Lijst met glutenvrije voedingsmiddelen: leer precies wat je glutenvrij moet eten

Lijst met glutenvrije voedingsmiddelen: leer precies wat je glutenvrij moet eten

Vraag je je af welke voedingsmiddelen glutenvrij zijn en welke niet? Dat is geen verrassing – het glutenvrije dieet is lastig en gluten kunnen zich op een aantal zeer onverwachte plaatsen verbergen.

Als je net begint met het dieet, is het begrijpelijk om je verward en zelfs verbijsterd te voelen door voedseletiketten en ingrediëntenlijsten. Natuurlijk zullen er veel voedingsmiddelen zijn die verboden zijn op het glutenvrije dieet. Er zijn echter ook genoeg voedingsmiddelen die je kunnen eten.

De volgende lijst is onderverdeeld in acht categorieën: fruit en groenten, vlees, melk en zuivelproducten, brood en snacks, droge goederen en mengsels, specerijen, bereide voedingsmiddelen en dranken. Het zal uitleggen wat u moet weten om veilige producten in elke categorie te kiezen en u voorzien van voorgestelde veilige merken en producten.

Aan het einde vindt u ook een samenvatting van de lijst die u kunt afdrukken en meenemen naar de supermarkt. Lees eerst de uitleg door, zodat je een goed idee hebt van wat je moet kopen en wat je moet vermijden. Anders is het heel gemakkelijk om een fout te maken.

Maar heb niet het gevoel dat je dit allemaal van de ene op de andere dag onder de knie moet krijgen. Er komt te veel bij kijken en een te steile leercurve.

Winkelen voor glutenvrij voedsel zal uiteindelijk een tweede natuur voor u worden en u weet precies welke producten u moet kopen zonder dat u naar een lijst hoeft te verwijzen.

Glutenvrije groenten en fruit

Aardbeien

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als je van verse groenten en fruit houdt, heb je geluk: op een paar uitzonderingen na zijn ze allemaal glutenvrij. Geniet van alles wat u wenst in de bessen, fruit, groenten en groenten die u vindt in de versafdeling van uw supermarkt.

Er zijn echter een paar plaatsen waar zelfs producten die in de productsectie worden verkocht, u kunnen gluten. Potten verwerkt fruit bevatten bijvoorbeeld andere ingrediënten die u moet controleren. Het meeste is glutenvrij, maar af en toe kom je iets verdachts tegen.

Bovendien verkopen veel winkels versneden fruit in containers. Voordat u dit fruit koopt, controleert u waar werknemers het bereiden – een paar winkels gebruiken hiervoor de delicatessenwinkel, wat betekent dat het fruit het risico loopt op kruisbesmetting door de broodjes en andere producten die daar worden gemaakt. Gelukkig is dit bij de meeste winkels geen probleem.

Ten slotte, als je erg gevoelig bent voor sporengluten, zou je kunnen merken dat bepaalde verse groenten en fruit symptomen lijken te veroorzaken. Je verbeeldt je geen dingen – het probleem is glutenkruisbesmetting op de boerderij zelf.

Glutenvrije ingeblikte en bevroren groenten en fruit

De meeste ingeblikte groenten en fruit worden als glutenvrij beschouwd, maar sommige zijn dat niet. En hoe meer ingrediënten, hoe riskanter het product. U moet ook etiketten lezen of contact opnemen met de fabrikant om te bepalen of een bepaald product wordt verwerkt in een gedeelde faciliteit of op productielijnen die worden gedeeld met glutenbevattende producten.

Bevroren groenten en fruit met één ingrediënt (bijv. Bevroren erwten of bevroren sperziebonen) zijn over het algemeen veilig, maar u moet etiketten lezen of contact opnemen met de fabrikant met vragen over het potentieel voor glutenkruisbesmetting tijdens de verwerking.

Bevroren groenten en fruit met meerdere ingrediënten (bijv. Bereide bijgerechten) kunnen al dan niet veilig zijn – veel bevatten gluteningrediënten. U moet voor de zekerheid contact opnemen met de fabrikant.

Glutenvrij vlees, gevogelte en vis

Zalm

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Net als vers fruit en groenten zijn vers vlees en vis over het algemeen veilig op het glutenvrije dieet. Dit omvat verse stukken rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, kalkoen en vis in uw plaatselijke supermarkt of slager.

