Top gezondheids- en fitnesstrends in het decennium 2000-2010

Top gezondheids- en fitnesstrends in het decennium 2000-2010

Elk decennium heeft zijn aandeel in gezondheids- en fitnesstrends en de afgelopen 10 jaar brachten enkele doozies. We vernieuwden onze relatie met koolhydraten, bedachten een geheel nieuwe manier van sporten met behulp van onze Nintendo Wii’s, herontdekten onze buikspieren en gaven ze een nieuwe naam (de kern) en creëerden tonnen geweldige technologie die het gemakkelijker dan ooit maakt om te oefenen.

Bekijk de belangrijkste gezondheids- en fitnesstrends van het afgelopen decennium – de goede, de slechte en de lelijke.

1

Exergaming

Vrouwenhanden die de Nintendo Wii-controller vasthouden

luza studios / Getty Images


We hebben altijd van onze videogames gehouden, maar dit was het decennium waarin we ons realiseerden dat we games konden spelen en tegelijkertijd fit konden worden – of op zijn minst een beetje meer van de bank af konden komen.

De introductie van de Nintendo Wii veranderde de manier waarop we games spelen en zelfs hoe we sporten. De interactiviteit van de controllers en de mogelijkheid om lichaamsbewegingen te volgen, gaven ons een geheel nieuwe manier om te bewegen en een groot aantal fitnessgames zoals Wii Fit, Wii Fit Plus, EA Sports Active en EA Sports Active: More Workouts.

Beroemdheden sprongen ook op de Wii-trein met Daisy Fuentes Pilates en Jillian Michael’s Fitness Ultimatum 2010, die beide niet opwindend waren.

Wie kon voorspellen dat we zouden balanceren op virtuele koorddansen of jongleren met denkbeeldige ballen voor oefening?

2

Koolhydraatarme diëten

Hele kip met groenten op een bord

istetiana / Getty Afbeeldingen


Koolhydraten kregen een pak slaag in de jaren ’90 met de heropleving van het Atkin-dieet, dat zich richtte op veel eiwitten, veel vet en weinig koolhydraten om snel gewichtsverlies te veroorzaken. In de vroege jaren 00 kwamen koolhydraten weer in de schijnwerpers met een groot aantal nieuwe diëten, zoals The South Beach Diet en Protein Power, maar met een meer vergevingsgezinde benadering van het eten van koolhydraten.

De afgelopen jaren zijn nog beter gegaan voor de veel verguisde koolhydraten, omdat we ons realiseerden dat koolhydraten niet de vijand waren. Dit was het decennium waarin we ons realiseerden dat koolhydraten eigenlijk goed (bijv. Volle granen, fruit of groenten) en slecht (bijv. Geraffineerde suikers) konden zijn.

De eiwitrijke rage, hoewel soms extreem, had wel een voordeel: we zijn ons nu meer bewust van hoe voedsel ons lichaam voedt en het belang van balans.

3

Nieuwe gezondheids- en bewegingstechnologie

paar kijken naar apple watch en iphone

Hero Images / Getty Images


Het internet veranderde ons leven en daarmee kwam nieuwe technologie om alles te doen, van het tellen van onze stappen tot het rechtstreeks vanaf onze smartphones sturen van onze trainingen. Enkele van de beste zijn:

 • Fitness-apps: Met apps als iPump en iFitness hebben we nu geen excuus om niet te sporten.
 • GPS Tracking Uitrusting: Hartslagmeters zijn dus jaren 90. De nieuwste GPS-apparaten kunnen uw calorieën tellen, uw locatie in kaart brengen, uw statistieken bijhouden en u ontbijten.
 • Apparaten voor lichaamsbewaking: De populariteit van stappentellers is de afgelopen jaren enorm gestegen en we hebben nog meer apparaten gezien, zoals de Philips Activity Monitor en de BioTrainer, om alles bij te houden, van slaappatronen tot fysieke activiteitsniveaus.
4

Dansen Weg de Kilo’s

Vrouwen dansen in een Zumba-les

FatCamera / Getty Afbeeldingen


De populariteit van dansen voor lichaamsbeweging komt en gaat (herinner je je de line-dancing-rage in de jaren 90?) en dit decennium hebben we de microbe opnieuw te pakken. Aangespoord door de verrassende populariteit van Dansen met de sterren en onze wens om lichaamsbeweging minder als werk en meer als plezier te maken, een schat aan nieuwe trainingen en lessen dook dit decennium op om ons te helpen de kilo’s weg te dansen.

Enkele van de opvallende punten zijn:

 • Cardio Striptease: Striptease werd dit decennium mainstream, waardoor talloze vrouwen elkaar vroegen: “Ga je vanavond naar paaldansles?”
 • Zumba: Deze leuke latin-gebaseerde dansles kwam vroeg in het decennium uit en is nog populairder geworden met een mix van dansstijlen, waaronder salsa, samba en merengue.
5

Oefen Gimmicks en Gadgets

Sets kettlebells in een sportschool
Ron Levine / Getty Afbeeldingen

Oefengadgets maken al lang deel uit van de Amerikaanse cultuur en dit decennium zag zijn deel van glimmende nieuwe uitrusting en gimmicks – sommige goed en sommige die uitleg tarten.

