Motivatie voor lichaamsbeweging

Motivatie voor lichaamsbeweging
Vrouw die een lunge doet

bodymindspirit / Ben Goldstein


 • Wat is motivatie?
 • Soorten motivatie
 • Waarom zijn we niet gemotiveerd om te oefenen?
 • Mentale barrières voor fitnessmotivatie
 • Hoe gemotiveerd te raken om te oefenen

Er zijn veel ingrediënten die nodig zijn om een consistent trainingsprogramma te maken – doelen hebben, voorbereid zijn, gedisciplineerd zijn en toegewijd blijven. Maar een van de belangrijkste, en soms meest ongrijpbare, is motivatie.

We wachten vaak op de motivatie om te sporten, denkend dat we op een dag wakker zullen worden en dat het er zal zijn. Wat echter voor velen van ons waar is, is dat de motivatie om te trainen het sterkst is in de planningsfase, omdat de meesten van ons werken aan een toekomstig doel, zoals afvallen.

Wanneer je een toekomstige training plant, ben je waarschijnlijk ontspannen, uitgerust en voel je je goed, misschien visualiseer je jezelf dat je een training doormaakt en succesvol bent. Maar als de wekker om 5 uur ’s ochtends gaat, of als je na een lange dag werken naar huis rijdt? Die motivatie is nergens te vinden.

Oefeningsmotivatie is een lastige zaak, maar als u begrijpt wat het is en hoe u het in uw voordeel kunt gebruiken, kunt u de kracht ervan benutten.

Wat is motivatie?

Motivatie kan in zeer eenvoudige termen worden gedefinieerd: wat ons drijft om doelen te behouden of te bereiken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een vorm van verlangen is.

Als je het zo bekijkt, veranderen de dingen een beetje, althans voor velen van ons. Ja, je moet sporten, je moet sporten, je willen om te willen sporten, maar heb je wel zin in beweging?

Voor sommige mensen misschien – ze vinden het leuk hoe het voelt om te oefenen. Maar voor velen van ons wordt lichaamsbeweging meestal gezien als het hebben van één einddoel: je helpen om af te vallen, er beter uit te zien, sterk te worden, je beter te voelen, gezond te zijn, diabetes te voorkomen, enz.

Dat is een beetje anders dan willen sporten, daarom lopen zovelen van ons tegen die bakstenen muur aan. We stellen doelen, we maken plannen, misschien houden we het zelfs een tijdje bij die plannen. Maar dan kunnen we merken dat die motivatie vervaagt en ons afvragen wat we verkeerd doen.

Het is niet dat je iets verkeerd doet, het kan gewoon zijn dat je niet hebt ontdekt wat je motiveert.

Soorten motivatie

Het is belangrijk om te weten waar je motivatie vandaan komt en dat er een aantal verschillende soorten motivatie zijn. Er zijn externe dingen die je motiveren en dan zijn er interne verlangens die je drijven.

Extrinsieke motivatie

Dit soort motivatie is waar we meestal op vertrouwen als het gaat om lichaamsbeweging. Het is een beetje zoals de wortel en de stok. Je probeert jezelf te verleiden tot een training met de wortel (“Je zult afvallen!”) of door jezelf te slaan met een onzichtbare stok (“Je wordt dik als je niet traint!”).

Andere externe motivatoren zijn:

 • Ziet er goed uit in een badpak
 • Afvallen voor een reünie op de middelbare school
 • Platte buikspieren krijgen
 • In een oude spijkerbroek willen passen
 • Proberen terug te keren naar het gewicht dat je op de universiteit had
 • Er goed uit willen zien voor je partner of geliefde

Als je zo’n motivatie hebt, ben je niet per se aan het sporten omdat je het leuk vindt. Je doet het omdat het je zal geven wat je wilt op een vaag toekomstig moment.

Dat is niet altijd een slechte zaak als het werkt. In feite is dit soort motivatie geweldig voor die momenten waarop je eraan denkt om je training over te slaan en vervolgens je doel te onthouden, wat dat ook mag zijn.

