Kun je je gewicht de schuld geven van hormonen?

Kun je je gewicht de schuld geven van hormonen?
vrouw die op een weegschaal staat

Blend Images / John Fedele / Getty Images


 • Welke rol spelen hormonen?
 • Hoe hormonen het lichaamsgewicht beïnvloeden
 • Wat veroorzaakt hormoonspiegels om te veranderen
 • Hoe dieet en lichaamsbeweging hormonen kunnen beïnvloeden
 • Veelgestelde vragen

Gewichtstoename komt niet altijd met een voor de hand liggende boosdoener. In feite kunnen we soms schijnbaar uit het niets gewichtstoename ervaren, waardoor het moeilijk kan zijn om erachter te komen wat er anders is aan onze routine die kan bijdragen aan de gewichtstoename.

Er zijn ook momenten in ons leven waarop onze levensstijl absoluut niets te maken heeft met de gewichtstoename die we ervaren. En als het erop aankomt, realiseren we ons eigenlijk dat onze hormonen de schuld zijn. Dit is wat u moet weten over hormonen en hun rol bij gewichtstoename.

Welke rol spelen hormonen?

Hormonen zijn in wezen boodschappers, die chemische boodschappen naar delen van ons lichaam brengen om het te helpen reageren op bepaalde omstandigheden of aandoeningen, legt Anna Bohnengel, MS, RD, een voedingsdeskundige uit die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidszorg. Een voorbeeld dat ze geeft, is wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt, zoals het besef dat je de deadline voor een belangrijke werkopdracht hebt gemist.

Wanneer dit gebeurt, begint je lichaam het stresshormoon cortisol vrij te geven, dat vervolgens door je bloedbaan circuleert en ervoor zorgt dat je hart en spieren meer bloed pompen, zodat je snel kunt reageren op het waargenomen gevaar. Bloedglucosespiegels hebben ook de neiging om in deze gevallen te stijgen, legt Bohnegel uit.

Andere hormonen in je lichaam hebben invloed op je honger. Als je bijvoorbeeld al een tijdje niet hebt gegeten, kun je een gemopper in je buik opmerken. Vaak is dit je maag en alvleesklier die reageren op de productie van een hormoon ghreline, legt Bohnengel uit.

“Je hersenen detecteren de ghreline en vertellen je dat het tijd is om te eten, en wanneer je je maag vult, stimuleert het uitrekken van de maagspieren de productie van leptine (het verzadigingshormoon), dat de boodschap naar je hersenen stuurt dat je wordt gevoed,” zegt ze. “Dit is de reden waarom je je lichaam kunt laten denken dat het vol is door veel water te drinken – het water rekt de maagspieren uit, produceert leptine en vertelt je hersenen dat je vol bent.”

Hoe hormonen het lichaamsgewicht beïnvloeden

Als het gaat om hoe hormonen ons lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden, komt het schildklierhormoon echt op de voorgrond. Dit is het hormoon dat onze stofwisseling reguleert, oftewel de snelheid waarmee ons lichaam energie verbruikt. Als we te veel van dit hormoon in ons lichaam laten circuleren, ervaren we wat bekend staat als hyperthyreoïdie, wat gepaard gaat met symptomen zoals angst, nervositeit, diarree en vermoeidheid. Het tegenovergestelde gebeurt bij hypothyreoïdie.

“Te weinig schildklieractiviteit, zoals het geval is met hypothyreoïdie, resulteert in symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename en een droge huid,” zegt Karin Ashley, RN, Integrative Women’s Health Nurse Practitioner. “Wanneer het metabolisme langzaam is, wordt de energie die niet werd gebruikt opgeslagen als vet, wat resulteert in gewichtstoename, waarvan sommige geassocieerd zijn met een lage schildklierfunctie gerelateerd aan vochtophoping door een langzamere nierfunctie.”

Er is ook het hormoon leptine, dat vrijkomt uit vetcellen en informatie geeft aan de hersenen over hoeveel energie er al is opgeslagen en dus hoeveel meer er nodig is, legt Ashley uit. “Een toename van leptine vertelt de hersenen om het energieverbruik te verminderen en het energieverbruik te verhogen,” zegt ze.

