Kunstmatige zoetstoffen en gewichtsverlies

Kunstmatige zoetstoffen en gewichtsverlies
Kunstmatige zoetstoffen op een tafel.

Sharon Pruitt / EyeEm / Getty Afbeeldingen


 • Kunstmatige zoetstoffen
 • Veiligheid
 • Gewichtstoename
 • Gewichtsverlies
 • Bezuinigen

Als u probeert af te vallen, bent u waarschijnlijk op zoek naar de beste manieren om calorieën uit uw dieet te verwijderen. Het gebruik van calorievrije zoetstoffen in plaats van suiker kan u helpen een calorietekort te creëren.

Maar moet je kunstmatige zoetstoffen gebruiken om af te vallen? Sommige mensen maken zich zorgen dat kunstmatige zoetstoffen gewichtstoename veroorzaken, niet gewichtsverlies. En veel gezonde eters maken zich zorgen over de veiligheid van kunstmatige zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen

Er zijn veel kunstmatige zoetstoffen om uit te kiezen. Sommige bieden geen calorieën, terwijl anderen een zeer kleine hoeveelheid bieden die waarschijnlijk geen verschil zal maken in uw totale dagelijkse calorie-inname. Hier is een overzicht van de meest populaire merken kunstmatige zoetstoffen.

 • Advantaam: 20.000 keer zoeter dan suiker
 • Nutrasweet, Equal of Sugar Twin (Aspartaam): 200 keer zoeter dan suiker
 • Splenda (Sucralose): 600 keer zoeter dan suiker
 • Zoet en Laag, Sweet Twin, Sweet’N Low, Necta Sweet (Sacharine): 200-700 keer zoeter dan suiker
 • Sweet One, Sunett (Acesulfaam Kalium of Ace-K): 200 keer zoeter dan suiker
 • Truvia, PureVia, Enliten (Stevia variaties): 200-400 keer zoeter dan suiker

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) biedt meer informatie over elke zoetstof die is toegestaan voor gebruik in de voedingsmiddelen en dranken die u consumeert.

Veiligheid

Veel consumenten maken zich zorgen over bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen. Maar de kwestie van de veiligheid van zoetstoffen is zeer controversieel. Dus als u wilt weten of kunstmatige zoetstoffen veilig zijn, zal het antwoord waarschijnlijk afhangen van wie u het vraagt.

Veilige zoetstoffen

Sommige zoetstoffen met een hoge intensiteit worden door het grote publiek als veilig beschouwd voor consumptie, volgens de FDA. Deze omvatten:

 • Acesulfaam kalium (Ace-K)
 • Advantaam
 • Aspartaam
 • Neotaam
 • Sacharine
 • Sucralose

De FDA beschouwt ook sterk gezuiverd steviolglycosiden (Stevia) als algemeen erkend als veilig (GRAS).

Dus welke zoetstoffen kunnen onveilig zijn? In de Verenigde Staten verbiedt de FDA het gebruik van cyclamaat, ook al wordt de zoetstof in andere landen gebruikt. Hele bladeren en ruwe Stevia-extracten zijn ook niet toegestaan voor gebruik als zoetstof.

Als u een aandoening heeft die fenylketonurie (PKU) wordt genoemd, reageert uw lichaam mogelijk niet goed op aspartaam. Om deze reden zegt de FDA dat u voedingsmiddelen en dranken die aspartaam bevatten, moet vermijden of beperken.

Maar hoewel de FDA heeft vastgesteld dat bepaalde producten veilig voor u zijn om te gebruiken, zijn veel gezondheidsexperts nog steeds niet overtuigd. Sommige gebruikers zeggen zelfs dat ze bijwerkingen ervaren met kunstmatige zoetstoffen.

Bruce Y. Lee, MD, universitair hoofddocent internationale gezondheid en directeur van het Global Obesity Prevention Center aan de Johns Hopkins University in Baltimore, MD, is een van die experts. Volgens Dr. Lee moeten consumenten zich zorgen maken over de veiligheid van zoetstoffen, zelfs als ze over het algemeen als veilig worden erkend.

