Top 6 gezondheidsvoordelen van Barre Workouts

Top 6 gezondheidsvoordelen van Barre Workouts
Zijaanzicht foto van een vrouw die oefent met een barre in de studio

Kovaciclea / Getty Afbeeldingen


Je hoeft geen ballerina te zijn om te profiteren van een uurtje aan de barre. In feite is deze low-impact, op ballet geïnspireerde training perfect voor iedereen die de flexibiliteit wil verbeteren, de houding en lichaamsuitlijning wil verbeteren, de kernspieren wil aanspannen, kleinere spiergroepen wil versterken en stabiliseren en de verbinding tussen lichaam en geest wil verfijnen.

Weet u niet zeker of barre geschikt is voor u? Bekijk de volgende zes gezondheidsvoordelen, evenals wie barre moet doen, hoe u aan de slag kunt gaan en wat u kunt verwachten.

Barre bevat verschillende componenten van fitness

“Barre combineert het beste van het beste: de kernkracht van Pilates, de mindfulness van yoga en de hoge intensiteit van krachttrainingen, allemaal gemengd in een bomvolle 50 minuten positiviteit en trillende spieren,” zei Michelle Ditto, Pure Barre Master Teacher Trainer.

De lessen zijn low-impact en worden in een langzamer tempo uitgevoerd, met een focus op high-reps en kleine bereikbewegingen met isometrische grepen zoals een plié en relevé squat. De meeste trainingen omvatten een warming-up, tijd aan de barre, wat matwerk en een cooling-down met stretching- en flexibiliteitsoefeningen.

Barre is een total body workout

Barre bouwt kracht op door isometrische grepen, die vereisen dat je spieren gespannen blijven of constant samentrekken zonder de lengte te veranderen. Om te begrijpen hoe dit werkt, zei Ditto om te denken aan een onderarmplank – je kern, dijen en bilspieren werken al in deze positie, waarna je door kleine bewegingsbereiken beweegt (denk aan de grootte van een paperclip) om specifieke delen van je spieren te richten.

Een training aan de barre vereist ook dat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd gebruikt terwijl je je core aanspreekt. Terwijl je door de klas stroomt, richt je je op alle belangrijke bewegingen van je lichaam, inclusief de armen, dijen, bilspieren, buikspieren en achterste ketting, met de nadruk op het opbouwen van je kernkracht als basis, zei Ditto.

Barre richt zich ook op de kleinere spieren in je bilspieren, zoals de gluteus minimus en gluteus medius die vaak worden genegeerd bij het uitvoeren van krachttrainingsoefeningen in de sportschool. De posities zien er misschien gemakkelijk uit, maar Ditto zei dat zodra je de gespierde “shake” voelt – een indicator dat je vermoeidheid bereikt – je misschien opnieuw nadenkt.

Barre Workouts hebben weinig impact

Pilates- en barre-workouts worden beschouwd als low-impact, wat betekent dat ze minder stress op je lichaam leggen, wat het risico op blessures vermindert.Wanneer u bijvoorbeeld aan de barre werkt, is er geen springen, springen of beuken, wat het gemakkelijker maakt voor uw gewrichten.

Niet alleen zijn de trainingen low-impact, maar de barre zelf biedt ook ondersteuning voor iedereen die worstelt met balans of stabiliteit. Bovendien stelt de focus op isometrische grepen u in staat om de spiergroep te versterken zonder extra belasting op het gewricht te leggen.

Barre is zelfs veilig om te doen als je zwanger bent. Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) beveelt aan om deel te nemen aan een aangepaste les zoals een prenatale Pilates- of barre-les om de verschuiving in balans die zwangerschap veroorzaakt, op te vangen. Barre is ook een goede optie tijdens de zwangerschap, omdat langdurig op je rug liggen niet wordt aanbevolen.

Barre Workouts verbeteren houding, balans en coördinatie

Een beter lichaamsbewustzijn, inclusief een verbeterde houding en balans, zijn twee van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van barre workouts. Oefeningen aan de barre vereisen een goede uitlijning van de bovenkant van je hoofd naar de uiteinden van je tenen. Dit omvat een focus op je heupen, wervelkolom, nek en schouders.

“Barre is een van de meest toegankelijke manieren om je coördinatie en lichaamsbewustzijn te verbeteren, wat leidt tot een betere houding en algehele meer stabiliteit terwijl je door het dagelijks leven beweegt,” zei Ditto.