Wat veroorzaakt hormoonspiegels om te veranderen

Niet alleen circuleren er 50 hormonen door het menselijk lichaam, maar ze fluctueren allemaal om verschillende redenen in de loop van iemands leven. Hier is een blik op enkele van de meest voorkomende redenen waarom de hormoonspiegels van een persoon veranderen.

Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen die de hormoonproductie kunnen beïnvloeden, zijn schildklieraandoeningen zoals hypothyreoïdie, die het metabolisme kan vertragen en de gewichtstoename kan verhogen, en hyperthyreoïdie die tot het omgekeerde leidt, legt Bohnengel uit.

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, waaronder inflammatoire darmaandoeningen (IBD), kunnen ook leiden tot hormoonschommelingen. Bepaalde psychische aandoeningen, zoals angst en depressie, kunnen ook van invloed zijn op hormoonspiegels, met name oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, ondergaan onze hormonen veel veranderingen, waaronderding verhoogde of verminderde productie, veranderingen in celgevoeligheid voor hormoonsignalen, evenals de snelheid waarmee ons lichaam in staat is om hormonen te metaboliseren, legt Bohnengel uit.

“De stofwisseling vertraagt met de leeftijd, omdat de schildklier in je nek meer klonterig of nodulair kan worden en minder schildklierhormoon produceert,” zegt ze. “Bovendien, [you may experience] verhoogde vetopslag naarmate cellen minder gevoelig worden voor insuline, waardoor de alvleesklier overcompenseert, te veel insuline produceert en de weegschaal in de richting van te veel insuline en dus te veel vetopslag kantelt. ”

Geslachtshormonen bij zowel mannen als vrouwen kelderen ook met de leeftijd. Bij mannen dalen de serumtestosteronspiegels na de leeftijd van 40 jaar en bij vrouwen dalen de serum-oestrogeenspiegels sterk na de leeftijd van 60 jaar.

Lichaamsvet niveaus

Vetcellen in het lichaam worden niet alleen gereguleerd door hormonen, maar ze produceren zelf hormonen, merkt Bohnengel op. De hormonen die vetcellen kunnen produceren zijn leptine, het hormoon dat verzadiging signaleert.

“Hoewel mensen met meer vet meer leptine produceren, zijn ze ook meer vatbaar voor leptineresistentie, waarbij ze minder gevoelig zijn voor de impact van leptine en ze minder profiteren van de eetlustonderdrukkende effecten van leptine,” zegt Bohnengel.

Omdat oestrogeen wordt opgeslagen in vetweefsel, hebben vrouwen met hogere oestrogeenspiegels die door hun lichaam circuleren de neiging om een hoger aandeel lichaamsvet te hebben. Dit kan een van de redenen zijn waarom obesitas een risicofactor is voor borstkanker, die ook meestal wordt geassocieerd met een toename van oestrogeen.

Overtollig lichaamsvet is ook gekoppeld aan insulineresistentie, volgens Bohnengel. Dit veroorzaakt een toename van de opslag van suiker als vet in cellen.

“Overtollige insuline vermindert ook het geslachtshormoonbindend globuline (SHBG), dat zich bindt aan oestrogeen,” zegt ze. “Dus meer lichaamsvet betekent meer insulineresistentie, wat resulteert in minder SHBG en uiteindelijk meer oestrogeen, in een zichzelf in stand houdende cyclus van hormonale onbalans en overtollig lichaamsvet.”

Hoe dieet en lichaamsbeweging hormonen kunnen beïnvloeden

Uw levensstijl, inclusief dieet en lichaamsbeweging, kan een directe invloed hebben op uw hormoonspiegels, waardoor u meer controle hebt over het reguleren ervan. Je slaapgewoonten kunnen bijvoorbeeld ook van invloed zijn op je hormoonspiegels.

Wanneer je slaapgebrek hebt, duikt je lichaam in een staat van stress, met verhoogde cortisolspiegels, volgens Bohnengel. Wanneer dit gebeurt, ervaren we een soort “bedraad” gevoel dat gepaard gaat met oververmoeid zijn. Het is echt de verhoogde cortisol waardoor we ons klaarwakker en zoemend voelen wanneer we zouden moeten slapen, legt ze uit.