Het probleem is: wat als het je niet geeft wat je wilt of als je niet weet hoe lang het gaat duren? Wat als je niet de hoeveelheid oefening kunt doen die nodig is om dat badpaklichaam te krijgen? Of wat gebeurt er als je gewoon niet de genetica hebt om platte buikspieren te krijgen? Dat is vaak wanneer de motivatie afglijdt.

Intrinsieke motivatie

Er is nog een ander type motivatie dat van binnenuit komt. Dit is iets belangrijks voor je, niet een toekomstig doel, maar iets dat je nu kunt krijgen. Enkele voorbeelden van intrinsieke motivatie zijn:

 • Sporten omdat het goed voelt
 • Houden van het high gevoel van die hardloper
 • Sporten omdat het stress verlicht
 • Je goed voelen als je lichaam sterker wordt en je meer kunt dan voorheen
 • Genieten van lichaamsbeweging omdat het je tijd geeft om na te denken of uit te wijken

Het verschil zie je hier. Externe motivatoren kunnen vluchtig zijn, maar interne motivatoren hebben de neiging om meer uithoudingsvermogen te hebben.

Een studie gepubliceerd in Geneeskunde en wetenschap in sport en beweging onderzocht voorspellers van gewichtsbeheersing bij 136 deelnemers. Ze ontdekten dat mensen die zich richtten op interne motivatoren zoals zelfeffectiviteit, interesse in wat ze deden en plezier in lichaamsbeweging het meeste succes hadden bij gewichtsbeheersing op de lange termijn.

Beide soorten motivatie zijn belangrijk om je op de been te houden. Intrinsieke motivatie is wat je drijft, terwijl extrinsieke motivatie werkt als een soort ondersteuning voor wat je van binnenuit motiveert. Je kunt beide gebruiken wanneer je voor de keuze staat om te trainen of weer in slaap te vallen.

Waarom zijn we niet gemotiveerd om te oefenen?

Er zijn veel redenen waarom we misschien niet zo gemotiveerd zijn om te sporten als vroeger. Sommige van deze dingen zijn eigenlijk barrières of obstakels die we moeten overwinnen, zoals:

 • Sedentaire banen en levensstijlen: De meesten van ons brengen een groot deel van onze dag door op de computer en in de auto, wat betekent dat we minder lopen en meer zitten. Hoe meer we zitten, hoe meer we wennen aan zitten en hoe moeilijker het is om het lichaam in beweging te krijgen.
 • Overgewicht: Als je overgewicht hebt, is het moeilijker om te sporten. Je kunt fysieke problemen hebben zoals gewrichtspijn of verwondingen en het is moeilijk om een groter lichaam te bewegen, waardoor lichaamsbeweging intimiderender en ongemakkelijker wordt.
 • Drukke levensstijl: We hebben het drukker dan ooit en dat wordt een goed excuus om sporten over te slaan.
 • StressTerwijl lichaamsbeweging verondersteld wordt stress te verminderen, is lichaamsbeweging ook een soort stress op het lichaam. Als je je gestrest voelt, is sporten misschien het laatste wat je wilt doen, ook al is het waarschijnlijk het beste voor jou.
 • Toegang tot trainingsfaciliteiten: Als je geen sportschool of buurthuis in de buurt hebt, kan dat van invloed zijn op het feit of je regelmatig traint.
 • Veiligheid in de buurt: Als je veilige plekken hebt om te wandelen, rennen of fietsen, heb je veel meer kans om dit te doen, vooral als je andere mensen hetzelfde ziet doen.

De wereld waarin we leven maakt het niet gemakkelijk om te oefenen. Aan de andere kant zijn er meer manieren om te oefenen dan ooit tevoren. We hebben fitness-apps, on-demand workouts en live streaming lessen. CrossFit-boxen, persoonlijke training met kleine groepen en bootcamplessen in de buitenlucht zijn overal beschikbaar, samen met traditionele sportscholen, studio’s en gezondheidsclubs.

Je hebt niet per se een sportschool of zelfs apparatuur nodig. Er zijn tal van manieren om thuis te trainen of trainingen te doen waarvoor geen apparatuur nodig is.