“Ik zou aanraden om voorzichtig te zijn met kunstmatige zoetstoffen. Nieuw geïntroduceerde zoetstoffen bestaan nog niet lang genoeg voor langetermijnstudies naar gezondheidsrisico’s,” zegt Dr. Lee.

Andere deskundigen maken zich meer zorgen. Larry Goldfarb, DC, oprichter van medical and wellness center of New Jersey, beweert dat er politieke en financiële motieven waren achter de goedkeuring van bepaalde zoetstoffen.

“Het publiek is gedupeerd dat kunstmatige zoetstoffen prima te gebruiken zijn en er zijn geen schadelijke effecten aangetoond. Onderzoek heeft precies het tegenovergestelde aangetoond,” zegt Dr. Goldfarb.

Dr. Goldfarb merkt ook op dat sommige studies een relatie hebben aangetoond tussen aspartaam en verschillende ernstige ziekten, waaronder kanker. Maar de FDA blijft bij hun veiligheidsbeoordeling en stelt: “Aspartaam is een van de meest uitputtend bestudeerde stoffen in de menselijke voedselvoorziening, met meer dan 100 studies die de veiligheid ervan ondersteunen.”

Gewichtstoename

Zelfs als u zich geen zorgen maakt over de veiligheid van de zoetstoffen, wilt u ze misschien niet gebruiken voor gewichtsverlies. Sommige deskundigen zijn van mening dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen gewichtstoename kan veroorzaken, niet gewichtsverlies.

Al jaren bestuderen onderzoekers de manier waarop ons lichaam en our hersenen reageren op caloriearme of calorievrije zoetstoffen.

Sommige studies hebben aangetoond dat wanneer we deze zoetstoffen consumeren, we uiteindelijk meer voedsel eten en in het algemeen meer calorieën consumeren.

Sommige wetenschappers geloven dat omdat kunstmatige zoetstoffen zoveel zoeter zijn dan suiker, ze onze hersenen trainen om te hunkeren naar steeds zoeter voedsel. Bovendien, omdat deze zoetstoffen geen calorieën leveren, verwarren ze normale hersensignalen die ons vertellen om te stoppen met eten wanneer we genoeg voedsel hebben gehad.

Andere wetenschappers denken dat het eten van kunstmatig gezoete lekkernijen ons een excuus geeft om in het algemeen meer voedsel te eten. Als u bijvoorbeeld dieetkoekjes koopt, kunt u in de verleiding komen om er meer van te eten omdat u misschien denkt dat ze minder schade toebrengen aan uw programma voor gewichtsverlies. Als gevolg hiervan kunt u in het algemeen meer calorieën consumeren.

Maar niet alle onderzoeken hebben negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen aangetoond. Sommige onderzoekers hebben ontdekt dat het vervangen van calorierijk voedsel en dranken door caloriearme of calorievrije gezoete traktaties kan leiden tot gewichtsverlies. Een onderzoeker zei dat de resultaten het meest dramatisch zijn bij het overschakelen van calorierijke frisdranken naar light frisdranken zonder calorieën.

Dus waar laat dit je? Wetenschappers zeggen dat het bestuderen van eetgedrag te ingewikkeld is om exacte antwoorden te geven. Zelfs als een studie zegt dat kunstmatige zoetstoffen kunnen werken voor gewichtsverlies, kan uw ervaring anders zijn.

Om het beste plan voor uw gezondheid en welzijn te vinden, wilt u misschien nadenken over hoe u kunstmatige zoetstoffen in uw dieet gebruikt.

Gewichtsverlies

Als u momenteel veel voedingsmiddelen met suiker eet, kan het ruilen ervan voor voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen een redelijke eerste stap zijn. Dit proces kan u helpen om meer doordacht te worden over uw voedselkeuzes en voorzichtiger te zijn met uw maaltijdplanning.

