https://www.verywellfit.com/goal-setting-for-the-new-year-strategies-that-work-3144928

https://www.verywellfit.com/goal-setting-for-the-new-year-strategies-that-work-3144928

Motivatie: Je weet dat je het nodig hebt om je fitnessdoelen te bereiken, maar wat is het precies? Of we het nu hebben over lichaamsbeweging, werkgerelateerde taken of het beheren van een huishouden, er zijn twee hoofdtypen motivatie in het spel: intrinsiek en extrinsiek. Intrinsieke motivatie verwijst naar een interne stimulus, terwijl extrinsiek verwijst naar een externe. Bovendien kunnen deze twee soorten motivatie soms met elkaar verweven zijn.

Het bijhouden van lichaamsbeweging vereist discipline en toewijding, maar het is normaal dat motivatie komt en gaat. Gebruik de tips hier om je routine bij te houden en je fitnessdoelen te bereiken.

Veelgestelde vragen


 • Hoe vind je de motivatie om te sporten?

  Motivatie om te sporten kan zowel intrinsiek als extrinsiek gedreven worden. Een voorbeeld van een intrinsieke motivator is de wens om je zelfverzekerder en comfortabeler te voelen bij het voltooien van dagelijkse taken. Boodschappen dragen, de trap op lopen zonder te puffen en puffen en vaker met je kinderen spelen zijn allemaal voorbeelden van intrinsieke motivatoren. Misschien wilt u zich ook op uw best voelen in uw favoriete kleding of op het strand of bij het zwembad. Deze door uiterlijk gedreven motivatie kan als extrinsiek worden beschouwd.


 • Wat is een gewoonte?

  Een gewoonte is een regelmatige neiging of oefening. Hoewel onderzoek varieert op de tijdlijn van gewoontevorming, wordt een gewoonte na verloop van tijd een tweede natuur. Tandenpoetsen of elke dag na het eten een wandeling maken zijn voorbeelden van gewoontes.


 • Wat veroorzaakt een gebrek aan motivatie?

  Wanneer intrinsieke motivatie ontbreekt, kan het uitdagender zijn om je doelen te bereiken. Als je al op reis bent en geen resultaten ziet, kan dit ook een afschrikmiddel zijn.


 • Hoe maak je van bewegen een gewoonte?

  Planning en voorbereiding kunnen beide helpen om van lichaamsbeweging een gewoonte te maken.  Dit kan zo eenvoudig zijn als het plannen van uw trainingen en ze op dezelfde manier te eren als een belangrijke vergadering of doktersafspraak.  Het gebruik van bepaalde signalen en meer focussen op de gewoonte dan op de beloning bij het starten kan ook nuttig zijn.

Belangrijkste termen