Lijst met glutenvrije worstmerken

Lijst met glutenvrije worstmerken
Worst

Lindsay Kreigh


De meeste worstmerken bevatten geen gluteningrediënten (met andere woorden, ingrediënten gemaakt van de glutenkorrels tarwe, gerst of rogge), maar slechts een paar fabrikanten zeggen dat hun producten voldoen aan de amerikaanse Food &Drug Administration (FDA) -normen voor “glutenvrij”.

Is worst glutenvrij?

Worst is meestal glutenvrij en gemaakt zonder glutenbevattende ingrediënten, maar ze worden vaak gemaakt en verpakt in faciliteiten die niet voldoen aan de normen als het gaat om de FDA “glutenvrije” voorschriften. Dit betekent dat uw worst kruisbesmet kan zijn met gluten, waardoor het onveilig is voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor gluten. Om ervoor te zorgen dat je worst glutenvrij is, zoek je naar een etiket dat aangeeft dat het glutenvrij is.

Glutenvrije worstmerken

Worstmerken die voldoen aan de FDA-normen voor “glutenvrij” zijn onder meer:

 • Aidells Worst Bedrijf
 • Al Fresco
 • Applegate
 • Banket Brown ‘N Serve
 • Bas boerderij
 • Beeler’s
 • Hatfield
 • Hebreeuws Nationaal
 • Jones Dairy Farm
 • Niman boerderij
 • Wellshire Boerderijen

Deze bedrijven testen hun producten op glutenkruisbesmetting en sommige certificeren producten glutenvrij, wat betekent dat ze veel lager testen dan de minimale FDA glutenvrije norm van minder dan 20 delen per miljoen gluten.

De meeste bedrijven die worsten maken, zeggen dat ze geen gluteningrediënten in hun worsten gebruiken. Die worsten mogen echter in dezelfde faciliteit worden gemaakt als glutenkorrels of op gedeelde apparatuur.

Hieronder vindt u een uitgebreide lijst van worstenmakers in de Verenigde Staten, plus wat ze zeggen over hun glutenvrije producten en protocollen.

Aidells Worst Bedrijf

Aidells, een divisie van Tyson Foods, Inc., maakt gastronomische dinerworsten in smaken als Artisjok , Knoflook , Kip & Appel en Ananas & Bacon. Het bedrijf maakt ook ontbijtworst in verschillende smaken. Aidells maakt twee glutenbevattende producten: Fire-Roasted Tomato &Romano Cheese Meatballs en Teriyaki Pineapple Meatballs (die uiteraard geen van beide worsten zijn).

Alle worstproducten van het bedrijf zijn glutenvrij (tot minder dan 20 delen per miljoen gluten), maar controleer altijd het etiket, omdat Aidells een prominente “glutenvrije” aanduiding op alle veilige producten zal plaatsen.

Al Fresco

Dit volledig natuurlijke bedrijf maakt drie soorten volledig gekookte kipontbijtworsten: Apple Maple en Country Style en Wild Blueberry. Het heeft ook een breed scala aan zowel volledig gekookte als ongekookte dinerworsten, waaronder smaken als Buffalo Style, Spicy Jalapeño, Spinazie &Feta en Sweet Italian.

Alle Al Fresco producten worden als glutenvrij beschouwd.

Applegate-boerderijen

De meeste producten van Applegate, inclusief al zijn worsten, worden als glutenvrij beschouwd. Applegate Farms maakt zowel ontbijt- als dinerworsten.

Harnas

Armour, een divisie van Smithfield Food, Inc., maakt Hickory Smoked Summer Sausage en andere vleesproducten. Het bedrijf zal tarwe in al zijn producten bekendmaken en gebruikt momenteel geen rogge, gerst of haver in alles wat het maakt, aldus een woordvoerder. De fabrieksfaciliteiten worden gedeeld, maar volgen strikte richtlijnen om kruisbesmetting te voorkomen.