“Idealiter kun je het beste alle zoetstoffen zoveel mogelijk minderen. Maar niet iedereen kan dat”, zegt Lee. “Dus als er geen andere opties zijn, kun je overwegen om tijdelijk over te stappen op kunstmatige zoetstoffen uit suiker. Maar nogmaals, uiteindelijk is het beter om uiteindelijk over te stappen op natuurlijke middelen en zoetstoffen in het algemeen te verminderen. ”

Bewust worden van je verlangens en voedselkeuzes kan je helpen om je afhankelijkheid van zoetstoffen te verminderen.

Je kunt bijvoorbeeld ’s middags hunkeren naar een zoete frisdrank of koffiedrank om je energieniveau te verhogen. Maar zelfs als je een dieetdrankje zonder calorieën pakt, kun je meer kwaad dan goed doen.

Een cafeïnehoudende drank droogt je lichaam uit, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Het drinken van water verhoogt in plaats daarvan de hydratatie, kan uw energieniveau verbeteren en biedt nul calorieën.

Bezuinigen

Dr. Lee merkt op dat een zoetekauw een aangeleerd fenomeen is. “Zoals elke gewoonte kun je jezelf opnieuw trainen”, zegt hij. En Dr. Goldfarb is het ermee eens dat de beste eerste stap is om je smaakpapillen opnieuw te programmeren. Hij geeft een paar tips om je afhankelijkheid van snoep te verminderen.

Eet de helft en eet langzaam

Je zult je vol voelen als je langzaam eet en dan de verleiding weerstaat om het bord met voedsel af te maken, gewoon omdat het er is. Langzamer eten helpt je buik en je hersenen te reageren op het voedsel dat je hebt geconsumeerd. “Mindful eten” is een van de beste manieren om te bezuinigen op suiker en portiegroottes in het algemeen.

Maak gezonde keuzes

Neem gezonde vetten op in uw dieet, omdat ze kunnen helpen uw eetlust voor suiker te beteugelen. Voeg avocado toe aan je sandwich of salades of eet een enkele portie zalm of tonijn voor het avondeten om je meer tevreden te voelen.

Geef jezelf een deadline

Verminder je suikerinname over een periode van twee weken en stop dan gewoon. Je zult verrast zijn hoe gemakkelijk het is. Bezuinigen op suiker geeft je ook ruimte in je caloriebudget om te genieten van voedzamer dieetvriendelijk voedsel.

Hulp vragen

Neem contact op met experts als je zelf geen suiker kunt snijden. Het zoeken naar de zorg van een diëtist of voedingsdeskundige kan een goede plek zijn om te beginnen.

Een woord van bodymindspirit

Kunstmatige zoetstoffen kunnen sommige mensen helpen gewicht te verliezen. Maar veel experts blijven bezorgd over bijwerkingen en gewichtstoename. Dus kies natuurlijk zoete voedingsmiddelen zoals hele vruchten om je zoetekauw te bevredigen en profiteer van de vitamines, mineralen en andere voordelen die hele voedingsmiddelen bieden. En neem contact op met uw zorgteam als u zich zorgen maakt over bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen of hulp nodig heeft bij het terugdringen.

Sommige zoetstoffen met een hoge intensiteit worden door het grote publiek als veilig beschouwd voor consumptie, volgens de FDA. Deze omvatten:

 • Acesulfaam kalium (Ace-K)
 • Advantaam
 • Aspartaam
 • Neotaam
 • Sacharine
 • Sucralose

De FDA beschouwt ook sterk gezuiverd steviolglycosiden (Stevia) als algemeen erkend als veilig (GRAS).

“Ik zou aanraden om voorzichtig te zijn met kunstmatige zoetstoffen. Nieuw geïntroduceerde zoetstoffen bestaan nog niet lang genoeg voor langetermijnstudies naar gezondheidsrisico’s,” zegt Dr. Lee.

Sommige studies hebben aangetoond dat wanneer we deze zoetstoffen consumeren, we uiteindelijk meer voedsel eten en in het algemeen meer calorieën consumeren.

Om het beste plan voor uw gezondheid en welzijn te vinden, wilt u misschien nadenken over hoe u kunstmatige zoetstoffen in uw dieet gebruikt.

Bewust worden van je verlangens en voedselkeuzes kan je helpen om je afhankelijkheid van zoetstoffen te verminderen.