Meer water drinken tijdens warm weer

Meer water drinken tijdens warm weer
Je moet meer water drinken als je warm weer hebt.

Jupiter Images / Getty Images


Wanneer je tijd buiten doorbrengt bij warm weer, begin je waarschijnlijk in een vrij korte tijd dorst te krijgen. Dat is een normale reactie en een waar je goed op moet letten – het betekent dat je lichaam meer water nodig heeft om met de hitte om te gaan. Leer waarom dit gebeurt, de symptomen van uitdroging en hoe u ervoor kunt zorgen dat u voldoende water drinkt wanneer de temperaturen stijgen.

Waarom water belangrijk is

Je lichaam functioneert het beste binnen een bepaald temperatuurbereik en als je het te warm krijgt, moet het afkoelen. Er zijn een aantal manieren waarop je lichaam deze cooling-down bereikt. Ten eerste verwijden bloedvaten zich om de bloedtoevoer naar de huid te verhogen. Hierdoor kan overtollige warmte wegstralen van je lichaam.

Dan begin je te zweten. Verdamping van het zweet koelt de huid, wat op zijn beurt helpt om het hele lichaam af te koelen. Maar overmatig zweten kan leiden tot uitdroging.

Je zweet meer als de temperatuur warm is, vooral als je buiten werkt of traint. Het drinken van water helpt de vloeistoffen aan te vullen die verloren zijn gegaan door overmatig zweten. Als u niet genoeg water krijgt, kunt u uitgedroogd raken en de combinatie van hete temperaturen en uitdroging kan leiden tot ernstige hittegerelateerde ziekten.

Tekenen dat je meer water nodig hebt

Voor de meeste mensen is dorst een goede indicatie dat je meer water nodig hebt. Voordat je uitgedroogd raakt, zul je dorst hebben en je mond kan droog of plakkerig aanvoelen.

Na een tijdje kun je ook lusteloos en wazig worden. Andere tekenen zijn verminderde urineproductie (en urine die donkergeel van kleur is). Misschien merk je zelfs dat je ogen er een beetje verzonken uitzien en droog aanvoelen.

Zelfs een beetje uitdroging kan een probleem zijn, dus negeer die vroege tekenen niet. Milde uitdroging vermindert je vermogen om helder te denken en je fysieke coördinatie.

Hydrateren bij warm weer

Begin meteen met hydrateren. Het is gemakkelijker om je vochtbalans te behouden als je in een goed gehydrateerde toestand begint, dus drink water voordat je gaat sporten, werken of tijd buiten doorbrengen als het warm is. Blijf dit dan doen tijdens en na je training of werkdag.

  • Plan regelmatige drankpauzes in en houd een waterfles bij de hand, zodat u regelmatig slokjes water kunt nemen terwijl u werkt of traint.
  • Kies elektrolytvervangende dranken voor maximale wateropname wanneer u langer dan een uur traint of wanneer u overmatig zweet tijdens het sporten bij warm weer.
  • Drink water nadat je klaar bent werk of een oefensessie.
  • Snack op vers fruit die rijk zijn aan water, zoals bessen, watermeloen, perziken en nectarines.
  • Overdrijf het niet. Het drinken van grote hoeveelheden gewoon water in één keer kan leiden tot hyponatriëmie of watertoxiciteit. Dit kan ook van invloed zijn op langeafstandslopers tijdens races die te veel vloeistoffen duwen zonder ook elektrolyten, zoals natrium, te vervangen.

Een manier om je hydratatieniveau te meten, is door te kijken naar de kleur van je urine. Als je goed gehydrateerd bent, moet het bleek zijn. Ook zul je vaker plassen.