Pas op voor vlees en gevogelte met toegevoegde ingrediënten die ze tot kant-en-klare of kant-en-klare gerechten maken – de meeste hiervan zijn niet veilig om op dieet te consumeren, omdat de winkel onveilige sauzen of zelfs broodkruimels kan gebruiken.

Sommige kippen en kalkoenen bevatten een bouillon of vloeistof (bedoeld om ze te “mollen”) die al dan niet veilig kan zijn. Het etiket moet de aanwezigheid van deze bouillon onthullen, dus u moet contact opnemen met de fabrikant om te bepalen of deze gluten bevat of niet. Je kunt het beste kiezen voor gevogelte dat niet vol zit met een bouillon of extra vloeistof.

Vermijd ook het kiezen van onverpakt vlees of vis in koelkastkoffers, omdat de vitrine ook voedingsmiddelen met broodkruimels en andere gluteningrediënten kan bevatten. De koffers bevatten ventilatoren om de lucht te verplaatsen, en deze ventilatoren kunnen losse kruimels op onverpakte items blazen. Kies bij twijfel iets voorverpakts.

Glutenvrije ham, hotdogs, worst en andere vleesproducten

Ham
bodymindspirit / Claire Cohen

Er zijn tal van hammen die als glutenvrij worden beschouwd volgens de definitie van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) van 20 delen per miljoen. Maar slechts enkele lijken specifiek als ‘glutenvrij’ te worden bestempeld.

Veel hotdogs zijn ook glutenvrij tot 20 ppm, en sommige – zoals de hotdogs van Applegate Farms – dragen zelfs een glutenvrij label. Applegate Farms en andere fabrikanten maken ook glutenvrij spek.

Wees extra voorzichtig met worst. Veel worsten bevatten broodkruimels als vulmiddel, dus controleer de etiketten zorgvuldig. Zelfs als de worst die u overweegt geen gluteningrediënt bevat, kan deze zijn vervaardigd op apparatuur die ook glutenbevattende worst verwerkt, dus vraag daarnaar. Er zijn enkele glutenvrije worstmerken die er zijn.

Er zijn tal van glutenvrije vleeswaren op de markt: Hormel en Hillshire Farms maken beide verpakt glutenvrij vlees en alle Producten van Boar’s Head zijn glutenvrij. U moet echter oppassen voor kruisbesmetting die kan voortvloeien uit gedeelde snijmachines bij de balie van de delicatessenwinkel. Blijf bij voorverpakt vlees in plaats van het product achter de toonbank te laten snijden.

Glutenvrije melk en zuivelproducten

Roomkaas

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


De meeste melk en veel zuivelproducten zijn glutenvrij, maar zoals altijd zijn er uitzonderingen. Gewone melk – ongeacht of het gewone, magere of zelfs zware room is – is glutenvrij. Gearomatiseerde melk is mogelijk niet veilig en u moet de ingrediënten controleren om er zeker van te zijn. Gemoute melkproducten, waaronder gemoute milkshakes, zijn niet veilig, omdat mout wordt gemaakt met gerst.

Yoghurt, zoals de Chobani en Fage brands, is veilig. Veel – maar niet alle – gearomatiseerde yoghurt is ook glutenvrij. Je moet de ingrediënten controleren om zeker te zijn. Sommige yoghurts worden geleverd met koekjes en muesli, en die moet je vermijden.

De koelkastkoffer in de supermarkt bevat ook eieren, die glutenvrij zijn, boter, die glutenvrij is, en margarine, waarvan het grootste deel glutenvrij is (controleer altijd de ingrediënten op margarine en verkorting). Je vindt er ook producten zoals Kozy Shack tapioca pudding, die is gelabeld glutenvrij.

Sommige melkvervangers (zoals sojamelk en amandelmelk) zijn glutenvrij en sommige niet. Wees vooral voorzichtig met glutenvrije rijstdroomrijstmelk (te vinden in de droge goederensectie van de supermarkt, niet in de zuivelafdeling), omdat het is verwerkt met gerstenenzymen en veel mensen melden dat ze erop reageren, hoewel tests uitgevoerd door het Food Allergy Research and Resource Program hebben vastgesteld dat het glutenvrij is (gedefinieerd als minder dan 20 delen per miljoen gluten).