Mentale barrières voor fitnessmotivatie

Er zijn andere dingen aan de hand die ons ervan weerhouden om te oefenen, interne barrières die we opzetten zonder het zelfs maar te beseffen. Houdt een van deze je tegen om te trainen?

Angst

Oefening kan eng zijn, vooral als je het al een tijdje niet hebt gedaan of als je iets probeert dat je nog nooit eerder hebt gedaan. Soms lijkt het gemakkelijker om het hele ding over te slaan dan jezelf pijn te doen of eruit te zien als een.

Verwarring

Hoeveel beweging heb je nodig en hoe pas je het allemaal in? Soms weten we niet waar we moeten beginnen en raken we verlamd. Dan doen we uiteindelijk niets.

Pijn en lijden

Oefening is fysieke inspanning en als zodanig kan het enig ongemak veroorzaken. Voor degenen onder ons die dat niet gewend zijn, kan het meer voelen als pijn en lijden, een andere reden waarom we lichaamsbeweging kunnen overslaan.

Verveling

Er zijn genoeg saaie oefeningen en te vaak is dat alles waar we aan zijn blootgesteld. En soms ook lichaamsbeweging is saai, net als al het andere in het leven.

Frustratie

Veel mensen trainen om af te vallen, alleen om te beseffen dat vooruitgang heel, heel langzaam gaat. Dat is een andere reden waarom velen van ons stoppen voordat we ooit echt enige vooruitgang zien.

Oefening Dislike

Je denkt misschien dat je een hekel hebt aan sporten. Meer dan waarschijnlijk betekent dat je nog niet de vorm van lichaamsbeweging hebt gevonden die je leuk zult vinden.

Hoe gemotiveerd te raken om te oefenen

Er is een lange lijst met dingen die lichaamsbeweging in de weg kunnen staan, maar dat hoeft niet zo te zijn. De enige manier om jezelf echt te motiveren om te sporten, is door te beginnen met één zeer belangrijke stap: wacht er niet op.

Motivatie gaat nooit zomaar gebeuren. Je moet het laten gebeuren. Ja, het klinkt cheesy, maar echte motivatie komt van jou en het goede nieuws is dat je een verscheidenheid aan bronnen hebt om uit te kiezen.

Motivatie kan elke dag veranderen. Misschien was je gisteren gemotiveerd om te sporten, simpelweg omdat het is wat je normaal gesproken ’s ochtends als eerste doet. De volgende dag lukt dat niet omdat je je moe voelt. Wat dan?

Misschien moet je dieper graven om te find een reden om uit bed te komen. Misschien heb je een beloning nodig, zoals in: “Als ik vanochtend mijn training doe, kan ik vanavond een half uur een gek iPad-spel spelen.” Wat het ook is, je moet misschien een verscheidenheid aan opties doorlopen voordat je die ene vindt die je in beweging brengt.

Een omgeving opzetten die u motiveert

Een manier om gemotiveerd te blijven is om je omgeving zo in te richten dat het een trainingsgewoonte ondersteunt. Door dit te doen, verwijder je enkele van die barrières die je motivatie kunnen ondermijnen.

