Ligfiets oefening

Ligfiets oefening
oudere vrouw op een recumbant fiets

Lumina / Stocksy


 • Ligfiets uitgelegd
 • Ligfiets Voordelen
 • Ligfietsen vs. Rechtopstaande fietsen
 • Zijn ligfietstrainingen effectief?
 • Ligfiets Interval Workout
 • Een woord van bodymindspirit
 • Veelgestelde vragen

Ligfietsen blijven een populaire keuze voor cardiovasculaire en onderlichaamtrainingen. Sommige mensen geven de voorkeur aan hen boven rechtopstaande hometrainers omdat ze zich comfortabeler voelen. Anderen genieten er gewoon meer van dan andere cardio-apparatuur en activiteiten.

Wat is een ligfiets?

Een ligfiets is een fiets waarin je in liggende positie rijdt. Hierdoor kunnen rijders lezen of televisie kijken tijdens het sporten, waardoor ze worden aangemoedigd om langer op de fiets te blijven zonder zich te vervelen.

Dit is belangrijk omdat je lang genoeg wilt trainen om de volledige voordelen van je training te krijgen. Laat deze afleidingen je trainingsintensiteit echter niet verminderen. Blijf je lichaam pushen om vooruitgang te blijven boeken met je fitnessprogramma.

Velen zijn van mening dat ligfietsen comfortabeler zijn dan andere fitnessapparatuur vanwege hun liggende positie. Dus als je voor het eerst fietst of nieuw bent in cardio in het algemeen, zijn ligfietsen een geweldige manier om aan de slag te gaan, of je nu een stationaire versie gebruikt of een versie waarmee je op pad kunt gaan.

Maar ligfietsen zijn ook geschikt voor ervaren sporters. Het variëren van je trapsnelheid, het verhogen van de weerstand of achteruit fietsen kan een ligfiets uitdagender maken. U kunt uw training eenvoudig aanpassen aan uw fitnessniveau en doelen.

We hebben de beste ligfietsen uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een ligfiets, bekijk dan welke optie het beste voor u is.

Ligfiets Voordelen

De ligfiets is een handig stuk stationaire apparatuur om de cardiovasculaire conditie te verbeteren, spierkracht te bevorderen en uw bewegingsbereik te herstellen. Deze fietsen bieden comfort met een rugleuning en zijn gemakkelijk voor uw gewrichten. Bovendien kunt u de training aanpassen met verschillende snelheids- en hellingsinstellingen en kan dit een betere keuze zijn voor mensen met hartbeperkingen. Hier is een nadere blik op deze specifieke voordelen en meer.

Gemak

Het gebruik van een ligfiets zorgt voor volledige rugondersteuning tijdens de training. Het grotere zadel is meestal ook comfortabeler en vermindert “zadelpijn” die kan worden ervaren met kleinere fietsstoelen. En als het slecht weer is, is een stationaire ligfiets een uitstekende indoortraining.

Aanpassing

De verschillende weerstands- en snelheidsniveaus op een ligfiets maken een aangepaste training mogelijk. Met behulp van een hometrainer kunt u ook de hellingsinstellingen wijzigen om het rijden op en neer heuvels te simuleren, waardoor de training gemakkelijker of moeilijker wordt. Deze fitnessapparatuur kan worden aangepast aan uw fitnessniveau.

Veiligheid

Een ander voordeel van ligfietsen is dat ze minder druk uitoefenen op de gewrichten. De achterovergebogen lichaamshouding is gemakkelijker voor de lage rug (lumbale wervelkolom), waardoor het een geweldige optie is voor mensen met lage rugblessures. Het is ook gunstig voor mensen met hartbeperkingen.

Als u worstelt met evenwicht, kunt u merken dat een ligfiets veiliger is om te gebruiken omdat er minder risico is om eraf te vallen dan bij het gebruik van een rechtopstaande fiets of andere staande cardio-apparatuur (zoals een loopband of trapklimmer).

