Meelvervangers

Meelvervangers
Meel

Stefania Pelfini, La Waziya Fotografie / Getty Images


 • Voedingswaarde feiten
 • Waarom een vervanger gebruiken
 • Alternatieven
 • Andere variëteiten

Van het bakken van cakes, koekjes en brood, tot het indikken van sauzen en zelfs als beslag om te frituren, bloem is een essentieel ingrediënt voor veel gerechten. Enkele van de meest populaire vormen zijn all-purpose witte bloem gemaakt van fijngemalen tarwe, griesmeel gemaakt van harde tarwe of durum, en volkorenmeel, afgeleid van de hele tarwekorrel.

In de loop der jaren zijn veel variëteiten in de schappen van supermarkten opgedoken, omdat de vraag naar verschillende meelsoorten om aan de voedingsbehoeften te voldoen is gegroeid. Wereldwijd was er in 2018 tot 2020 een stijging van 8% van supermarktmeelproducten op de markt.

Van het malen van noten, zaden, wortels en alternatieve granen, meel verspreid over amandel, hazelnoot, pompoenpitten, arrowroot, maïs, rijst, boekweit en gierst zijn voor velen een favoriete keuze geworden. Afhankelijk van uw dieet zijn de opties voor meel met een hoger eiwitgehalte, vetten, vezels, voedingsstoffen en glutenvrije alternatieven toegankelijk en op grote schaal beschikbaar.

Bloem Nutrition Feiten

Deze voedingsinformatie voor 30 gram (1/4 kopje) bloem voor alle doeleinden wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 1g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 23g
 • Vezel: 1g
 • Eiwit: 3g

Geraffineerde witte bloem bevat ook sporenhoeveelheden calcium (5 milligram), ijzer (1,5 milligram) en kalium (30 milligram) per portie, maar niet voldoende hoeveelheden om aan uw dagelijkse aanbevolen inname van elk te voldoen. Witte bloem bevat ook geen suiker. Aan de meeste geraffineerde witte bloem zijn voedingsstoffen toegevoegd, waaronder B-vitamines.

Waarom een vervanger gebruiken

Afgezien van het opraken van traditioneel meel en het nodig hebben van een alternatief, zijn er een aantal andere redenen waarom iemand misschien een meelvervanger nodig heeft. Mensen met een tarweallergie, glutengevoeligheid of coeliakie zullen bijvoorbeeld traditionele versies van bloem voor alle doeleinden willen vermijden.

Als een van de top acht allergene voedingsmiddelen die 90% van de voedselallergieën veroorzaken, kan het eiwit in tarwe ervoor zorgen dat sommige mensen een allergische reactie hebben. Reacties op tarwe kunnen de huid, mond, keel, luchtwegen, het maagdarmkanaal aantasten en kunnen in ernstige gevallen zelfs leiden tot anafylactische shock.

Evenzo moeten mensen met coeliakie of glutengevoeligheid ook meel dat gluten bevat vermijden. Naast meel voor alle doeleinden, zullen mensen die gluten moeten vermijden gerst, rogge, farina, grahammeel, griesmeel en elke andere soort meel willen vermijden die niet glutenvrij is geëtiketteerd.

Zelfs meel gemaakt met haver, maïs en rijstmeel kan soms gluten bevatten. Zorg ervoor dat u altijd etiketten leest en let op het glutenvrije symbool als u is geadviseerd om glutenbevattende producten te vermijden.

Alternatieven voor Flour

De meelmarkt biedt een aantal geschikte alternatieven, of u nu tarwe wilt vermijden, de gluten wilt overslaan of de smaak van een gerecht wilt veranderen. Hier zijn drie alternatieven voor traditioneel, universeel meel.

Kokosmeel

Perfect voor diegenen die een keto-eetplan volgen, kokosmeel, dat is gemaakt van Cocos nucifera (de vrucht van de palmboom) bevat veel van de voedingsvoordelen van de kokosnoot zelf. In vergelijking met geraffineerde witte bloem bevat dezelfde portie van de kokosnootvariëteit minder koolhydraten (9 gram) en meer vezels (5 gram per portie).

Sommige onderzoeken suggereren dat kokosnoot kan helpen bij het verbeteren van goede cholesterol en verminder infectie naast andere voordelen. Kokosnoot is echter een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die verzadigd vet bevat dat in overmaat moet worden beperkt voor de gezondheid van het hart. Daarom wordt het onderzoek rond kokosnoten gemengd.

Vaak gebruikt als een koolhydraatarme optie, heeft kokosmeel een dichtere consistentie dan witte bloem. Om deze reden kunt u het niet één-op-één vervangen, omdat het meer vloeistof vasthoudt.

Als je het een-op-een probeert te vervangen, heeft het recept meer water, eieren of olie nodig om vocht toe te voegen.

Misschien moet je experimenteren met je recept om de gewenste consistentie te krijgen, maar je hebt over het algemeen 1/4 tot 1/3 kopje kokosmeel nodig voor elke 1 kopje traditioneel meel. Niettemin is kokosmeel een geschikte vervanger voor het bakken van cakes, pannenkoeken, koekjes en brood om de smaak te verbeteren met een vleugje kruidetness.

