Is het nitraat in overgebleven groenten schadelijk?

Is het nitraat in overgebleven groenten schadelijk?
Gekookte broccoli, wortelen en bloemkool in een kom

Philippe Desnerck / Getty Images


Voor de meesten van ons zal het eten van overgebleven groenten geen problemen veroorzaken zolang ze niet bedorven zijn en goed worden opgewarmd (wat geen van beide te maken heeft met nitraten; dit zijn gewoon goede voedselveiligheidspraktijken). Er zijn twee momenten waarop je voorzichtig moet zijn met nitraten.

Een van die momenten is tijdens de eerste vier maanden van het leven, maar het is niet waarschijnlijk dat baby’s die jong zijn overgebleven groenten of iets anders eten. Ze mogen alleen moedermelk of zuigelingenvoeding consumeren. Baby’s kunnen worden blootgesteld aan overmatige hoeveelheden nitraten als hun formule is gemaakt van bronwater.

De tweede keer om voorzichtig te zijn met nitraten is tijdens de laatste 8 tot 10 weken van de zwangerschap. Maar nogmaals, dit verwijst naar drinkwater dat is verontreinigd met echt hoge niveaus van nitraten – niet de hoeveelheid die typisch wordt aangetroffen in verse of opgewarmde groenten.

Schadelijke nitraten

Nitraten komen van nature voor in bodem en water. Ze worden gevormd wanneer micro-organismen organisch afval omzetten in ammoniak, dat reageert met zuurstof om nitraat en nitriet te vormen.

Verontreiniging van bronwater

Nitraten worden aangetroffen in kunstmest, sommige rodenticiden en menselijk en dierlijk afval. Landelijk bronwater kan verontreinigd raken door nabijgelegen kwel uit de bemeste bodem, gemeentelijk of industrieel afvalwater, stortplaatsen, diervoederlots of septische systemen.

De federale norm voor nitraatgehaltes in drinkwater is 10 milligram per liter. Als je een put hebt met meer nitraat dan dat, moet je misschien extreme maatregelen nemen om dat water te gebruiken.

Voedselconservering

Natriumnitraat is een conserveermiddel dat vaak wordt gebruikt om vlees te genezen. Je vindt het in verwerkt vlees zoals spek, ham en worst. Grote observationele onderzoeken tonen aan dat mensen die grotere hoeveelheden van dit vlees eten, een hoger risico hebben op ziekten zoals hartaandoeningen en sommige vormen van kanker.

De natuurlijke reactie is om met de vinger te wijzen naar de nitraten in het verwerkte vlees. Maar verwerkt vlees bevat ook veel calorieën, verzadigd vet en natrium.

Bovendien hebben mensen die veel verwerkt vlees eten ook de neiging om minder fruit en groenten te eten, minder vezels binnen te krijgen en meer calorieën te consumeren, meer te roken, meer te drinken en minder te bewegen. Dit zijn allemaal risicofactoren voor slechte gezondheidsresultaten.

Als nitraten vergezeld gaan van vitamine C (ascorbaat of ascorbinezuur), hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze ongezonde, schadelijke stoffen in uw lichaam vormen. Wanneer u nitraten op uw ingrediëntenlijst ziet, ziet u waarschijnlijk ook vitamine C.

Nuttige nitraten

Groenten die in de grond groeien, gaan wat nitraat bevatten. In feite komt ongeveer 85% van uw dagelijkse nitraatinname – ongeveer 20 tot 25 milligram per dag – uit groenten. Bloemkool, spinazie, collard greens, broccoli en wortelgroenten bevatten meer nitraten dan andere groenten.

En groenten zijn goed voor je. Als iemand je vertelt dat groenten slecht voor je zijn vanwege de nitraten of een andere reden, moet je ervoor vluchten. Heel snel.

Sommige wetenschappers stellen dat nitraten zelfs een deel van de reden kunnen zijn waarom groenten goed voor je zijn. Het kan zijn dat nitraten goed zijn voor je bloedvaten, helpen de bloeddruk te verlagen en ervoor zorgen dat de bloedplaatjes in je bloed niet te veel of op de verkeerde plaatsen stollen.

Groenten opwarmen

Het is waar dat als je water opnieuw kookt, je de hoeveelheid nitraten concentreert terwijl het water verdampt. Misschien zijn mensen bang dat het opwarmen van groenten hetzelfde doet.

Maar om nitraten te concentreren, zou je je groenten opnieuw moeten opwarmen tot het punt waarop ze worden opgedroogd, verschrompeld en geconcentreerd tot een vervelende klont. Op dat moment is het onwaarschijnlijk dat je ze eet!

Een woord van bodymindspirit

Eet je groenten. Bewaar de restjes. Verwarm ze en eet ze om voedselverspilling te voorkomen en om je dagelijkse groentequotum te krijgen. U hoeft zich geen zorgen te maken over de nitraten in groenten, ongeacht hoe ze worden bereid.

Als nitraten vergezeld gaan van vitamine C (ascorbaat of ascorbinezuur), hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze ongezonde, schadelijke stoffen in uw lichaam vormen. Wanneer u nitraten op uw ingrediëntenlijst ziet, ziet u waarschijnlijk ook vitamine C.