https://www.verywellfit.com/fitness-beginners-overview-4581864

https://www.verywellfit.com/fitness-beginners-overview-4581864

Het nemen van die eerste stap naar het starten van een trainingsregime is een belangrijke stap. Niet alleen verbetert lichaamsbeweging uw fitnessniveau en bevordert het gewichtsbeheersing, maar het helpt ook bij het afweren van ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2. Oefening kan ook uw humeur verbeteren en de symptomen van depressie verminderen. Bovendien gaat een beetje een lange weg. Je hoeft geen uren te oefenen om de vruchten te plukken.

Dus, als je de beslissing hebt genomen om te beginnen met sporten, gefeliciteerd! Ongeacht uw leeftijd of fitnessniveau, u kunt al vandaag beginnen – het is nooit te laat om te beginnen met trainen. Deze gids om in vorm te komen voor beginners legt uit wat u moet weten over cardio, flexibiliteit, krachttraining en meer.

Veelgestelde vragen


 • Verlaagt lichaamsbeweging de bloeddruk?

  Volgens de American Heart Association kan lichaamsbeweging helpen de bloeddruk te verlagen. Bovendien kan 150 minuten matig intensieve fysieke activiteit per week ook je hart versterken en stressniveaus verminderen. Oefening biedt ook een aantal andere voordelen voor de gezondheid van het hart. Degenen die consequent sporten, hebben bijvoorbeeld ook een lagere rusthartslag en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.


 • Wat zijn de beste manieren om spieren te krijgen?

  Een combinatie van krachttraining en goede voeding kan je helpen spieren op te bouwen. Om de beste resultaten te bereiken, volgt u een krachttrainingsroutine die geschikt is voor uw vaardigheidsniveau en richt u zich op een dieet vol magere eiwitten, complexe koolhydraten en hart-gezonde vetten. Houd er rekening mee dat verhoogde spiermassa een aantal gezondheidsvoordelen heeft, terwijl lage spierniveaus kunnen bijdragen aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bij volwassenen.


 • Wat zijn cardio-oefeningen voor beginners?

  Als je helemaal nieuw bent in fysieke activiteit, is toegewijd wandelen de beste plek om te beginnen. Misschien wilt u ook experimenteren met een elliptische trainer, hometrainer of roeimachine als u toegang hebt tot een fitnessruimte. Controleer uw hartslag, blijf gehydrateerd en pas op voor tekenen van vermoeidheid. Zoals bij elke fysieke activiteit, wordt toestemming van een zorgverlener geadviseerd voordat u met iets nieuws begint.


 • Wat zijn goede stretches voor beginners?

  Flexibiliteit en stretching zullen een goed herstel ondersteunen terwijl u aan uw fitnessreis begint. Bij het starten van een stretchprogramma voor beginners is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer je moet stoppen of ontspannen in een stretch. Eenvoudige bewegingen, zoals quad- en hamstringstrekkingen, zijn goed om flexibiliteit te bevorderen en blessures te voorkomen.


 • Hoe sport je zonder apparatuur voor beginners?

  Veel vormen van oefening kunnen zonder apparatuur worden uitgevoerd. Wandelen vereist bijvoorbeeld niets meer dan een goed passend paar schoenen. Yoga, hoewel in het begin het best uitgevoerd onder begeleiding van een instructeur, kan thuis worden uitgevoerd op een antislipoppervlak. En lichaamsgewichtoefeningen kunnen dienen als een toegangspoort tot meer inspannende krachttraining.


 • Hoe doe je een plank?

  Het belangrijkste aspect van de plankhouding voor een beginner is niet de frequentie of duur, maar eerder de vorm. Als u bijvoorbeeld in de plankpositie komt, wilt u ervoor zorgen dat uw ellebogen direct onder uw schouders liggen en dat uw onderarmen naar voren zijn gericht. Houd je hoofd ontspannen, kijk naar de vloer tussen je onderarmen en betrek je kern.

  In het begin houd je deze positie 10 tot 20 seconden vast en werk je geleidelijk aan tot langere duur. Beginners kunnen het gemakkelijker vinden om met hun knieën op de grond te beginnen en op te werken naar uitgestrekte benen naarmate hun kracht toeneemt.

Belangrijkste termen