Liespijn en blessurebehandeling bij atleten

Liespijn en blessurebehandeling bij atleten

Een liestrekking is een veel voorkomende verwonding aan de spieren van de binnenkant van de dij. De spieren zelf, bekend als de adductoren, bestaan uit zes spieren die van het binnenste bekken naar het binnenste dijbeen (dijbeen) lopen. Als deze spieren buiten hun grenzen worden uitgerekt, kan dit een verrekking veroorzaken.

Minder ernstige verrekkingen leiden tot ongemak en ontstekingen, maar laten de spier verder intact. Meer ernstige spanningen scheuren de spier zelf, veroorzaken extreme pijn en interfereren met de mobiliteit en / of het bewegingsbereik van een persoon.

Deze blessures komen vaak voor bij atleten zoals sprinters, voetballers, gewichtheffers en voetballers die moeten rennen, ontwijken, hurken, van richting veranderen of abnormaal hun pas verlengen. Het kan ook gebeuren met alledaagse atleten die niet goed stretchen of opwarmen voordat ze aan een activiteit deelnemen.

Wanneer een arts te zien over liespijn

Een atleet zal over het algemeen een liesblessure herkennen op het moment dat het gebeurt. Als het niet ernstig is, zullen velen het gewoon de tijd geven om te herstellen en doen wat ze kunnen om eventuele zwelling te verlichten. In meer ernstige gevallen, waar het interfereert met het vermogen van de persoon om ’s nachts te lopen, te staan of te slapen, kan het letsel een evaluatie door een arts vereisen.

In zeldzame gevallen kan een liesblessure resulteren in een volledige spierbreuk, een aandoening die een operatie kan vereisen om de gescheurde uiteinden opnieuw te bevestigen. Voor het grootste deel hebben zelfs ernstige stammen de neiging om goed te reageren op niet-operatieve behandeling en revalidatie; chirurgie wordt altijd beschouwd als een laatste redmiddel.

Als u een liesverrekking ervaart en in staat bent om te beheren, zij het met een beetje ongemak, zijn er vijf stappen die u moet nemen om het herstel te versnellen en complicaties te minimaliseren.

1

Stop alles en rust

Jonge vrouwelijke atleet rusten
A. Groen / Getty Images

“Geen pijn, geen winst” is gewoon een slecht advies. Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets mis is. Het kan een rode vlag zijn die je aangeeft om het een beetje af te koelen of een indicatie van iets ernstigers. Als er een soort is, weet je het over het algemeen wel. Artsen beoordelen deze verwondingen als volgt:

  • Graad I: Licht letsel met minimale tot geen invaliditeit
  • Graad II: Matig letsel dat grote bewegingen zoals rennen of springen verstoort
  • Graad III: Ernstig letsel dat het lopen verstoort en gepaard gaat met pijn, zwelling, blauwe plekken en zelfs spasmen

Op het moment dat je pijn in de lies ervaart tijdens het sporten, stop dan.

Als de spanning zeurende pijn of pijn in de lies veroorzaakt, trek je dan terug en laat het een beetje rusten. Als er daarentegen acute pijn is, stop dan met alles, ga zitten en gebruik de RICE-methode om de verwonding te stabiliseren. De RICE-methode is een van de meest aanbevolen vormen van eerste hulp en omvat vier componenten: rust, ijs, compressie en verhoging van het letsel.

2

Breng ijs aan op de verwonding

IJs op linkerkniegewricht
Jeannot Olivet / Getty Afbeeldingen

Zodra je de activiteit hebt gestopt, ga je zitten of liggen. Het aanbrengen van ijs op de verwonding zal helpen de zwelling te verminderen en de stroom van bloed te vertragen, wat de ontsteking en blauwe plekken verder kan verergeren.

Als je geen coldpack hebt, maar in de buurt van een keuken bent, pak dan een bevroren zak erwten of vul een plastic zak met ijs. Maak geen veelgemaakte icing-fout en breng de verpakking rechtstreeks op de huid aan. Bedek in plaats daarvan het ijspak met stof of papieren handdoeken om bevriezing te voorkomen. Houd het ijs op de blessure niet langer dan 15 tot 20 minuten.