Houd er rekening mee dat kokosmeel vol zit met oplosbare vezels, waardoor je je langer vol kunt voelen. Maar te veel in één portie kan bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Als dit een nieuwe toevoeging aan je eetplan is, begin dan met het gebruik van kleine hoeveelheden.

Havermeel

Dit volkoren alternatief heeft alle voordelen van haver gerold in een kant-en-klaar poeder. Hoewel dezelfde verhouding havermeel en witte bloem vereist is, varieert de voedingswaarde. Een portie havermeel van 30 gram heeft 120 calorieën, bijna dezelfde hoeveelheid koolhydraten en meer vezels bij 3 gram per portie. Het kaliumgehalte is ongeveer drie en een half keer dat van traditionele witte bloem.

Haver is een uitstekende bron van vezels en heeft volgens sommige studies veel potentiële voordelen, waaronder het vermogen om de insulinespiegels onder controle te houden en hulp bij gewichtsbeheersing. Ze kunnen ook nuttig zijn bij het helpen verlagen van cholesterol en het beheersen van diabetes, naast andere positieve punten.

Verkrijgbaar in de meeste supermarkten of eenvoudig gemaakt door hele gerolde haver in een keukenmachine te malen, verbetert het meel gebakken goederen met een vleugje nootachtige smaak en ingetogen zoetheid, evenals een meer kruimelige textuur.

Meestal gebruikt u 1 1/2 kopje havermeel voor elke 1 kopje gewone bloem. Maar misschien moet u een paar keer experimenteren om de consistentie van uw gebakken goederen te perfectioneren.

Hoewel haver van nature glutenvrij is, moet u er rekening mee houden dat niet alle merken dat zijn, vanwege mogelijke kruisbesmetting met andere glutenbevattende granen als ze in dezelfde faciliteit worden verwerkt. Het is dus het beste om het etiket te controleren of een alternatief te gebruiken als u lijdt aan een intolerantie.

Kikkererwtenmeel

Gemaakt door gedroogde kikkererwten (ook bekend als garbanzo-bonen) te malen, zit dit meel boordevol plantaardige eiwitten als u uw dagelijkse inname wilt verhogen. Bij 5 gram eiwit (per portie van 30 gram), naast 5 gram vezels en 366 milligram kalium, is kikkererwtenmeel een meer nutritioneel dichte optie dan geraffineerde bloem.

Kikkererwtenmeel heeft een aantal gunstige eigenschappen. Kikkererwten kunnen bijvoorbeeld helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, en kan, als resistent zetmeel, een gezonde omgeving voor goede bacteriën ondersteunen.

Hoewel het geen ideale vervanger is voor gistbrood, werkt kikkererwtenmeel in gebakken goederen zoals cakes en muffins, waardoor elk gerecht een nootachtige, bijna bonenachtige verbetering krijgt en met een vergelijkbare consistentie als bloem.

Andere variëteiten en beschikbaarheid

Veel andere variëteiten zijn verkrijgbaar in supermarkten, gezondheidswinkels en online. Met een bijna uitputtende lijst met meel van de tap, moet je uitkijken naar deze opties om nieuwe smaken en texturen aan je kookkunsten toe te voegen.

 • Amandelmeel
 • Amarantmeel
 • Boekweitmeel
 • Cashewmeel
 • Hazelnootmeel
 • Gierstmeel
 • Paleo bakmeel
 • Pindameel
 • Aardappelmeel
 • Quinoa meel
 • Rijstmeel (wit en bruin)
 • Sorghummeel
 • Sojameel
 • Teff bloem

Een woord van bodymindspirit

Of u nu op zoek bent naar een meelvervanger om de smaak en textuur van uw gebakken goederen te veranderen, of u hebt een gezondheidsreden die u verbiedt om traditioneel meel te consumeren, er zijn een aantal vervangers voor meel.

Houd er rekening mee dat niet alle meelsoorten kunnen worden vervangen in een één-op-één verhouding, dus het kan wat vallen en opstaan vergen om precies de juiste consistentie en smaak voor uw favoriete gebakken goederen te vinden. Maar u kunt er zeker van zijn dat als het gaat om het vervangen van de bloem in uw recept, u een overvloed aan alternatieven hebt waaruit u kunt kiezen.

 • Calorieën: 100
 • Vet: 1g
 • Natrium: 0mg
 • Koolhydraten: 23g
 • Vezel: 1g
 • Eiwit: 3g

Als je het een-op-een probeert te vervangen, heeft het recept meer water, eieren of olie nodig om vocht toe te voegen.

Verkrijgbaar in de meeste supermarkten of eenvoudig gemaakt door hele gerolde haver in een keukenmachine te malen, verbetert het meel gebakken goederen met een vleugje nootachtige smaak en ingetogen zoetheid, evenals een meer kruimelige textuur.