Slaapapneu: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Slaapapneu: Wat is het en wat kun je eraan doen?

Heb je ooit gehoord van slaapapneu? Het is een veel voorkomende slaapstoornis die van invloed kan zijn op je algehele gezondheid en welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat slaapapneu precies is en wat je eraan kunt doen. We zullen de symptomen, oorzaken en behandelingsopties bespreken, evenals enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens je slaap. Deze ademstilstanden, ook wel apneus genoemd, kunnen enkele seconden tot zelfs enkele minuten duren. Het kan leiden tot een verstoorde slaap en een gebrek aan zuurstof in je lichaam.

Symptomen van slaapapneu

De symptomen van slaapapneu kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende tekenen zijn:

 • Luid snurken
 • Onderbroken ademhaling tijdens de slaap
 • Overmatige slaperigheid overdag
 • Hoofdpijn bij het ontwaken
 • Concentratieproblemen

Oorzaken van slaapapneu

De exacte oorzaak van slaapapneu is niet altijd bekend, maar er zijn enkele risicofactoren die het risico kunnen vergroten:

 • Overgewicht
 • Leeftijd (ouderen hebben meer kans op slaapapneu)
 • Roken
 • Alcohol- en medicijngebruik
Behandelingsopties voor slaapapneu

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor mensen met slaapapneu. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 1. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) therapie: Dit houdt in dat je ’s nachts een masker draagt dat luchtdruk uitoefent om je luchtwegen open te houden.
 2. Orale apparaten: Deze apparaten worden op maat gemaakt en helpen bij het positioneren van je tong en kaak om je luchtwegen open te houden.
 3. Leefstijlaanpassingen: Gewichtsverlies, stoppen met roken en het vermijden van alcohol en slaapmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van slaapapneu.

Naast deze behandelingsopties is het belangrijk om een gezonde slaaphygiëne te handhaven, zoals het creëren van een rustige slaapomgeving en het volgen van een regelmatig slaapschema.

Vaak gestelde vragen over slaapapneu

1. Kan slaapapneu vanzelf verdwijnen?

Nee, slaapapneu verdwijnt meestal niet vanzelf. Het is een chronische aandoening die medische behandeling vereist.

2. Hoe wordt slaapapneu gediagnosticeerd?

Slaapapneu kan worden gediagnosticeerd door middel van een slaaponderzoek, waarbij je slaappatronen en ademhaling tijdens de slaap worden geanalyseerd.

3. Heeft slaapapneu invloed op mijn algehele gezondheid?

Ja, slaapapneu kan invloed hebben op je algehele gezondheid. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en diabetes.

4. Kan ik slaapapneu voorkomen?

Hoewel slaapapneu niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen, zoals het handhaven van een gezond gewicht, het vermijden van alcohol en slaapmiddelen, en het slapen op je zij in plaats van op je rug.

5. Wat gebeurt er als slaapapneu onbehandeld blijft?

Als slaapapneu onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstige complicaties zoals hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes en een verminderde kwaliteit van leven.

In conclusie kan slaapapneu een serieuze aandoening zijn die je slaapkwaliteit en algehele gezondheid kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en indien nodig medische hulp te zoeken. Met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen kun je de impact van slaapapneu verminderen en weer genieten van een goede nachtrust.