Vlierbes: Is het het proberen waard?

Vlierbes: Is het het proberen waard?
Vlier

Getty Images / Creativ Studio Heinemann


  • Wat is vlierbes?
  • Wat zegt het onderzoek?
  • Potentiële gevaren
  • Vlierbessen supplementen vs. Voedsel
  • Hoe de immuniteit op natuurlijke wijze te stimuleren

Lijdt u aan een verkoudheid of wilt u gewoon uw algehele immuniteit verhogen? Misschien heb je een vriend of familielid gehad die je aanraadde om vlierbessen te nemen. Ook bekend als Sambucus of Sambucus nigra, wordt deze bloeiende plant geoogst en verpakt in supplementen waarvan wordt gedacht dat ze het immuunsysteem stimuleren, vooral tegen aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Hoewel vlierbessensiroop en gummies de hele winter een hoofdbestanddeel zijn in veel medicijnkastjes voor thuis, is het bewijs voor hun effectiviteit verrassend beperkt. Dit is waarom u misschien twee keer wilt nadenken voordat u koopt.

Wat is vlierbes?

Vlierbessen groeien op bloeiende planten die voornamelijk op het noordelijk halfrond voorkomen. Hoewel de bessen wit kunnen zijn, is het meest voorkomende type een donkere, paarsachtige variëteit die zijn kleur krijgt van anthocyanidineverbindingen (dezelfde stoffen die andere voedingsmiddelen zoals bramen en rode kool kleuren).

Deze bessen worden al eeuwenlang gebruikt in zowel voedsel als traditionele medicijnen. In voedselbereidingen worden ze altijd gekookt om giftige stoffen in de verse bessen te elimineren. Als een natuurlijke medicinale behandeling wordt gedacht dat ze de duur van aandoeningen van de luchtwegen verkorten, als een diureticum fungeren en zwelling en ontsteking verminderen.

Wat zegt het onderzoek?

Wanneer je onder het weer bent met een verstopte neus of keelpijn, is het niet meer dan normaal om alles te willen proberen wat je kunt om verlichting te vinden. Anekdotisch zweren veel mensen bij het vermogen van vlierbessen om zich beter te laten voelen. Maar in termen van wetenschappelijk bewijs is er niet genoeg onderzoek om aanvulling met vlierbessen te ondersteunen voor doeleinden die verder gaan dan het potentiële voordeel tegen infecties van de bovenste luchtwegen en griep.

Vlierbes wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt als een verkoudheids- en griepmiddel. Meer recent is het uit het wild gehaald en in het laboratorium gebracht. In de afgelopen decennia is wetenschappelijk onderzoek begonnen met het onderzoeken van het genezende potentieel voor aandoeningen van de luchtwegen.

Kan verlichting bieden bij verkoudheid en griep

Vlierbes wordt meestal aangeprezen als een natuurlijke remedie tegen verkoudheid en griep. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het de duur en symptomen van verkoudheid kan verminderen. Een studie uit 2016 onderzocht bijvoorbeeld de effecten van vlierbessen op mensen die verkouden werden na vliegreizen. Degenen die vlierbessensupplementen namen gedurende 10 dagen voorafgaand aan het reizen door vijf dagen na de reis, ervoeren een vermindering van twee dagen in verkoudheidssymptomen en minder symptomen in het algemeen. Deze studie was echter vrij beperkt in omvang en werd gesponsord door een bedrijf dat vlierbessensupplementen produceert.

Evenzo concludeerde een meta-analyse uit 2019 bij in totaal 180 proefpersonen dat vlierbesuppletie de symptomen van de bovenste luchtwegen aanzienlijk verminderde.

Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health zijn studies zoals deze voldoende om te stellen dat vlierbessen “symptomen van griep of andere infecties van de bovenste luchtwegen kunnen verlichten” – met de kwalificatie dat er niet genoeg informatie is om aan te tonen of vlierbessen nuttig zijn voor andere gezondheidsdoeleinden.

Kan anti-inflammatoire effecten bieden

Onderzoek heeft ook het potentieel van vlierbessen onderzocht om ontstekingen te verminderen. Zoals de meeste bessen zijn vlierbessen rijk aan antioxidanten. Specifiek bevatten deze vruchten de flavonoïden anthocyanine, rutine en quercetine, evenals fenolzuren galluszuur en gentisinezuur.

Antioxidanten werken om ontstekingen in het hele lichaam te verminderen, dus het is niet verrassend dat sommige studies vlierbessen hebben gekoppeld aan lagere ontstekingsniveaus bij dieren. Dat gezegd hebbende, is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe een vlierbessensupplement ontstekingen bij mensen kan verminderen.

Kan cardioprotectief zijn

De anthocyanineverbindingen die vlierbessen hun donkere paarsachtige kleur geven, maken ze niet alleen mooi om naar te kijken. Ze kunnen ook bescherming bieden voor uw hart.

