Pawsitive blijven: de beste goednieuwsverhalen over honden

Search

Bij Good Good Good vieren we goed nieuws waar we het ook vinden. En positief nieuws over honden behoort tot onze favorieten.

Sinds onze oprichting in 2017 heeft onze organisatie altijd een specifieke benadering van goed nieuws gekozen. Zoals u op onze homepage zult zien, vieren we ‘echt goed nieuws — niet alleen voel je goed nieuws’. Dit betekent dat wanneer we verhalen over honden delen , we niet alleen verhalen delen over honden die schattig zijn, of grappige video’s van puppy’s die met kittens spelen.

In plaats daarvan delen we goed nieuws over het beïnvloeden van echte verandering tegen echte problemen.

Soms is het positief nieuws over honden die goed doen voor mensen en de planeet – en andere keren zijn het hoopvolle verhalen van mensen die goed doen voor honden.

Of het nu gaat om een gevangenisprogramma dat asieldieren redt, het Twitter-account van WeRateDogs dat miljoenen inzamelt voor honden, deze man die prothetische ledematen voor dieren maakt, de beroemde dierenartsen die de wereld beter maken voor dieren, of de wereld die Betty White eert via de ‘Betty White Challenge’ – we proberen het echt te houden.

Hier zijn enkele inspirerende en opbeurende goede nieuwsverhalen over honden om vandaag over te praten en te delen. (En houd deze pagina als bladwijzer, want we zullen deze in de loop van de tijd bijwerken met meer goed nieuws over honden.)

Deze hond die zwaar verbrand was, is nu in opleiding tot therapiehond in een brandwondencentrum.

Taka de hond heeft een roze / huidvlek op de voorkant van zijn gezicht na een brandwond
Taka, wiens gezicht werd ontsierd door brandwonden, heeft een gevoel van doel gevonden als therapiehond in een lokaal brandwondencentrum, / Illustratie door Carra Sykes voor de Goodnewspaper

Een Shiba Inu die zwaar verbrand raakte bij een huisbrand in Georgia, traint nu om therapiehond te worden in een lokaal brandwondencentrum.

Crystal Lesley was de dierenarts die voor de hond zorgde, Taka genaamd, en adopteerde hem uiteindelijk.

Lesley vertelde WRDW News dat toen ze hem voor het eerst opnam, Taka consequent ruzies met andere honden opzette en ze bang was dat ze hem zou moeten opgeven. Maar toen stelde iemand voor dat ze hem liet trainen.

Ze vroeg zich af of hij op 9-jarige leeftijd te oud was om getraind te worden, maar het bleek meer dan mogelijk, alleen wat extra geduld en tijd.

“Hij heeft er het juiste temperament voor”, vertelde zijn trainer aan WRDW. “Natuurlijk heeft hij de littekens om het te laten zien, en hij kan zich verhouden tot veel van de mensen daar, dus ik denk dat het zowel hem als de patiënten daar ten goede zal komen.

Geweldig (en mogelijk verrassend) nieuws: euthanasiecijfers zijn gekelderd

Grafiek met dalende trends - Het aantal euthanasie onder 21 grote steden van het jaar 2012 tot het jaar 2018

Vroeger was het zo dat wanneer een verloren, verdwaald of verlaten dier in een asiel werd gebracht, het onwaarschijnlijk was dat het ooit zou vertrekken.

In 1971 euthanaseerde Los Angeles Animal Services alleen al meer dan 110.000 dieren, of gemiddeld 300 per dag, volgens de New York Times. Nu is een redding, adoptie of terugkeer naar de eigenaar de veel waarschijnlijker uitkomst.

Het aantal euthanasies bij huisdieren is sinds 2009 met meer dan 75 procent gedaald, volgens de Times. Maar waarom?

Kortom: Sterilisatie en castratie zijn nu de norm – wat leidt tot minder dieren op straat – en reddingsadoptie is populairder dan ooit.

Dankzij grootschalig activisme en veranderende culturele attitudes zijn de euthanasiegevallen gedaald tot minder dan twee miljoen asieldieren per jaar.

In 2018 euthanaseerde het stadsasiel van Los Angeles gemiddeld 10 dieren per dag, minder dan 10 procent van de inname, volgens de Times.

Bovendien zijn er nu programma’s om mensen te helpen problemen op te lossen, zoals onbetaalbare dierenartszorg of geschillen tussen verhuurders, die hen anders zouden kunnen dwingen hun huisdier op te geven.

“Het zijn familieleden op vier poten”, zei Richard Avanzino, de activist die bekend staat als de vader van de ‘no-kill’-beweging, tegen de New York Times. “De samenleving is niet langer bereid om te zeggen: ‘Nou, er zijn gewoon te veel dieren en niet genoeg huizen.'”

Een ziekenhuis in Florida heeft officieel een hond in dienst om COVID-19 op te sporen

Drie dagen per week begroet Buffy de gele Labrador retriever bezoekers om COVID-19 te detecteren bij degenen die het Doctors Hospital van Sarasota betreden. Als hij toestemming krijgt, snuffelt Buffy aan de voeten van de bezoeker, op zoek naar een vleugje van een actieve COVID-19-infectie.