Glutenvrije kaas en ijs

Bij de aankoop van kaas moeten de meeste opties veilig zijn. Pas echter op voor “biergewassen” kazen. Bovendien gebruiken een paar fabrikanten tarwe als katalysator bij het maken van blauwe kaas, dus je moet contact opnemen met de specifieke maker om te bepalen of een bepaalde blauwe kaas veilig is of niet (dit is meestal alleen een probleem voor degenen die bijzonder gevoelig zijn voor sporengluten).

Tot slot, pas op voor kaas die is versneden en herverpakt in de individuele supermarkt. In veel gevallen vindt deze ompakking plaats in de delicatessenafdeling op dezelfde snijplanken waar het personeel broodjes maakt. Zoek in plaats daarvan naar kaas die bij de fabrikant is verpakt – je moet er misschien meer van kopen dan je zou willen, maar kaas bevriest goed.

In het geval van glutenvrij ijs, pas op voor ijsjes die stukjes koekjes, deeg of een onveilig snoepje bevatten. Controleer de ingrediënten en vermijd alles met een gluten-klinkende naam zoals “Cookies and Cream” of “Chocolate Chip Cookie Dough”, tenzij het specifiek glutenvrij is gelabeld.

Het is duidelijk dat ijssandwiches uit zijn, tenzij je er een kunt vinden die specifiek glutenvrij zijn gelabeld. Maar je kunt bevroren fruitpops en andere ijstraktaties kopen die glutenvrij zijn.

Glutenvrij brood, snacks, ontbijtgranen en pasta

Spaghetti

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als het om brood gaat, heb je geen andere keuze dan te kiezen uit de verschillende glutenvrije broodmerken. Gelukkig hebben veel supermarkten tegenwoordig bevroren glutenvrij brood en kun je online bestellen om je specifieke favoriet te krijgen.

Af en toe zullen mensen met coeliakie en glutengevoeligheid zeggen dat ze brood kunnen eten met ingrediënten zoals gekiemde tarwe of eenkorentarwe (een oude vorm van tarwe). Geloof ze niet. Als de ingrediënten op het brood tarwe bevatten, koop dat brood niet—het is zeer waarschijnlijk dat je er ziek van wordt.

Glutenvrije gebakken snacks

Als u op zoek bent naar gebakken snacks zoals koekjes of cakes die normaal tarwe zouden bevatten, moet u zich natuurlijk houden aan glutenvrije gelabelde items. Nogmaals, de meeste winkels hebben ten minste een handvol glutenvrije koekjes en kunnen zelfs producten als glutenvrije bagels en glutenvrije bevroren wafels in hun vriezergedeeltes dragen.

Ook is er nu een breed scala aan glutenvrije pretzels beschikbaar om te snacken, samen met veel verschillende energierepen die glutenvrij zijn gelabeld. Verschillende fabrikanten, waaronder het merk Kettle, maken glutenvrije aardappelchips en labelen ze als zodanig. Je zult ook veel merken glutenvrije maïschips vinden – zoek naar die specifiek glutenvrij gelabeld.

Als je iets zoets wilt, worden meerdere snoepjes als glutenvrij beschouwd tot 20 delen per miljoen. Zie de lijst met glutenvrije snoepjes voor degenen die als veilig worden beschouwd.

Glutenvrije ontbijtgranen en pasta

Je hebt meerdere keuzes als het gaat om glutenvrije ontbijtgranen: veel grote merken maken nu enkele favorieten, zoals Chex van General Mills, glutenvrij. Net als bij brood en snacks, koop geen ontbijtgranen tenzij deze specifiek glutenvrij is gemarkeerd.

Hetzelfde geldt voor pasta – als het niet glutenvrij is geëtiketteerd, koop het dan niet. Gelukkig zijn er tal van glutenvrije pasta-opties beschikbaar, in maten en vormen variërend van fettuccine tot linguine.

Je kunt kiezen voor pasta gemaakt van maïs, rijst of meer ongewone glutenvrije granen, zoals quinoa. Veel mensen hebben een favoriet merk (je moet wat experimenteren om je eigen merk te ontdekken), en het is mogelijk om pastagerechten te maken die net zo smaken als de gluten originals.

Glutenvrij bereid voedsel: bevroren voedsel, soep en meer

Probiotische rijke Duitse zuurkool witte bonensoep
Lora Wiley

Als u op zoek bent naar een glutenvrij bevroren diner, zult u er vrijwel zeker een vinden in uw lokale supermarkt die specifiek glutenvrij is gemarkeerd – Glutino maakt een aantal bereide maaltijden, net als Amy’s Kitchen en Saffron Road, naast vele andere fabrikanten.

