Maagzuur in keel tijdens slapen: Wat te doen?

Maagzuur in keel tijdens slapen: Wat te doen?

Heb je ooit last gehad van maagzuur dat omhoog komt in je keel terwijl je slaapt? Het kan een zeer onaangename ervaring zijn en je nachtrust verstoren. In dit artikel zullen we bespreken wat maagzuur in de keel veroorzaakt tijdens het slapen en welke stappen je kunt nemen om dit probleem te verlichten.

Wat is maagzuur en waarom veroorzaakt het problemen tijdens het slapen?

Maagzuur, ook wel bekend als zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), is een aandoening waarbij het zuur uit de maag terugvloeit in de slokdarm. Normaal gesproken wordt dit voorkomen door een klep tussen de maag en de slokdarm, genaamd de onderste slokdarmsfincter.

Tijdens het slapen kunnen verschillende factoren ervoor zorgen dat maagzuur omhoog komt in de keel. Ten eerste ontspant de onderste slokdarmsfincter vaak tijdens het liggen, waardoor het makkelijker wordt voor het maagzuur om terug te stromen. Bovendien kan het liggen op je rug de druk op de maag verhogen, waardoor maagzuur omhoog kan komen.

Hoe kun je maagzuur in de keel tijdens het slapen verlichten?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om maagzuur in de keel tijdens het slapen te verlichten:

1. Verander je slaaphouding

Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Dit kan de druk op je maag verminderen en voorkomen dat maagzuur omhoog komt.

2. Eet licht en op tijd

Probeer ’s avonds lichte maaltijden te eten en laat minstens twee uur voor het slapengaan je laatste maaltijd zijn. Het verminderen van de hoeveelheid voedsel in je maag kan de kans op maagzuur verminderen.

3. Vermijd triggerende voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen kunnen maagzuur veroorzaken of verergeren. Probeer voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, tomaten, vet voedsel, gekruid voedsel en cafeïne te vermijden, vooral in de avonduren.

4. Verhoog je hoofd tijdens het slapen

Door je hoofd en bovenlichaam iets hoger te plaatsen tijdens het slapen, kan het moeilijker worden voor maagzuur om omhoog te komen. Gebruik hiervoor extra kussens of overweeg een verstelbaar bed.

5. Raadpleeg een arts

Als maagzuur in de keel tijdens het slapen een regelmatig probleem is en je niet verlicht wordt door de bovenstaande maatregelen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een arts kan andere behandelingsmogelijkheden aanbevelen, zoals medicatie of verdere onderzoeken.

Conclusie

Maagzuur in de keel tijdens het slapen kan een vervelend probleem zijn dat je nachtrust verstoort. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem te verlichten, zoals het veranderen van je slaaphouding, het vermijden van triggerende voedingsmiddelen en het raadplegen van een arts indien nodig.

FAQs

1. Wat zijn enkele veelvoorkomende symptomen van maagzuur in de keel?

Veelvoorkomende symptomen van maagzuur in de keel zijn een brandend gevoel in de keel, een zure smaak in de mond en hoesten of schrapen van de keel.

2. Kan stress maagzuur in de keel verergeren?

Ja, stress kan maagzuur in de keel verergeren. Het kan de productie van maagzuur verhogen en de werking van de slokdarmklep beïnvloeden.

3. Zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen bij maagzuur in de keel?

Ja, sommige mensen vinden verlichting van maagzuur in de keel door het drinken van kamillethee, het kauwen van kauwgom met xylitol of het nemen van appelazijn.

4. Is het normaal dat maagzuur in de keel optreedt tijdens de zwangerschap?

Ja, maagzuur in de keel komt vaak voor tijdens de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder op de maag.

5. Kan overgewicht maagzuur in de keel veroorzaken?

Ja, overgewicht kan bijdragen aan maagzuur in de keel. Het extra lichaamsvet kan de druk op de maag verhogen en de kans op terugstroming van maagzuur vergroten.

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor advies op maat.