Ook ons dieet kan invloed hebben op onze hormonen. In feite wordt een dieet met veel geraffineerde koolhydraten bijvoorbeeld geassocieerd met hogere niveaus van het hormoon insuline, wat kan leiden tot insulineresistentie en resulteert in meer vetopslag. Andere diëten, zoals het mediterrane dieet, zijn in verband gebracht met een vermindering van de insulineresistentie.

Oefening speelt een belangrijke rol bij het helpen verbeteren van de gevoeligheid voor het insulinehormoon, waardoor de lichaamssamenstelling wordt verbeterd. Te veel lichaamsbeweging kan het lichaam belasten en kan leiden tot verhoogde cortisolspiegels, legt Bohnegel uit.

“Wanneer sporters niet genoeg eten, kan het het lichaam in de hongermodus sturen, waardoor de productie van schildklierhormoon en geslachtshormonen wordt afgesloten,” zegt ze. “Dit kan ernstige gevolgen hebben van botbreuken en gemiste menstruaties als gevolg van een gebrek aan oestrogeen en een verlaagd metabolisme als gevolg van verminderd schildklierhormoon.”

Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen?

Als u een plotselinge toename van het gewicht ervaart zonder een plausibele oorzaak, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen. Ze kunnen wat basisbloedonderzoek doen om te bepalen of fluctuerende hormonen al dan niet de schuld kunnen zijn. Soms kan een eenvoudig voorgeschreven medicijn helpen uw hormoonspiegels te reguleren en uw metabolisme en lichaamsfuncties weer normaal te maken. U hebt ook de mogelijkheid om een verwijzing aan te vragen naar een geregistreerde diëtist die u kan helpen de plotselinge gewichtstoename aan te pakken met een aangepast maaltijdplan dat aan uw behoeften voldoet.

Een woord van bodymindspirit

Al met al kunnen hormoonschommelingen de oorzaak zijn van veranderingen in gewichtstoename, vooral als je het plotseling of zonder een voor de hand liggende reden ervaart, zoals gebrek aan lichaamsbeweging en / of een toename van calorieën. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg als u zich zorgen maakt over uw hormonen die uw gewicht beïnvloeden.

Veelgestelde vragen


 • Welke hormonen zijn gerelateerd aan gewicht behalen?

  Er zijn veel hormonen die een impact kunnen hebben op gewichtstoename, waaronder insuline, leptine, ghreline, cortisol en oestrogeen.


 • Hoe breng je je hormonen in balans om af te vallen?

  De beste strategie voor het balanceren van hormoonspiegels in een poging om af te vallen, hangt af van welke hormonen worden beïnvloed. Het handhaven van evenwichtige bloedsuikerspiegels is een geweldige eerste stap. Spikes en dips kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat leidt tot vetopslag, gewichtstoename en hart- en vaatziekten.

  Om grote verhogingen van de bloedsuikerspiegel te voorkomen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw voeding en een uitgebalanceerd dieet te eten.


 • Kun je hormonale gewichtstoename stoppen?

  Het is mogelijk om hormonale gewichtstoename te stoppen, maar het kan een bezoek aan uw primaire zorgverlener vereisen om te bepalen of medicatie al dan niet nodig is. Zodra een oorzaak is gevonden, kunnen bepaalde therapeutische diëten nuttig zijn, totdat het evenwicht is hersteld, legt Ashley uit. Ongeacht de oorzaak van gewichtstoename, probeer een dieet van bewerkte voedingsmiddelen te ruilen voor een dieet met voedzame voedingsmiddelen, dat zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor uw gezondheid. Je moet ook dagelijkse matige lichaamsbeweging en stressmanagementtactieken opnemen in je dagelijkse levensstijl.

Als u een plotselinge toename van het gewicht ervaart zonder een plausibele oorzaak, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen. Ze kunnen wat basisbloedonderzoek doen om te bepalen of fluctuerende hormonen al dan niet de schuld kunnen zijn. Soms kan een eenvoudig voorgeschreven medicijn helpen uw hormoonspiegels te reguleren en uw metabolisme en lichaamsfuncties weer normaal te maken. U hebt ook de mogelijkheid om een verwijzing aan te vragen naar een geregistreerde diëtist die u kan helpen de plotselinge gewichtstoename aan te pakken met een aangepast maaltijdplan dat aan uw behoeften voldoet.