Vlierbessen voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Vlierbessen voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Zwarte bessen vlierbessen cluster Sambucus nigra met hemel

Whiteway / Getty Afbeeldingen

 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De kleurrijke vlierbessen bevatten krachtige antioxidanten waarvan onderzoek suggereert dat ze het immuunsysteem kunnen stimuleren en griepachtige symptomen kunnen verlichten. Hoewel het geen wondermiddel is, is de bes rijk aan gezonde flavonoïden, vooral anthocyanen die de donkere kleur van de vlierbes creëren. Hoewel je ze niet rauw kunt eten, kun je de bessen of de bloemen van de boom tot thee zetten, of de vrucht koken en eten zoals andere bessen.

Vlierbessen Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 kopje (145 g) verse, hele vlierbessen.

 • Calorieën: 106
 • Vet: 0,7 g
 • Natrium: 9 mg
 • Koolhydraten: 27g
 • Vezel: 10g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 1g

Koolhydraten

Vlierbessen bevatten ongeveer 27 gram koolhydraten per portie van 1 kopje, wat overeenkomt met ongeveer 9% van uw totale aanbevolen dagelijkse inname (ADH). Vlierbessen hebben tot 10 gram vezels per portie, wat ongeveer 40% is van wat je dagelijks zou moeten consumeren. De bes valt aan de onderkant van de glycemische index en wordt verondersteld geen aanzienlijk effect te hebben op uw bloedsuikerspiegel.

Vet

Vlierbessen bevatten een verwaarloosbare hoeveelheid vet.

Eiwit

Zoals typisch is voor fruit, zijn vlierbessen eiwitarm.

Vitaminen en Mineralen

Vlierbessen bieden bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en ongeveer 6% van uw dagelijkse totaal bereikt. Deze vitamine kan u helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die uw huid, hart en longen beschadigen. Bovendien helpt vitamine A bij het bestrijden van ontstekingen, die de goede werking van cellen en spieren kunnen verstoren.

Vlierbessen leveren ook 6% van uw dagelijkse dosis calcium en dienen als een substantiële bron van vitamine C, die het herstel van lichaamsweefsel vergemakkelijkt en helpt bij de vorming van collageen.

Gezondheidsvoordelen

Vlierbessen kunnen een waardevolle bron van antioxidanten zijn, hoewel de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de rijpheid van de bes en de omgeving en het klimaat waarin het groeide. Merk op dat het meeste onderzoek beperkt is (bijvoorbeeld in vitro en dierstudies, in plaats van grote klinische onderzoeken bij mensen). Bewijs van de effecten van vlierbessen is niet sterk of overtuigend.

Kan helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep

De vlierbes is misschien het best bekend om zijn vermeende immuunversterkende effecten vanwege het hoge bioflavonoïdegehalte (bioflavonoïden zijn antioxidante plantenvoedingsstoffen die de gezondheid kunnen helpen verbeteren of ziekten kunnen voorkomen).Sommige onderzoeken tonen aan dat extracten, bloeminfusies en vlierbessensupplementen kunnen helpen bij de gezondheid van de luchtwegen en werken als middelen die vechten tegen verkoudheid en griep.

In een studie uit 2016 ontdekten onderzoekers dat 312 luchtreizigers met een verkoudheid die vlierbessen namen gedurende 10 dagen voor de reis en tot vijf dagen na aankomst op hun overzeese bestemming een significante vermindering van hun verkoudheidsachtige symptomen ervoeren dan degenen die geen vlierbes namen.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Een klein onderzoek bij mensen toonde een statistisch significante verbetering in lichaamsgewicht en body mass index met een dieet verrijkt met vlierbessen. Proefpersonen rapporteerden ook een beter mentaal en fysiek welzijn.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Kan helpen verlichten constipatie

Een studie wees uit dat een Braziliaans laxeermiddel met vlierbes veilig en effectief was bij de behandeling van constipatie.

Vertraagt cellulaire veroudering

Vlierbessen kunnen niet stoppen het normale verouderingsproces, maar hun antioxidanten kunnen helpen om cellen te verdedigen tegen oxidatieve stress die anders gezonde cellen zou kunnen schaden. Je hoeft niet veel in te nemen om een verschil te maken. De meeste studies gebruiken zeer kleine hoeveelheden en extracten.