Banket Brown ‘N Serve

Deze worst wordt gemaakt door een dochteronderneming van ConAgra Foods. ConAgra heeft een beleid om alle gluteningrediënten in zijn voedingsmiddelen duidelijk te identificeren. De meeste banquet worstproducten zijn glutenvrij gelabeld. Worsten in comboproducten zoals het wafelontbijt of pannenkoekenontbijt kunnen echter onderhevig zijn aan kruisbesmetting, omdat de wafels en pannenkoeken beide tarwemeel bevatten.

Veel van de worsten van Banquet Brown ‘N Serve bevatten geen gluteningrediënten. Ze zijn echter niet specifiek getest op gluten en kunnen onderhevig zijn aan kruisbesmetting in de fabriek. Merk op dat de meerderheid van de Banquet’s producten doen gluten bevatten, waardoor kruisbesmetting waarschijnlijker wordt voor producten zonder gluteningrediënten.

Bas boerderij

Bass Farm, dat zichzelf afficheert als “Southern Country Sausage”, maakt verschillende milde en hete variëteiten in zowel links als pasteitjes. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is alles wat Bass Farms produceert glutenvrij.

Beeler’s

Beeler’s kweekt zijn varkens zonder antibiotica of groeihormonen en met ruime toegang tot zonneschijn en socialisatie. Het bedrijf maakt drie ontbijtworsten en verschillende dinerworsten, waaronder braadworst, Italian worst, en gastronomische gearomatiseerde worsten. Alles wordt minimaal verwerkt.

Volgens bedrijfswoordvoerder Julie Beeler: “We maken niets dat niet glutenvrij is. Er wordt niets met gluten geproduceerd in de buurt van onze producten.” Het bedrijf is ook bezig met de omschakeling naar niet-GMO-voer voor zijn varkens.

Bob Van Den Bergh

De restaurantketen Bob Evans maakt ook producten die te koop zijn in supermarkten, waaronder zeven verschillende soorten broodworst. Geen van de producten heeft glutengerelateerde claims, dus hoewel het hoofdingrediënt in elk worstproduct varkensvlees is, is het mogelijk dat sommige worsten sporenhoeveelheden gluten bevatten.

Broadbent Hammen

Broadbent’s uit Kentucky maakt verschillende worsten. Het bedrijf test niet op gluten en maakt ook geen glutenvrije claims, aldus een woordvoerder.

Farmland Foods

Farmland maakt een enorme verscheidenheid aan producten op basis van varkensvlees, waaronder ontbijt- en dinerworsten. Volgens een medewerker van de klantenservice van het bedrijf labelt Farmland sommige producten glutenvrij. De aanduiding staat op het productetiket rechts van het bedrijfslogo.

“Als die claim niet op de verpakking staat, maken we zo’n claim niet”, zegt ze, deels omdat ingrediënten van externe leveranciers gluten kunnen bevatten. Tarwe (een van de top acht allergenen) zal altijd worden vermeld in de ingrediëntenverklaring, zegt ze, eraan toevoegend: “gemodificeerd voedselzetmeel in onze producten is op basis van maïs of aardappelen. Ook dextrose in onze producten is op basis van maïs.”

Hatfield

Het in Pennsylvania gevestigde Hatfield maakt ontbijtworst en dinerworst in verschillende smaken. Het bedrijf houdt een lijst bij van glutenvrije producten en veel van de worstproducten staan erop.

Bepaalde worstproducten kunnen echter kwetsbaar zijn voor kruisbesmetting. Sommigen van hen worden geproduceerd op gedeelde apparatuur die tussen de productruns wordt schoongemaakt, vertelt een medewerker van de klantenservice me. De meeste Hatfield producten die gluten bevatten zijn hammen en ham steaks.

Hebreeuws Nationaal

Hebrew National is vooral bekend om zijn hotdogs (zie de glutenvrije hotdoglijst voor de details), maar het maakt wel runderontbijtworst (knockwurst). Aangezien Hebrew National eigendom is van ConAgra Foods, zal het duidelijk alle glutenbevattende ingrediënten labelen. De Beef Knockwurst is vrij van gluten, vulstoffen en kunstmatige kleurstoffen.

