Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid: dit moet je erover weten

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid: dit moet je erover weten

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn termen die de laatste jaren steeds vaker worden gebruikt. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste kenmerken en gevolgen van deze eigenschappen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid, en alles wat je erover moet weten.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een eigenschap waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren externe prikkels intenser dan anderen. Dit kan variëren van geluiden en geuren tot emoties van anderen.

Hoogsensitieve personen hebben vaak een diepere verwerking van informatie en zijn gevoeliger voor subtiele nuances. Ze zijn vaak empathisch en hebben een sterk inlevingsvermogen. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een natuurlijke eigenschap die bij ongeveer 15-20% van de bevolking voorkomt.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen hebben verschillende kenmerken die hen onderscheiden van mensen die niet hoogsensitief zijn. Enkele van deze kenmerken zijn:

 • Overgevoeligheid voor externe prikkels, zoals harde geluiden of fel licht
 • Diepgaande verwerking van informatie
 • Hoog bewustzijn van subtiele veranderingen in de omgeving
 • Emotionele gevoeligheid en intensiteit
 • Behoefte aan rust en tijd voor zichzelf
 • Hoge mate van empathie en inlevingsvermogen

Hoogsensitieve personen kunnen deze kenmerken als positief ervaren, omdat ze een diepere connectie met anderen en de wereld om hen heen mogelijk maken. Aan de andere kant kunnen deze kenmerken ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals overstimulatie en emotionele overbelasting.

Hooggevoeligheid versus hoogsensitiviteit

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een subtiel verschil tussen de twee termen. Hooggevoeligheid verwijst specifiek naar gevoeligheid voor externe prikkels, terwijl hoogsensitiviteit ook betrekking heeft op de diepgaande verwerking van informatie en emotionele gevoeligheid.

Hooggevoeligheid kan een onderdeel zijn van hoogsensitiviteit, maar niet alle hooggevoelige personen zijn per definitie hoogsensitief. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken om een beter begrip te krijgen van de eigenschappen en behoeften van hoogsensitieve personen.

Gevolgen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kan verschillende gevolgen hebben op verschillende gebieden van het leven. Enkele van de belangrijkste gevolgen zijn:

 • Overstimulatie en vermoeidheid door de intense verwerking van prikkels
 • Emotionele overbelasting en snellere stressreacties
 • Behoefte aan rust en hersteltijd na intense emotionele ervaringen
 • Moeite met grenzen stellen en neiging tot oververantwoordelijkheid
 • Hoog risico op burn-out en andere stressgerelateerde aandoeningen
 • Diepgaande reflectie en behoefte aan betekenisvolle activiteiten

Hoogsensitieve personen hebben vaak baat bij een omgeving die rekening houdt met hun behoeften en gevoeligheden. Dit kan onder andere betekenen dat ze regelmatig rust en hersteltijd nodig hebben, en dat ze zich bewust zijn van hun grenzen en deze kunnen aangeven.

Conclusie

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn eigenschappen waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving. Hoogsensitieve personen ervaren externe prikkels intenser en hebben een diepere verwerking van informatie. Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een natuurlijke eigenschap die zowel positieve als uitdagende aspecten met zich meebrengt. Het is belangrijk om hoogsensitieve personen te ondersteunen en begrip te tonen voor hun behoeften en gevoeligheden.

Veelgestelde vragen

1. Is hoogsensitiviteit hetzelfde als verlegenheid?

Nee, hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als verlegenheid. Hoogsensitiviteit heeft te maken met de verwerking van prikkels, terwijl verlegenheid betrekking heeft op sociale angst en terughoudendheid in sociale situaties. Hoogsensitieve personen kunnen zowel verlegen als extravert zijn.

2. Kunnen kinderen ook hoogsensitief zijn?

Ja, hoogsensitiviteit kan zich al op jonge leeftijd manifesteren. Kinderen kunnen gevoeliger zijn voor prikkels en intensere emoties ervaren dan hun leeftijdsgenoten. Het is belangrijk om als ouder of verzorger rekening te houden met de behoeften van hoogsensitieve kinderen.

3. Is hoogsensitiviteit een psychische stoornis?

Nee, hoogsensitiviteit is geen psychische stoornis. Het is een natuurlijke eigenschap die voorkomt bij een deel van de bevolking. Hoogsensitieve personen kunnen echter wel gevoeliger zijn voor overstimulatie en stress, waardoor ze vatbaarder kunnen zijn voor bepaalde psychische aandoeningen.

4. Kan hoogsensitiviteit veranderen gedurende iemands leven?

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die blijft bestaan gedurende iemands leven. Wel kan de manier waarop hoogsensitiviteit zich uit en hoe iemand ermee omgaat veranderen naarmate ze ouder worden en meer zelfbewustzijn ontwikkelen.

5. Wat zijn enkele strategieën om met hoogsensitiviteit om te gaan?

Enkele strategieën om met hoogsensitiviteit om te gaan zijn onder andere het creëren van een rustige en prikkelarme omgeving, regelmatig rust en hersteltijd nemen, het leren herkennen en respecteren van persoonlijke grenzen, en het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen voor stress en overprikkeling.