Visei Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen

Visei Voedingswaarden en gezondheidsvoordelen
Kaviaar

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Viseieren, ook bekend als kaviaar of kuit, worden meestal beschouwd als een exotische luxe in de Verenigde Staten. Maar dat kan veranderen naarmate meer mensen een smaak ontwikkelen voor de zalmkuit die vaak te vinden is in sushirestaurants. Viseieren zijn rijk aan omega-3 vetzuren, maar ze hebben ook veel cholesterol en worden vaak genezen met zout, wat betekent dat ze rijk zijn aan natrium.

Het is niet altijd gemakkelijk om voedingsinformatie voor viseieren te vinden, omdat veel kuitleveranciers zich buiten de Verenigde Staten bevinden en mogelijk geen voedingsetiket hoeven te verstrekken. Wanneer de meesten van ons echter viseieren eten, eten we slechts een zeer kleine hoeveelheid als garnering, dus de kuit verandert het aantal calorieën of de voedingswaarde van een maaltijd niet significant.

Visei Voeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 eetlepel (16 gram) steurkuit (viseieren).

 • Calorieën: 42
 • Vet: 3g
 • Natrium: 240 mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 4g

Hoewel de bovenstaande informatie een solide startpunt biedt, kunnen er voedingsverschillen zijn tussen viseierenvariëteiten. Haringkuit heeft bijvoorbeeld slechts 20 calorieën en 1 gram vet per eetlepel. Forelkaviaar heeft ongeveer 50 calorieën per eetlepel en 3 gram vet.

Koolhydraten

De hoeveelheid koolhydraten in viseieren varieert per soort, maar ongeacht het type is kuit geen significante bron van koolhydraten. Als je 1 eetlepel steurkuit eet, consumeer je minder dan 1 gram koolhydraten. Er is geen significante vezel en geen significante suiker in viseieren.

Vetten

Er is een kleine hoeveelheid van drie verschillende soorten vet in viseieren, waaronder verzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet en enkelvoudig onverzadigd vet.

 • Verzadigd vet: Er zit een kleine hoeveelheid (ongeveer 1/2 gram) verzadigd vet in steurkuit, en nog minder in haringkuit. Verzadigde vetten worden beschouwd als minder voedzame vetten omdat ze kunnen bijdragen aan hartaandoeningen. Maar de hoeveelheid verzadigd vet in viseieren zal waarschijnlijk geen verschil maken in uw totale dagelijkse consumptie.
 • Meervoudig onverzadigd vet: Je zult ook iets minder dan 1,2 gram meervoudig onverzadigd vet consumeren wanneer je een eetlepel steurkuit consumeert. Meervoudig onverzadigde vetzuren, ook wel PUFA’s genoemd, hebben een positief effect op het cardiovasculaire systeem, dus ze worden beschouwd als voedzame vetten. Maar ree verhoogt uw meervoudig onverzadigde vetinname slechts minimaal.
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: Ten slotte krijg je iets minder dan 1 gram enkelvoudig onverzadigd vet uit een enkele portie steurkuit. Van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (MUFA’s) wordt aangenomen dat ze uw HDL-cholesterol of “goede” cholesterol verhogen.

Voedingsdeskundigen raden aan dat u minder voedzame vetten – zoals verzadigde vetten en transvetten – vervangt door enkelvoudig onverzadigd of meervoudig onverzadigd vet. De Academie voor Voeding en Diëtetiek (AND) beveelt bijvoorbeeld aan dat 15% tot 20% van uw calorie-inname afkomstig is van enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Eiwit

Je krijgt een boost van eiwitten uit viseieren, hoewel de hoeveelheid enigszins zal variëren, afhankelijk van de variëteit die je kiest. Steurkuit levert bijvoorbeeld 4 gram eiwit per portie, terwijl haringkuit 3 gram heeft.

