Top voedingsmiddelen die gas veroorzaken

Top voedingsmiddelen die gas veroorzaken
Pintobonen zijn een veel voorkomend voedsel dat gas veroorzaakt

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Welke voedingsmiddelen veroorzaken gas?
 • Andere oorzaken van gas
 • Hoe gas te verminderen
 • Wanneer een dokter te zien

Gas is gewoon lucht in je spijsverteringskanaal. Het is normaal om periodiek gas te ervaren, maar te veel hebben kan ongemakkelijk en beschamend zijn, vooral wanneer het vrijkomt door boeren of winderigheid.

Meestal kwalificeert het hebben van een beetje gas niet als een medisch probleem, dus je hoeft niet te overwegen om je dieet te veranderen wanneer je een beetje gassiness ervaart. In feite zijn de meeste voedingsmiddelen die gas veroorzaken goed voor je en bieden ze essentiële en voedzame vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Gelukkig zijn er veel manieren om gas te verminderen zonder heerlijk en voedzaam voedsel op te geven.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken gas?

Koolhydraatrijke voedingsmiddelen hebben de neiging om gas te veroorzaken, terwijl voedingsmiddelen die voornamelijk vetten en eiwitten bevatten dat niet doen. Dat betekent niet dat koolhydraten slecht voor je zijn – in feite zijn veel gezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen rijk aan nuttige voedingsstoffen zoals vezels.

Dat gezegd hebbende, als je plotseling meer groenten en fruit aan je dieet toevoegt, merk je misschien meer gas. De uitwisseling lijkt misschien niet eerlijk, omdat door deze gezonde hele voedingsmiddelen toe te voegen, je eigenlijk je dieet verbetert. Maar houd moed: niet alle plantaardige voedingsmiddelen veroorzaken gas bij iedereen. Vaak, als je lichaam zich aanpast aan de verandering, zul je minder gas ervaren.

Belangrijk is dat elk lichaam anders is en dat voedselgevoeligheden van persoon tot persoon verschillen. Wat gas en spijsverteringsongemakken voor de ene persoon veroorzaakt, heeft mogelijk niet hetzelfde effect bij een andere persoon. Met een beetje vallen en opstaan kun je echter bepalen voor welke voedingsmiddelen je het meest gevoelig bent. Gewoonlijk omvatten deze:

 • Bonen zoals marinebonen, kikkererwten, pintobonen en witte bonen: deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels en de suikerverloting, die moeilijk te verteren is voor mensen.
 • Groente waaronder asperges, broccoli, spruitjes, kool, uien en champignons: veel van deze kruisbloemige groenten zijn, net als bonen, ook rijk aan raffinose en vezels, waardoor ze meer kans hebben om gas te veroorzaken.
 • Vruchten zoals appels, perziken en peren: deze vruchten – hoewel vaak aangeprezen als gezond voedsel – zijn ook rijk aan de suiker fructose. Fructose kan voor sommige mensen een moeilijke suiker zijn om te verwerken en kan als gevolg daarvan leiden tot overtollig gas.
 • Zetmeel inclusief aardappelen, maïs, pasta en tarwe, en alle voedingsmiddelen gemaakt met deze ingrediënten: zetmeel kan rijk zijn aan gluten, en tarwe in het bijzonder kan ook worden geladen met extra fructose, wat allemaal kan leiden tot toegevoegd gas.
 • Zuivel zoals melk, room en ijs bevatten allemaal lactose en lactose-intolerantie leidt vaak tot gas en een opgeblazen gevoel.
 • Koolzuurhoudende en/of met suiker gezoete dranken zoals frisdrank en bier: Omdat deze bubbeldranken toegevoegde lucht bevatten in de vorm van koolzuur, consumeer je meer lucht terwijl je ze drinkt. Deze lucht komt je darm binnen en veroorzaakt meer boeren en gas.
 • Voedingsmiddelen met suikeralcoholen zoals sorbitol, mannitol en xylitol, inclusief suikervrije kauwgom en andere voedingsmiddelen: deze suikeralcoholen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, waaronder gas, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree.

De gemene deler hier is koolhydraten die fructose, lactose, onoplosbare vezels en zetmeel bevatten. Deze componenten fermenteren in de dikke darm, waardoor gas vrijkomt als bijproduct van het proces.

Andere oorzaken van gas

Hoewel voedsel vaak de belangrijkste boosdoener achter gas is, kan het ook worden veroorzaakt door te snel eten (wat kan resulteren in het inslikken van lucht), kauwgom kauwen of zuigen op hard snoep.

Er zijn ook een aantal aandoeningen die extra gastro-intestinale problemen kunnen veroorzaken die kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel, gas en krampen. Bijvoorbeeld, dunne darm bacteriële overgroei (SIBO), die optreedt wanneer een overvloed aan darmbacteriën aanwezig is in uw dunne darm, kan onvoldoende voeding en gas veroorzaken.

Prikkelbare darm syndroom (IBS), gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), coeliakie en lactose-intolerantie kunnen ook leiden tot overmatig gas, buikpijn en darmongemakken.

Hoe gas te verminderen

Gas is een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering, maar overtollig gas kan leiden tot een opgeblazen gevoel, boeren en winderigheid, wat ongemakkelijk en beschamend kan zijn.

Naast het weten welke voedingsmiddelen het meest waarschijnlijk gas veroorzaken, zijn de volgende eenvoudige manieren waarop u g kunt verminderenas-gerelateerde symptomen:

 • Gebruik een voedingsdagboek om het voedsel dat u eet bij te houden om te zien of u correlaties kunt vinden tussen bepaalde voedingsmiddelen en overtollig gas. Op deze manier kun je beginnen met het leren van je persoonlijke triggerfoods.
 • Voeg vezelrijk voedsel langzaam en geleidelijk toe aan uw dieet om de spijsverteringssymptomen te verminderen die vezels kunnen veroorzaken.
 • Eet langzaam en vermijd koolzuurhoudende dranken.
 • Overweeg het nemen van spijsverteringsenzymen. Er zijn vrij verkrijgbare behandelingen die enzymen bevatten om de koolhydraten in het voedsel dat je eet af te breken, wat de gasproductie kan verminderen. Als uw gas te wijten is aan lactose-intolerantie, kunt u producten nemen die lactase bevatten, het enzym dat melksuiker verteert.
 • Verander je dieet. Als u bijvoorbeeld PDS heeft, kunt u verlichting van uw spijsverteringssymptomen vinden als u een fodmap-arm dieet consumeert. Het verminderen van de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte (fermenteerbare oligo-, di- en monosacchariden en polyolen) kan de gasproductie bij mensen met PDS helpen verminderen.

Wanneer een dokter te zien

Terwijl het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet en het langzaam introduceren van vezels kan helpen om op natuurlijke wijze gas te verminderen, als u een medische aandoening heeft, raadpleeg dan een arts of geregistreerde diëtist voordat u uw dieet aanzienlijk verandert. Praat met uw zorgverlener als u buikpijn of ongemak samen met gas ervaart, vooral als u andere gezondheidsproblemen of spijsverteringssymptomen heeft. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen uitsluiten.