Oestervoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid

Oestervoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid
Oesters

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer het het beste is
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Als het gaat om oesters, lijken mensen van ze te houden of ze te haten – of zijn ze nerveus om ze te proberen. Wat uw mening over oesters ook is, het valt niet te ontkennen dat de vele oestervoedingsvoordelen hebben.

Deze kleine, smakelijke hapjes hoeven niet te kauwen, maar bevatten veel essentiële mineralen en eiwitten. Misschien zullen de indrukwekkende voedingsfeiten voor oesters je inspireren om ze eens te proberen als je dat nog niet hebt gedaan.

Oestervoeding Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 3 ounces (85g) rauwe oesters zonder de schaal.

 • Calorieën: 69
 • Vet: 2g
 • Natrium: 90 mg
 • Koolhydraten: 4,2 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 8g

Koolhydraten

Er zijn zeer weinig koolhydraten in oesters met iets meer dan 4 gram in een portie van 3 ounce.

Vetten

Er zit minder vet in oesters dan koolhydraten, met slechts 2 gram per 3 gram.

Eiwit

Oesters zitten boordevol eiwitten. Een portie oesters van 3 ounce biedt 8 gram eiwit en alle essentiële aminozuren.

Vitaminen en Mineralen

Ondanks dat ze weinig calorieën bevatten, bevatten oesters veel vitamines en mineralen. Oesters zijn een goede bron van zink, selenium, koper, ijzer en vitamine B12.

Calorieën

Een portie oesters (ongeveer 3 gram) levert 69 calorieën.

Gezondheidsvoordelen

Oesters zijn rijk aan voedingsstoffen met verschillende bijbehorende gezondheidsvoordelen. Dit is wat het onderzoek zegt over deze bescheiden zeevruchten.

Verhoogt de immuniteit

Oesters zijn zeer hoog in zink, met slechts 1 ounce boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zink voor volwassenen. Zink speelt een essentiële rol in het immuunsysteem en het is aangetoond dat het de duur van de verkoudheid vermindert wanneer het in de vroege stadia als supplement wordt verstrekt. Het opnemen van oesters in uw maaltijdplan helpt een zinktekort te voorkomen en versterkt uw immuunsysteem het hele jaar door.

Ondersteunt de gezondheid van het hart

Zeevruchten zijn een hart-gezonde keuze, en dat geldt ook voor oesters. Voor volwassenen wordt het consumeren van 8 gram zeevruchten per week geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen. Zeevruchten zijn een goede bron van magere eiwitten en omega-3 vetzuren. Oesters bevatten zelfs wat kalium, wat helpt de bloeddruk te verlagen. Het vervangen van zeevruchten door andere soorten vlees is een effectieve strategie om de gezondheid van het hart te ondersteunen.

Kan helpen het risico op osteoporose te verlagen

Voorlopige studies tonen aan dat bepaalde componenten in oesters de generatie van osteoclasten onderdrukken die verantwoordelijk zijn voor botafbraak en -verlies. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn om dit voordeel te bevestigen, lijkt het eiwit- en calciumgehalte in oesters veelbelovend te zijn voor de gezondheid van de botten.

Helpt gewichtsbeheersing

Oesters zijn een mager eiwit, vaak gegeten als voorgerecht of als hoofdgerecht. In tegenstelling tot veel gefrituurde of gepaneerde voorgerechten, bieden oesters eiwitten met minimale koolhydraten en vetten. Van eiwitten is bekend dat het verschillende eetlusthormonen beïnvloedt, een gevoel van verzadiging geeft en de daaropvolgende inname van voedsel vermindert.Het kiezen van oesters wanneer je uit eten gaat, kan je helpen je vol te voelen en calorierijke maaltijden met minder voedingsvoordelen te vermijden.

Voorkomt bloedarmoede

IJzer uit dierlijk voedsel, zoals oesters, wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen. We absorberen 2-3 keer meer ijzer uit dierlijk voedsel dan plantaardig voedsel. Om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen, voegt u oesters toe aan uw menu. Bovendien bevatten oesters vitamine B12, wat het risico op een ander type bloedarmoede (macrocytaire anemie genoemd) vermindert.

Allergieën

Schelpdierallergieën komen vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan oesters. De symptomen variëren van mild tot ernstig, zoals netelroos of eczeem tot meer ernstige anafylaxie. Raadpleeg uw arts als u een allergie voor schaaldieren vermoedt.

Bijwerkingen

Antibiotica en penicillamine (een medicijn voor reumatoïde artritis) kunnen interageren met zink. Vanwege het hoge zinkgehalte van oesters is het verstandig om oesters een paar uur te eten, behalve wanneer u deze medicijnen gebruikt.