 • Maak het gemakkelijk om te oefenen. Heb alles wat je nodig hebt klaar voor elke training. Weet welke training je gaat doen, hoe lang het duurt, wat je nodig hebt om het te doen en krijg het allemaal bij elkaar, zodat je na het aanpraten niet op zoek hoeft te gaan naar die andere schoen of je hartslagmeter.
 • Zoek iets dat je leuk vindt. Moet je van sporten houden? Nee. Maar je moet er iets goeds aan vinden. Vergeet wat je denkt dat je horen doe en doe iets wat je leuk vindt of in ieder geval iets wat je kunt verdragen. Alles voelt in het begin moeilijk, maar het wordt makkelijker als je doorgaat. Wandelen is altijd een uitstekende plek om te beginnen.
 • Word ergens goed in. Self-efficacy is een intrinsieke motivator. Het voelt goed om iets onder de knie te krijgen, dus waarom zou je spinning of aerobics of push-ups niet onder de knie krijgen? Wanneer je je concentreert op het goed doen van iets, vergeet je het feit dat je aan het sporten bent.
 • Zoek ondersteuning. Neem een trainingsmaatje als je kunt of gewoon iemand met wie je elke dag kunt sms’en om verantwoording af te leggen. Buiten dat, krijg je familie achter je, zodat je je trainingstijd kunt hebben zonder je zorgen te hoeven maken over iedereen.
 • Experiment. De eerste paar dingen die je probeert, werken misschien niet en dat is volkomen normaal. Blijf geen dingen proberen die je niet leuk vindt of die niet werken. Geef jezelf toestemming om te experimenteren totdat je jezelf een beetje beter leert kennen.
 • Wees flexibel. Elke dag is anders en er zullen er zijn wanneer motivatie moeilijk te vinden is. Dit is een goed moment om na te denken over wat er aan de hand is. Waarom ben je niet gemotiveerd? Misschien heb je meer slaap nodig of misschien moet je je plannen laten varen en gewoon gaan wandelen. Luister naar jezelf en je zult de motivatie vinden die je nodig hebt.
 • Beloon jezelf. Beloon jezelf voor elke training die je doet, hoe klein ook: geef jezelf de tijd om naar muziek te luisteren of een boek te lezen, tijd om te genieten in een bubbelbad of te bladeren in een boekwinkel. Plan elke maand grotere beloningen zoals een massage of een avondje uit. Weten dat je een traktatie krijgt, is een geweldige motivator.
 • Hulp. Weet je niet wat je doet? Huur een personal trainer in of zoek in een aantal van bodymindspirit’s bibliotheek met trainingen voor begeleiding.
 • Gewoon doorgaan. Er is meestal een moment, misschien een paar weken nadat je bent begonnen met trainen, dat de motivatie vlagt en je wilt stoppen. Dit is het moment dat je door moet gaan, want een van de ingrediënten voor consistente lichaamsbeweging is momentum.

Als je eenmaal op gang komt, wordt het gemakkelijker om te trainen en vecht je niet zo veel tegen jezelf. Een groot deel van het zijn van een sporter is gewoon de gewoonte krijgen om elke dag te oefenen, dus werk eraan om die gewoonte te vormen.

Een woord van bodymindspirit

Motivatie is slechts een deel van het worden van een sporter en het is waarschijnlijk het enige waar we het meest mee worstelen als we net beginnen. In plaats van die motivatie te laten vervagen, denk je na over wat je echt voor jezelf wilt, behalve gewichtsverlies en er goed uitzien.

Mensen die sporten zoeken naar redenen om het te doen omdat ze weten dat het het leven beter maakt. Denk na over wat je leven beter zou maken en je zult de motivatie vinden om in beweging te blijven.

Oefeningsmotivatie is een lastige zaak, maar als u begrijpt wat het is en hoe u het in uw voordeel kunt gebruiken, kunt u de kracht ervan benutten.

Het is niet dat je iets verkeerd doet, het kan gewoon zijn dat je niet hebt ontdekt wat je motiveert.

Dat is niet altijd een slechte zaak als het werkt. In feite is dit soort motivatie geweldig voor die momenten waarop je eraan denkt om je training over te slaan en vervolgens je doel te onthouden, wat dat ook mag zijn.

Je hebt niet per se een sportschool of zelfs apparatuur nodig. Er zijn tal van manieren om thuis te trainen of trainingen te doen waarvoor geen apparatuur nodig is.

Motivatie gaat nooit zomaar gebeuren. Je moet het laten gebeuren. Ja, het klinkt cheesy, maar echte motivatie komt van jou en het goede nieuws is dat je een verscheidenheid aan bronnen hebt om uit te kiezen.

Als je eenmaal op gang komt, wordt het gemakkelijker om te trainen en vecht je niet zo veel tegen jezelf. Een groot deel van het zijn van een sporter is gewoon de gewoonte krijgen om elke dag te oefenen, dus werk om vorm die gewoonte.