Barre Workouts verhogen de flexibiliteit

Flexibiliteit is een van de vijf componenten van fitness, die centraal staat in barre workouts. Flexibiliteit verwijst naar het bewegingsbereik rond een bepaald gewricht. Verschillende van de bewegingen die je op de barre uitvoert, zijn gericht op het verbeteren van de flexibiliteit.

Dit kan u helpen mobiel te blijven, uw algehele bewegingsbereik te verbeteren en u in staat te stellen deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Over het algemeen stimuleert Pilates een veilige toename van flexibiliteit en bewegingsbereik in de gewrichten.

Barre Workouts verbeteren de verbinding tussen lichaam en geest

Barre workouts helpen je om distrac te blokkerentions en focus op de verbinding tussen lichaam en geest. Wanneer je een persoonlijke les bijwoont, zegt Ditto dat je toegewijde aandacht krijgt voor techniek en correcties die specifiek voor jou zijn, zodat je meer opzettelijk bent in je werk en een diepere verbinding met je lichaam ontwikkelt.

“Het vasthouden van elke positie kan het meest mentaal uitdagende deel van de klas zijn,” zei Ditto. “Uiteindelijk is een mentale en fysieke verbinding het doel van elke les – hoe kun je beter aandacht besteden aan de signalen en behoeften van je lichaam op een manier die je helpt een centimeter dieper te gaan dan je gisteren deed.”

Wie moet Barre doen?

Barre is een fantastische workout voor iedereen. “Barre is zowel low-impact als hoge intensiteit, waardoor het aanpasbaar is voor alle fitnessniveaus, maar uitdagend genoeg dat hoe meer je het doet, hoe meer je de vruchten plukt,” zei Ditto.

Als je problemen hebt met je knieën, enkels of heupen, zorg er dan voor dat je de instructeur dit van tevoren laat weten. Ze kunnen u helpen de bewegingen aan te passen om minder stress op die gebieden te leggen.

Hoe begin je eraan?

Als dit je eerste ervaring met barre is, is het een goed idee om te beginnen met een introductie tot barre workout. Een beginnersles stelt je in staat om te leren hoe de instructeur de bewegingen aangeeft en een idee te krijgen van hoe het is om oefeningen te doen aan de barre. Bij Pure Barre zei Ditto dat ze een foundations-les aanbieden die je helpt de techniek en de terminologie te leren kennen die tijdens de trainingen wordt gebruikt.

Voor je eerste les in de studio heb je alleen een paar plakkerige sokken en een waterfles nodig. Plakkousen hebben speciale handvatten of stickies aan de onderkant die tractie creëren om te voorkomen dat je uitglijdt. Als u een persoonlijke les bijwoont, kunt u ook uw eigen mat meenemen voor elk vloerwerk.

Verschillende studio’s bieden ook barre-lessen die barre combineren met krachttraining van het boven- en onderlichaam met behulp van gewichten, cardio-intervallen en vloerwerk. Over het algemeen duurt een barre-les ergens tussen de 20 en 60 minuten.

Als studiolessen geen optie zijn, kun je ook thuis barre workouts doen. Er zijn verschillende online programma’s zoals Pure Barre GO, Daily Burn en Pilates Anytime die on-demand inhoud en live lessen bieden die u in het comfort van uw woonkamer kunt volgen.

Om thuis aan de slag te gaan in een barre-les, heb je een oefenmat en barre nodig. Als je thuis geen barre hebt, kun je ook een stevige stoel, reling of richel gebruiken in plaats van een barre. Naast een barre en mat heb je misschien een set lichte dumbbells of oefenbanden nodig, maar je kunt altijd elke beweging doen zonder deze rekwisieten.

De lessen zijn low-impact en worden in een langzamer tempo uitgevoerd, met een focus op high-reps en kleine bereikbewegingen met isometrische grepen zoals een plié en relevé squat. De meeste trainingen omvatten een warming-up, tijd aan de barre, wat matwerk en een cooling-down met stretching- en flexibiliteitsoefeningen.

Niet alleen zijn de trainingen low-impact, maar de barre zelf biedt ook ondersteuning voor iedereen die worstelt met balans of stabiliteit. Bovendien stelt de focus op isometrische grepen u in staat om de spiergroep te versterken zonder extra belasting op het gewricht te leggen.