Een goede vuistregel is om het gebied de eerste dag elk uur 15 minuten te bevriezen. Breng daarna opnieuw aan wanneer dat nodig is om pijn en zwelling te verlichten. Als de zwelling na drie dagen nog niet is afgenomen, raadpleeg dan een arts.

3

Gebruik een compressiewikkel om zwelling te minimaliseren

Vrouw die verband om knie wikkelt
Maria Fuchs / Getty Images

Het aanbrengen van een elastische compressiewikkel kan helpen pijn te verminderen en de zwelling laag te houden.Je kunt elastische verbanden vinden bij de meeste drogisterijen.

Na het aanbrengen van ijs op de verwonding, wikkelt u de dij stevig in en blijft u ijs door het verband. Wikkel het niet te strak, omdat dit zwelling onder de verwonding zelf kan veroorzaken. U zult weten of het te strak is wanneer er pijn, een stekelig gevoel, gevoelloosheid of een koelte van de huid is.

Compressiewikkels kunnen ook helpen de blessure te stabiliseren terwijl uover ongeveer een week of zo naar activiteit gaan.

Als u denkt dat u na drie dagen nog steeds een compressiepakking nodig heeft, is het misschien tijd om naar een arts te gaan en de blessure te laten controleren.

4

Voer zacht stretchen uit

vrouwelijke hardloper die been strekt in de stedelijke ruimte.
Betsie Van Der Meer / Getty Images

Zacht stretchen kan worden gestart zodra de zwelling is verdwenen en de pijn onder controle is, meestal binnen ongeveer een week. Begin heel langzaam en verhoog voorzichtig het bewegingsbereik in de heup en dij naarmate je beter wordt.

Pas op dat je niet te veel uitsteekt. Richt je in plaats daarvan op het laten helpen van de zwaartekracht om de liesstreek te openen. Een oefening zoals een zittende lies stretch (ook bekend als de butterfly stretch) zorgt voor een stabielere basis dan een staande houding. Gewoon twee minuten zitten voor twee in eerste instantie zonder iets te forceren of zelfs te bewegen. Je zult verbaasd zijn over hoeveel de lies zal openen als je hem gewoon de tijd geeft. Als er ooit pijn is, stop dan. Duw het niet.

Naarmate je sterker wordt en flexibiliteit begint te herwinnen, kun je beginnen uit te breiden naar uitgebreidere liesrekoefeningen.

5

Langzaam terug naar Sport

Vrouw die op strand jogt met smartwatch.
Guido Mieth / Getty Afbeeldingen

Na een liesblessure is het belangrijk om de tijd te nemen voordat je weer gaat sporten. Te vroeg beginnen kan uw risico op opnieuw letsel of op het ontwikkelen van chronische liespijn verhogen.

Als u een chronische of terugkerende liesblessure heeft, doe er dan alles aan om een gecertificeerde professional te zien die gespecialiseerd is in sportblessures.

Deze kunnen zijn:

  • Fysiotherapeuten die sportblessures behandelen
  • Chiropractors die zijn opgeleid om een verscheidenheid aan musculoskeletale aandoeningen te behandelen
  • Gecertificeerde atletiektrainers die uitsluitend met atleten werken

Op het moment dat je pijn in de lies ervaart tijdens het sporten, stop dan.

Als u denkt dat u na drie dagen nog steeds een compressiepakking nodig heeft, is het misschien tijd om naar een arts te gaan en de blessure te laten controleren.

Naarmate je sterker wordt en flexibiliteit begint te herwinnen, kun je beginnen uit te breiden naar uitgebreidere liesrekoefeningen.

Als u een chronische of terugkerende liesblessure heeft, doe er dan alles aan om een gecertificeerde professional te zien die gespecialiseerd is in sportblessures.