Knoflook Thee voordelen en bijwerkingen

Knoflook Thee voordelen en bijwerkingen
Knoflook thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat is knoflookthee?
 • Hoe het te maken
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen

Knoflookthee is een kruidentonicum gemaakt van citroen, honing en knoflook. De thee – warm geserveerd – is een populaire remedie tegen verkoudheidssymptomen, zoals congestie en hoest. Verschillende medicinale toepassingen van knoflook worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, maar niet alle voordelen van knoflookthee zijn bewezen in menselijke studies.

Wat is knoflookthee?

Knoflook (Allium sativum) is een overblijvende plant die oorspronkelijk uit Centraal-Azië komt. De plant produceert een bol die wordt gebruikt bij het koken en bij gezondheidsbehandelingen over de hele wereld. Historici geloven dat Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Chinezen, Japanners en indianen knoflook gebruikten voor dieet- en medicinale doeleinden door de geschiedenis heen. Knoflook staat ook bekend als de nectar van de goden, de stroop van de arme man of stinkende roos.

Knoflookpoeder, knoflookolie en knoflooksupplementen zijn direct beschikbaar. Knoflooksupplementen kunnen worden gemaakt van knoflookolie of van verse, gedroogde of gerijpte knoflook. Volgens Penn State Medical Center kan elk een ander effect op het lichaam hebben.

Knoflookthee kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan verschillende ingrediënten, hoewel knoflook, citroen en honing de meest voorkomende zijn. Tenzij je knoflookthee combineert met een ander type thee van de Camellia sinensis plant, bevat knoflookthee geen cafeïne.

Hoe knoflookthee thuis te maken

Misschien vindt u knoflooktheezakjes online of in de natuurvoedingswinkel. Knoflookthee kan echter gemakkelijk thuis worden gemaakt met eenvoudige ingrediënten die je op elke markt vindt, waaronder:

 • 3-4 teentjes knoflook
 • 1/2 kop citroensap
 • 1/2 kop honing

Vul een pan met drie kopjes water. Voeg knoflookteentjes toe die zijn geschild en doormidden gesneden. Breng het water aan de kook. Haal van het vuur en voeg citroensap en honing toe. Haal de knoflook eruit en serveer warm of bewaar om opnieuw op te warmen voor later.

Er zijn variaties op dit recept voor knoflookthee. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld gember toe aan de thee voor extra smaak en verhoogde gezondheidsvoordelen. Ook vermindert de gember de sterke knoflookgeur.

Knoflook thee gezondheidsvoordelen

Er is bijna geen kwaal die knoflook niet heeft gecrediteerd met genezen of verlichten. Sommige, maar niet alle knoflookvoordelen worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Slechts enkele van de Gekletst voordelen van knoflook zijn onder andere:

 • verbetert de gezondheid van het immuunsysteem
 • voorkomt en behandelt kanker
 • gewichtsverlies
 • verhoogt de energie
 • infecties bestrijden
 • cholesterol verlagen
 • lagere bloeddruk
 • wonden desinfecteren
 • vaginale schimmelinfecties te behandelen
 • verlichting van zweren in de mond
 • verbetert de trainingsprestaties
 • behandelt maagkanker
 • behandeling voor atherosclerose (verharding van de slagaders)
 • weert muggen af

Dus, wat zegt het wetenschappelijke bewijs over de voordelen van knoflook? Volgens de Universiteit van Oregon, Linus Pauling Institute, is knoflook een goede bron van organosulfur verbindingen, waaronder Alliinase, die vrijkomt wanneer knoflook wordt geplet of gehakt. Van organozwavelverbindingen wordt gedacht dat ze bepaalde gezondheidsvoordelen bieden.

Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat rauwe knoflook bacteriën kan doden, de bloedlipidespiegels kan verlagen, de bloedstolling kan vertragen en mogelijk de bloeddruk kan verlagen. Sommige studies hebben ook aangetoond dat knoflook in staat kan zijn om het immuunsysteem te stimuleren en de tumorgroei bij sommige kankers te verminderen. Maar onderzoek naar de kankerpreventieve kracht van knoflook heeft gemengde resultaten opgeleverd.

In laboratoriumstudies is aangetoond dat rauwe knoflook antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen heeft.

Studies die de kracht ervan onderzoeken om de bloeddruk te verlagen en uw risico op hartaandoeningen te verminderen, hebben ook gemengde resultaten opgeleverd.

Het is belangrijk om te onthouden dat het drinken van knoflookthee mogelijk niet dezelfde voordelen biedt als het consumeren van rauwe knoflook. Veel studies die de voordelen van knoflook ondersteunen, onderzochten de voordelen ervan met behulp van rauwe knoflook, knoflookolie of knoflookpoeder.

Knoflook Thee Bijwerkingen

Volgens de National Institutes of Health (NIH) is knoflook waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen in typische hoeveelheden.Veel voorkomende bijwerkingen van het consumeren van knoflook zijn slechte adem en lichaamsgeur, brandend maagzuur en maagklachten. Het is mogelijk om allergisch te zijn voor knoflook en mensen met een knoflookallergie zullen ervarenrience meer ernstige symptomen.

De NIH adviseert ook dat het nemen van knoflook uw risico op bloedingen kan verhogen. Als u een bloedverdunner zoals warfarine gebruikt of als u een operatie ondergaat, bespreek dan knoflooksupplementen, knoflook of knoflookthee met uw zorgverlener voordat u het in uw dieet opneemt. Ook is gebleken dat knoflook interfereert met de effectiviteit van sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om HIV-infectie te behandelen.

In laboratoriumstudies is aangetoond dat rauwe knoflook antibacteriële, antivirale, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen heeft.