. Het monitoren van bloedsuikers voor, tijdens en na het sporten zal helpen bij het beter begeleiden van beslissingen over het type oefening, aanpassingen van de insulinedosis en koolhydraatinname voor toekomstige sessies. Chan stelt ook voor om ’s ochtends te trainen, wanneer de insulinegevoeligheid meestal lager is.

Een woord van bodymindspirit

Hypoglykemie kan worden behandeld met enige planning en vooruitziende blik. Wat u voor en na een training eet, kan helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden en het risico op EIH te verminderen. Als u vaak te maken heeft met hypoglykemie, werk dan samen met een zorgverlener of geregistreerde diëtist om een plan te maken dat voor u werkt.

Veelgestelde vragen


 • Kan ik sporten als ik hypoglykemie heb?

  Oefening wordt over het algemeen aanbevolen voor iedereen, inclusief mensen met de neiging om hypoglykemie te ervaren. De sleutel ligt in het weten hoe om voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat u de symptomen van een lage bloedsuikerspiegel kunt herkennen, test uw niveaus vaak, draag een medische ID en houd indien nodig snelwerkende suiker bij de hand.


 • Wat is reactieve hypoglykemie?

  Reactieve hypoglykemie verwijst naar lage bloedsuikerspiegels die 2 tot 5 uur na een maaltijd optreden. Als u symptomen van reactieve hypoglykemie ervaart, omvat de onmiddellijke behandeling het eten of drinken van een kleine hoeveelheid suikerhoudend voedsel of drank, zoals een half kopje vruchtensap. Om dips in de bloedsuikerspiegel en symptomen van hypoglykemie te helpen voorkomen, eet een uitgebalanceerd dieet volgens een consistent schema.


 • Hoe beïnvloedt lichaamsbeweging hypoglykemie?

  Oefening kan een piek in insuline veroorzaken, wat kan leiden tot door inspanning geïnduceerde hypoglykemie of een lage bloedsuikerspiegel tijdens of na het sporten. Om deze schommelingen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u een uitgebalanceerd dieet eet en voor en na de training eet.

 • Wankel gevoel
 • Angst
 • Zweten of koude rillingen
 • Prikkelbaarheid
 • Verwarring
 • Snelle hartslag
 • Duizeligheid
 • Honger
 • Misselijkheid
 • Zwakheid
 • Vermoeidheid

Als u gevoelig bent voor hypoglykemie, houd dan 15 gram snelwerkende suiker bij de hand, zoals:

 • Glucosetabletten van 15 gram
 • 3 pakjes tafelsuiker opgelost in water
 • 5 suikerklontjes
 • 150 milliliter sap of gewone frisdrank
 • 6 Redders
 • 1 eetlepel honing of suiker

U kunt samenwerken met een geregistreerde diëtist om de juiste hoeveelheid voedsel te plannen om te eten op basis van uw specifieke behoeften. Hier zijn enkele ideeën over wat te eten voor een training van diëtisten Justine Chan en Vandana Sheth:

 • Havermout met noten en bessen
 • Yoghurt met bessen
 • Appel- en notenboter
 • Gebakken zoete aardappel met geraspte kaas en zwarte bonen
 • Quinoa en saladegroenten gegarneerd met edamame
 • Kip en groente roerbak met volkoren noedels
 • Chili met rode bruine bonen en volkoren crackers
 • Boterham met pindakaas en banaan op volkorenbrood
 • Eet een uitgebalanceerde maaltijd of snack voor een training.
 • Controleer uw bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het sporten.
 • Ken de tekenen van hypoglykemie.
 • Volg de 15-15 Regel.
 • Houd snelwerkende suiker bij de hand.
 • Stop met sporten als je je duizelig, misselijk, wankel of angstig voelt.
 • Draag een medische ID om uw toestand te schetsen.