Koop geen bevroren maaltijd tenzij deze specifiek is gemarkeerd als ‘glutenvrij’, omdat de meeste die niet zijn geëtiketteerd, gluteningrediënten bevatten.

U kunt mogelijk ook een aantal bereide voedingsmiddelen vinden in het droge-goederengedeelte van de supermarkt die zijn gemarkeerd als glutenvrij, bijvoorbeeld vooraf gemaakte Indiase of Thaise gerechten in het gedeelte etnische voedingsmiddelen van de winkel. Thai Kitchen is een merk dat een aantal glutenvrije gerechten maakt. Lotus maakt verschillende glutenvrije ramen noedels in verschillende smaken.

Pizzafans hebben tal van glutenvrije diepvriespizza-opties, waaronder veganistische producten en sommige die glutenvrij en caseïnevrij zijn. Veel supermarkten hebben minstens één of twee van deze op voorraad. Ze kunnen zich in de diepvriesafdeling voor natuurlijke voedingsmiddelen bevinden of in het gewone bevroren pizzapad.

Ingeblikte soepen

Mensen die nieuw zijn in het glutenvrije dieet zijn vaak verrast om te horen dat traditionele smaken van ingeblikte soepen vaak gluten bevatten – meel wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, vooral in roomsoepen. Het is echter mogelijk om enkele ingeblikte soepen te vinden die glutenvrij zijn.

Progresso maakt een aantal glutenvrije soepen, net als Pacific Natural Foods (dat zijn soepen verpakt in dozen, niet in blikjes). Sommige gastronomische soepfabrikanten, zoals Bookbinders Specialties, maken ook enkele glutenvrije soepopties, maar je zult etiketten moeten lezen en mogelijk wat oproepen moeten doen om te bepalen wat veilig is en wat niet.

Glutenvrije droge goederen: bakmixen en -benodigdheden

Speltmeel

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Het is tegenwoordig mogelijk om mixen te kopen voor bijna elk gebakken product dat je wilt. Er zijn glutenvrije broodmixen, glutenvrije muffinmixen, glutenvrije pizzabodemmixen, glutenvrije cakemixen, glutenvrije koekjesmixen – noem maar op. Zorg ervoor dat u alleen producten koopt die zijn gemarkeerd als ‘glutenvrij’. Anders koop je vrijwel zeker iets met gluten erin.

Bakbenodigdheden

Om te bakken, heb je vaak andere ingrediënten nodig dan een glutenvrije mix – en natuurlijk willen sommige mensen helemaal opnieuw bakken, zonder een mix.

Het is mogelijk om glutenvrije meelmengsels te vinden die u kunt gebruiken voor uw bakprojecten, of u kunt individuele glutenvrije meelsoorten gebruiken. Zo produceert Bisquick nu een glutenvrije bakmix. Bedrijven zoals Bob’s Red Mill en Arrowhead Mills verpakken ook glutenvrije meelproducten.

Kies alleen die met het label “glutenvrij” – glutenbesmetting van meelproducten kan erg slecht zijn en u zult het veiligst vasthouden aan merken die voldoen aan de glutenvrije etiketteringsvereisten van de FDA.

Ingrediënten zoals maïszetmeel, gist, bakpoeder en zuiveringszout zijn over het algemeen glutenvrij, maar het kan geen kwaad om de producten van specifieke fabrikanten te controleren voordat u koopt. Dezelfde regel is van toepassing op cacao, bakchocolade en andere smaakstoffen – veel zijn glutenvrij, maar dubbelcheck. Domino Pure Cane Sugar, in de bekende gele, marineblauwe en witte verpakking, is veilig.

Glutenvrije specerijen: oliën, sauzen, saladedressing en kruiden

Mosterd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Het kopen van glutenvrije sauzen en specerijen kan lastig zijn – veel van deze producten bevatten gluteningrediënten. In andere gevallen worden producten die je niet zou denken te vermoeden, zoals sojasaus, eigenlijk voornamelijk van tarwe gemaakt.

Daarom, koper pas op wanneer u op zoek bent naar specerijen en sauzen. In sommige gevallen vindt u producten met het label ‘glutenvrij’. Maar u moet nog steeds contact opnemen met de fabrikant om te bepalen of iets glutenvrij is of niet.

