Julia Roberts’ verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse actrice Julia Fiona Roberts werd geboren op 28 oktober 1967 in Smyrna, Georgia. Haar ouders, die vroeger acteurs en toneelschrijvers waren, runden een toneelschool voor kinderen in Georgia ten tijde van Julia’s geboorte. Pas toen Julia was afgestudeerd aan de middelbare school, toonde ze interesse om acteur te worden. Ze studeerde kort aan de Georgia State University voordat ze stopte en naar New York verhuisde, waar ze acteerlessen begon te volgen en tekende bij een modellenbureau.

Julia’s acteerprestaties dateren uit 1987, toen ze verscheen in een aflevering van Misdaadverhaal. Ze maakte haar debuut op het grote scherm in 1988, met twee komedie-drama’s, Tevredenheid en Mystic Pizza. In 1990 had Julia een bijrol in Stalen Magnolia’s, een film die haar een eerste nominatie voor een Academy Award opleverde en haar een Golden Globe Award opleverde. Voortbouwend op het succes van haar vorige film, werd Roberts de volgende cast als de vrouwelijke hoofdrol in Mooie Vrouw (1990.) De film was een commercieel en kritisch succes; Julia werd ook voor de tweede keer genomineerd voor een Academy Award en won haar tweede Golden Globe Award. Roberts’ daaropvolgende projecten waren de bovennatuurlijke thriller. Flatliners (1990,) Slapen met de vijand, haak en Jong sterven (allemaal in 1991.) Hoewel deze films niet gunstig werden beoordeeld door de pers, waren het toch grote kantoorhits.

Andere succesvolle filmrollen voor Roberts in dit decennium waren De Pelikaan Brief (1993,) De bruiloft van mijn beste vriend (1997,) Stiefmoeder (1998,) Notting Heuvel (1999,) en Weggelopen bruid (1999.) Op tv verscheen ze in afleveringen van Miami Vice, Vrienden, Murphy Brown en Recht & Orde. Die laatste leverde haar een nominatie op voor een Primetime Emmy Award voor gastactrice. In 2000 nam Julia een van haar meest emblematische uitvoeringen aan toen ze werd gecast als titulair personage in de biopic. Erin Brockovitsj. De film was zeer succesvol en Julia won de Academy Award voor beste actrice, een BAFTA, een derde Golden Globe, een Critic’s Choice Award en verschillende andere onderscheidingen. Julia was destijds de best betaalde actrice in Hollywood en de wereld. Enkele opmerkelijke filmrollen tijdens dit decennium waren De Mexicaan, Amerika’s Sweethearts, en Ocean’s Eleven, allen in 2001, Bekentenissen van een gevaarlijke geest (2002,) Mona Lisa Glimlach (2003,) Dichterbij en Ocean’s Twelve in 2004.

Roberts’ enige twee films uit 2006 waren alleen stemacteursrollen, eerst in animatiefilm De Mieren bullebak en dan in het kinderboek live action adaptatie van Charlotte’s Web. Roberts’ volgende releases waren komische thriller Dubbelhartigheid (2009,) als onderdeel van ensemble sterrencast Valentijnsdag (2009,) biopic Eet Bid Liefde (2009,) Sneeuwwitje aanpassing van Spiegel Spiegel (2012) en het zwarte komediedrama Augustus: Osage County (2013,) waarvoor ze werd genomineerd voor verschillende prijzen. In 2015 speelde Julia in de Amerikaanse remake van de Argentijnse film Geheim in hun ogen, tot gemengde ontvangst en slechte box office resultaten. Julia bewees nogmaals dat ze een van de meest productieve actrices van haar tijd is en bracht tussen 2016 en 2018 nog vijf films uit: Moederdag, Geldmonster, Smurfen: Het Verloren Dorp, Wonder en Ben is terug. In 2018 speelde en produceerde ze psychologische thrillerseries, Thuiskomst. Julia heeft twee aankomende projecten in 2022, romantische komedie film Ticket naar het paradijs en politieke thriller TV limited series, Gaslicht, die ze ook dient als uitvoerend producent.