Schoenen en inlegzolen om hoge bogen te helpen

Schoenen en inlegzolen om hoge bogen te helpen
Voetboog in spiegel

Katarzyna Bratowska / EyeEm / Getty Afbeeldingen


  • Problemen met hoge bogen
  • Oorzaken
  • Schoeisel
  • Inlegzolen en steunzolen
  • Pijn voorkomen

De juiste schoenen en inlegzolen kunnen je de juiste demping en ondersteuning geven als je hoge bogen hebt. Hoewel veel mensen met een hoge boog geen specifieke symptomen hebben, kunnen anderen voetpijn hebben (metatarsalgie). Inlegzolen, gedempte schoenen of aangepaste steunzolen kunnen helpen.

Problemen met hoge voetbogen

Als je hoge bogen hebt, absorbeert je voet niet de schok van het landen bij elke stap wanneer je loopt of rent zoveel als een normale boog. De voetboog is een natuurlijke schokdemper, die afvlakt als hij contact maakt met de grond. Maar een stijve hoge boog vlakt niet genoeg af en minder van de voet raakt bij elke stap contact met de grond. Hierdoor zijn de krachten niet in balans en wordt er meer spanning op de bal en hiel gelegd. Medisch gezien staat een hoog gebogen voet bekend als cavusvoet.

Mensen met hoge bogen kunnen meer vatbaar zijn voor overbelastingsblessures zoals shin splints en plantaire fasciitis. Ze kunnen eelt en hamertenen ontwikkelen.

Oorzaken

Een hoge boog kan een erfelijke aandoening zijn, of het kan zich op elk moment in het leven ontwikkelen als gevolg van bot- of zenuwaandoeningen. Als u pijn heeft of moeite heeft met lopen, rennen of staan vanwege hoge bogen, moet u een arts raadplegen om erachter te komen welke onderliggende aandoening hieraan kan bijdragen. U kunt worden doorverwezen naar een podotherapeut of orthopedisch arts.

Je kunt over het algemeen zien of je visueel een hoge boog hebt. Wanneer je staat, kan iemand die vanaf de zijkant naar je voet kijkt, zien dat er meer dan normale ruimte is tussen de onderkant van je voet en de vloer – het ziet er hol uit. Of doe een natte voettest en zet papier uit, maak dan je voet nat en stap op het papier. Als je hoge bogen hebt, zal er minder vochtoppervlak in je voetafdruk verschijnen tussen je hiel en de bal van je voet dan de gemiddelde persoon.

Schoeisel voor hoge bogen

Omdat de hoge boog bij elke stap niet zoveel van de schok absorbeert, zoek je naar wandelschoenen en hardloopschoenen die goed gedempt en ondersteund zijn. Sportschoenen met kussens hebben extra schokdemping ingebouwd. In een hardloopschoenenwinkel kunnen ze worden aangeduid als “plus” of worden gelabeld als schoenen met kussens.

Zoek naar schoenen die meer volume hebben, omdat een voet met hoge boog meer ruimte in de schoen nodig heeft. Het personeel van een hardloopschoenenwinkel weet welke schoenen meer volume hebben. Anders moet je schoenen passen om dit te vinden; het is geen kwaliteit die wordt vermeld bij het online winkelen van schoenen Er is geen vervanging voor het vinden van de beste hardloopschoenenwinkel bij u in de buurt en het laten passen door een expert.

Het slechte nieuws is dat veel sportschoenen gewoon geen echte boogondersteuning hebben ingebouwd. Om de juiste ondersteuning voor een hoge boog te krijgen, moet je mogelijk een inlegzool kopen om de binnenzool in de schoen te vervangen.

Je kunt ook vetertechnieken gebruiken om ervoor te zorgen dat je geen pijn of een gevoelloze voet krijgt van de druk van de schoenveters. Gebruik een vetertechniek met brede voeten en sla elk ander oogje over om de druk op de bovenkant van de voet te verminderen.

Inlegzolen en steunzolen

Naast gedempte schoenen kunnen inlegzolen met boogondersteuning helpen de impact van elke stap te verdelen. Kant-en-klare boogsteunen zijn vaak de eerste oplossing die mensen met hoge bogen gebruiken voor zelfbehandeling. Je kunt er verschillende vinden in de voetverzorgingsafdeling van de drogisterij.

Sommige sportschoenenwinkels zullen inlegzolen op maat vormen voor je voeten, die semi-aangepaste boogondersteuning bieden voor degenen die het nodig hebben. Footbalance is een merk en ze hebben ook een model dat je thuis in je oven kunt opwarmen om je eigen aangepaste vorm te doen.

Als u deskundig advies wilt over het vinden van de juiste binnenzool, zoek dan naar een pedicure of voet- en enkelspeciaalzaak zoals de Foot Solutions-keten. De experts daar zullen een voetanalyse uitvoeren, waarbij de druk op verschillende delen van uw voet wordt gemeten wanneer u staat. Ze kunnen commerciële schoeninzetstukken aanbevelen of wijzigen zonder de volledige route te volgen van het maken van een aangepaste orthese. De analyse is meestal gratis.

Je kunt een geautomatiseerde footmapping krijgen bij een Dr. Scholls-kiosk, die te vinden is bij veel drogisterijketens, waaronder Wal-Mart. De winkels van The Walking Company doen ook footmapping en voetanalyse. Ze hebben semi-custom 3D3 inlegzolen voor verschillende voettypes. Ze hebben ook B.I.O. System sandalen en kleedschoenen met ingebouwde steunzolen voor verschillende voettypes.

Hulp bij pijnlijke hoge bogen

Voetpijn en vinden voorkomen een oplossing wanneer het zich ontwikkelt is belangrijk om u te laten genieten van een actieve levensstijl. Als je voeten pijn doen en je geen verlichting krijgt van het veranderen van je schoeisel en het gebruik van inlegzolen, raadpleeg dan een arts of podotherapeut. U kunt een onderliggende aandoening ontdekken die bijdraagt aan uw pijn.

Een voet- en enkelspecialist kan oplossingen bieden, zoals op maat gemaakte steunzolen die worden gemaakt om uw specifieke probleem te corrigeren. Als voetpijn u ervan weerhoudt om van activiteiten te genieten, is medische hulp een goede investering.

Een woord van bodymindspirit

Je voeten gelukkig houden is een belangrijk onderdeel van het genieten van lichaamsbeweging en gezonde activiteit. Geef de hoop niet op dat er een oplossing is voor je hoge bogen. Werk samen met uw specialisten en met uw lokale hardloopspeciaalzaak om schoenen en inlegzolen te vinden die u in beweging houden.

Mensen met hoge bogen kunnen meer vatbaar zijn voor overbelastingsblessures zoals shin splints en plantaire fasciitis. Ze kunnen eelt en hamertenen ontwikkelen.

Het slechte nieuws is dat veel sportschoenen gewoon geen echte boogondersteuning hebben ingebouwd. Om de juiste ondersteuning voor een hoge boog te krijgen, moet je mogelijk een inlegzool kopen om de binnenzool in de schoen te vervangen.