Je moet niet al te veel moeite hebben om een glutenvrije tomatensaus te vinden die bij je glutenvrije pasta past; verschillende merken, waaronder Del Monte en Classico, bieden opties. Bovendien bieden Emeril’s en Hidden Valley Ranch beide glutenvrije saladedressingproducten, hoewel je de ingrediënten op elke verpakking moet controleren om er zeker van te zijn dat je een veilige smaak kiest.

Er zijn verschillende glutenvrije soorten ketchup. Franse gele mosterd staat vermeld als glutenvrij, net als veel andere mosterd. Hetzelfde geldt voor hete saus: er zijn meerdere glutenvrije hete sauzen op de markt. Als je glutenvrije sojasaus nodig hebt, zoek dan naar Kikkoman of San-J tamari-stijl sojasauzen, die glutenvrij zijn ten minste volgens de door de FDA voorgestelde norm van 20 delen per miljoen en als zodanig worden gemarkeerd.

Er is één waarschuwing voor degenen die supergevoelig zijn voor gluten of die reageren op op gluten gebaseerde azijn: bijna al deze kruidenproducten bevatten een soort azijn. Een deel ervan is appelciderazijn, wat veilig genoeg zou moeten zijn voor de meeste mensen, maar een deel ervan kan graanazijn zijn – je moet de etiketten controleren om zeker te zijn.

Glutenvrije oliën en specerijen

De meeste oliën, waaronder olijfolie, maïsolie, koolzaadolie en andere speciale oliën, worden als glutenvrij beschouwd. Het is echter mogelijk om gluten tegen te komen in sommige speciale oliën. Je beste gok is om bij gewone oliën te blijven en ze zelf op smaak te brengen als je variatie wilt.

Dat brengt ons bij specerijen. Verse kruiden en specerijen die u kunt kopen in de groenteafdeling van de supermarkt zijn volkomen veilig. Als u de voorkeur geeft aan gedroogde kruiden, produceren sommige bedrijven betrouwbaar glutenvrije kruiden, terwijl voor andere bedrijven glutenkruisbesmetting een probleem is (sommige fabrikanten gebruiken gluten als ingrediënt in sommige kruidenmixen).

Gewoon zout en peper moeten glutenvrij zijn, maar pas op voor trendy gearomatiseerde zouten. Een paar bevatten gluten (soms in de vorm van rookaroma, die is gemaakt met gerst).

Glutenvrije dranken: koffie, thee, frisdranken, vruchtendranken en alcohol

Zwarte thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Veel van de meest populaire frisdranken worden beschouwd als glutenvrij tot 20 delen per miljoen, inclusief lange lijsten van Coca-Cola en PepsiCo.

Vruchtensappen zijn ook glutenvrij, op voorwaarde dat ze zijn gemaakt met 100% echt fruit. Daarom zouden sinaasappelsappen en andere citrussappen die u in de zuivelafdeling vindt, veilig moeten zijn (hoewel sommige gevoelige mensen melden dat ze reageren op sommige sinaasappelsappen).

Vrucht dranken, aan de andere kant, zijn niet volledig gemaakt met fruit, en kunnen mogelijk enkele gluteningrediënten bevatten. Hoewel de overgrote meerderheid veilig is, moet u contact opnemen met de fabrikant voordat u koopt om er zeker van te zijn of ze veilig zijn of niet. Smoothies die in de vruchtensapsectie worden verkocht, bevatten soms problematische ingrediënten zoals tarwegras of gerstgras, dus je moet de etiketten controleren en alleen smoothies kopen die glutenvrij zijn gelabeld.

De meeste thee is glutenvrij, zelfs gearomatiseerde thee. Een paar bevatten echter gluteningrediënten, dus controleer de lijst voor de zekerheid. Niet-gearomatiseerde koffie is prima, maar gearomatiseerde koffie is misschien niet glutenvrij. Ten slotte zijn sommige gemengde koffiedranken veilig en sommige niet, dus nogmaals, je moet de ingrediënten controleren.

Glutenvrije alcoholische dranken

Als je op zoek bent naar bier, moet je het bij glutenvrije b houdeneer; andere bieren bevatten gerst, een glutenkorrel en daarom onveilig op een glutenvrij dieet. Wijn moet veilig zijn (tenzij je bijzonder gevoelig bent).

