Tanzaniet werking & spirituele betekenis

Tanzaniet: Een Overzicht van het Mineraal en de Kenmerken

Tanzaniet is een zeldzaam mineraal dat voornamelijk wordt gevonden in de Merelani Hills in Tanzania. Het valt op door zijn diepblauwe tot paarse kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van tanzaniet, de geschiedenis ervan, de vorming en de toepassingen.

Geschiedenis van Tanzaniet

Tanzaniet werd in 1967 ontdekt door Manuel de Souza, een lokale maasai-herder. Hij vond het mineraal terwijl hij op zoek was naar andere mineralen. Het werd in eerste instantie blauwe zoisiet genoemd, maar later werd het hernoemd tot tanzaniet, ter ere van de vindplaats.

Vorming van Tanzaniet

Tanzaniet wordt gevormd in metamorf gesteente, zoals gneis en schist, op dieptes van 15 tot 30 kilometer onder de aardkorst. Het mineraal ontstaat wanneer aluminium en siliciumrijk water door scheuren in het gesteente stroomt en zo de mineralen verandert.

Kenmerken van Tanzaniet

Tanzaniet heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs, wat het mineraal relatief hard maakt. Het heeft ook een hoge brekingsindex, wat betekent dat het licht op een unieke manier breekt en een schitterend effect geeft.

Tanzaniet kan in verschillende kleuren voorkomen, van lichtblauw tot dieppaars. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid van bepaalde mineralen, zoals mangaan en ijzer, die in het mineraal aanwezig zijn.

Toepassingen van Tanzaniet

Vanwege zijn unieke kleur en glans wordt tanzaniet vaak gebruikt in sieraden, zoals ringen, armbanden en kettingen. Het mineraal wordt ook gebruikt als edelsteen in horloges en andere luxe accessoires.

FAQs over Tanzaniet

1. Waar wordt tanzaniet gevonden?
Tanzaniet wordt voornamelijk gevonden in de Merelani Hills in Tanzania.

2. Wat is de geschiedenis van tanzaniet?
Tanzaniet werd in 1967 ontdekt door een lokale maasai-herder en werd later hernoemd ter ere van de vindplaats.

3. Welke kleuren kan tanzaniet hebben?
Tanzaniet kan verschillende kleuren hebben, van lichtblauw tot dieppaars.

4. Waar wordt tanzaniet voor gebruikt?
Tanzaniet wordt voornamelijk gebruikt in sieraden en luxe accessoires.

5. Hoe wordt tanzaniet gevormd?
Tanzaniet wordt gevormd in metamorf gesteente op dieptes van 15 tot 30 kilometer onder de aardkorst.

Conclusie

Tanzaniet is een zeldzaam mineraal dat voornamelijk wordt gevonden in Tanzania. Het valt op door zijn diepblauwe tot paarse kleur en wordt vaak gebruikt in sieraden en luxe accessoires. In dit artikel hebben we de geschiedenis, vorming, kenmerken en toepassingen van tanzaniet besproken.

Als u op zoek bent naar unieke, hoogwaardige sieraden, overweeg dan om tanzaniet in uw collectie op te nemen. Het is een prachtig mineraal met een rijke geschiedenis en betekenis, en zal zeker een aanwinst zijn voor elke sieradencollectie.