https://www.verywellfit.com/exploring-diet-culture-6456145

https://www.verywellfit.com/exploring-diet-culture-6456145

Veelgestelde vragen


 • Wat is dieetcultuur?

  Dieetcultuur is de alomtegenwoordige overtuiging dat uiterlijk en lichaamsvorm belangrijker zijn dan fysiek, psychologisch en algemeen welzijn. Dieetcultuur bestendigt het idee dat het beheersen van je lichaam, met name je dieet – door te beperken wat en hoeveel je eet – normaal is. Het bevordert dunheid en stemt lagere gewichten af op een hogere morele deugdzaamheid. Het onderdrukt van nature mensen die niet in dit kleine plaatje van ‘gezondheid’ passen.

  Dieetcultuur normaliseert ook het labelen van voedingsmiddelen en gewoonten als goed of slecht. In plaats van een bron van voeding, wordt voedsel beschouwd als transactioneel – iets dat je verdient of niet verdient, afhankelijk van wat je de hele dag hebt gegeten en hoe hard je hebt gewerkt.


 • Waarom is diet culture giftig?

  Dieetcultuur is een systeem van overtuigingen dat een zeer bekrompen manier van kijken naar gezondheid creëert. Het stelt dunheid gelijk aan gezondheid en suggereert dat alles buiten deze parameters ongezond is. De resultaten van deze alomtegenwoordige, sociale constructie zijn potentieel giftig voor lichaam en geest: het kan leiden tot een slecht zelfbeeld, ongeordend eten en depressie.


 • Hoe kan ik inclusiever zijn?

  Onderwijs is de sleutel tot meer inclusie. Zet je in om jezelf te informeren over mogelijke vooroordelen, respectievelijke taal en de ervaringen van andere mensen.

Belangrijkste termen