Ligfietsen vs. Rechtopstaande fietsen

Hometrainers zijn er in een rechtopstaande (traditionele) positie of ligfiets (relaxt). Beide fietstypen hebben minder impact op je gewrichten dan de meeste andere cardio-apparatuur, zoals loopbanden. Of je kiest voor een rechtopstaande of een ligfiets hangt af van je comfortniveau. Hier zijn een paar verschillen om te overwegen.

Ligfietsen

 • Achterovergebogen lichaamshouding

 • Pedalen voor het lichaam geplaatst

 • Grotere stoel

 • Volledige rugondersteuning

 • Comfortabele zitpositie

 • Verminderde spanning in het bovenlichaam en spiervermoeidheid

 • Gerichte onderlichaams- en cardiovasculaire oefeningen

Rechtopstaande fietsen

 • Rechtopstaande lichaamshouding

 • Pedalen onder het lichaam geplaatst

 • Kleinere stoel

 • Beperkte ondersteuning van het bovenlichaam

 • Rechtopstaande zitpositie kan vermoeidheid/spanning van het bovenlichaam veroorzaken

 • Meer consistente training vergelijkbaar met buiten rijden

 • Hele lichaam en cardiovasculaire oefeningen

Zijn ligfietstrainingen effectief?

Ligfietsen lijken misschien gemakkelijke cardio, maar uiterlijk kan bedriegen. De volgende kleine onderzoeken tonen aan dat ligfietsen een serieuze training kunnen bieden.

Cardiovasculaire fitness

Regelmatige aërobe oefening versterkt uw hart, verbetert de longcapaciteit, verlaagt de hartslag in rust en verlaagt de hoge bloeddruk na verloop van tijd. Het kan ook een geweldige manier zijn om stress te verlichten en je humeur te verbeteren.

Onderzoek met een groep gezonde mannen toont aan dat het gebruik van een ligfiets dezelfde voordelen biedt. Deze studie omvatte het uitvoeren van vier sprints van 60 seconden op de fietsen, met trapsnelheden tussen 80 en 100 herhalingen per minuut.

Een andere studie wees uit dat het combineren van een fiets met een online platform de cardiovasculaire fitheid bij jongeren dramatisch verhoogt door lichaamsbeweging leuk te maken. Dit onderzoek betrof jongeren met hersenverlamming en meldde dat ze “significante” fitnessverbeteringen hadden na het fietsen.

Wat maakt een “effectieve” training?

Elk individu is anders in wat zij als een “effectieve” training zouden beschouwen. De effectiviteit van een oefening of trainingsstijl houdt eenvoudigweg rekening met de vraag of het de gewenste fysieke test kan bieden die het individu dat eraan deelneemt helpt vooruitgang te boeken in de richting van hun fitnessdoelen.

Spierkracht

Spieren die worden getraind in een ligfietstraining zijn onder meer:

 • Quadriceps (rectus femoris, vastus medialis, vastus lateralis)
 • Hamstrings (semitendinosus, biceps femoris)
 • Schenen (tibialis anterior)
 • Kuitspieren (mediale gastrocnemius)
 • Bilspieren (gluteus maximus)

Een kleine studie gaf aan dat gezonde oudere vrouwen hun spierkracht, kracht en functionele vaardigheden verbeterden na acht weken een fiets te hebben gebruikt.Van deze programma’s werd aangetoond dat ze kracht en kracht verbeteren op een manier die vergelijkbaar is met weerstandstraining.

Ander onderzoek vergeleek het energieverbruik en de spieroutput van rechtopstaande versus ligfietsen. Onder de deelnemers waren 10 niet-fietsende mannen. Er werden geen verschillen vastgesteld in spierbelasting, ongeacht of de deelnemers op een rechtopstaande of liggende fiets reden.Het trappen van een ligfiets produceerde echter een grotere activiteit in twee van de vier spieren die werden bestudeerd (de semitendinosus en tibialis anterior).

Bewegingsbereik

Als u op zoek bent naar een oefening die uw bewegingsbereik vergroot, waardoor uw flexibiliteit wordt verbeterd – waardoor het gemakkelijker wordt om vrijer te bewegen – doet de ligfiets dit ook.