Vitaminen en Mineralen

Een enkele portie steurkuit levert 133% van uw dagelijkse dosis vitamine B12, wat u kan helpen een gezond metabolisme en een sterke gezondheid van het hart te behouden. Vitamine B12 is belangrijk voor het centrale zenuwstelsel en de DNA-synthese. U zult ook profiteren van 79 milligram choline (of 18% van uw doel, als u een dieet van 2.000 calorieën per dag volgt).

Choline ondersteunt gezond vet- en cholesteroltransport in uw lichaam en dient ook andere belangrijke functies, waaronder de cognitieve functie. Steurkuit bevat ook magnesium (48 milligram of 15% van uw aanbevolen dagelijkse inname) en selenium (10,5 microgram, ongeveer 19% van uw aanbevolen dagelijkse inname).

Calorieën

Een eetlepel (16 gram) viseieren bevat 42 calorieën, 4 gram eiwit en 3 gram vet. Ongeveer 38% van de calorieën van het visei zijn afkomstig van eiwitten en 64% van vet. Deze hoeveelheden zullen verschillen afhankelijk van het type viseieren dat u eet. Viskuit bevat meestal minder dan 1 gram koolhydraten in een eetlepel.

Gezondheidsvoordelen

Viseieren passen goed in bepaalde speciale diëten, zoals het Paleo-dieet omdat ze een bron van gezond vet zijn. Bovendien zijn er een aantal potentiële gezondheidsvoordelen die voortkomen uit het eten van viseieren. Dit is wat u moet weten over hoe viseieren uw gezondheid kunnen beïnvloeden.

Kan reumatoïde artritis verlichten

Onderzoekers geloven dat de omega-3-vetzuren in vis en viseieren kunnen helpen om de symptomen van reumatoïde artritis te verminderen. Viseieren met omega-3 kunnen ook ontstekingsremmend zijn en de productie van pro-inflammatoire cytokines onderdrukken. Studies zijn niet specifiek uitgevoerd op viseieren, maar eerder op de omega-3 vetzuren gevonden in vis eieren en andere zeevruchten.

Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

Eén portie viseieren levert 439 milligram van het omega-3 vetzuur EPA en 608 milligram DHA. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten, vetten die in je dieet geconsumeerd moeten worden omdat je lichaam ze niet aanmaakt. Deze vetzuren zitten in viseieren. Het consumeren van deze specifieke vetzuren kan helpen bij het bestrijden van cognitieve veroudering en achteruitgang en het verbeteren van de gezondheid en het herstel van de hersenen.

Kan de gezondheid van het oog ondersteunen

Zowel DHA als EPA zijn belangrijk voor de visuele ontwikkeling bij baby’s en het functioneren van het netvlies bij kinderen en volwassenen. Mensen die niet genoeg omega-3 vetzuren in hun dieet krijgen, kunnen een verhoogd risico hebben op diabetische retinopathie, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en droge ogen syndroom. Het eten van viseieren kan helpen deze risico’s te compenseren.

Kan hoge bloeddruk verlagen

De omega-3-vetzuren in viseieren helpen de bloedstolling en ontsteking in het lichaam te verminderen en kunnen ook helpen de bloedvaten te verwijden en de bloeddruk te verlagen. Over het algemeen kan het consumeren van viseieren met vetzuren ook helpen de systolische en diastolische bloeddruk te verlagen, vooral bij mensen met hypertensie.

Kan de gezondheid van het hart stimuleren

De omega-3-vetzuren in viseieren kunnen helpen om ongezonde cholesterolwaarden te verlagen, terwijl andere aspecten van de gezondheid van het hart worden gestimuleerd en hartaandoeningen worden voorkomen. Bovendien kunnen de EPA en DHA lipiden verminderen die kunnen leiden tot het risico op hart- en vaatziekten. Studies hebben zelfs aangetoond dat mensen met hart- en vaatziekten die de vetzuren in viseieren consumeren, een verminderd risico hebben om plotseling te sterven aan hart- en vaatziekten.