Alle gedistilleerde drank is glutenvrij, zelfs als het is gemaakt van tarwe, gerst of rogge. Sommige mensen melden reacties op alcohol gemaakt van glutenkorrels. Je moet ervoor zorgen dat alle mixers die je gebruikt voor je drankjes glutenvrij zijn … sommige niet.

Lijst met glutenvrije voedingsmiddelen, samengevat

Als u een handige gids wilt om mee te nemen naar de supermarkt, kan deze lijst met glutenvrije voedingsmiddelen dienen als een gids voor wat u wel en niet aan uw winkelwagentje moet toevoegen.

Groenten en fruit

 • Alle verse groenten en fruit – die los worden verkocht in het groentegedeelte van de supermarkt – moeten veilig glutenvrij zijn.
 • Pas op voorverpakte groente- en fruitproducten met meer dan één ingrediënt (inclusief bevroren en ingeblikte goederen), die gluten kunnen bevatten of tijdens de verwerking aan kruisbesmetting onderhevig kunnen zijn. Zorg ervoor dat u de etiketten controleert op glutenbevattende ingrediënten of op waarschuwingen dat het product in een gedeelde faciliteit is verwerkt.

Vlees en vis

 • Vers vlees, gevogelte en vis zonder toegevoegde ingrediënten zijn veilig als ze in de winkel uit de buurt van glutenkruisbesmetting worden gehouden (dit type glutenblootstelling kan bijvoorbeeld optreden wanneer verse gewone producten naast gepaneerde producten in een glazen vitrine worden weergegeven).
 • Pas op voorverpakte producten, zoals hammen, spek, worstjes en lunchvlees, omdat ze al dan niet gluten bevatten.
 • Meerdere fabrikanten labelen hun verwerkte vleesproducten glutenvrij, dus blijf bij die voor de beste resultaten.

Melk en zuivelproducten

 • Verse gewone melk, boter, yoghurt, verse eieren en veel kazen zijn glutenvrij.
 • Sommige andere producten in de zuivelsectie, zoals gearomatiseerde yoghurt, kwark of pudding, kunnen glutenvrij worden geëtiketteerd.
 • Je kunt er niet op rekenen dat ijs glutenvrij is, zelfs als het geen voor de hand liggende gluteningrediënten bevat (chocolate chip cookie dough, bijvoorbeeld). Blijf bij een merk als Breyer’s dat zijn producten als ‘glutenvrij’ bestempelt.

Brood, Snacks, Ontbijtgranen, Gebak en Pasta’s

 • Bijna alles wat u in deze categorieën koopt, moet specifiek als ‘glutenvrij’ worden bestempeld, inclusief granen, brood en snacks.
 • De meeste supermarkten hebben een paar van deze glutenvrije nietjes, en sommige – zoals Whole Foods en Fresh Market – kunnen een bredere selectie hebben. Maar misschien vindt u de beste selectie online.

Bereide voedingsmiddelen

 • Koop alleen bevroren diners of diepvriespizza’s die specifiek zijn gemarkeerd als “glutenvrij” – sommige grotere supermarkten hebben een mooie selectie.
 • Veel ingeblikte soepen bevatten gluten, dus controleer de ingrediënten en blijf bij die met het label ‘glutenvrij’.
 • Etnische voedselafdelingen in supermarkten bevatten vaak een aantal bereide voedingsmiddelen die glutenvrij zijn. Zoek naar Thaise en Indiase gerechten die zijn gemarkeerd als ‘glutenvrij’.

Bakmixen en -benodigdheden

 • Elke bakmix die u koopt, moet specifiek worden gelabeld als ‘glutenvrij’. Vergeet niet dat witte bloem (het primaire ingrediënt in de meeste reguliere mixen) is gemaakt van tarwe, een van de drie glutenkorrels.
 • Wanneer u alternatief graanmeel koopt, zoals boekweit (dat glutenvrij is), soja en rijstmeel, zorg er dan voor dat ze specifiek glutenvrij zijn geëtiketteerd (sommige zijn niet veilig).
 • Veel bakbenodigdheden, zoals zuiveringszout, suiker en cacao, worden als glutenvrij beschouwd, maar u moet altijd de ingrediënten controleren om er zeker van te zijn.

