Moet je eten voor of na het sporten?

Moet je eten voor of na het sporten?
Twee mannen na een training

Getty Afbeeldingen / Ika84


 • Nuchtere vs Fed Oefening
 • Atletische prestaties
 • Post-Workout Voeding
 • Wat dit voor u betekent
 • Veelgestelde vragen

Brandstof tanken en herstellen van lichaamsbeweging vereist goede voeding. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om meer te eten voor hun training, terwijl anderen na de training een grotere maaltijd nuttigen. Beide keuzes (of beide) zijn slimme manieren om uw trainingsprestaties en -doelen te ondersteunen.

Of je voor of na een training wilt eten is een persoonlijke keuze, maar het is ook verstandig om te begrijpen hoe je maaltijdtiming je trainingen en herstel kan beïnvloeden. Sommige soorten training kunnen het beste worden uitgevoerd met wat brandstof voordat ze beginnen, en andere vereisen een aanvulling van voedingsstoffen na de training voor de beste resultaten.

Nuchtere vs Fed Oefening

Nuchtere oefening wordt uitgevoerd op een lege maag, meestal in de ochtend voor uw eerste maaltijd van de dag. Voorstanders beweren vaak dat nuchtere training vetreserves kan aanboren.

Hoewel sporten in nuchtere toestand inderdaad de vetoxidatie kan verhogen, leidt dit niet noodzakelijkerwijs tot een groter algemeen vetverlies. Het gebrek aan vetverlies door nuchtere lichaamsbeweging is deels te wijten aan een algehele afname van het energieverbruik bij het sporten zonder brandstof.

Als je ondervoed bent, is het onwaarschijnlijk dat je met dezelfde intensiteiten kunt presteren als wanneer je een maaltijd had gehad. Dit betekent dat er minder energie wordt verbruikt tijdens je training en, waarschijnlijk, minder resultaten. Bovendien heb je meer kans om extreme honger te voelen en mogelijk de rest van de dag meer te eten dan wanneer je een pre-workout maaltijd had genuttigd.

Onderzoekers erkennen een gebrek aan studies die correct over dit onderwerp zijn uitgevoerd; verder onderzoek is nodig.

Atletische prestaties

Als het gaat om het gebruik van nuchtere training voor het verbeteren van de prestaties bij duurtraining, zoals sommige voorstanders beweren, suggereert het bewijs dat dit niet wordt aanbevolen.

Wanneer u gevoede oefeningen uitvoert, heeft u ten minste 2 tot 3 uur voor de training een maaltijd of snack gegeten. Eten voordat je traint, betekent dat je meer brandstof en energie hebt voor je training. Onderzoek toont aan dat gevoede lichaamsbeweging uw vermogen om te presteren verhoogt in vergelijking met nuchtere training.

Deze toename in prestaties kan leiden tot een groter calorieverbruik en een betere kans om trainingsdoelen te bereiken, waaronder sneller, sterker en spierkracht krijgen.

Post-Workout Voeding

Na uw training kan het consumeren van een shake of maaltijd binnen een uur verbeterde voordelen bieden voor diegenen die hopen de spiermassa te vergroten. Na krachttraining zijn je spieren gevoeliger voor spiereiwitsynthese. Het consumeren van koolhydraten en eiwitten na een training kan uw vermogen om spieren te laten groeien vergroten.

Als je je training nuchter hebt uitgevoerd, is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerde post-workout shake of maaltijd consumeert. Direct na de training is het consumeren van koolhydraten met eiwitten het beste.

Na een uur of zo is het consumeren van een complete, uitgebalanceerde maaltijd met eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten echter essentieel voor herstel. Vetten verhogen de opname van in vet oplosbare voedingsstoffen en zijn van vitaal belang voor de hormoonproductie, waaronder de hormonen die helpen de spiermassa te vergroten, vetverlies te ondersteunen en de atletische prestaties te verbeteren.

Wat dit voor u betekent

Persoonlijke voorkeur is vaak de beslissende factor bij het kiezen van wanneer te eten in relatie tot een training. De belangrijkste factor is dat voedingsstoffen worden aangevuld en dat je voor je lichaam zorgt met de juiste brandstof en hydratatie.

Hoewel er mogelijk verhoogde vetoxidatie kan zijn wanneer u nuchter traint, zult u waarschijnlijk meer significante resultaten ervaren door uw trainingen te voeden om intenser te trainen. Je zult ook minder kans hebben op extreme honger tijdens de rest van je dag.

Als prestaties of spiergroei je doel is, is het het beste om voldoende voedsel voor en na de training te consumeren. Het verkrijgen van spieren vereist dat je eet in een calorieoverschot terwijl je een hoger volume aan gewichtdragende oefeningen uitvoert. Brandstof is nodig om de spieren goed te trainen en te ondersteunen.

Duurtraining vereist veel energie, vooral glycogeen, dat voornamelijk afkomstig is van het consumeren van koolhydraten voor een maaltijd. Ervoor zorgen dat u dit glycogeen en eiwit aanvult om spieren te genezen, is essentieel voor prestaties en herstel van dit type oefening.

Een woord van bodymindspirit

Voeding is essentieel voor de gezondheid en het ondersteunen van je trainingen en eten voor of na een maaltijd is een persoonlijke keuze die past in een groter beeld van je doelen en gezondheid. Bepaalde soorten training zullen betere resultaten opleveren als u voor of na de training brandstof tankt. Vraag advies aan een geregistreerde diëtist als u vragen of zorgen heeft over uw voedingsgewoonten of als u merkt dat u zich slecht voelt tijdens uw trainingen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is de beste tijd om te sporten?

  De beste tijd om te oefenen is wanneer je het consequent in je schema kunt inpassen. Dit kan van dag tot dag verschillen, maar vasthouden aan een regelmatige tijd helpt vaak de consistentie.


 • Moet ik minder eten op rustdagen?

  Minder eten op rustdagen is een persoonlijke keuze. Als uw training lang of intensief is, kan het structureren van uw calorie-inname, zodat u meer eet op trainingsdagen en minder op rustdagen, uw energieniveaus en prestaties ondersteunen. Het is belangrijk om te begrijpen dat herstel ook voedingsstoffen vereist, dus verminder je calorieën niet te veel op rustdagen. Probeer minder te consumeren op rustdagen als je het gevoel hebt dat je meer voedsel nodig hebt op trainingsdagen en kijk hoe je je voelt.


 • Waarom weeg ik ’s ochtends minder dan ’s avonds?

  Het is belangrijk op te merken dat het heel natuurlijk is dat het gewicht in de loop van een dag enkele kilo’s fluctueert. In de ochtend is je maag meestal leger omdat voedsel wordt afgebroken en verteerd en vloeistoffen worden geëlimineerd. Als je eenmaal hebt gegeten, zal het voedsel in je maag gewicht toevoegen aan de weegschaal. Bovendien verhoogt de inname van koolhydraten het water dat u in uw weefsels vasthoudt, waardoor gewicht wordt toegevoegd. Wanneer je al een tijdje geen koolhydraten hebt gegeten, zal dit effect worden verminderd.


 • Is het OK om te vasten na een training?

  Het is onwaarschijnlijk dat je schade ondervindt van vasten na een training, maar het is niet ideaal. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen en te herstellen. Een paar uur wachten na een training voordat je gaat eten is echter acceptabel zolang je gedurende de dag voldoende voedsel consumeert.