Allergieën

Het beheren van een allergie voor viseieren of vis kan ingewikkeld zijn. Vis is een veel voorkomend allergeen en volgens het American College of Asthma, Allergy and Immunology (ACAAI) is het mogelijk om allergisch te zijn voor het ene type vis en niet voor het andere. Het is ook mogelijk om allergisch te zijn voor vinnen vis, maar niet voor schaaldieren, en vice versa. Het is zelfs mogelijk om op volwassen leeftijd een visallergie te ontwikkelen, zelfs als je als kind geen symptomen had.

Als u vermoedt dat u allergisch bent voor vis of viseieren en symptomen ervaart zoals netelroos, huiduitslag, hoofdpijn, verstopte neus of misselijkheid na inname, praat dan met een zorgverlener over uw symptomen. Ze kunnen helpen bij het bepalen van de oorzaak van uw symptomen. Als u moeite heeft met ademhalen of als uw lippen of tong opzwellen na het eten van viseieren, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Bijwerkingen

Viseieren zijn relatief hoog in cholesterol en kunnen hoog in natrium. Als u uw cholesterol in de gaten houdt of uw zoutinname beperkt, wilt u misschien met een zorgverlener praten om te bepalen of u ze van tijd tot tijd kunt eten. Houd er ook rekening mee dat viseieren ook rijk zijn aan purines, wat een probleem is als je vatbaar bent voor jicht.

Variëteiten

Er zijn evenveel soorten viseieren als vis. Je zult vaak veel van hen onder verschillende namen verkocht zien op de vismarkt of supermarkt.

Kaviaar

Meestal uitsluitend gemaakt van de eieren van steurvis, worden deze eieren gezouten en vervolgens in blikken geplaatst voor veroudering en opslag. In Noord-Amerika wordt de term “kaviaar” gebruikt om alleen kuit te beschrijven die afkomstig is van steur.

Maar in Europa kan het woord viseieren uit andere bronnen beschrijven. Er zijn verschillende soorten kaviaar die afkomstig zijn van verschillende soorten steur. Deze omvatten ossetra, beluga, sevruga en Siberische kaviaar.

Ree

De term voor vrouwelijke viseieren wordt kuit genoemd en kan afkomstig zijn van een verscheidenheid aan vissen, waaronder forel, witvis, zalm of zelfs karper en schaaldieren. Viseieren kunnen variëren in grootte, textuur en kleur.

Omdat er veel verschillende soorten kaviaar zijn, zijn er verschillende prijspunten voor het product. Veel kaviaarkenners kopen alleen de allerbeste viseieren die $ 100 of meer per ounce kunnen kosten. Maar er zijn ook veel minder dure viseieren – inclusief houdbare variëteiten – die je voor minder dan $ 10 zult vinden.

Wanneer het het beste is

Hoewel vis op verschillende momenten van het jaar in het seizoen komt, wordt kuit meestal verwerkt en geconserveerd met zout, dus het is het hele jaar door beschikbaar.

Opslag en voedselveiligheid

Om kaviaar te bewaren, bewaar je het in het koudste deel van je koelkast. Wanneer je het uittrekt om te serveren, houd het dan op ijs om opwarming te voorkomen. Probeer de kuit in de originele verpakking te serveren.

Het overbrengen van de delicate eieren naar een serveerschaal kan ze beschadigen en ze kunnen het beste intact worden genoten. Gooi ongebruikte kaviaar na 2 of 3 dagen weg.

Hoe zich voor te bereiden

Wanneer u kaviaar (of viseieren) serveert, gebruik dan een lepel die niet van metaal is gemaakt, omdat deze een metaalachtige smaak kan toevoegen aan de delicate smaak. Parelkaviaarlepels worden op veel markten verkocht, maar je kunt ook een plastic of houten lepel gebruiken.

Veel mensen genieten van kuit bovenop blini (kleine pannenkoeken), toast of een plakje komkommer met een klodder crème fraiche. Je zult ook viseieren zien die worden gebruikt als garnering op gerechten die in veel restaurants worden geserveerd, of als een belangrijk onderdeel in sommige sushi-rollen.

 • Calorieën: 42
 • Vet: 3g
 • Natrium: 240 mg
 • Koolhydraten: 0,6 g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 4g