Specerijen, sauzen en specerijen

Veel producten in deze categorie bevatten gluteningrediënten en zelfs producten met één ingrediënt, zoals specerijen, kunnen onderhevig zijn aan aanzienlijke glutenkruisbesmetting.

 • Voor specerijen is Spicely gecertificeerd glutenvrij en McCormick’s zal alle glutenbevattende ingrediënten duidelijk labelen, maar test niet op kruisbesmetting.
 • Heinz ketchup en Franse gele mosterd worden als glutenvrij beschouwd, net als enkele populaire salsamerken.
 • Saladedressing kan gluteningrediënten bevatten, hoewel velen dat niet doen. Organicville saladedressings zijn gecertificeerd glutenvrij.
 • Koop geen sojasaus tenzij het specifiek is gelabeld als ‘glutenvrij’.

Koffie, thee, frisdrank, vruchtendranken en alcohol

 • Niet-gearomatiseerde koffie en gewone zwarte of groene thee moeten glutenvrij zijn, maar gearomatiseerde variëteiten zijn dat misschien niet – blijf voor de zekerheid bij die met het label “glutenvrij”.
 • De meest populaire frisdranken in de Verenigde Staten, waaronder cola en Pepsi, worden als glutenvrij beschouwd. AriZona gebotteld ijskoud thee wordt ook als glutenvrij beschouwd en de overgrote meerderheid van energiedranken wordt als glutenvrij beschouwd.
 • Sap gemaakt van 100% fruit moet glutenvrij zijn, maar vruchtendranken gemaakt van fruit plus andere ingrediënten misschien niet. Wees vooral op uw hoede voor groene smoothies, omdat ze tarwe en gerstgras kunnen bevatten.
 • Je moet glutenvrij bier kopen, omdat conventioneel bier gluten bevat – veilige merken zullen prominent worden gelabeld als ‘glutenvrij’.
 • Wijn wordt als glutenvrij beschouwd, hoewel je op je hoede moet zijn voor gearomatiseerde wijnen.
 • Alle gedistilleerde alcohol (wodka, whisky, bourbon, enz.) wordt als glutenvrij beschouwd, zelfs als het is gemaakt van glutenkorrels, maar sommige mensen melden dat ze reageren op van glutengraan afgeleide alcoholische dranken. Als je een van hen bent, blijf dan bij alcohol die niet is afgeleid van glutenkorrels, zoals rum of tequila, of met glutenvrije wodka (gemaakt van aardappelen, druiven of maïs).

Een woord van bodymindspirit

Het volgen van het glutenvrije dieet lijkt misschien een ontmoedigende taak, vooral als je plotseling bent gediagnosticeerd met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid en de verandering snel moet maken. Het lijdt geen twijfel dat het dieet een steile leercurve heeft.

Tegenwoordig labelen veel fabrikanten prominent glutenvrije items en uw favoriete supermarkt kan veilige producten oproepen via speciale tags in de schappen. Die labels, plus deze lijst, moeten uw overgang gemakkelijker maken. Als u merkt dat u worstelt met het uitzoeken welk voedsel u kunt eten, vraag dan uw arts naar een verwijzing naar een diëtist die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet.

Winkelen voor glutenvrij voedsel zal uiteindelijk een tweede natuur voor u worden en u weet precies welke producten u moet kopen zonder dat u naar een lijst hoeft te verwijzen.

Pas op voor vlees en gevogelte met toegevoegde ingrediënten die ze tot kant-en-klare of kant-en-klare gerechten maken – de meeste hiervan zijn niet veilig om op dieet te consumeren, omdat de winkel onveilige sauzen of zelfs broodkruimels kan gebruiken.

Af en toe zullen mensen met coeliakie en glutengevoeligheid zeggen dat ze brood kunnen eten met ingrediënten zoals gekiemde tarwe of eenkorentarwe (een oude vorm van tarwe). Geloof ze niet. Als de ingrediënten op het brood tarwe bevatten, koop dat brood niet—het is zeer waarschijnlijk dat je er ziek van wordt.

Koop geen bevroren maaltijd tenzij deze specifiek is gemarkeerd als ‘glutenvrij’, omdat de meeste die niet zijn geëtiketteerd, gluteningrediënten bevatten.

Kies alleen die met het label “glutenvrij” – glutenbesmetting van meelproducten kan erg slecht zijn en u zult het veiligst vasthouden aan merken die voldoen aan de glutenvrije etiketteringsvereisten van de FDA.