https://www.verywellfit.com/fitness-abs-overview-4581865

https://www.verywellfit.com/fitness-abs-overview-4581865

Ab workouts helpen de core- of buikkracht te vergroten, wat leidt tot een betere balans en stabiliteit. Veel buiktrainingen kunnen thuis en met minimale of geen apparatuur worden gedaan. Ab workouts zijn ook een hoofdbestanddeel in Pilates lessen.

Zorg er bij het opbouwen van je trainingsroutine voor dat je een aantal buikspieroefeningen opneemt. Ab-oefeningen kunnen u helpen een sterke kern op te bouwen, de houding te verbeteren en rugpijn te verminderen.

Veelgestelde vragen


 • Hoe versterk je je buikspieren?

  Het uitvoeren van buikspieroefeningen betrekt belangrijke spieren in de buik en helpt je om je core te versterken. Voorbeelden hiervan zijn crunches, fietswendingen, planken en bergbeklimmers.


 • Wat is de beste oefening voor buikspieren?

  Er zijn veel effectieve oefeningen die zich richten op de buikspieren. Enkele voorbeelden zijn captain’s chair leg raises, ball crunches, vertical leg crunches, reverse crunches en planken.


 • Wat zijn de voordelen van een sterke kern?

  Een sterke kern is belangrijk omdat het het hele lichaam stabiliseert. De voordelen van het bouwen van een sterke kern zijn onder meer een verbeterde balans, algehele functionaliteit en stabiliteit.


 • Hoe vaak moet je buiktrainingen doen?

  Je moet 2-3 keer per week ab workouts doen. Overwerk jezelf niet door dagelijks buikspieroefeningen te doen.


 • Kun je buikspieroefeningen doen terwijl je zwanger bent?

  Om buiktrainingen te doen terwijl u zwanger bent, moet u de goedkeuring van uw zorgverlener krijgen. Het is meestal veilig om de buikspieren tijdens de zwangerschap te trainen, maar je zult waarschijnlijk enkele wijzigingen in elke oefening moeten aanbrengen om ze veilig en effectief uit te voeren.


 • Wat is het verschil tussen de onderste buikspieren en de bovenste buikspieren?

  Het lijkt misschien alsof er een verschil is tussen lagere buikspieren en bovenste buikspieren, maar dat is er niet. Je buikspieren zijn een groep spieren in de maagstreek. Er is meestal minder lichaamsvet in het bovenste deel van de maag, dus het bovenste deel van de buikspieren kan gemakkelijker doorschijnen. Om deze reden voelen sommige mensen de behoefte om hun lagere buikspieren vaker te trainen, omdat ze zich niet zo gemakkelijk laten zien.


 • Wat is de transversale abdominis?

  De transversale abdominis, ook bekend als de TVA, is een spier aan de binnenkant van de obliques. Het is het diepste deel van de buikspieren en is de spier die je samentrekt als je je schrap zet voor een stoot. Zijn rol is om de nabijgelegen organen te beschermen en de romp, wervelkolom en bekken te ondersteunen.

Belangrijkste termen