Veiligheidstips voor wandelen en backpacken

Veiligheidstips voor wandelen en backpacken
Drie vrouwen wandelen door bergweide

Ascent Xmedia / Getty Afbeeldingen

Wandelen is een geweldige manier om een beetje variatie toe te voegen aan uw trainingsroutine en enkele eenvoudige veiligheidsmaatregelen zorgen voor een plezierige reis. Naast het feit dat je fysiek voorbereid bent, wil je het juiste parcours selecteren, de juiste uitrusting inpakken en weten hoe je voor jezelf moet zorgen in geval van nood.

Thuis plannen

Voordat je op pad gaat voor een wandeling:

 • Selecteer een parcours dat past bij je conditie, de hoeveelheid tijd die je hebt en het type terrein dat je leuk vindt. Koop een topografische kaart of een wandelgids. En controleer altijd het weerbericht voordat je op pad gaat.
 • Wees in vorm. Werk aan conditie en balans. Zorg ervoor dat het pad dat u selecteert overeenkomt met uw vaardigheid. In het vroege seizoen moet je beginnen met gematigde wandelingen en je uithoudingsvermogen gedurende het seizoen opbouwen.
 • Laat iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent terug te keren.
 • Stel indien mogelijk een wandelpartner op. Hoewel het het beste is om te voorkomen dat je alleen wandelt, is het verstandig om, als je alleen moet gaan, meer populaire paden te kiezen, zodat als je in de problemen komt, het waarschijnlijk is dat iemand op hetzelfde pad is om hulp te bieden.

Op pad

Bescherm jezelf tijdens de wandeling:

 • Kleed je in lagen en neem altijd regenkleding mee om je voor te bereiden op veranderend weer. Vermijd katoenen kleding, die slecht isoleert als het nat is en heel langzaam droogt.
 • Zorg ervoor dat je wandelschoenen goed passen. Om blaren en zere plekken te voorkomen, draag nooit een nieuw paar laarzen tijdens een lange wandeling. Breek ze langzaam in door ze te testen op kortere wandelingen of eerst een beetje door je buurt te lopen.
 • Draag een kompas en een topografische kaart van het gebied en weet hoe beide te gebruiken.
 • Besteed aandacht aan oriëntatiepunten op het pad en controleer je kaart vaak, zelfs op een voor de hand liggend pad. Je moet je ook af en toe omdraaien om te zien hoe het pad eruit ziet als je de andere kant op gaat. Dit maakt het vinden van je weg terug veel gemakkelijker.
 • Ga niet los van je partner of groep. Houd altijd binnen het zicht van uw groep en stop en hergroepeer bij eventuele trailknooppunten.
 • Neem een fluitje binnen handbereik. Drie fluitjes is het universele signaal voor hulp.
 • Drink vaak om uitdroging te voorkomen.
 • Drink geen water uit vijvers of beken tenzij je het eerst hebt behandeld door te koken, te filteren of zuiveringstabletten te gebruiken.

Tien essentials voor wandelen

Een in Seattle gevestigde wandelorganisatie genaamd de Mountaineers raadt alle wandelaars aan de volgende 10 essentiële items mee te nemen:

 1. Kaart of kompas. Een kaart vertelt je niet alleen waar je bent en hoe ver je moet gaan, maar het kan je ook helpen bij het vinden van campings, water en een nooduitgangsroute in geval van een ongeluk. Een kompas kan je helpen je weg te vinden door onbekend terrein, vooral bij slecht weer waar je geen oriëntatiepunten kunt zien.
 2. Water en een manier om het te zuiveren. Zonder gehydrateerd te blijven, zul je op het pad lijden omdat je vatbaarder bent voor onderkoeling en hoogteziekte.
 3. Extra eten. Je weet nooit of je langer out bent dan verwacht, dus wees voorbereid.
 4. Regenkleding en extra kleding. Het weer is onvoorspelbaar, vooral boven de boomgrens, dus neem extra lagen mee. Vergeet niet om katoen te vermijden (het houdt vocht dicht bij je huid) en neem een muts en handschoenen mee.
 5. Firestarter en lucifers. Als u verdwaald bent of de nacht buiten moet doorbrengen, kan een brand helpen een ontmoeting met onderkoeling te voorkomen – en om hulp te vragen.
 6. Verbanddoos. Volg een basiscursus eerste hulp om te weten hoe u mogelijke verwondingen op het pad kunt behandelen.
 7. Mes of multifunctioneel gereedschap. Voor noodreparaties van alle soorten, wilt u een mes.
 8. Zaklamp of koplamp. Als je in het donker op het pad wordt betrapt, kan een zaklamp je helpen je weg te vinden. Zorg ervoor dat u extra batterijen inpakt.
 9. Zonnebrandcrème/zonnebril. Vooral boven de boomgrens wanneer er een huidverzengende combinatie van zon en sneeuw is, heb je een zonnebril nodig om sneeuwblindheid te voorkomen en zonnebrandcrème om zonnebrand te voorkomen.
 10. Schuilplaats. Als je niet voor zonsondergang terugkomt, neem dan een lichtgewicht noodbivvy mee, zodat je een slaapplaats hebt voor de nacht.

In geval van nood

Als je je verloren voelt, stop dan, tel tot 10, drink wat water, eet een snack, en beoordeel uw situatie. Stel de volgende vragen: Kunt u bepalen waar u voor het laatst was, zeker van uw locatie? Als dat zo is, probeer dan terug te navigeren naar dat punt. Kun je terugkeren naar een bekend pad of locatie? Zo niet, blijf dan zitten. Het is gemakkelijker voor reddingswerkers om je in de buurt van je oorspronkelijke pad te vinden als je blijft zitten. Hier zijn nog enkele tips:

 • Als je verdwaalt, blijf dan kalm, blijf droog, blijf warm en blijf zitten.
 • Als u de nacht moet doorbrengen, kan een kampvuur warmte, licht en comfort bieden. Een kampvuur kan ook anderen helpen je te vinden.
 • Als je het gevoel hebt dat je kunt proberen je weg uit het bos te vinden, onthoud dan dat het volgen van beekjes bergafwaarts je bijna altijd terugleidt naar tekenen van bewoning.
 • In geval van een ongeval moet ten minste één persoon bij de gewonde persoon blijven. Ken en gebruik basistechnieken voor eerste hulp. Anderen in de groep moeten de locatie zorgvuldig noteren en contact opnemen met de lokale Forest Service.

Wandelen is een geweldige manier om naar buiten te gaan en je uithoudingsvermogen en algehele welzijn te verbeteren.Zorg er wel voor dat je vooruit plant, zodat je reis plezierig is.