Allergieën

Allergie voor zowel het stuifmeel als de vrucht van de vlierbessenboom is mogelijk, hoewel zelden gemeld.Als u reacties op andere bessen heeft ervaren, neem dan contact op met uw arts voordat u vlierbessen of vlierbessenproducten consumeert. U moet ook een medische professional raadplegen als u symptomen van een allergische reactie heeft, vooral als u in het verleden voedselallergieën heeft ervaren.

Bijwerkingen

Vlierbessenfruit wordt als veilig beschouwd om te eten, zolang je het met mate eet en het eerst kookt. Je mag de schors, zaden of ongekookte of onrijpe bessen of bloemen niet consumeren, omdat ze ernstige misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken. In feite bevatten ongekookte bessen en bloemen een stof die cyanide in ons lichaam kan vormen. Maar alle dodelijke stoffen kunnen worden verwijderd door de bessen te koken of de bloemen in kokend water te weken om thee te maken.

U mag geen vlierbessen eten als u een orgaantransplantatie heeft gehad of als u medicijnen voor diabetes gebruikt. Kinderen en zwangere vrouwen mogen geen vlierbessen consumeren.

Raadpleeg ook een medische professional als u een auto-immuunziekte heeft, omdat de bes kan interageren met uw immuunsysteem. U moet ook voorzichtig zijn dat u een van de volgende medicijnen gebruikt, omdat vlierbessen ermee kunnen interageren:

 • Corticosteroïden zoals prednison
 • Imuran (azathioprine)
 • Prograft (tacrolimus)
 • Sandimmune (ciclosporine)
 • Simulect (basiliximab)
 • Zenapax (daclizumab)

Variëteiten

De meest voorkomende variëteiten van vlierbessen zijn de Europese vlierbes (Sambucus nigra), die tot 20 voet hoog wordt en veel eerder bloeit dan de Amerikaanse variëteit. De Amerikaanse vlierbes (Sambucus canadensis) groeit in het wild. Beide soorten zijn te vinden in de Verenigde Staten en nieuwere variëteiten vinden ook hun weg naar de markt.

Wanneer ze het beste zijn

Vlierbessen rijpen en moeten in de zomer worden geoogst. Je kunt ze vinden op boerenmarkten in het seizoen. Sommige boerderijen verkopen ook het hele jaar door bevroren of gedroogde vlierbessen online.

Opslag en voedselveiligheid

Om verse vlierbessen te bewaren, bewaar je ze in een luchtdichte container in de koelkast. Bewaar gedroogde vlierbessen op een koele, donkere, droge plaats in een afgesloten zak of container, waar ze minstens een jaar meegaan. Als je verse vlierbessen op de stengel koopt of plukt, helpt het eerst invriezen om de bessen van de stengels te plukken zonder ze te verpletteren.

Koop altijd vlierbessen van gerenommeerde bronnen, zoals supermarkten, natuurvoedingswinkels en betrouwbare boerenmarkten. Als u vlierbessen als supplement koopt, onthoud dan dat supplementen niet worden gereguleerd zoals voedsel dat is. Zoek naar gerenommeerde leveranciers die bewijs van potentie, zuiverheid en veiligheid van derden bieden.

Hoe zich voor te bereiden

Om vlierbessen te koken, kun je de bloemen trekken en een rustgevende thee maken; laat gedroogde bessen sudderen tot een siroop; of kook ze in jam, taart of wijn. Je kunt ze ook vervangen in recepten die vragen om andere soorten bessen, zoals bosbessen of krenten, zolang ze maar gekookt zijn.

Om vlierbessenthee te maken:

 1. Voeg water en vlierbessen toe in een pot.
 2. Voeg kruiden toe die je lekker vindt, zoals kaneel of kruidnagel.
 3. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten sudderen.
 4. Haal van het vuur en laat ongeveer vijf minuten afkoelen.
 5. Zeven.
 6. Giet in een mok. Je kunt ook honing of een suikervervanger toevoegen om de zuurheid van de smaak van de bessen te verminderen.
 • Calorieën: 106
 • Vet: 0,7 g
 • Natrium: 9 mg
 • Koolhydraten: 27g
 • Vezel: 10g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 1g

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.