Zeer weinig mensen slaan het aanbod af wanneer ze de gele Labrador retriever met een kwispelende staart zien, meldde de Tampa Bay Times. Mensen houden er over het algemeen niet van om naar een ziekenhuis te gaan, vertelde CEO Robert Meade aan de publicatie, maar: “Wie houdt er niet van laboratoria?”

Buffy werd getraind door in Palmetto gevestigde Southeastern Guide Dogs als onderdeel van een pilotprogramma met vier honden voor geurdetectie. De groep traint al jaren hulpdieren en verstrekt ze gratis aan gehandicapte veteranen en mensen met gezichtsverlies. Geurdetectie was echter nieuw terrein, meldde de Times.

Kleine, vroege studies bij honden die zijn getraind om COVID-19 in Europa te detecteren – hoewel nog steeds onbewezen – toonden veelbelovend. Dus besloot Southeastern het een kans te geven.

Het trainen van honden om het virus te detecteren vereiste echte virusmonsters. Het ziekenhuis verzamelde speekselmonsters van patiënten met actieve COVID-19-infecties en die monsters werden vervolgens “geïnactiveerd”, een proces waardoor ze niet-infectieus en veilig voor onderzoek werden.

Na drie maanden training was Buffy 95 procent nauwkeurig in het detecteren van de virusmonsters. Het resultaat is veiligere ziekenhuizen – en een veel comfortabelere ervaring om ‘getest’ te worden.

Een “dierendetective” herenigt vermiste dieren met hun eigenaren

Gevonden gevonden verloren huisdier
Lost Pet – Found Pet / Illustratie door Carra Sykes voor het Goede krantenpapier

Bonnie McCririe-Hale heeft een licentie in Texas als privédetective, maar ze is gespecialiseerd in het vinden van verloren huisdieren.

Ze werkt vaak in het Dallas-Fort Worth-gebied, samen met haar getrainde zoekhonden, Idabel, Kaio en Buck, hoewel ze oproepen in andere steden afhandelt, waaronder Houston, Austin, Oklahoma City en Baton Rouge.

Een vermiste hond jaren geleden bracht McCririe-Hale in de dierendetectivebusiness. Een echtpaar dat van buiten de stad kwam, had hun auto gestolen – samen met hun hond.

Het paar bood een beloning van $ 5.000 en McCririe-Hale belde om haar hulp aan te bieden.

Ze organiseerde een groep vrijwilligers om het dier te helpen vinden, en nadat het paar iemand had ingehuurd om een speurhond in te schakelen voor de zoektocht, was ze geïntrigeerd.

“Ik rende mee met de speurhond en deed een beetje wiskunde in mijn hoofd van hoeveel [the investigator] gemaakt versus hoeveel ik verdiende, en ze zag eruit alsof ze veel meer plezier had met haar hond,” vertelde McCririe-Hale aan de Dallas Morning News. “Ik dacht: ‘Ik ga dit proberen. Ik ga uitzoeken hoe je dit leert.'”

Nu zit ze al 15 jaar in het vak. De gevallen van McCririe-Hale zijn ongeveer gelijk verdeeld tussen honden en katten – maar “we vinden zoveel meer katten dan honden,” zei ze.

Ze werkt elk weekend en bijna elke vakantie, en het werk kan emotioneel moeilijk zijn als een huisdier niet komt opdagen of dood wordt gevonden. Maar het delen van de vreugde van het herenigen van huisdieren en hun eigenaren “is gewoon ronduit spectaculair”, zei ze.

“Ik weet nergens anders om dat te krijgen,” vertelde ze de Dallas Morning News. “Ik kan gewoon geen andere plek in deze wereld vinden om te observeren of deel uit te maken van of te helpen om dat soort vreugde tot stand te brengen.”

Een brouwerij in North Dakota zet asielhonden op zijn blikjes om hen te helpen geadopteerd te worden

Een brouwerij in North Dakota brengt honden en bier samen voor een goed doel. Fargo Brewing Company werkte samen met de non-profitorganisatie 4 Luv of Dog om asielhonden te helpen een thuis voor altijd te vinden. De hoop is dat bierdrinkers een hond zien die ze leuk vinden en het asiel komen bezoeken.

“Onze wonderhonden zijn honden die hun beste leven in een huis zullen leiden,” vertelde 4 Luv van Dog Volunteer Jerad Ryan aan de in Fargo gevestigde nieuwsorganisatie KVRR. “Ze kunnen een beetje moeilijker zijn om huizen voor te vinden, pleeggezinnen, dat soort dingen. Dus we zetten die honden op een blikje en brengen ze hierheen, zodat het publiek ze kan ontmoeten.

