Knoflook Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Knoflook Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
knoflook geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Knoflook is een voedsel waar veel mensen van houden of een hekel aan hebben. De sterke, scherpe smaak leent zich voor verschillende soorten hartige gerechten en knoflook wordt wereldwijd gebruikt in traditionele keukens.

Knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt om ziekten en aandoeningen te behandelen. Er zijn Bijbelse verwijzingen naar het gebruik van knoflook in de geneeskunde. Volgens sommige bronnen schreef Hippocrates knoflook voor verschillende ziekten voor en vroege Olympische atleten gebruikten knoflook om de prestaties te verbeteren. De voordelen zijn voornamelijk te danken aan plantaardige stoffen, maar knoflook bevat ook verschillende vitamines en mineralen.

Knoflook Voedingswaarde Feiten

Deze voedingsinformatie voor één teentje rauwe knoflook (3g) wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 4.5
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,5 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0,1 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Ascorbinezuur: 0,9 mg
 • Zink: 0,04mcg

Koolhydraten

De calorieën in knoflook komen uit koolhydraten, en omdat de portiegrootte en calorieën zo laag zijn, zijn de koolhydraten in knoflook ook erg laag. Er zit slechts één gram koolhydraten in een teentje knoflook.

Vetten

Er zit geen vet in knoflook.

Eiwit

Knoflook levert geen significante eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Knoflook bevat verschillende vitamines en mineralen, hoewel een enkel teentje niet veel oplevert vanwege de kleine portie. Elke kruidnagel bevat een kleine hoeveelheid vitamine C, zink, calcium, ijzer, kalium, magnesium, vitamine E, vitamine K en mangaan, volgens de USDA.

Calorieën

Een teentje knoflook van 3 gram levert bijna geen calorieën. Je voegt slechts vier calorieën toe aan je totale inname als je de hele kruidnagel consumeert. Omdat je waarschijnlijk zo weinig van het voedsel eet, zullen knoflookcalorieën waarschijnlijk geen merkbaar verschil maken in je dagelijkse voedselinname.

Samenvatting

Knoflook is laag in calorieën, vet, suiker en natrium, maar omdat het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, draagt het niet bij aan veel van uw voedingsinname in het algemeen. Een enkele portie knoflook bevat verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine C, zink en calcium in kleine hoeveelheden.

Gezondheidsvoordelen

De potentiële therapeutische voordelen van knoflook komen voornamelijk van de bioactieve verbindingen, waaronder organische sulfiden, saponinen, fenolverbindingen en polysacchariden. Houd er rekening mee dat veel onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van knoflook knoflooksupplementen omvatten en niet de knoflook die u in de winkel koopt. Dus je krijgt misschien niet de gezondheidsvoordelen van knoflook door het simpelweg te gebruiken in je koken, tenzij je hoeveelheden consumeert die gelijk zijn aan de hoeveelheden die in supplementen worden aangetroffen.

Kan helpen bij evenwichtig eten

Knoflook kan uw gezonde eetprogramma of een programma ondersteunen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Omdat het zo smaakvol is, kan een kleine hoeveelheid een heerlijke hartige smaak aan uw voedsel toevoegen zonder vet of aanzienlijke calorieën te leveren. Knoflook kan ook worden gebruikt als vervanging voor zout als u probeert te bezuinigen op natrium, maar nog steeds voedsel wilt dat een bevredigende smaak heeft.

Kan ontstekingen verminderen

Studies hebben aangetoond dat knoflook krachtige ontstekingsremmende effecten produceert door biomarkers van ontsteking te verminderen. Een dubbelblinde gerandomiseerde klinische studie toonde een significante vermindering van inflammatoire cytokines met een dosis van 400 mg knoflookextract tweemaal daags gedurende acht weken. Houd er rekening mee dat deze studie een extract heeft gebruikt en mogelijk geen echte consumptie van knoflook weerspiegelt.

Kan bloedlipiden verlagen

Van knoflook is aangetoond dat het het serumcholesterolgehalte verlaagt. Patiënten met diabetes die een combinatie van olijfolie en knoflook kregen, waren in staat om het cholesterol- en triglyceridengehalte te reguleren.

Deze effecten werden waargenomen met knoflook in poedervorm of niet-poedervorm gedoseerd gedurende één tot drie maanden. Na vier maanden verhoogde de knoflookconsumptie HDL (goede cholesterol) en verlaagde LDL (slechte cholesterol) en totale cholesterolwaarden.