Een studie met 24 mannen en 20 vrouwen wees uit dat het gebruik van een hometrainer het bewegingsbereik in de heupen hielp verbeteren. Het merkte ook op dat de hometrainer effectiever was voor het verbeteren van dit bereik dan heatpacks of whirlpoolbehandelingen.

Onderzoek suggereert dat het gebruik van een ligfiets helpt de flexibiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren door de bloedsomloop te verhogen en lichaamsweefsels elastischer of gemakkelijker te verplaatsen te maken. Hierdoor kan het lichaam vrijer stretchen.

Het afwisselen van een ligfiets en een rechtopstaande fiets tijdens revalidatie- en trainingsprogramma’s kan een reeks fitnessvoordelen bieden, omdat elk de neiging heeft om iets andere spieren te activeren. (De ligfiets verhoogt de activiteit in de hamstrings en schenen. Een rechtopstaande werkt de quads meer.)

Ligfiets Interval Workout

Probeer deze op interval gebaseerde ligfietstraining. U kunt de intervallengtes en intensiteit kiezen op basis van uw fitnessniveau of voorkeuren. U kunt ook controleren of uw fiets intervaltrainingsprogramma’s biedt in de software.

 • Warming-up gedurende 5 minuten in een rustig tempo
 • Verhoog de pedaalweerstand en snelheid om cardio met een krachtige intensiteit uit te voeren op een intensiteitsniveau van 8 of 9 van de 10. Doe dit gedurende 15 tot 30 seconden.
 • Verlaag de weerstand en snelheid tot een gematigd tempo gedurende een herstelinterval van 30 seconden.
 • Blijf 10 tot 15 minuten afwisselend hoge en matige intensiteit gebruiken.
 • Laat 5 minuten afkoelen.

Een woord van bodymindspirit

Ligfietsen zorgen voor een effectieve cardiovasculaire en onderlichaam weerstand workout en zijn een veilige en veelzijdige manier om individuen uit te dagen op elk fitnessniveau. Dat maakt deze workout geschikt voor zowel beginners als ervaren sporters.

Ongeacht welke cardio-apparatuur u gebruikt, uw training is slechts zo effectief als de inspanning die u bereid bent in de sessie te steken. Breng je best naar elke training naar maximize de fysieke, mentale en emotionele beloningen van fysieke activiteit.

Veelgestelde vragen


 • Hoe lang moet ik trainen op een ligfiets?

  Hoe lang je traint op een ligfiets hangt af van je conditie en welke andere activiteiten je doet. Voor een warming-up kun je 10 tot 15 minuten voor de training mikken. Voor een langdurige cardiotraining begin je met 20 tot 30 minuten en voeg je elke week tijd toe naarmate je vordert. Voor een HIIT-stijl intervaltraining kunt u ernaar streven om intervallen uit te voeren voor een maximale tijd van 10 tot 15 minuten.


 • Welke spieren traint een ligfiets?

  Ligfietsen werken aan je quads, hamstrings, kuiten, schenen en bilspieren. Je zult ook je kernspieren, inclusief je buikspieren, een beetje activeren terwijl je werkt, omdat de actie van peddling afkomstig is van je buikspieren, schuine kanten en heupbuigers.

We hebben de beste ligfietsen uitgeprobeerd, getest en beoordeeld. Als u op zoek bent naar een ligfiets, bekijk dan welke optie het beste voor u is.

Elk individu is anders in wat zij als een “effectieve” training zouden beschouwen. De effectiviteit van een oefening of trainingsstijl houdt eenvoudigweg rekening met de vraag of het de gewenste fysieke test kan bieden die het individu dat eraan deelneemt helpt vooruitgang te boeken in de richting van hun fitnessdoelen.

Het afwisselen van een ligfiets en een rechtopstaande fiets tijdens revalidatie- en trainingsprogramma’s kan een reeks fitnessvoordelen bieden, omdat elk de neiging heeft om iets andere spieren te activeren. (De ligfiets verhoogt de activiteit in de hamstrings en schenen. Een rechtopstaande werkt de quads meer.)