Veilige glutenvrije bonenopties

Veilige glutenvrije bonenopties
Marine bonen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Waarom zou je je zorgen maken over gluten in bonen – ze zijn van nature glutenvrij voedsel, toch? Nou ja, maar ze zijn ook een voedsel dat onderhevig is aan aanzienlijke glutenkruisbesmetting … en dat kan een probleem zijn voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.

Deze besmetting met gluten gebeurt meestal op de velden van boeren. Het is gebruikelijk voor boeren om bonen en glutengraangewassen in rotatie te verbouwen, en ze gebruiken dezelfde plant-, oogst- en opslagapparatuur voor beide.

Linzengewassen worden bijvoorbeeld vaak gewisseld met gerst. In sommige gebieden wisselen boeren af tussen tarwe en kikkererwten (garbanzo-bonen) of tarwe en groene erwten. (Sojabonen hebben hun eigen problemen.)

Wanneer boeren dezelfde oogst- en opslagapparatuur gebruiken voor bonen en glutenkorrels, is enige kruisbesmetting onvermijdelijk.De hoeveelheid glutenkorrelresten op bonen die op deze manier zijn verwerkt, is niet hoog, maar het is hoog genoeg om je mogelijk ziek te maken, vooral als je gevoeliger bent voor sporengluten dan gemiddeld.

Hoe echt glutenvrije bonen te krijgen

Bonen zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten en vezels en vormen gewoon een leuke aanvulling op veel gerechten. Als je een glutenvrij vegetarisch of veganistisch dieet volgt, wil je bonen kunnen eten voor het eiwit (om nog maar te zwijgen van de variëteit). Maar wat betekent deze kruisbesmettingskwestie voor de glutenvrije gemeenschap?

Ten eerste, weet dat niet alle bonengewassen ernstig kruisbesmet zijn. Het is echter een groot genoeg probleem dat sommige bedrijven het risico op de etiketten van hun gedroogde bonen noemen met de vermelding “Kan tarwe bevatten” (dit is trouwens een vrijwillige verklaring, en dat doen ze niet. hebben om het toe te voegen). Het is mogelijk om gerstekorrels te vinden in zakken gedroogde linzen, of tarwe of gerst in andere verpakte bonen.

U kunt echter niet zien of jouw zak mungbonen (of bruine bonen, of groene erwten, of adzuki-bonen) is kruisbesmet zonder ze te eten en dan te wachten om te zien of je symptomen ervaart – geen geweldige manier om erachter te komen.

Iedereen met coeliakie of glutengevoeligheidvooral degenen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten, moeten alleen bonen kopen die worden verkocht door een bedrijf dat zijn due diligence doet om ze glutenvrij te houden. Er is geen garantie dat je niet nog steeds op die bonen reageert, maar de kans is aanzienlijk kleiner.

Glutenvrije bonenbronnen

Gelukkig zijn er twee bedrijven die gedroogde bonen verkopen die ervoor zorgen dat ze veilig zijn.

Edison Graanteelt

Edison Grainery verkoopt glutenkorrels, maar het reserveert een apart “allergeenvrij” magazijngebouw dat vrij is van de top acht allergenen (melk, ei, vis, schaaldieren, noten, tarwe, pinda’s en sojabonen), samen met gluten en sesam. Edison verkoopt tal van soorten bonen samen met bonenmeel.

Om zijn toewijding aan glutenvrije producten te ondersteunen, stuurt Edison een monster van elke partij van zijn bonen naar een onafhankelijk laboratorium om te testen op gluten tot minder dan 5 delen per miljoen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (samen met Canada en het grootste deel van Europa) definieert “glutenvrij” wettelijk als minder dan 20 delen per miljoen gluten. Edison test ook op andere verontreinigingen, zoals bacteriën, gisten en schimmels.

Nuts.com

Ondanks zijn naam biedt Nuts.com bonen en andere voedingsproducten aan. Het bedrijf is glutenvrij gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die tests vereist om ervoor te zorgen dat producten minder dan 10 delen per miljoen gluten bevatten.

Gedroogde bonenopties bij Nuts.com zijn cranberrybonen, tuinbonen, garbanzo-bonen, geweldige noordelijke bonen en cannellini-bonen. Het bedrijf biedt ook vijf of zes bonenmeelsoorten die je kunt gebruiken bij het bakken.

Ooit vermeldde Shiloh Farms gecertificeerde glutenvrije bonen op hun website. Verschillende mensen meldden problemen hiermee (waaronder het vinden van glutenkorrels in zakken zogenaamd gecertificeerde glutenvrije bonen) en het bedrijf verkoopt niet langer gecertificeerde glutenvrije bonen.

Een woord van bodymindspirit

Houd er rekening mee dat sommige mensen zelfs reageren op bonen die gecertificeerd glutenvrij zijn. Als dat voor jou het geval is, lees dan meer over bonen voor degenen die gevoelig zijn voor sporengluten. De meeste mensen met coeliakie of glutengevoeligheid zouden het echter prima moeten doen met een van deze twee bonenopties, omdat de bedrijven stappen hebben ondernomen om ervoor te zorgen dat hun bonen de wettelijke glutenvrije normen overschrijden.

Ooit vermeldde Shiloh Farms gecertificeerde gluten-gratis bonen op hun website. Verschillende mensen meldden problemen hiermee (waaronder het vinden van glutenkorrels in zakken zogenaamd gecertificeerde glutenvrije bonen) en het bedrijf verkoopt niet langer gecertificeerde glutenvrije bonen.