Een systematische review uit 2016 van studies uitgevoerd op zowel mensen als dieren concludeerde dat ze, vanwege de potentiële ontstekingsremmende effecten van anthocyanen, deel zouden kunnen uitmaken van een preventiestrategie tegen hart- en vaatziekten. Toch is het belangrijk op te merken dat deze studie vlierbessen niet specifiek heeft onderzocht.

Wat zijn de potentiële gevaren van het nemen van vlierbessen?

Als u de aanwijzingen op de verpakking voor de do volgtsalie van vlierbessensupplementen, het is onwaarschijnlijk dat u een bijwerking zult ervaren, hoewel een allergie of gevoeligheid voor hun ingrediënten altijd mogelijk is.

Het is echter belangrijk op te merken dat supplementen niet gereguleerd zijn, dus u kunt er niet altijd op vertrouwen dat het product dat u consumeert veilig of effectief is. Het is ook vermeldenswaard dat er niet veel bekend is over de veiligheid van vlierbessen tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Wat betreft het consumeren van de bessen zelf, moet je voorzichtig zijn. Elke keer dat je wilde bessen eet, is het van cruciaal belang om er absoluut zeker van te zijn dat je weet wat ze zijn. Zelfs als je vlierbessen correct kunt identificeren, is het geen goed idee om ze rechtstreeks uit de struik te eten. Volgens Alyssa Pike, RD, van de International Food Information Council, “bevatten rauwe onrijpe vlierbessen giftige stoffen (bijv. Sambunigrine) die misselijkheid, braken en diarree kunnen veroorzaken, Grote hoeveelheden van het toxine kunnen ernstige ziekten veroorzaken.”

Gelukkig zouden de gekookte vlierbessen die je in taarten, jam en andere voedingsmiddelen vindt geen probleem moeten zijn. “Het koken van vlierbessen elimineert dit gif,” zegt Pike.

Vlierbessen supplementen vs. Voedsel

Je kunt je afvragen of het uitmaakt of je vlierbessen consumeert als voedingssupplement of als voedingsmiddel. Volgens Pike zullen de kleine hoeveelheden vlierbessen die je waarschijnlijk zult consumeren in gewone gerechten, zoals vlierbessentaart of jam, waarschijnlijk niet veel medicinale impact hebben. “Vlierbessensiroop heeft geen sterk bewijs om claims met betrekking tot de gezondheid van het immuunsysteem te ondersteunen, dus het is zeer onwaarschijnlijk dat hoeveelheden in een mocktail, jam of ander voedsel of drank enig effect hebben op je immuunsysteem.”

Hoe u uw immuniteit op natuurlijke wijze kunt stimuleren

Vlierbessensupplementen zijn misschien niet de sleutel tot het verkorten van de duur van luchtwegaandoeningen, maar u kunt altijd op andere manieren de controle over uw gezondheid nemen. Een investering in dagelijkse levensstijlpraktijken zal uw immuunsysteem waarschijnlijk meer stimuleren dan een supplement ooit zou kunnen.

Consumeer een uitgebalanceerd dieet. Een gevarieerd dieet vol vitaminen, mineralen en antioxidanten bevordert een sterk immuunsysteem. Met name voedingsstoffen zoals ijzer, zink en vitamine A, C, D en E zijn allemaal in verband gebracht met een betere groei en functie van immuuncellen. Probeer je te concentreren op voedzame groenten en fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten.

Let op uw inname van suiker, zout en verzadigd vet. Het vermijden van sterk bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken is een andere slimme zet op elk moment, maar vooral als je probeert niet ziek te worden. Onderzoek toont aan dat standaardkeuzes in het westerse dieet (zoals voedingsmiddelen met veel geraffineerde suiker, zout en verzadigd vet) de ontsteking kunnen verhogen, waardoor het immuunsysteem wordt verzwakt.

Geef prioriteit aan slaap en lichaamsbeweging. Voldoende slaap krijgen en volop bewegen kan beide bijdragen aan een robuust immuunsysteem.

Je handen wassen. Vooral tijdens het koude en griepseizoen, was je handen vaak en houd afstand van mensen waarvan je weet dat ze ziek zijn.

Een woord van bodymindspirit

Bij bodymindspirit Fit streven we ernaar om de feiten achter de rages te bieden, vooral als het gaat om producten die populair zijn, maar misschien niet volledig geworteld zijn in de wetenschap. Als het gaat om supplementen, inclusief items zoals vlierbessen, wees dan een voorzichtige consument.

Hoewel er enkele vermeende gezondheidsvoordelen van vlierbessensupplementen zijn, is de wetenschap beperkt. In plaats van te reiken naar een product dat misschien niet alles biedt wat het label beweert, raden we aan om te kijken naar voldoende vezels en hydratatie, uitgebalanceerde voeding, goede slaaphygiëne, dagelijkse beweging en andere positieve levensstijlfactoren om ervoor te zorgen dat u zich op uw best voelt.

Als u ervoor kiest om uw dieet aan te vullen met vlierbessen, praat dan met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en een geregistreerde diëtist om te beslissen welk product en welke dosering het beste voor u is.