Hillshire Boerderij

Zoals je misschien al kunt raden, is Hillshire Farm eigendom van Hillshire Brands, dat op zijn beurt eigendom is van Tyson Foods. Het bedrijf maakt bijna 100 verschillende producten, waarvan bijna de helft worstvariëteiten zijn. Hillshire Farm test niet op gluten en maakt geen glutenvrije claims.

Jimmy Dean

Een ander bedrijf van Hillshire Brands, Jimmy Dean, worsten worden momenteel niet getest op gluten en worden niet als glutenvrij beschouwd, aldus een woordvoerder.

Jones Dairy Farm

Dit was het go-to ontbijtworstmerk van mijn familie toen ik opgroeide, en ik was erg blij om te zien dat het daadwerkelijk glutenvrij is gecertificeerd door de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO). Dat betekent dat het glutenvrij is tot minder dan 10 delen per miljoen, of GF-10, niveaus.

Jones maakt veel verschillende soorten worsten met, zoals het bedrijf zegt, “slechts vijf ingrediënten: varkensvlees, water, zout, kruiden en suiker.” Het bedrijf heeft ook steun verleend aan de Coeliakie Stichting en de Coeliakie Sprue Vereniging. Houd er rekening mee dat Jones een paar producten maakt die niet glutenvrij, dus controleer altijd het etiket voor dat “GF” -symbool.

Neese’s Landworst

Volgens een woordvoerder van Neese zijn alle worstproducten van het bedrijf vrij van gluteningrediënten en bevatten ze geen MSG, nitraten / nitrieten of conserveermiddelen. “Onze worstproducten worden in dezelfde fabriek vervaardigd als sommige van onze andere producten die wel tarwegluten bevatten, maar worden gescheiden door meerdere gordijnen en kamers”, zegt de woordvoerder.

Niman boerderij

Gastronomische vleesproducent Niman Ranch is gespecialiseerd in duurzaam, humaan gekweekt varkensvlees en andere producten. Het bedrijf zegt dat alles wat het maakt als glutenvrij wordt beschouwd, inclusief de braadworst en andere worsten.

Smithfield

Smithfield staat vooral bekend om zijn hammen en maakt ook een paar verschillende ontbijt- en dinerworstproducten. Volgens het bedrijf bevatten “link- en lusworst geen MSG en zijn ze glutenvrij.”

Een woordvoerder van het bedrijf voegt eraan toe dat Smithfield het gebruik van gluteningrediënten en andere allergenen in de meeste van zijn fabrieken heeft geëlimineerd en een strikt allergeencontroleprogramma gebruikt om kruisbesmetting te voorkomenion in de weinige gevallen waarin allergene ingrediënten worden gebruikt. Het bedrijf zegt dat het alle gluteningrediënten op zijn productetiketten zal vermelden.

Tennessee Trots

Dit merk, een andere divisie van ConAgra Foods, houdt geen lijst bij van producten die vrij zijn van gluten. Nogmaals, ConAgra-merken zullen gluteningrediënten duidelijk op het etiket vermelden, maar zullen niet garanderen dat producten voldoen aan de wettelijke definitie van ‘glutenvrij’.

Wellshire Boerderijen

Wellshire Farms adverteert zichzelf als “volledig natuurlijk vlees en allergievrij voedsel” en de meeste van zijn producten, inclusief de worsten, worden als glutenvrij beschouwd. De website van het bedrijf beschikt over een doorzoekbare database waarmee u lijsten kunt zien met voedingsmiddelen die als glutenvrij worden beschouwd en ook andere allergenen (zoals caseïne, maïs, noten en soja) kunt uitsluiten.

Een woord van bodymindspirit

Als u bijzonder gevoelig bent voor sporengluten, wilt u misschien vasthouden aan Jones Dairy Farm-worst, die glutenvrij is gecertificeerd, of bij een van de andere bedrijven die specifiek garanderen dat producten glutenvrij zijn. Bedrijven die niet maken iets met gluteningrediënten kunnen ook goede weddenschappen zijn.