Iedereen met een gecompromitteerd immuunsysteem moet eten vermijden rauwe oesters. Onvoldoende verhitte oesters kunnen ernstige ziekten veroorzaken voor mensen met de volgende aandoeningen: diabetes, HIV, leverziekte, alcoholisme, kanker, hemochromatose, steroïde afhankelijkheid en bepaalde maag- of darmziekten. Het toevoegen van hete saus, citroensap of het drinken van alcohol tijdens het eten van oesters doodt niet voldoende ziekteverwekkende bacteriën.

Variëteiten

Er zijn vier veel voorkomende oestersoorten en tientallen verschillende soorten. Oestervariëteiten smaken anders, afhankelijk van het water waarin ze worden gekweekt.

Oestersoorten zijn onder meer oostelijke of Atlantische oesters (knapperig en zout), Europese platte oesters (citroenachtig en metaalachtig), Olympia-oesters en Pacifische oesters (mild, vlezig en zoet). Veel oestervariëteiten zijn vernoemd naar hun plaats van herkomst, zoals Bluepoints (een Oost/Atlantische variëteit) en Belon (een Europese Flat-variëteit). De enige oester die inheems is aan de westkust is de Olympia-oester, die ook de kleinste soort is.

Eenmaal geschud, worden oesters gesorteerd en verkocht op basis van grootte. Selecties zijn de grootste en standaarden zijn de kleinste. Oesters worden meestal verpakt in containers gevuld met hun eigen vloeistof. Maten variëren van 8-ounce, 12-ounce, pint of gallon containers.

Wanneer het het beste is

Ze zeiden altijd dat je alleen oesters moet eten in maanden met de letter “r” erin. De maanden die geen “r” hebben, zijn mei, juni, juli en augustus en zijn de warmere maanden waarin bacteriële besmetting waarschijnlijker is. Met moderne testmethoden en oogstpraktijken zijn oesters die u vandaag koopt echter het hele jaar door veilig. Je kunt met een gerust hart oesters kopen en eten gedurende elk moment van het jaar.

Opslag en voedselveiligheid

Oesters kunnen rauw worden gegeten, gekookt of worden gebruikt in gerechten zoals oesterstoofpot. Over het algemeen zijn rauwe oesters veilig om te eten, maar net als bij de consumptie van rauwe vis of zeevruchten, is er een mogelijkheid van door voedsel overgedragen ziekten. Rauwe oesters kunnen besmet zijn met Vibrio vulnificus,dat is een bacterie die verwant is aan cholera. Oesters die in warm water worden geoogst, hebben meer kans om besmet te raken dan oesters die uit kouder water worden verzameld.

Het eten van rauwe of onvoldoende verhitte schaaldieren, oesters en kokkels kan u het risico geven om bacteriële vibrio-infectie, norovirusinfectie,of hepatitis A (een virale aandoening die uw lever aantast). Dat komt omdat oesters een aanzienlijke hoeveelheid water filteren, en als dat water besmet is met ontlasting die het hepatitis A-virus bevat, kan de oester besmet raken. Oesters voor aankoop worden getest, dus het risico is minimaal.

Een gezond persoon die de bacteriën inneemt, kan buikpijn, braken en diarree ervaren. De infectie kan echter ernstig zijn bij een persoon met een leveraandoening of immuungecompromitteerd is omdat de bacteriën in de bloedbaan kunnen komen en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken, wat ongeveer 50% van de tijd dodelijk is.

Om uw risico bij het kopen van oesters te minimaliseren, kiest u verse oesters die zijn geoogst en verwerkt volgens veiligheidsrichtlijnen. (Zoek naar een label op containers of zakken oesters.) Gooi oesters met gebroken schelpen weg en tik met je vinger op open schelpen – een levende oester moet zijn schaal sluiten als je erop tikt. Als het niet sluit, gooi het dan weg.

Verse oesters moeten worden gekoeld op 40 graden Fahrenheit of lager totdat u ze serveert of in een recept gebruikt. Wanneer u verse oesters kookt, moeten de schelpen opengaan. Gooi alle oesterschelpen die gesloten blijven weg.

Kook bij het koken van oesters tot een temperatuur van 145 graden.Bewaar gekookte oestergerechten in de koelkast of vriezer zodra ze klaar zijn.

Hoe zich voor te bereiden

Oesters worden vaak rauw geserveerd, meestal zittend op de schaal. Om rauwe oesters te bereiden, moet je ze openen door ze te schuiven (gebruik een dikke handdoek en een oesterschuddend mes), of je kunt ze vooraf kopen.

Oesters kunnen ook worden gerookt, gebakken, gebakken (zoals in knapperige “oesters Rockefeller”), gegrild of gebruikt als het aanbevolen ingrediënt in gerechten zoals oesterstoofpot of met oester gevulde artisjokken. In plaats van oesters in ongezonde vetten te bereiden, probeer ze te stomen of te koken in een tomatensaus op oliebasis.

 • Calorieën: 69
 • Vet: 2g
 • Natrium: 90 mg
 • Koolhydraten: 4,2 g
 • Vezel: 0g
 • Eiwit: 8g