Kan beschermen tegen oxidatieve stress

Oxidatieve stress als gevolg van vrije radicalen wordt verondersteld te worden verzacht met antioxidant consumptie. Knoflook bevat fenolverbindingen met krachtige antioxiderende eigenschappen. In het bijzonder is aangetoond dat knoflook helpt het cardiovasculaire risico bij patiënten met obesitas te verminderen via verhoogde antioxidanten en verminderde ontsteking.

Een meta-analyse van klinische onderzoeken heeft aangetoond dat suppletie met knoflook oxidatieve stressmarkers moduleert, inclusief totale antioxidantcapaciteit.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Beschikbaar onderzoek toont aan dat knoflookextract het risico op atherosclerose, hypertensie, diabetes, hyperlipidemie, myocardinfarct en ischemische beroerte aanzienlijk kan verminderen vanwege de voedings- en fytochemische eigenschappen die het bevat.

Allergieën

Het consumeren van knoflook kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. De reactie kan optreden na inname van knoflook, contact met knoflook of blootstelling aan knoflookstof.

Symptomen variëren van mild (zoals niezen) tot ernstig en kunnen een rode of gezwollen huid, verstopte neus, ademhalingsmoeilijkheden en huidstoten omvatten. Anafylaxie van knoflookallergie is zeldzaam. Helaas weten onderzoekers niet of het verwarmen van knoflook de allergie-impact verandert.

Bijwerkingen

Knoflook bevat een enzym dat ervoor kan zorgen dat je ogen tranen. Wanneer je knoflook snijdt of hakt, komt het enzym vrij. Als u de stof op uw handen krijgt en vervolgens uw ogen met uw handen aanraakt, kan dit lichte irritatie veroorzaken en kunnen uw ogen tranen.

En natuurlijk staat knoflook bekend om zijn effect op de adem. Het consumeren van knoflook gekookt in plaats van rauw vermindert de slechte ademfactor, maar elimineert het niet.

Variëteiten

Je kunt knoflook in zijn hele vorm vinden, voorgehakt en geconserveerd, of in poedervorm bij de meeste supermarkten.

Er zijn honderden soorten knoflook. De meest voorkomende variëteiten die je in winkels zult zien, zijn artisjok en zilverhuid. Artisjok knoflook wordt zo genoemd omdat ze lijken op artisjokken met overlappende lagen teentjes.

Wanneer het het beste is

Knoflook wordt over de hele wereld geteeld en het hele jaar door vers verzonden. Gebruik het voordat het bruin, zachter of kiemend begint te worden.

Opslag en voedselveiligheid

Wanneer u knoflook in de supermarkt selecteert, vermijd dan het kopen van bollen die zacht beginnen te worden. Bewaar knoflook thuis bij kamertemperatuur in een draad- of gaascontainer. Vermijd het gebruik van plastic zakken en houd de toppen vast om knoflook langer vers te houden.

Hoe zich voor te bereiden

Knoflook kan op vele manieren worden bereid. Meestal moet je eerst de papierachtige, uiachtige schil verwijderen. Je kunt een speciaal buisvormig siliconenapparaat kopen om knoflookhuid te verwijderen, of proberen teentjes knoflook in een afgesloten kom of container te schudden. Of sla de knoflook kapot met de brede (platte) kant van een mes om het verwijderen van de schil makkelijker te maken.

Knoflook kan in zijn geheel worden gekookt, of gehakt of gehakt. Recepten kunnen vereisen dat het in olie wordt gebakken of geroosterd.

Sommige mensen maken thee met knoflook door het te combineren met een verscheidenheid aan verschillende ingrediënten, zoals citroen en honing. Knoflookthee bevat geen cafeïne (tenzij je knoflookthee combineert met een ander type thee van de Camellia sinensis | plant,) en het gerucht gaat dat het bepaalde gezondheidsvoordelen biedt, zoals gewichtsverlies en verlaagde bloeddruk. Maar wetenschappelijk bewijs dat de meeste voordelen ondersteunt, ontbreekt.

 • Calorieën: 4.5
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,5 mg
 • Koolhydraten: 1g
 • Vezel: 0,1 g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0,2 g
 • Ascorbinezuur: 0,9 mg
 • Zink: 0,04mcg

Knoflook is laag in calorieën, vet, suiker en natrium, maar omdat het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, draagt het niet bij aan veel van uw voedingsinname in het algemeen. Een enkele portie knoflook bevat verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine C, zink en calcium in kleine hoeveelheden.