Een troosthond werd beëdigd om slachtoffers van seksueel geweld en geweld te helpen

Hatti The Comfort Dog wordt beëdigd op een wetboek, met een vlag van Chicago
Hatti De Troosthond wordt beëdigd op een wetboek / Illustratie door Carra Sykes voor de Goodnewspaper

Een advocatenkantoor in Chicago zwoer een onverwachte nieuwe medewerker binnen: een zwart lab genaamd Hatty. De tweejarige Hatty werd beëdigd bij het kantoor van de procureur van de staat als de eerste “facilitaire troosthond” van het kantoor om haar menselijke collega’s bij te staan in 150-200 zaken per jaar. Hatty werd getraind door gevangenen in een gevangenis in het zuidwesten van Illinois.

Hatty ging op haar achterpoten staan en plaatste haar poot op een wetboek terwijl een eed werd afgelegd om haar te beëdigen. De procureur van de staat, Kim Foxx, gaf Hatty zelfs een officiële badge.

Als lid van de Sexual Assault and Domestic Violence Unit zal Hatty’s taak zijn om minderjarige slachtoffers te troosten terwijl ze door het strafrechtsysteem navigeren, volgens CBS News.

“Een trauma-geïnformeerde benadering begint met het begrijpen van de fysieke, sociale en emotionele impact van trauma op het individu,” het kantoor tweette in oktober 2019.

“We zijn er trots op dat we een bron als Hatty hebben om slachtoffers een bron van comfort te bieden terwijl ze door dit moeilijke proces navigeren.”

In een doorbraak op het gebied van dierenwelzijn geeft Spanje huisdieren dezelfde wettelijke status als mensen

In een teken van groeiende steun voor dierenrechten in de wereldwijde hoofdstad voor het stierenvechten, zullen huisdieren in Spanje nu volgens de wet als “levende wezens” worden beschouwd, in plaats van
louter objecten.

Een praktisch resultaat van de wetswijziging is dat honden of katten op dezelfde manier moeten worden beschouwd als kinderen in echtscheidingszittingen of wanneer erfenis- of schuldzaken door de rechtbank moeten worden beslecht.

In echtscheidingszittingen waar rechters beslissen wie de gezinshond moet hebben, moeten ze ook rekening houden met het welzijn van het dier zoals ze zouden doen als ze met kinderen te maken hadden. Gedeelde voogdij over het huisdier zal ook een optie zijn voor rechters, die ook moeten beslissen wie betaalt voor dierenartsrekeningen en het voedsel van het dier.

Onder de nieuwe wet zal mishandeling van huisdieren ook worden beschouwd als een misdrijf alsof de eigenaar een andere persoon heeft misbruikt. Bovendien, als iemand een achtergelaten huisdier vindt, hebben ze een openbare plicht om te proberen de eigenaar te lokaliseren of de autoriteiten te informeren zoals ze zouden doen als ze een verloren kind tegenkwamen.

Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal zijn andere Europese landen die huisdieren al dezelfde wettelijke status hebben gegeven.

“We veranderen onze mentaliteit en zien dieren als levende wezens met het vermogen om pijn, geluk, verdriet te voelen en hebben niets te maken met een meubelstuk of een show”, vertelde Lola García, een advocaat die gespecialiseerd is in burgerrechten, aan de krant La Vanguardia.

Sandra Guaita, een lid van het Spaanse Congres die de wet aan het parlement presenteerde, zei dat iedereen die tegen de verandering was “de pijn en het lijden van dieren zou ontkennen”.

“We moeten accepteren dat dieren geen objecten zijn. [but that] het zijn levende wezens die voelen en lijden,” zei ze.

Een studie wees uit dat je je stress kunt “wegaaien” door katten en honden te knuffelen

We weten allemaal hoe ontspannend het is om even de tijd te nemen om met je huisdier te knuffelen. Nu ligt de wetenschap achter je.

Een onderzoek uit 2019 van de Washington State University wees uit dat het knuffelen van een kat of hond gedurende slechts een paar minuten je cortisolspiegel kan verlagen.

“Slechts 10 minuten kunnen een aanzienlijke impact hebben,” zei Patricia Pendry, universitair hoofddocent bij WSU’s Department of Human Development, in een verklaring. “Studenten in onze studie die interactie hadden met katten en honden hadden een significante vermindering van cortisol, een belangrijk stresshormoon.”

De studie, geïnspireerd door de “Pet the Stress Away” -programma’s op universiteitscampussen, scheidde 249 studenten in vier groepen, die op verschillende manieren met katten en honden omgingen.

De eerste groep mocht meteen 10 minuten met katten en honden spelen in een informele setting, terwijl de tweede groep moest toekijken hoe anderen met de dieren speelden.

De derde groep keek naar een diavoorstelling met afbeeldingen van de dieren die betrokken waren bij het onderzoek, en de vierde groep werd “op de wachtlijst geplaatst” en vertelde dat ze de dieren zouden mogen zien na 10 minuten rustig wachten zonder prikkels.

“We wisten al dat studenten graag met dieren omgaan en dat het hen helpt meer positieve emoties te ervaren,” vertelde Pendry aan People Magazine.

“Wat we wilden leren, was of deze blootstelling studenten zou helpen hun stress op een minder subjectieve manier te verminderen. En dat deed het, wat opwindend is omdat de vermindering van stresshormonen na verloop van tijd aanzienlijke voordelen kan hebben voor de fysieke en mentale gezondheid. “