Hot Dog Voeding Feiten

Hot Dog Voeding Feiten
hotdog voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

bodymindspirit / Alexandra Shytsman

Je kunt hotdogs bijna overal vinden, geserveerd op een broodje met ketchup, mosterd of zuurkool. Ze zijn gemakkelijk te koken en relatief goedkoop. Hotdogs worden over het algemeen niet beschouwd als gezond voedsel omdat ze zwaar bewerkt zijn en vaak rijk aan vet en natrium. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert zelfs dat we “weinig of geen verwerkt vlees eten” vanwege het bijbehorende risico op colorectale kanker.

Hoewel je er misschien geen gewoonte van wilt maken om ze regelmatig te eten, zijn er heerlijke manieren om van je honden te genieten zonder je dieet te verpesten. Houd het aantal calorieën onder controle door één hotdog te serveren en een gezond bijgerecht toe te voegen, zoals een salade, groenten of bonen.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor één hotdog en broodje rundvlees (102 g) zonder specerijen.

  • Calorieën: 314
  • Vet: 18,6 g
  • Natrium: 810mg
  • Koolhydraten: 24,3 g
  • Vezel: 0,8 g
  • Suikers: 4g
  • Eiwit: 11,4 g

Gezondheidsvoordelen

Een typische hotdog en broodje is energierijk, gezien de grootte van de worst, met ongeveer 314 calorieën en 18,6 gram vet. De hotdog alleen al (57g) levert 189 calorieën en 16,8 gram vet.

Je eet je hond waarschijnlijk op een gewoon wit geraffineerde bloem hotdogbroodje, dat ongeveer 126 calorieën en slechts een klein beetje vezels (0,81 g) toevoegt. Qua voedingswaarde is dit niet geweldig, maar als je een kieskeurige eter bent en moeite hebt om die calorieën laag te houden, kan een hotdog een gemakkelijke manier zijn om wat snelle calorieën binnen te krijgen.

Veelgestelde vragen over hotdogs

Wat zijn nitraten en waarom zijn ze slecht? Natriumnitraat is een conserveermiddel dat vaak wordt gebruikt in gezouten vlees, waaronder lunchvlees, worsten, hotdogs en spek. Je lichaam kan nitraten omzetten in nitrieten en vervolgens in N-nitrosoverbindingen, die onder bepaalde omstandigheden in verband zijn gebracht met bepaalde vormen van kanker.

Dus veroorzaken hotdogs kanker? Het eten van af en toe een hotdog is veilig en verhoogt het risico op kanker of andere gezondheidsproblemen niet. Als u naar de ingrediëntenlijst kijkt, ziet u mogelijk ascorbinezuur (de technische term voor vitamine C) samen met natriumnitraat. Vitamine C en antioxidanten in planten die polyfenolen worden genoemd, kunnen de carcinogene effecten van nitraten verminderen. Je kunt ook zoeken naar merken die geen nitraten gebruiken in hun producten.

Een beoordeling uit 2017 vond een verband tussen het eten van gezouten vlees en het hebben van een licht verhoogd risico op bepaalde kankers, maar het meeste bewijs suggereert een verhoogd risico op colorectale kanker.

Wat is het verschil tussen een hotdog en een worst? Alle hotdogs zijn worsten, maar niet alle worsten zijn hotdogs. Andere soorten worsten zijn braadworst, Poolse worst, zomerworst, bologna, ontbijtworst, pepperoni en nog veel meer. Braadworst en Poolse worsten zijn vergelijkbaar met hotdogs in die zin dat je ze meestal op grote hotdogbroodjes eet.

Waarom worden hotdogs verkocht in verpakkingen van tien terwijl hotdogbroodjes worden verkocht in verpakkingen van acht? Daar is misschien geen goed antwoord op.

Recepten en bereidingstips

Als je op zoek bent naar gezondere manieren om hotdogs te eten, probeer dan enkele van deze ideeën:

  • Wikkel je hond in een halvemaanvormige rol. Crescent Hot Dogs zijn gemakkelijk te maken en een beetje spannender dan een typische hotdog – beperk jezelf gewoon tot één. Elke hond is nog steeds hoger in vet en natrium. Serveer het met een salade met kleurrijke groenten en fruit en water of een groot glas suikervrije ijsthee en je hebt een smakelijke maaltijd zonder al te veel calorieën.
  • Gebruik een volkorenbroodje en beleg met groenten. Verwissel je gewone witte geraffineerde hotdogbroodje met een ambachtelijke volkoren rol die meer vezels, antioxidanten en een beetje meer eiwitten zou toevoegen. Kleed je hond vervolgens aan met veel groenten om voedingsstoffen, antioxidanten en volume toe te voegen voor meer verzadiging zonder veel calorieën toe te voegen. Voeg guacamole en hete pepers toe voor een lekkere kick.
  • Probeer een vegetarische hond of een vetarme hond. Goede groentehonden waren vroeger moeilijk te vinden, maar nu hebben de meeste supermarkten verschillende merken, dus je zou een vegetarische hond moeten kunnen vinden die je aanspreekt. Vegetarische honden zijn over het algemeen lager in vet en calorieën dan gewone hotdogs, maar je kunt kook en serveer ze net zoals je een gewone hotdog zou doen. Houd er rekening mee dat het natriumgehalte ook hoog kan zijn bij vegetarische honden.

Wees op zoek naar magere hotdogs gemaakt met kalkoen of kip in plaats van rundvlees en varkensvlees. Lees de etiketten zodat u het aantal calorieën, het natriumgehalte en het totale vet kunt vergelijken.

Allergieën en interacties

Sommige mensen zijn allergisch voor het annattozaad, dat soms wordt gebruikt als een natuurlijke voedingskleurstof in hotdogs. Andere mensen hebben slechte reacties op nitraten of andere additieven. Weer anderen kunnen lactose-intolerant zijn of een zuivelallergie hebben en slecht reageren op veel voorkomende toppings, waaronder zuivel. Zorg ervoor dat u vraagt hoe uw hotdogs zijn verwerkt als u een van deze aandoeningen heeft.