Het Goede

We zagen tal van nieuwe tools voor balans, stabiliteit, kracht en kerntraining, waaronder:

 • Kettlebell training
 • Balance trainingsuitrusting zoals de BOSU Balance Trainer, de BOSU Ballast Ball
 • TRX Suspension Training

Het Slechte

Er was geen tekort aan ab-apparatuur op late night infomercials die alles beloofden, van een loopbandachtige ervaring voor je buikspieren tot het smelten van het vet uit je taille:

 • De Ab Rocket
 • De Ab Circle Pro

De Lelijke

Enkele van de meer ongebruikelijke aanbiedingen van het afgelopen decennium zijn:

 • De power plate
 • De Rock and Go
6

De opkomst van de amateursporter

Gerichte vrouwelijke hardloopster die arm strekt op stedelijke straat

Hero Images / Getty Images


In de afgelopen jaren is een van de interessantere trends de opkomst van de amateursporter, met name beginnende marathonlopers. Statistieken vertellen ons dat ongeveer 299.000 lopers marathons liepen in 2000 en bijna 60% zoveel (503.000) eindigden in 2010.

Niet iedereen is enthousiast over de trend, maar hardlopers over de hele wereld maken gebruik van enkele van de middelen die we het afgelopen decennium hebben gecreëerd om het gemakkelijker te maken:

 • Online marathontrainingsprogramma’s betekenen dat we geen coaches of hardloopclubs nodig hebben om te trainen.
 • Het vinden van marathons is gemakkelijker dan ooit en er duiken elk jaar nieuwe op.
 • Marathontraining is geëvolueerd naar kortere trainingslopen, wat betekent dat je je baan niet hoeft op te zeggen om een marathon te lopen.
7

De opkomst van de antischoen

Vrouwenvoeten die sneakers dragen en door gras lopen

Francesco Corticchia / Getty Afbeeldingen


Een andere interessante trend in het afgelopen decennium zijn anti-schoenen, of schoenen met Masai Barefoot Technology (BMT). Dit soort schoenen zijn ontworpen om het lopen in het zand na te bootsen. De zool is gebogen en heeft meerdere lagen, waardoor het voelt alsof je op een oneffen oppervlak loopt.

Het idee is om meer spieren te activeren terwijl je loopt, je houding te verbeteren en wat schokabsorptie voor gewrichten te bieden. Sommigen beloven zelfs om de spieren in de bilspieren, heupen en dijen te versterken en te versterken, hoewel het nog maar de vraag is of dit daadwerkelijk waar is.

Andere ‘fitnessschoenen’ zoals de Reebok EasyTones en Fit Flops doken het afgelopen decennium ook op en beloofden ons meer manieren om te werken terwijl we lopen.

8

Extreem gewichtsverlies

Gewichtsverlies is altijd een zorg geweest en het bleef in de schijnwerpers gedurende de jaren 2000. Langzaam, gestaag gewichtsverlies was de keuze voor sommigen, maar duizenden kozen voor de chirurgische route, met meer dan 100.000 mensen die kozen voor een afslankoperatie in 2003.

Extreme diëten waren een andere populaire methode om af te vallen en we zagen een heropleving van rage diëten zoals Master Cleanse Diet, waarbij een mengsel van citroensap, siroop, water en cayennepeper moet worden gedronken. Yum. Andere trendy diëten waren The Raw Food Diet en The Coconut Diet.

9

Core en Functionele Training

Vrouw die kernoefeningen doet

Robert Daly / Getty Afbeeldingen


We zijn altijd een beetje geobsedeerd geweest door onze buik, maar de jaren 2000 brachten ons een nieuw begrip: er is meer aan onze buikspieren dan alleen de 6-pack (ook bekend als de rectus abdominis).

Dit was het decennium waarin we onze kern ontdekten, een verzameling spieren in de romp die onze wervelkolom ondersteunen en ons stabiel en in balans houden. Het beste deel hiervan was dat velen van ons afstand namen van onze obsessie met platte buikspieren en zich meer concentreerden op sterke buikspieren.

Nog beter, we gingen eindelijk verder dan saaie oude crunches ten gunste van leuke, dynamische oefeningen zoals knieplooien, woodchops en planken.

10

Gezonde veranderingen in levensstijl

Vrouw die yoga beoefent in een klas

Thomas Barwick / Getty Afbeeldingen


Een van de gezondere trends van het afgelopen decennium is een wending naar een gezonde levensstijl. Hoewel we ons nog steeds zorgen maken over ons gewicht, concentreren meer van ons zich op gezond gedrag waardoor we ons beter en fit voelen zonder geobsedeerd te raken door de weegschaal.

Calorieën tellen is een manier van leven geworden nu we gemakkelijk toegang hebben tot online dieettools. We weten meer over portiegroottes, vezels, goede vetten en slechte vetten dan ooit tevoren en we hebben zelfs geleerd hoe we voedseletiketten moeten lezen.

Meer restaurants bieden voedingsinformatie op hun menu’s en zelfs fastfoodrestaurants stapten op de kar met meer saladvertenties, fruit en gezondere keuzes. Het beste van alles is dat dit het decennium is dat we begonnen te begrijpen dat een gezonde levensstijl echt leuk kan zijn.